Приготувати тефтелі в вершковому соусі можна різними способами, використовуючи зелень, крупи та інші продукти. Спочатку це ситне і багатьма улюблене блюдо готувалося тюркськими народами наступним чином – в серединку м’ясного фаршу містився сухофрукт, формувався кулька, який після відварювали і вживали в їжу. З часом ситна страва поширився по Європі, стало національною стравою у багатьох країнах. Це страва схоже з котлетами, але відрізняється входять до складу додатковими інгредієнтами. Ніжне і соковите блюдо припаде до смаку людям різного віку.
Класичні тефтелі в вершковому соусі
Простим і універсальним є рецепт приготування класичних тюфтельок у вершковому соусі.
Для готування страви слід запастися:
- м’ясним фаршем – 550 г;
- готовим відвареним рисом – 0,5 ст.;
- вершки – 125 мл;
- сиром – 75 г;
- часником – 1-2 зубчики;
- крохмалем – чайна ложка без гірки;
- прованськими травами;
- сіллю.
Фарш може використовуватися куплений або приготований самостійно зі свинини, курки або яловичини. Рисова крупа відварюється і остуджується при кімнатній температурі. Основні продукти змішуються, до них додається сіль, спеції, все вимішується до однорідності. Чим довше буде вымешиваться фарш, тим однорідніше і красивіше за структурою вийдуть тефтелі.
Вершковий соус готується з вершків, тертого сиру (менше половини рекомендованої порції), ароматних трав і крохмалю. Тефтелі, сформовані у вигляді невеликих кульок, слід викласти на деко, запекти в протягом 20 хвилин в духовій шафі при температурі 190 градусів. Після цього вони заливаються соусом і продовжують запікатися ще 35 хвилин.
Рецепт з грибами
Перетворити звичайне на перший погляд страва в справжній кулінарний шедевр можна, приготувавши тефтелі з грибами під ніжною вершковою підливою.
Смачне блюдо готується з:
- м’яса – 350 г;
- грибів – 180 г;
- цибулі — ріпки;
- зелені;
- яйця – пару штук;
- панірувальних сухарів;
- рослинного жиру – 30 мл;
- вершкового масла – 40 г;
- вершків – 180 мл;
- борошна – пару столових ложок;
- солі, меленого перцю.
Цибулина і зелень (кріп, петрушка, базилік або інша за смаком) подрібнюються, м’ясо миється і перемелюється у фарш. Всі компоненти з’єднаються разом з молоком, панірувальними сухарями, збитим яйцем і спеціями. Масу потрібно ретельно вимішати і додати потрібну форму, зробивши маленькі акуратні тюфтельки. Якщо кульок вийшло багато, їх цілком можна помістити в морозилку і використовувати напівфабрикат по мірі необхідності.
Заготовки з м’яса обсмажують з обох боків на рослинному жирі і складаються на серветки, для видалення зайвої олії. Окремо слід розігріти на сковороді вершкове масло, обсмажити на ньому дрібно порізані гриби (печериці, білий гриб або інші за смаком) протягом 7-10 хвилин. Після до них додається борошно і вершки, спеції, все перемішується. Далі в соус, що знаходиться на вогні, викладаються тюфтельки і тушкують протягом 15 хвилин. Готову страву можна подати з салатом, тушкованою картоплею або кашею.
Як приготувати в мультиварці?
Приготовлені м’ясні кругляшки в мультиварці – ідеальний варіант страви для людей з наявністю хвороб травних органів і дітей, чий організм вимагає правильної готування їжі без смаження.
Сфабрикувати тефтелі можна з:
- курячої грудки, подрібненої згодом – 400 г;
- батона білого – пару скибочок;
- лука;
- молока – 80 мл;
- вершків – 400 мл;
- твердого сиру – 200 г;
- часнику;
- кропу;
- вершкового масла – 25 г;
- солі, перцю.
Грудка перемелюється з цибулею, батон, замочений у теплому молоці, віджимається і пропускається через м’ясорубку. Все згодом з’єднується, приправляється спеціями і сіллю.
Вершки з’єднуються з тертим сиром, подрібненим часником і зеленню. Чаша мультиварці змащується шматочком масла, і туди викладаються сформований м’ясний продукт. Слідом додається соус, і блюдо готується в режимі «гасіння» близько 45 хвилин.
З солоними огірками
Рибний фарш – смачний і дієтичний продукт, який як не можна краще підійде для приготування тефтелькою. Незвичайний, але дуже приємний смак страви додасть вершкова заливка з додаванням солоних огірочків – ідеальний варіант для будь-якого свята.
Для приготування страви слід запастися:
- м’ясом сома (можна використовувати іншу рибу) – 300 г;
- рисовою крупою – ¼ склянки;
- морквою;
- нежирними вершками – 180 мл;
- солоними огірочками – пару штук;
- свіжим кропом;
- сіллю;
- спеціями.
Крупа промивається і відварюється до готовності, остуджується. Перемелене рибне філе змішується з рисом, сіллю і спеціями. З отриманої маси формуються однакового розміру кульки і відправляються на холод.
Цей прийом радять робити все кулінарні фахівці – коли маса трохи постоїть перед готуванням, у ній сполучаться продукти і спеції, що найкращим чином позначиться на смак готової страви.
