Готувати тефтелі в мультиварці – одне задоволення. Швидко, легко, а ще дуже смачно і корисно. Досить скачати м’ясні кульки, залити їх смачним томатним соусом і включити потрібний режим. Але які нюанси важливо враховувати при готуванні?
Класичні тефтелі з томатною підливою в мультиварці
Класичні тефтелі з томатною підливою готуються із суміші декількох видів м’яса, які здійснюють одночасно. Це може бути курка і свинина, свинина і яловичина, індичка або кролик – вибирати вам. Курячий фарш виходить соковитіше з цілої тушки курки, а от з філе страва вийде сухуватим. Шматочки свинини краще брати в міру жирне, наприклад, використовувати окіст або шийку. Яловичина в чистому вигляді (особливо телятина) – дієтичне блюдо, і важливо підібрати до нього правильний соус. В цілому ж кількість інгредієнтів невелика, і вони зазвичай завжди є в запасі у господинь.
Для тефтелькою знадобляться:
- М’ясний фарш – 500 г;
- Цибулина (велика) – 1 шт.;
- Рис, зварений до напівготовності – 250 г;
- Курячі яйця – 2 шт.;
- Томати у власному соку, томатна паста для соусу – 500 г або 3 ст. л.;
- Спеції і сіль за смаком.
Змішуємо м’ясо, рис, яйця, цибулю, розрізану на дрібні кубики, сіль і перець. З отриманої маси ліпимо кульки величиною трохи більше тенісного м’ячика. Обвалюємо кожен в борошні. На режимі «Смаження» обсмажуємо тюфтельки до апетитної скоринки, по можливості, зі всіх сторін.
Паралельно замішуємо соус. В ідеалі це повинні бути протерті помідори без шкірки, куди додають трохи солі і спецій за смаком. Але можна замінити свіжі томати на консервовані у власному соку, томатний сік або пасту, розведену в кип’яченій воді з розрахунку 3 ст. л. на 250 мл. Можна додати томати вершки, пару ложок сметани або трохи молока для додання страві вершкового відтінку і пом’якшення кислоти, яка завжди присутня в помідорах.
Соус повинен повністю покривати тефтелі, а ще краще, якщо м’ясні кульки будуть у ньому як би «плавати»: економити на соусі в даному випадку не можна, інакше страва вийде сухим. І ще, не забувайте про розмір: кульки не повинні бути величезними, і повинні встигнути приготуватися повністю. Але і дрібнити їх не варто: це все-таки не фрикадельки.
На дно мультичаши, змазаній рослинною олією, викладаємо тефтелі, потім заливаємо їх соусом. Готуємо на режимі «Гасіння» 20-30 хвилин. Подаємо з будь-яким гарніром або самостійно, поливаючи готовим соусом, притрусивши свіжою зеленню. Тефтелі – цілком самодостатня страва, хоча вони чудово поєднуються з гарнірами: пюре, гречкою або макаронами.
Рецепт приготування їжачків з рисом
Їжачки з рисом – улюблене дитяче блюдо. Особливо смачними вони виходять з ніжного курячого фаршу, який прокручується з декількох курячих частин — грудки, стегон або окостів. Тефтелі ліпляться, як і в класичному рецепті. Різниця, причому принципова – в ступені готовності рису. Він повинен бути практично сирим, адже під час приготування кожна рісинки набухає, чому тюфтельки нагадують «їжачків». Крупа більше підходить длиннозерная, оброблена парою: так час приготування скорочується.
Їжачки готують в соусі, але ще краще варити їх на пару, і, щоб вони не вийшли сухими, подавати зі сметаною і зеленню.
Тефтелі в сметанному соусі в мультиварці
Деякі господині принципово не додають томати, вважаючи їх занадто агресивними для шлунка. Але сметана 2,5 % жирності – прекрасний соус, надає вершковий смак тефтелі. Для того, щоб сметана в процесі гасіння не згорнулася, її можна змішати з вершками і додати дві столові ложки борошна – такий соус буде ніжним, смачним і густим. Правда, потрібно все добре вимішувати, щоб підлива не містила неприємних борошняних грудочок.
