Тефтелі – це унікальне м’ясне блюдо, яке практично неможливо зіпсувати. Їх готують різними способами і на будь-який смак. Нижче ви знайдете найцікавіші і роками перевірені рецепти тефтелькою.
Тефтелі з рисом — класичний рецепт
Традиційно тюфтельки готують з найбільш доступних продуктів. У цих кульках обов’язково присутній м’ясний фарш, розбавлений рисом, і спеції. Надалі можна експериментувати з набором інгредієнтів, а поки освоїмо найпростіший рецепт родом з дитинства.
Потрібні продукти на кіло м’ясного фаршу і пару стаканів рису:
- сметана – 1 склянка;
- велика голівка цибулі і моркви;
- пара ложок томатної пасти;
- пісне масло – 1 ст. ложка;
- спеції.
Покроковий процес:
- Залийте рис парою склянок води, закип’ятіть і зменшіть вогонь до мінімуму.
- Продовжуйте варити, поки не википить вся рідина.
- Наріжте цибулю з морквою і смажте кілька хвилин.
- Остудіть рис і змішайте його в мисці разом з фаршем і засмажкою.
- Добре вимісити масу і додайте відповідні за смаком спеції.
- Сформуйте кульки. Врахуйте, потрібно брати нежирний фарш, інакше тефтелі розваляться, коли ви почнете їх готувати.
- Перекладіть тефтелі з рисом в каструлю з потовщеним дном.
- У склянці води розчиняють паста з томатів і сметана. Можна покласти спеції.
- Залийте отриманою сумішшю тефтелі приблизно на 2/3 від місткості каструлі. При необхідності долийте ще води.
- Готуйте на малому вогні 40 хвилин із закритою кришкою.
Готуємо з томатною підливою
А пам’ятаєте ось ці «столовських» тефтелі з ароматною підливою, яку ще дуже смачно було перемішувати з картопляним пюре? Давайте навчимося готувати цю смакоту!
Потрібні продукти на півкіло фаршу і півсклянки круглого рису:
- томатної пасти; – 2 ст. ложки;
- моркви та цибулі – по штуці;
- борошна – 3 ст. ложки;
- цукру – 1 ч. ложка;
- пара лаврушек;
- спеції.
Покроковий процес:
- Спершу ретельно вимийте рис кілька разів, а потім зваріть. Пам’ятайте, що для нашого страви потрібен круглий рис — у ньому більше крохмалю, за рахунок якого м’ясні заготовки будуть щільними і не розваляться.
- Поріжте овочі і змішайте їх з фаршем і рисом. Покладіть також спеції.
- Змочіть руки і зліпити невеликі заготовки, а потім обваляйте їх у борошні.
- Якщо у вас залишилося трохи цибулі, то висипте його до тефтелі і обсмажте.
- Пасту розведіть в половині склянки води і з’єднайте з просіяним борошном, цукром і спеціями.
- Вилийте соус до м’ясних заготівлях і тушкуйте тефтелі з підливою приблизно годину на малому вогні.
Тефтелі зі сметанним соусом в духовці
Хочете іншу підливку, цікавіше? Будь ласка!
Потрібні продукти на півкіло м’ясного фаршу:
- яйце;
- пара головок цибулі і невелика морквина;
- сир – шматочок на сто грам;
- сметана пожирніше – півсклянки;
- борошно – скільки візьме соус;
- корінь селери;
- стручок перцю солодкого;
- пара часникових зубчиків;
- на розсуд господині беруться спеції і сіль.
Покроковий процес:
- Відваріть яйце і покришіть його за допомогою яйцерізки.
- Наріжте одну головку цибулі з часником і викладіть їх разом з яєчної крихтою в фарш. Добре розмішайте і зліпіть тефтелі.
- Перець ріжеться дрібною соломкою, решту цибулі просто шинкуется, морквина натирається дрібніші. До інших овочів покладіть подрібнений корінь селери і обсмажуйте 5 хвилин.
- Додайте до овочевої суміші сметану і доведіть до кипіння.
- Зведіть борошно і воду, добре вимішайте, щоб не залишилося грудок. Додайте в сметанную частина.
