Тефтелі в сметанному соусі відмінно поєднуються практично з будь-яким гарніром. У такому вигляді будь-яке м’ясо виходить м’яким, а в поєднанні з рисом та іншими інгредієнтами – ще й дуже ситним. Сметанна підлива повністю просочує блюдо, додаючи йому ніжності і соковитості.
Тефтелі в сметанному соусі — класичний рецепт м’ясної
За класичним рецептом обговорювані тефтелі готуються саме в духовій шафі. Це позбавляє їх від зайвого масла і непотрібною хрусткої скоринки. Для такої страви потрібно взяти: 750 г будь-якого м’яса, 2 шт. моркви і цибулі, 3 часникового зубчики, 1 яйце, 220 г густої жирної сметани, 20 г пшеничного борошна, 1 шт. солодкого червоного перцю, сіль, корінь петрушки, мелений чорний перець, олія, дрібка цукру, 250 мл теплої кип’яченої води.
М’ясо прокручується в м’ясорубці разом з часником і цибулею. Після цього готовий фарш можна посолити, додати яйце і гарненько вимісити. Для додання продукту пружності можна протягом пари хвилин відбити його про жорстку поверхню.
Подрібнені будь-яким зручним способом цибулю, моркву і червоний болгарський перець обсмажуються на олії до м’якості. Наприкінці в ємність з овочами відправляється корінь петрушки, цукор і сметана.
В окремій ємності борошно розводиться водою і добре перемішується, щоб зникли навіть найменші грудочки.
Отримана рідина виливається в сковороду до решти продуктів.
Соус кип’ятиться ще пару хвилин.
З фаршу ліпиться приблизно 10 невеликих тюфтельок, які викладаються у форму, застелену фольгою.
М’ясо заливається соусом, і ємність відправляється в сильно розігріту духовку приблизно на півгодини.
При бажанні за пару хвилин до готовності страви можна посипати його тертим твердим сиром.
Рецепт приготування з грибами
Краще всього готувати таке блюдо з фаршу, в якому поєднується свинина і курятина. Крім м’ясної складової (450 г), потрібно взяти: 3 скибочки білого хліба, 1 білу середню цибулину, 20 г борошна, 50 г жирної сметани, 170 г шампіньйонів, 1 ст. л. томатної пасти, пару часникових зубчиків, сіль, олія.
Білий хліб без скоринки замочується в теплої рідини, після чого віджимається і відправляється до фаршу.
Цибулю і часник пропускаються через м’ясорубку і відправляються до решти інгредієнтів.
Фарш солиться. За смаком можна додати в нього будь-які ароматні спеції.
Печериці чистяться, дрібно ріжуться і готуються на сковороді з рослинним або вершковим маслом до тих пір, поки з ємності не випарується вся рідина.
Гриби змішуються з фаршем.
З отриманої маси мокрими руками ліпляться великі тефтелі.
Для приготування соусу на сковороду викладається сметана, змішана з борошном, а також томатна паста.
Інгредієнти заливаються склянкою води (можна замінити її м’ясним або овочевим бульйоном). Якщо паста кисла, можна злегка підсолодити майбутній соус.
У ту ж сковороду викладаються тефтелі і тушкують на самому повільному вогні під закритою кришкою не менше 25 хвилин.
Смачніше всього подавати частування з відварними макаронними виробами або картопляним пюре.
Курячі тефтелі в сметані
Тефтелі з куркою особливо подобаються самим молодшим членам родини. Зробити їх більш поживними допоможе рис. Крім крупи (70 м) і курячого фаршу (550 м), потрібно використовувати: по 50 г борошна і жирного молока, 180 г сметани, по 1 шт. цибулі і моркви, 3-4 зубчики часнику, по дрібці солі і перцю, олія, сіль.
У курячий фарш додається відварений до напівготовності рис, пропущені через м’ясорубку цибулю і часник. Також продукт за смаком приправляється сіллю і перцем. Можна додати в будь-яку страву дрібно посічену свіжу зелень.
Молоко також додається прямо в фарш. Воно дозволить зробити масу більш ніжною і соковитою. Молоко можна замінити жирними вершками.
З отриманого фаршу формуються мініатюрні кульки, які обсмажуються на олії до золотистої скоринки з усіх боків.
В окремій сковороді обсмажується до м’якості натерта на крупній тертці моркву. До овочу додається сметана, а також сіль і спеції за смаком.
У киплячий соус викладаються готові тефтелі, після чого вони готуються на повільному вогні ще 10-12 хвилин.
Якщо збільшити кількість рису в складі, то таке блюдо можна подавати до столу як самостійне без додаткового гарніру.
Оригінальний рецепт з солоними огірками
Дуже незвичайним і смачним виходить страва на основі рибного фаршу з додаванням солоних огірків. Бажано також приправляти їх сушеним кропом (0,5 ст. л.). Крім солоних огірків (2 шт.), потрібно взяти: 60 г рису, 370 г будь-якого рибного фаршу,1 морква, 220 мл нежирної сметани і така ж кількість вершків, сіль, спеції.
Рис вариться приблизно 8 хвилин після закипання води.
Фарш з риби змішується з охолодженої готової крупою, солиться, перчится і перетворюється в мініатюрні заготовки для тефтелькою.