Готувати кульки дуже просто: ліпимо їх з м’ясного фаршу, обсмажуємо (як і в базовому рецепті), кладемо на дно мультичаши. Варимо до готовності на режимі «Гасіння», подаємо тефтелі в сметанному соусі з картопляним пюре або макаронами.
При бажанні гасити тефтелі можна під «шапкою» з цибулі, моркви, болгарського перцю і зелені. Але, якщо ви заливаєте кульки сметанним соусом, всі ці овочі додавати не варто: вони не поєднуються один з одним.
Готуємо, як у дитячому садку — смачний рецепт
Для тефтелькою в дитячому саду завжди беруть або курку, або яловичину – свинина в дитячих установах заборонена. Ще кухаря в садочках не кладуть в тефтелі яйця, зате обсмажують цибулю на вершковому маслі: м’ясо стає соковитим, солодким, що, природно, дуже цінують маленькі їдці.
Далі «кашеварим» по етапах:
Подавати тефтелі можна з дрібної локшиною, гречкою або картопляним пюре на воді: жирності в тюхтельки цілком достатньо.
Обвалювання у борошні не є обов’язковою частиною технології приготування страви. Але саме цей етап допомагає кулькам тримати форму і не тріскатися при обсмажуванні, а потім і тушкуванні.
Варіант тефтель з підливою — на пару в мультиварці
Багато моделі мультиварок мають в комплекції ґрати, щоб готувати страви на пару. Легко приготувати таким способом і тефтелі з рисом в мультиварці. До речі, такі м’ясні кульки можуть включати будь-яку крупу, наприклад, гречку та вівсянку. Повірте, смак це тільки прикрашає.
Приготувати страву просто, дотримуючись наступних дій:
Крупи краще доварити до стану «аль денте». Однак мультискороварки встигають приготувати їх до потрібної кондиції. У такі моделі їх можна класти в фарш сирими.
Безперечні переваги способу готування – можливість не обтяжувати м’ясо соусом, який в інших випадках (скажімо, при хворобах шлунка) може бути протипоказаний. Але так чи інакше, наші м’ясні кульки просочуються соусом і тільки виграють по соковитості. Це перевірено.
Рецепт приготування з курячого фаршу
Як вже було сказано, тефтелі в мультиварці на пару або тефтелі в сметанному соусі стають набагато ніжніше, якщо їх готують з курячого фаршу.
Які частини птиці годяться найкраще для домашнього фаршу?
Прокручуйте фарш на м’ясорубці або в блендері, добре вимішуйте, формуйте тефтелі і готуйте їх, дотримуючись класичного рецепту. Подавайте з печеною картоплею, пастою або будь кашею без цукру.
Рибні тефтелі з підливою — покроковий рецепт
Дивно, але тефтелі в мультиварці виходять дуже незвичними, смачними, легкими, якщо замінити м’ясо рибою. Які сорти риби кращі? Це тріска, минтай або пікша (якщо вам не лінь з нею возитися для якісної обробки). З річкової риби для тефтелькою хороший судак – він м’ясистий, відмінно пропікається, містить мало кісток. А з морської спробуйте терпуг: тут важливо знайти його крайньої свіжості і останнього улову.
Приготувати рибні тефтелі просто:
Подавати рибні тюфтельки краще з овочами. У зимовий час року рибі ідеально підходить смажена капуста – червона, кольорова або білокачанна.
При приготуванні рибного фаршу пам’ятайте правило: риба п’є молоко! Обов’язково вимочуйте рибу в молоці або додайте туди хлібний м’якуш, вимочений в молочній заливці. А ось сметану в таку страву краще не класти: досить помідорів.
Нюанси приготування в мультиварці: Редмонд, Поларіс
Багато господинь хвилюються: чи є різниця між марками? Чи впливає бренд на час приготування і якість готових тюфтельок? Якщо вірити відгукам, особливої різниці немає: уважно читайте інструкцію і все буде відмінно. Головне – не перевантажуйте блюдо спеціями, особливо яскравими східними. Тефтелі самі по собі дуже смачні при грамотному дотриманні пропорцій.
Більше сметани або менше, свіжі або консервовані томати, пропарені тефтелі або тушковані – вибір завжди за вами. Легка інтерпретація, невелика зміна технології – і страва завжди потішить вас свіжим смаком, апетитним виглядом. Балуйте близьких домашньою кухнею, будьте ситі і щасливі!