- Застеліть деко фольгою і розподіліть по ньому заготовки з фаршу. Розміщуйте їх щільніше — так сік не «втече» і страва буде соковитіше. Полити підливою.
Тефтелі в сметанному соусі готуються півгодини. За пару-трійку хвилин до завершення готування зверху посипте їх тертим сиром.
З курячого фаршу
Таке блюдо буде менш калорійним і набагато більш ніжним. Його краще давати дітям і тим, хто сидить на дієті.
Потрібні продукти на 300 грам фаршу і півсклянки рису:
- яйце, цибуля-ріпка, морква – по штуці;
- консервовані томати – 250 г;
- олії – пара ложок;
- лаврушка і спеції за вибором господині.
Покроковий процес:
- Зваріть промиту крупу в окропі і в кінці всипте щіпку солі.
- Нашаткуйте цибулю дрібно, а моркву наріжте будь-яким зручним способом. Змішайте їх і обсмажуйте 5 хвилин на сковороді.
- Готовому рісу дайте охолонути, перемішайте з курячим фаршем.
- Відваріть яйце і подрібніть яйцерезкой, після чого додайте до м’ясної суміші.
- Покладіть також до фаршу зажарку, додайте сіль і спеції.
- Гарненько вимісіть, а потім сформуйте кульки.
- Викладіть їх на сковороду, залийте рубаними томатами.
- Тушкуйте тефтелі з курячого фаршу протягом 50-ти хвилин на малому вогні.
Дієтичні тефтелі з індички
Ті, хто люблять здорову і корисну їжу, обов’язково повинні спробувати цей рецепт!
Потрібні продукти:
- філе індички – 0,5 кг;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- спеції;
- сіль.
Покроковий процес:
- Обробіть і подрібніть овочі.
- Філе ріжеться шматочками, а потім подрібнюється ще і в м’ясорубці. Стежте, щоб не залишалося великих частин.
- Перемішайте овочі разом з фаршем і зліпити кульки вручну. Заздалегідь намочіть руки, щоб фарш не лип до долонь.
- Візьміть каструлю з товстим дном і перекладіть туди тефтелі з індички.
- Залийте окропом так, щоб він наполовину покривав кульки і поставте на півгодини на повільний вогонь.
Подавайте зі сметаною і зеленню.
Готуємо страву в мультиварці на пару
Тефтелі на пару не викличе у вас ніяких труднощів у приготуванні. Зате обов’язково вийдуть соковитими, якщо ви їх не передержите всередині чаші.
Потрібні продукти:
- м’ясний фарш – 0,5 кг;
- цибуля – 2 шт.;
- морква – 2 шт.;
- рис – ½ склянки;
- сіль;
- спеції.
Покроковий процес:
- Щоб зробити тефтелі в мультиварці, краще взяти для готування свинячий або яловичий фарш. Перемішайте його разом з дрібно порізаними овочами.
- Не забудьте додати у фарш улюблені спеції, підходящі за смаком.
- Змочіть руки холодною водою і зліпити невеликі тюфтельки.
- Змастіть сіточку мультиварки для приготування на пару чайною ложкою рослинного масла.
- Викладіть в кошик м’ясні заготовки і налийте в чашу пару літрів гарячої води.
- Включіть в пристрої програму «Варка на пару» на півгодини.
Дочекайтеся звукового сигналу про закінчення роботи режиму і подавайте ніжне блюдо до столу.
Тюфтельки без рису, але з капустою
Потрібні продукти:
- свинячий фарш – 1 кг;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- паста – 3 ст. ложки;
- капуста – 0,5 кг;
- сметана – 100 г;
- борошно – 2 ст. ложки;
- раст. масло – 2 ст. ложки;
- лавр. лист;
- сіль;
- спеції.
Покроковий процес:
- Щоб приготувати тефтелі без рису, використовуйте будь фарш.
- Подрібніть ножем капусту або пропустіть через м’ясорубку. Потім додайте овочеву масу у фарш. Введіть відповідні спеції.
- Наріжте цибулю і моркву.
- Обсмажте на сковороді протягом буквально кількох хвилин.
- Додати до овочевої маси пасту з томатів, лаврушку, 2 склянки води і спеції. Перемішайте і закип’ятити суміш.
