Татарська кухня багата різними смачними і нескладні у приготуванні стравами, які вже давно зайняли гідне місце на повсякденних і святкових столах слов’ян. Татарські пиріжки – одне з таких страв, скуштувавши яке відразу поринаєш в історію гордого і унікального народу.
Татарські пиріжки — традиційний рецепт
Національні татарські пиріжки дуже популярні. Але не обов’язково йти в кафе за такий ароматними виробами. Їх можна спекти будинку з:
- 400 г борошна;
- 250 мл молока;
- 2 яєць;
- 20 г сухих дріжджів;
- 2 цибулин;
- 200 г яловичого фаршу;
- невеликої кількості соди, цукру, солі і перцю.
Основні кроки втілення рецепта в життя:
- У глибокій ємності змішуються сіль, цукор, сода і дріжджі.
- Туди ж відправляється тепле молоко.
- Поступово всипається борошно.
- Вимішування тіста, яке ділиться на невеликі кульки, здійснюється руками.
- З шматочків тіста розкочуються коржі.
- Фарш перемішується з подрібненою цибулею і приправляється.
- На основи з тіста поміщається начинка, після чого формуються пиріжки з невеликими отворами в середині.
- Вироби смажаться на розпеченому маслі в сковороді.
З м’ясом і картоплею
Ароматні пиріжки з картоплею хороші не тільки для домашньої трапези, але і припадуть до речі на пікніку.
Для приготування знадобляться:
- 150 г вершкового масла;
- 400 г борошна;
- 200 мл кефіру;
- 2 яйця;
- 150 г м’яса;
- великий бульба картоплі;
- цибулина;
- сода і сіль.
В процесі:
- Спочатку у посуд з просіяним борошном додається 100 г розтопленого масла, сіль і сода.
- А після того, як будуть додані кефір та яйця, тісто вимішується.
- Картопляний бульбу, м’якоть і цибулю ріжуться дрібними кубиками, які змішуються, солятся і приправляється.
- З м’якого тіста готується основа під пиріжки, на яку начинку.
- Вироби формуються зразок хінкалі, але з отвором по центру.
- Випікаються пиріжки 40 хвилин при 200°C.
- Коли половина зазначеного часу мине, отвори у виробах розкладається масло.
Порожні пиріжки смажені в маслі
Смажені пиріжки з цибулею і яйцем.
Начинка – обов’язкова складова смачних пиріжків. Апетитні вироби можна підготувати, маючи лише:
- 400 г борошна;
- 120 мл молока;
- шматочок вершкового масла;
- по дрібці цукру і солі;
- 2 яйця;
- 30 г дріжджів;
- соняшникова олія.
Хід роботи:
- Ставиться опара, яка готується з розведених дріжджів, 50 г борошна і цукру в теплому молоці.
- Через ¼ години всипається залишилася борошно, вбивають яйця, відправляються розтоплене масло і сіль, після чого добре все вимішується.
- Тісто отставляется для підняття на 1,5 години.
- Коли борошняна маса підніметься, вона обминается і знову отставляется.
- Після чергового підйому з пластичної маси формуються пиріжки, які обсмажують з 2 сторін на розпеченому маслі.
Як приготувати «Ечпочмак»
Національні татарські пиріжки Ечпочмак – невід’ємні вироби при сервіровці святкового столу у мусульман.
Для підготовки необхідні:
- 1 кг дріжджового тіста;
- ½ Кг яловичої м’якоті;
- трохи жирної баранини;
- 5 картопляних бульб;
- 2 цибулини;
- шматочок вершкового масла;
- сіль і спеції.
Черговість дій:
- М’ясо нарізати маленькими шматочками.
- З картопляних бульб підготовлені брусочки.
- Цибулина дрібно шинкуется.
- Всі складові начинки перемішуються, солятся і приправляється.
- Тісто нарізати шматочками, з яких розкочуються кола.
- В центр основи під пиріжки кладеться картопля-м’ясна суміш, після чого готуються трикутники шляхом почергового защипування кожної сторони.
- В ямочки по центру пиріжків розкладаються шматочки масла.
- Вироби випікаються 40 хвилин при 180°C.
«Трикутники» з начинкою
Вироби національної татарської кухні можна придбати в магазині у вигляді напівфабрикатів, однак приготовлені вдома пиріжки вийдуть більш смачними і соковитими.
Досить придбати:
- 2 кг борошна;
- на 1 кг картоплі та яловичини;
- 3 цибулини;
- 1 л молока;
- по дрібці цукру і солі;
- 3 яйця;
- 15 г дріжджів;
- трохи цукру;
- 3 стопки рослинного масла;
- 200 г вершкового масла;
- сіль і спеції.
Етапи створення:
- З борошна, молока, вершкового масла, яєць, цукру готується класичне дріжджове тісто, яке має декілька раз піднятися.
- М’ясо і картоплю нарізати кубиками, які ретельно перемішуються, солятся і приправляється.
- Від готового тіста відщипується шматочок, який розкачується в коло.
- На розкачане тісто начинку, після чого формується трикутник.
- Така процедура проводиться зі всієї пластичною масою.
- Вироби випікаються до готовності при 180°C.
Татарські пиріжки «Кыстыбый»
Щоб приготувати традиційні татарські коржі з начинкою, будуть потрібні:
- 200 мл молока;
- яйця;
- шматочки вершкового масла;
- 280 г борошна;
- 500 г картоплі;
- цибулина;
- трохи цукру і солі.
Покрокова інструкція приготування:
- Цибуля подрібнюється і обсмажується.
- Картопля відварюється, пюрируется і змішується з цибулею і половиною молока.
- З решти молока, розтопленого масла, яйця, борошна і дрібок солі, цукру готується тісто, частини якого розкочуються колами.
- У центр коржів викладається начинка, а потім формуються пиріжки.
- Обсмажуються вироби на сухій сковороді з 2 сторін по 1,5-2 хвилини.
З картоплею з прісного тіста
Ситні пиріжки з доступного продуктового набору.
Інгредієнти:
- 250 мл води;
- 120 мл рослинного масла;
- 700 р борошна;
- 10 картоплин;
- 3 цибулини;
- трохи зелені, соди і солі.
Спосіб приготування:
- З води, олії, борошна, соди і дрібки солі готується м’яке тісто.
- Овочі та зелень подрібнюються, солятся.
- Тісто розкочується досить тонким пластом, з якого вирізаються кола.
- Разом з начинкою з тіста формуються пиріжки, які вирушають в гарячу духовку на 45 хвилин.
Отже, якщо захотілося урізноманітнити звичний раціон, то страви татарської кухні чудово впораються з цим завданням.