Це відмінне блюдо, яке не зажадає від кулінара особливих навичок приготування, тому впоратися з ним може навіть початківець. В результаті вийде смачне і ситне блюдо, яке чудово поєднується з будь-яким гарніром і соусом. Саме соус допоможе перетворити повсякденне блюдо в святковий. Досить приготувати вершково-грибну підливку, додати спецій, приправ і зелені, красиво сервірувати і блюдо для святкового столу буде готово.
Традиційно тефтелі готують з мішаного фаршу. У рівних пропорціях береться яловичий і свинячий. Так страва виходить найбільш соковитим і смачним. Але можна приготувати і більш бюджетний варіант, взявши за основу м’ясо курки. У поєднанні з соусом смак не буде поступатися традиційним рецептом. Розглянемо найпопулярніші рецепти приготування тефтелькою в духовці.
Тефтелі в духовці – класичний рецепт
пів кілограма фаршу з свинини;
пара штук моркви середнього розміру;
пара дрібних цибулин;
пара невеликих помідор;
100 гр. томатної пасти;
пів склянки сметани;
стакан води;
пара столових ложок олії.
Приготування
Нарізаємо цибулю дрібними кубиками, моркву натираємо на середній тертці.
З помідорів знімаємо шкірку і нарізаємо невеликими шматками.
На сковороді обсмажуємо овочі протягом п’яти хвилин.
Остиглі овочі додаємо у фарш, додаємо сіль і улюблені спеції.
З отриманої маси робимо невеликі кульки. Рада! Щоб фарш не прилипав до рук, необхідно змочити руки. Тоді кульки зліпляться легше і вийдуть більш рівними.
Для приготування соусу візьмемо воду, пасту і сметану. Змішаємо все це і трохи підсолимо.
Ємність змащуємо олією, викладаємо туди тефтелі і ставимо в попередньо розігріту духовку на п’ять хвилин.
Беремо половину овочів і обсмажуємо до напівготовності.
У фарш вводимо яйця та овочі. Все ретельно перемішуємо.
Ліпимо невеликі кульки і викладаємо в посудину, змащену маслом.
У сметану додаємо воду і овочі, що залишилися.
Отриманим соусом заливаємо тефтелі. Не забуваємо додати сіль і улюблені спеції.
Готуємо в духовці протягом півгодини.
Тефтелі в духовці з підливою
Підлива може бути абсолютно будь-який. Але краще всього тефтелі виходять в томатному, сметанному або вершковому соусі. Розглянемо рецепт приготування тефтелькою в сметанною підливці з додаванням грибів.
пів кілограма фаршу;
100 гр. рису;
пара яєць;
200 гр. лука;
склянка сметани;
200 гр. свіжих або консервованих печериць;
пара столових ложок борошна;
пара столових ложок олії;
півтори склянки води.
Приготування
Рис відварюємо до готовності. Промиваємо під струменем холодної води і зливаємо.
У фарш додаємо рис і яйця. Все ретельно перемішуємо.
Ліпимо середнього розміру кульки.
Викладаємо їх у спеціальну ємність.
Цибулю нарізаємо маленькими кубиками і обсмажуємо разом з печерицями.
У сметану додаємо цибулю, пів склянки води, гриби і борошно. Все ретельно перемішуємо.
Тефтелі заливаємо соусом.
Готуємо протягом півгодини.
Курячі тефтелі в вершково-цибульному соусі
півкілограма фаршу з курки;
250 гр. лука;
пара яєць;
склянка вершків середньої жирності;
пара столових ложок борошна;
пів склянки рису;
стакан води.
Приготування
Рис відварюємо, промиваємо і зливаємо.
У фарш розбиваємо яйця, додаємо рис, сіль і приправи.
Ліпимо кульки невеликого розміру і викладаємо в ємність для випікання, попередньо змащену маслом.
Цибулю нарізаємо на кубики середньої величини.
Додаємо в вершки цибулю, борошно і трохи солі.
Отриманим соусом заливаємо тефтелі.
Готуємо їх протягом тридцяти хвилин.
Перед подачею на стіл можна прикрасити зеленню. Добре підійде кріп або петрушка.