- Всипте в сметану трохи борошна, змішайте і стежте, щоб не утворювалося грудок. Додайте суміш в сковороду і знову закип’ятити.
- Вылепите з фаршу маленькі заготовки.
- Покладіть їх у підготовлену заливку, закип’ятіть і протушкувати з закритою кришкою 40-50 хвилин.
М’ясні кульки з грибами в духовці
Любите незвичайні страви? Тоді спробуйте приготувати тефтелі з додаванням грибів!
На триста грам фаршу візьміть грибів стільки ж або трохи менше, півсклянки рису, а також:
- склянка томатного соку
- пару часникових зубчиків;
- сметани – три ложки;
- цибулину;
- борошна – 2 ст. ложки;
- цукру – 1 ч. ложка;
- сиру – 50 г;
- спецій, як завжди, на око і на смак господині.
Покроковий процес:
- Відваріть рис в злегка солоній воді і дайте йому охолонути до прийнятної температури.
- Наріжте цибулю, часник і пропустіть їх разом з грибами через м’ясорубку. Або подрібніть будь-яким зручним способом.
- Розмішайте фарш. Викладіть до нього остиглий рис, грибну суміш, тертий на дрібній тертці сир і спеції.
- Сформуйте кульки і викладіть їх у відповідну пекарську форму.
- Змішайте томатний сік з цукром. Дочекайтеся повного розчинення кристалів.
- Слідом покладіть туди сметану і знову перемішайте.
- В половині склянки води розмішайте борошно.
- З’єднайте борошняну частина з томатною і залийте підливою заготовки.
- Тефтелі готуються в духовці близько години. Попередньо не забудьте накрити форму фольгою.
Подавайте тефтелі в томатному соусі з грибами разом з рисом в якості гарніру або з пюре.
З яловичини з рисом
Кілька модифікований рецепт класичних тефтелек.
Потрібні продукти на традиційні півкіло фаршу і півсклянки рису:
- склянка сметани пожирніше;
- часникових зубков пару штук;
- борошна – 1 ст. ложка;
- лука – 2 головки;
- спеції;
- лаврушка.
Покроковий процес:
- Зваріть рис. Якщо ви їсте більше солоні страви, то додайте у воду сіль.
- Змішайте рис з нашаткованої цибулею і спеціями.
- Коли крупа охолоне до прийнятної температури, змішайте її з фаршем.
- Скачайте з отриманого складу кульки.
- Добре розігрійте олію.
- Обваляйте кожну заготовку в борошні і відправте на сковороду.
- Поки тефтелі з яловичини смажаться, приготуйте соус. Для цього наріжте другу цибулину і почніть пасерувати її на сковороді з невеликою кількістю масла.
- Додайте туди сметану і склянку окропу, а також сіль і спеції.
- Одну частину соусу налийте на дно каструлі, де будуть далі готуватися тефтелі.
- Викладіть їх туди ж і залийте соусом, що залишився. Тушкуйте трохи більше півгодини на малому вогні.
Подавайте готову страву зі свіжою нарізаною зеленню.
Запечені в духовці тефтелі з картоплею
Потрібні продукти на півкіло фаршу і півсклянки круглозерного рису:
- цибуля – 1 шт.;
- картопля – 0,6 кг;
- сметана – 150 г;
- яйце побільше;
- пара часникових зубчиків;
- тому. паста – 2 ст. ложки;
- шматок сиру грамів на сто;
- спеції.
Покроковий процес:
- Відваріть рис в підсоленій воді.
- Наріжте дрібно цибулю і змішати його вручну разом з фаршем.
- Потім покладіть остиглий рис і вбийте яйце. Ще раз гарненько перемішайте.
- Додайте спеції для м’яса.
- Вылепите кульки і викладіть їх у змащену маслом форму.
- Розігрійте духову піч до 200 градусів.
- Наріжте картоплю великими шматочками.
- Наступний на черзі соус. Для нього подрібніть часник в часникодавці і змішайте його з томатною пастою і сметаною.
- Перемішайте картоплю з приготованим соусом і викладіть до кульок.