Морква натирається на дрібній тертці, після чого заливається вершками, сметаною і солиться за смаком. Майбутній соус доводиться до кипіння.
Далі в вершкову масу можна відправляти м’ясні кульки і тушкувати їх 25 хвилин.
Приблизно за 10 хвилин до готовності страви в ємність з тюфтельками додається сушений кріп і подрібнені солоні огірки.
Подається частування з овочевим салатом і домашнім хлібом.
Рибні тефтелі в сметанному соусі
Можна також приготувати рибні тефтелі в духовці в сметанному соусі. В такому разі не доведеться стежити за тим, щоб кульки не підгоріли. Для рецепту потрібно використовувати наступні інгредієнти: 450 г рибного фаршу, 70 г білого хліба, 1 яйце, 1 невелику білу цибулину, 220 г нежирної сметани, 1 ст. л. пшеничного борошна, 30 г вершкового масла, воду, сіль, спеції, олія.
Цибулю пропускаємо через м’ясорубку разом з білим хлібом. Вийшла кашка змішується з яйцем і рибним фаршем. Якщо маса виявиться занадто рідкою, то в неї можна додати трохи панірувальних сухарів.
З фаршу формуються мініатюрні тефтелі і відправляються в холодильник приблизно на 15-17 хвилин.
Для соусу борошно підсмажується на вершковому маслі до рум’яного кольору, заливається приблизно 2/3 склянки гарячої води. Інгредієнти потрібно постійно помішувати, щоб в сковороді не утворювалися грудочки.
Залишилося додати сметану, сіль, вибрані приправи, перемішати масу до однорідності, довести до кипіння і проварити кілька хвилин.
Форма для запікання щедро змащується олією. В миску кладуть м’ясні кульки, які заливаються приготованим соусом.
Частування готується в добре розігрітій духовій шафі близько 25 хвилин.
Щоб кульки не розвалювалися в формі, можна попередньо обсмажити їх на сковороді з невеликою кількістю масла або потримати 10 хвилин в духовці без додавання соусу.
В мультиварці
Дуже просто готуються тефтелі за допомогою мультиварки. Наприклад, курячі з рисом і сметанним соусом. Крім фаршу (450 г), знадобиться використовувати: 70 г рису, 1 яйце, по 3 шт. цибулі і моркви, 270 мл води, 120 г жирної сметани, 1 ст. л. пшеничного борошна, сіль, олію, спеції.
Рис відварюється до напівготовності в підсоленій воді і відкидається на друшляк.
Моркву і цибулю подрібнюються будь-яким зручним чином, а потім обсмажуються до прозорості останнього в чаші пристрою на програмі «Смаження».
У фарш додається яйце, сіль, спеції і трохи готових овочів. З отриманої маси ліпляться невеликі тюфтельки.
Сметана змішується з водою, солиться і перчится.
Поверх залишилася піджарки викладаються тефтелі, посипаються борошном і заливаються соусом.
Частування готується 35 хвилин в режимі «Гасіння».
Страва подається до столу гарячим зі свіжою зеленню і овочами.
В томатно-сметанному соусі
Томатно-сметанний соус чудово поєднується з будь-яким фаршем. Наприклад, можна взяти свинячий і яловичий в рівних пропорціях (по 250 г). Також буде потрібно: по 1 шт. цибулі і моркви, 90 г рису, пару зубчиків часнику, невеликий пучок свіжої петрушки, 350 мл води, 2 ст. л. картопляного крохмалю, по 90 г сметани і томатного соусу без добавок, по 1 ч. л. солі і цукру, будь-які спеції.
Рис відварюється до стану «аль денте».
Моркву, цибулю і часник перетираються в блендері до стану однорідної кашки.
Овочі та рис змішуються з м’ясним продуктом. До інгредієнтів додається дрібно нарубана зелень, сіль і спеції.
З отриманої маси скочуються мініатюрні кульки і укладаються в жароміцну форму.
Для соусу крохмаль розвести у 130 мл води. Залишилася рідина змішується зі сметаною, томатною пастою, сіллю, цукром і вибраними спеціями. У соус вливається вода з крохмалем.
Заливка відправляється в форму до тефтелі, після чого вони накриваються фольгою.
Страва готується близько 50 хвилин при 180 градусах.
В самому кінці можна зняти фольгу і злегка зарумянить частування зверху.
Тефтелі в сметані з часником
Часник зробить сметанний соус до тефтелі ще більш смачним і ароматним. Головне, не переборщити з його кількістю. Крім часнику (4 зубчики), потрібно взяти: 260 г свинячого і яловичого фаршу, 1 яйце, 2 білих цибулини, по 180 мл нежирної сметани і аналогічних вершків, 40 г борошна, сіль, спеції.
Цибулю дрібно нарізати і готується на олії до рум’яності.
Смажений овоч додається до фаршу разом з яйцем, сіллю і приправами. З отриманої маси ліпляться мініатюрні тефтелі.
Борошно потрібно прожарити на сковороді до золотистого кольору. До неї відправляється сметана, вершки, подрібнений часник, сіль за смаком.
Тефтелі викладаються в змащену жиром форму, заливається соусом і відправляються в добре розігрітий духову шафу на 35 хвилин.
Частування подається до столу гарячим картопляним пюре, рисом або вареної брокколі.