Морквина натирається на тертці, з’єднується з вершками і відправляється в глибокій ємності на вогонь. Коли соус закипить, потрібно опустити в ємність м’ясний напівфабрикат і готувати протягом 20 хвилин. Після додаються подрібнені солоні огірочки і в самому кінці, через 10 хвилин, зелень.
Курячі тефтелі в вершковому соусі
Приготувати курячі тефтелі в вершковому соусі можна менше ніж за 1 годину. Це блюдо стане ідеальним для швидкого, але повноцінного ланчу, доповнить будь-друге страва, що прийдеться до смаку і дорослим, і дітям.
Готується продукт з:
- курячого фаршу – 400 г;
- цибулі ріпчастої;
- яйця;
- молока – 80 мл;
- білого хліба без кірки;
- солі;
- суміші перців;
- рослинного жиру;
- борошна;
- вершків – 220 мл;
- часнику;
- мускатного горіха;
- зелені.
Слід подрібнити В блендері 1 невелику цибулину і м’ясо. Додати в суміш перець, сіль, замочений м’якушка хліба і жовток з білком (необхідні для скріплення маси). Усе ретельно вимішується – руками або блендером, після чого формуються тюфтельки. З заявленої кількості продуктів виходить близько 20 – 25 кульок.
Окремо з’єднуються вершки з борошном, до них додається трохи солі і подрібненого часнику. Щіпка мускатного горіха не обов’язково повинна бути в підливі, але вона зробить її більш ароматною.
М’ясні напівфабрикати викладають на сковороду, заливаються соусом і тушкують на середньому вогні. Через 10 хвилин блюдо буде готово.
З рибного фаршу
На обід для всієї родини добре приготувати рибні тефтелі в вершковому соусі в духовці.
Для цього потрібно запастися:
- рибним філе – 700 г;
- білим хлібом або батоном – 60 г;
- цибулею;
- вершками і молоком – по 250 мл;
- борошном;
- маслом;
- меленим перцем і сіллю.
Очищений цибулю з філе і вимоченим в молоці хлібом пропускаються через м’ясорубку. У масу вводиться трохи збитий жовток з білком, масло і спеції. Продукти ретельно вимішуються до однорідності, після чого з них можна сформувати кругляшки. Щоб фарш не прилипав, змастіть руки в рослинному жирі або занурте їх у воду.
Обвалюючи заготовки в борошні, їх потрібно обсмажити на жирі на сковороді, викласти на деко і залити вершками з зеленню. Тушкувати в духовій шафі, розігрітій до 190 градусів, протягом 15 хвилин.
Їжачки з рисом, запечені в духовці
Стряпается страва протягом однієї години, з:
- фаршу м’ясного – 340 г;
- довгозернистого рису – 120 г;
- цибулі-ріпки;
- часнику;
- вершків або сметани – 3 ст. л.;
- пасти томатної – 30 мл;
- солі і спецій.
Рис промивається, відварюється і після охолодження змішується з фаршем (м’ясом, цибулею і часником). До масі додаються спеції, все перемішується. З такої основи формуються кульки-їжачки. Помістити їх на деко, змащене маслом і залити соусом. Готується він з вершків, пасти і невеликої кількості кип’яченої води. Запікати при температурі 210 градусів потрібно близько 35 хвилин (з закритою ємністю фольгою) і 12 хвилин у відкритому вигляді.
З часником і зеленню
Для любителів пряної спеції – часничку, підійде простий і в той же час цікавий рецепт тефтелькою.
Страва готується з простих інгредієнтів:
- яловичого фаршу – 600 г;
- великий цибулини;
- маленькій черствої булки, вимоченої в молоці;
- солі, перцю, спецій;
- куміна;
- жирних вершків;
- часничку;
- твердого сиру;
- свіжої зелені.
У кухонному комбайні по черзі з’єднуються всі продукти – фарш, цибулю, спеції, булка. Коли маса трохи настоїться, з неї формуються тефтелі, викладаються на деко і відправляються в духову шафу на 20 хвилин (температура – 190 градусів).
В окремій ємності змішуються вершки, подрібнений часник з зеленню і тертий сирний продукт. Заливка відправляється до м’ясних кульок, і страва готується ще 30 хвилин.
З індички у вершковому соусі
Діткам до року, малюкам і школярам ідеально підійдуть ніжні тюфтельки з індичатини, залиті вершковою підливою. Страва добре подати до макаронів або каші – діти з’їдять його із задоволенням і обов’язково попросять добавки.
Для приготування страви слід заздалегідь запастися:
- фаршем з індички – 650 г;
- рисом – 100 г;
- перцем чорним;
- цибулею ріпчастою;
- вершковим маслом – 55 г;
- сіллю;
- морквиною;
- вершки – 300 мл;
- спеціями.
У кухонному комбайні потрібно подрібнити філе птиці, цибулину, додати до них зварену крупу і спеції. З маси потрібно виліпити маленькі грудочки і запекти їх в духовій шафі.
Окремо на сковороді обсмажують цибулю з морквою, після до них додається борошно, масло і вершки. Приправивши соус спеціями, можна полити їм злегка подрумянившийся м’ясний продукт і продовжувати запікати протягом 20 хвилин. По закінченню стряпания можна надати яству красивий золотистий відтінок, вибравши режим «гриль». Подається до столу в теплому вигляді.