Тефтелі в духовці готуються близько 50-ти хвилин.
Під сирним соусом
А такий варіант обов’язково припаде до душі гурманам. Аромат просто неймовірний!
Потрібні продукти:
- м’ясний фарш – 0,4 кг;
- борошно – 2 ст. ложки;
- молоко – 1 стакан;
- цибуля – 2 шт.;
- сир – 100 г;
- зелень;
- помідор – 2 шт.;
- стручок болгарського перцю;
- ложка олії;
- сіль;
- спеції.
Покроковий процес:
- Овочі нарізаються і обсмажуються деякий час.
- Фарш солиться по смаку господині і приправляється спеціями.
- Формуються м’ясні заготовки невеликого розміру.
- Потім залийте в миску молоко, всипте в нього січену дрібно-дрібно зелень, тертий сир, борошно і гарненько збовтайте.
- Змішайте отриманий соус з овочами і прокип’ятіть пару хвилин.
Потім викладіть туди тефтелі і протушкувати на середньому вогні з закритою кришкою до півгодини.
В сметанно-томатний підливі на сковороді
Потрібні продукти на 350 грам м’ясного фаршу:
- сметана – півсклянки;
- по дві ложки томат-пасти та олії;
- пучок зелені;
- спеції.
Покроковий процес:
- Фарш з’єднайте з приправами.
- Сформуйте тефтелі і обсмажте їх. Не переборщіть з додаванням масла.
- В цей же час зробіть соус. Для цього змішайте сметану з пастою і приправами.
- Налийте в суміш трохи води і залийте нею тефтелі.
- Закип’ятіть і стежте, щоб випарувалася частина рідини.
Подавайте, посипавши зверху нарізаною зеленню.
Тефтелі, як у дитячому садку з підливою
Цей смак родом з дитинства. Його обов’язково потрібно передати і своїм малюкам.
Потрібні продукти на… ну, ви пам’ятаєте, півкіло фаршу і півсклянки рисової крупи:
- яйце – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- борошно – 1 ст. ложка;
- сметана – 2 ст. ложки;
- лавр. лист;
- сіль;
- спеції.
Покроковий процес:
- Відваріть рис в злегка підсоленій воді до напівготовності.
- Змішайте його з свино-яловичий або курячим фаршем.
- Подрібніть цибулю і покладіть його туди ж.
- Слідом вбийте в суміш яйце і додайте спеції.
- Замісіть масу і сформуйте з неї кульки невеликого розміру.
- Обваляйте кожну заготовку в борошні.
- Обсмажте разом з маслом.
- Потім перекладіть тефтелі як у дитячому садку в каструлю і залийте підливою.
Тушкуйте страву на малому вогні з закритою кришкою протягом 15-ти хвилин.
Свинячі тефтельки з рисом
Потрібні продукти на півкіло фаршу, змішаного зі склянкою рису:
- по цибулині і моркви;
- яйця – пару штук;
- томат-пасти – 2 ст. ложки;
- зелень;
- олії – 3 ст. ложки;
- сметани та борошна – по парі ложок;
- спеції.
Покроковий процес:
- Промийте рис і відваріть його до повної готовності. Для цього буде достатньо 10-15 хвилин.
- Наріжте цибулю і моркву, а потім обсмажте їх трохи на сковороді.
- При необхідності пропустіть фарш ще раз через м’ясорубку. Необхідно, щоб в ньому не залишалося великих шматків.
- Змішайте остиглий рис разом з фаршем і яйцем.
- Зліпити кульки однакового розміру і обваляйте їх у борошні.
- Приготуйте соус зі сметани і томатної пасти. За бажанням додайте туди спеції. Змішайте підливку з засмажкою і залийте нею тефтелі.
Тушкуйте півгодини на слабкому вогні і подавайте до столу з нарізаною зеленню.
Тефтелі в горщиках з овочами
Незвичайний і смачний варіант для любителів ситно попоїсти.
Потрібні продукти на півкіло будь-якого фаршу:
- картопля – 4 шт.;
- пара стручків солодкого перцю;
- баклажан – 2 шт.;
- гострий перець – ½ стручка;
- зелень;
- сіль;
- спеції.
