Тефтелі в томатному соусі — це дуже смачне, апетитне і гармонійне страву, адже підлива тут виділяє смак м’яса, і насичує фарш соковитістю. Щоб соус вийшов ще смачніше, замість купованої томатної пасти краще додавати домашню, а замість води — бульйон.
Класичний рецепт тюфтельок в томатному соусі
Смак цієї страви багатьом знайомий з дитинства. Тефтелі готуються просто, швидко, але виходять дуже смачними і поживними.
Знадобиться:
150 г яловичого фаршу;
250 г свинячого фаршу;
50 г рису;
1 стандартна цибулина;
2 невеликих помідора;
100 г томатної пасти;
100 г 15% сметани;
40 мл рослинного масла;
200 мл холодної води;
10 г висушеної базиліка;
сіль, інші спеції за смаком.
Рецепт приготування.
Цибулину очищають і нарізають кубиками, обсмажують в олії.
Рис відварюють 10-12 хвилин.
Поєднують обидва види фаршу, остиглий рис, сіль, обжарку.
З отриманої маси формують невеликі тюфтельки. Їх прибирають в холод на чверть години.
Готують соус. Вимиті помідори обдають окропом, щоб прибрати з них шкірки. За допомогою блендера з очищених овочів роблять пюре, додають в нього сметану, покупну томат-пасту, воду, сіль.
Томатно-сметанную масу заливають в сотейник і доводять до кипіння. Коли на поверхні соусу з’являються бульбашки, у нього опускають напівфабрикати, а через 10 хвилин додають базилік та інші приправи за бажанням. Страву готують протягом півгодини.
Порада: щоб тефтелі вийшли більш ароматними, у фарш можна додати 150 г будь-яких грибів.
Покроковий рецепт по-варшавськи
Секрет вишуканого смаку цієї страви полягає в соусі з маслин і копчених ковбасок.
Рис миють, засипають у окріп, відварюють 10 хвилин.
Моркву очистити, дрібно нашинковывают або натирають.
З’єднують курячий фарш, напівготовий рис, моркву, сіль. З цього складу вылепляют тефтелі.
Заготовки просмажують на сковороді з кожного боку близько 4 хвилин.
Для соусу максимально дрібно ріжуть ковбаски і маслини. Змішують їх з м’ясним бульйоном, томат-пастою, після трохи солять.
Соус доводять до кипіння в сотейнику, потім опускають в нього тефтелі і томити 30 хвилин.
Курячі тефтелі в томатному соусі
Блюдо, приготоване за цією технологією, сподобається абсолютно всім своїм ароматом, соковитістю, пікантністю. Крім того, тефтелі в томатному соусі в духовці виходять більш корисними, ніж обсмажені на сковороді.
Необхідні компоненти:
1 кг фаршу з курки;
180 г білого рису;
1 яйце;
2 невеликих морквини;
1 цибуля;
30 г борошна;
250 мл води;
50 г томат-пасти;
40 мл соняшникової олії;
по 15 г кропу і петрушки;
сіль;
суміш приправ на вибір (базилік, чебрець, паприка, коріандр).
Кроки приготування.
Промитий рис відварюють до напівготовності (10-12 хвилин), потім охолоджують в друшляку.
Збовтують яйце, змішують його з фаршем, вареним рисом, приправами, сіллю.
Очищають і подрібнюють цибулину і моркву.
У сковороді розігрівають масло і засипають у нього борошно, постійно помішуючи, щоб не утворилися грудки. Коли борошно придбає золотавий відтінок, до неї додають цибулю і продовжують обсмажувати ще 3 хвилини. Далі викладають моркву і пасерувати до м’якості.
У обсмажування додають воду, томатну пасту і спеції. Все кип’ятять протягом 3 хвилин.
Сформовані курячі тюфтельки кладуть у змащену маслом форму і протягом 15 хвилин запікають при 200 градусах.
Напівготові тефтелі заливають приготовленим соусом, посипають рубаною зеленню і продовжують запікати при 180 градусах ще 15-20 хвилин.
Порада: щоб соус вийшов гущі, в нього можна всипати 20 г кукурудзяного крохмалю.
Рибні тефтелі в томатному соусі
Для приготування цих тефтелек краще брати білу рибу: тріску, хек, окунь, минтай. Ці види є низькокалорійними, тому страва підходить для всіх, хто дотримується несуворих дієт.
Інгредієнти:
400 р рибного філе;
1 цукіні;
1 яйце;
1 маленька цибулина;
2 помідори;
100 г томатної пасти;
250 мл бульйону на яловичої кістки;
100 г сметани;
5 г цукру;
25 мл олії для смаження;
сіль і спеції за бажанням.
Рецепт приготування.
Рибне філе прокрутити на м’ясорубці разом з цибулею.
Очищений цукіні натирають на середній тертці.
Змішують рибний фарш, кабачкове пюре, яйце, сіль. Ліплять невеликі котлетки.
Напівфабрикати слід обсмажити на сковороді з маслом з обох сторін по 2 хвилини.
Обчищену моркву натирають, помідори без шкірки перетворюють в кашку (занурювальним блендером або з допомогою товкачика). Овочі з’єднують, додають сметану, томат-пасту, сахарят, розбавляють бульйоном, солять.
Склад, що вийшов, доводять до кипіння і опускають в нього рибні тефтелі. Страву готують протягом 25 хвилин.
Рецепт по-австрійськи
Технологія приготування цих тефтелек припускає використання більш калорійного фаршу і нетрадиційних компонентів для соусу.
Потрібно:
150 г свинячого фаршу;
150 г баранячого фаршу;
1 яйце;
50 г рису;
8 чорносливин без кісточок;
1 солодкий перець;
2 помідори;
1 морква;
150 г жирної сметани;
300 мл м’ясного бульйону;
150 г томат-пасти;
30 мл рослинного масла;
сіль, коріандр.
Кроки приготування.
Рис відварюють майже до готовності й охолоджують.
Готують фарш з баранини, свинини, рису, яйця. Всі солять і ретельно перемішують.
Формують невеликі тюфтельки. Їх обсмажують в олії з кожного боку.
Чорнослив заливають окропом на 10 хвилин, а після промивають під краном і дуже дрібно нарізають.
Перець, помідори, моркву чистять і нарізають маленькими кубиками.
Тефтелі з рисом в томатному соусі, зроблені цим способом, сподобаються тим, хто уникає смаженої їжі.
Вимагається:
500 г яловичого і свинячого фаршу в рівних пропорціях;
70 г рису;
1 стандартна цибулина;
1 яйце;
мелений чорний перець, сіль;
50 г томатної пасти;
50 г сметани;
20 г борошна;
700 мл води.
Технологія приготування.
Рис варять всього 8 хвилин. Як він охолоне, з’єднують з нашаткованої цибулиною, фаршем, яйцем, чорним перцем, сіллю.
З фаршу скачують тюфтельки і кладуть їх у чашу мультиварки.
Для соусу в воді розмішують борошно, додають томатну пасту, сметану.
Отриманою підливою заливають тефтелі (вони повинні бути повністю закриті).
Страву готують протягом 1 години на режимі «гасіння».
Тефтелі, залиті томатним соусом, чудово поєднуються з будь-яким гарніром. Їх можна подавати з макаронами, овочевим рагу, несолодкими кашами, картоплею.