Покроковий процес:
- Змішайте фарш з сіллю і спеціями, а також з дрібнонарізаною зеленню. Скачайте кульки.
- Овочі почистіть і наріжте їх великими кубиками.
- Змастіть дно і стінки горщиків невеликою кількістю масла, а потім викладіть туди овочі. Додайте сіль і спеції.
- Покладіть зверху м’ясні кульки і залийте в кожен горщик приблизно 80 мілілітрів води.
- Надішліть горщики на 40 хвилин в духовку при температурі 200 градусів.
Тефтелі можна діставати, коли буде повністю готовий картопля.
Парові тефтелі з гречкою і кабачками
Вишукану страву, абсолютно незвичайного смаку. Обов’язково спробуйте!
Потрібні продукти:
- м’ясний фарш – 0,6 кг;
- кабачки – 400 г;
- гречана крупа – 100 г;
- томат-паста – 1 склянка;
- морква – 1 шт.;
- пісне будь-яке масло – 1 ст. ложка;
- цибуля – 2 шт.;
- сіль;
- спеції.
Покроковий процес:
- Замочіть гречану крупу в холодній воді на 2-3 години.
- Наріжте цибулю з морквою і обсмажте їх з невеликою кількістю масла і спеціями.
- Дрібно наріжте кабачок і змішати його з фаршем і гречкою. Також туди кладеться половина засмажки.
- Сформуйте кульки і перекладіть їх в пароварку.
- Тефтелі на пару з кабачком готуються 45-50 хвилин.
- Поки є час, зробіть підливу. Для цього змішайте томатну пасту і частину засмажки.
Подавайте тефтелі з гречкою до столу з зеленню і сметаною.
Класичні «Їжачки» з свино-яловичого фаршу
На півкіло свино-яловичого фаршу підготуйте такі продукти:
- цибулина і велике яйце;
- стручок болгарського перцю;
- пара часникових зубчиків;
- рис – півсклянки;
- сметани жирної і томат-пасти – по парі ложок;
- лаврушка;
- сіль;
- спеції.
Покроковий процес:
- Промийте рис і зваріть його в солоній воді.
- Подрібніть часникові зубки з цибулею і половину перцю. Обсмажте овочеву суміш з невеликою кількістю масла.
- Присолите фарш, притрусіть його спеціями, всипте зажарку, яйце і добре перемішайте.
- Вылепите тефтелі.
- Тепер дрібно наріжте частину перцю і відправте обсмажитися на пару хвилин.
- Покладіть на сковороду заготовки, додайте пару стаканів води, пасту з обсмаженою перцем і сметану.
Доведіть до кипіння і тушкуйте на повільному вогні, поки фрикадельки не «дійдуть» до готовності.
Тефтелі в томатно-часниковому соусі
На півкіло м’ясного фаршу вам знадобляться такі продукти:
- білий м’якуш – 100 г;
- яйця – 3 шт.;
- півсклянки молока;
- пара головок цибулі;
- зелень;
- пару зубків часнику;
- шматок сиру грамів на сто;
- по парі ложок пасти та олії;
- спеції;
- сіль.
Покроковий процес:
- Дрібно наріжте зелень, натріть на тертці сир.
- Вимочіть хлібний м’якуш в склянці молока. Потім відіжміть.
- Змішайте в мисці м’ясний фарш, яйця, м’якушка, тертий сир і зелень. Також додайте спеції, які підходять до м’яса за смаком.
- Добре перемішайте і сформуйте кульки невеликого розміру.
- Дрібно наріжте цибулю з часниковими зубками, а потім обсмажте їх пару хвилин.
- В літрі окропу розмішайте пасту з сіллю. Можна використовувати і звичайний томатний сік.
- Налити підливку на сковороду до овочевої суміші і доведіть до кипіння.
- Відразу після закипання покладіть тефтелі і зменшіть вогонь до мінімуму.
Тушкуйте з закритою кришкою 50 хвилин на малому вогні.
Спагетті з тюфтельками — швидкий вечеря
Такий собі варіант для господині, яка не дуже хоче сьогодні довго стояти біля плити. Швидко, соковито і дуже смачно.
Потрібні продукти:
- фарш – 300 г;
- спагетті – 200 г;
- зелень;
- пісне масло – 2 ст. ложки;
- цибуля – 1 шт.;
- кетчуп томатний соус – 1 склянка;
- свіжий базилік;
- спеції.
Покроковий процес:
- Нашаткуйте цибулю і базилік.
- Змішайте їх разом з фаршем і не забудьте додати приправи за смаком.
- Сформуйте маленькі тефтелі і обсмажте разом з маслом. Візуально можна визначити готовність, коли вони покриються рум’яною скоринкою.
- Після цього додайте на сковороду томатний соус і тушкуйте на малому вогні 10 хвилин.
- В цей час відваріть спагетті з ложкою олії до готовності. Викладіть їх на тарілку.
Зверху покладіть готові тюфтельки з соусом і присипте дрібнонарізаною зеленню.
Рибні тефтелі в сметанному соусі
Потрібні продукти на півкіло рибного філе і півсклянки рису:
- цибулина і велике яйце;
- брусочок сиру до ста грам;
- сметана – стакан;
- приправи.
Покроковий процес:
- Ретельно промийте рис і зваріть до напівготовності, присолите.
- Якщо ви використовуєте рибне філе, то пропустіть його через м’ясорубку, щоб не залишалося великих шматочків. Ще простіше купити рибний фарш, але тільки в перевіреному місці.
- Змішайте отриману масу з остившім рисом, яйцем і подрібненою цибулею.
- В кінці додаються спеції. В блюдо, що будуть їсти маленькі діти, краще не додавати багато перцю.
- Приготуйте сметанний соус. Для цього змішайте тертий сир разом зі сметаною і спеціями. У разі, якщо соус вийде занадто густий, додайте в неї трохи молока.
- Сформуйте з фаршу тюфтельки і залийте їх приготованим соусом.
Потім відправте форму з заготовками в духову шафу на 25-30 хвилин.
Фрикадельки по-шведськи в домашніх умовах
Потрібні продукти:
- м’ясний фарш – 0,6 кг;
- хлібний м’якуш – 100 г;
- яйце – 1 шт.;
- борошно – 2 ст. ложки;
- масло – 60 г;
- молоко – 2 склянки;
- пісне масло – 2 ст. ложки;
- чебрець;
- цибуля – 1 шт.
Покроковий процес:
- Дрібно наріжте цибулю і змішати його з фаршем, яйцем, хлібом і спеціями.
- Зліпіть фрикадельки невеликого розміру.
- Розігрійте на сковороді і обсмажте на ньому м’ясні кульки. Вони повинні вийти не більше волоського горіха.
- Коли будуть готові тефтелі, вийміть їх на тарілку.
- Залишився жир викладіть вершкове масло і борошно. Обсмажуйте буквально хвилину.
- Почніть потроху додавати молоко, постійно помішуючи.
- Додайте спеції і продовжуйте варити соус, поки він не загусне до потрібної консистенції.
- У гарячий соус покладіть тефтелі.
- Подавайте до столу разом з картопляним пюре або рисом.
М’ясні тефтелі з сирною начинкою
Потрібні продукти:
- фарш – 0,5 кг;
- борошно – 2 ст. ложки;
- цибуля – 2 шт.;
- сир – 200 г;
- білий хліб – 2 скибочки;
- томат-паста – 1 ст. ложка;
- зелень;
- спеції.
Покроковий процес:
- Очистіть і подрібніть цибулю. Змішайте його разом з фаршем і яйцем.
- Використовуйте сир твердих сортів. Наріжте його кубиками невеликого розміру, приблизно по сантиметру.
- Вылепите з фаршу кульки і помістіть всередину кожного шматочок сиру. Щільно стисніть.
- Викладіть заготовки на деко і відправте на 25-30 хвилин в духову піч.
- В цей же час займіться приготуванням соусу. Для цього наріжте залишилася цибулину і викладіть цибульну масу в томатну пасту, змішайте з борошном і спеціями.
- Потушкуйте соус пару хвилин і додайте туди нарізану свіжу зелень.
- Подавайте тюфтельки разом з підливою. Як гарнір підійде рис, гречка або картопляне пюре.