Тефтелі в вершковому соусі – 9 рецептів приготування

Приготувати тефтелі в вершковому соусі можна різними способами, використовуючи зелень, крупи та інші продукти. Спочатку це ситне і багатьма улюблене блюдо готувалося тюркськими народами наступним чином – в серединку м’ясного фаршу містився сухофрукт, формувався кулька, який після відварювали і вживали в їжу. З часом ситна страва поширився по Європі, стало національною стравою у багатьох країнах. Це страва схоже з котлетами, але відрізняється входять до складу додатковими інгредієнтами. Ніжне і соковите блюдо припаде до смаку людям різного віку.

Класичні тефтелі в вершковому соусі

Простим і універсальним є рецепт приготування класичних тюфтельок у вершковому соусі.

Для готування страви слід запастися:

  • м’ясним фаршем – 550 г;
  • готовим відвареним рисом – 0,5 ст.;
  • вершки – 125 мл;
  • сиром – 75 г;
  • часником – 1-2 зубчики;
  • крохмалем – чайна ложка без гірки;
  • прованськими травами;
  • сіллю.

Фарш може використовуватися куплений або приготований самостійно зі свинини, курки або яловичини. Рисова крупа відварюється і остуджується при кімнатній температурі. Основні продукти змішуються, до них додається сіль, спеції, все вимішується до однорідності. Чим довше буде вымешиваться фарш, тим однорідніше і красивіше за структурою вийдуть тефтелі.

Вершковий соус готується з вершків, тертого сиру (менше половини рекомендованої порції), ароматних трав і крохмалю. Тефтелі, сформовані у вигляді невеликих кульок, слід викласти на деко, запекти в протягом 20 хвилин в духовій шафі при температурі 190 градусів. Після цього вони заливаються соусом і продовжують запікатися ще 35 хвилин.

Рецепт з грибами

Перетворити звичайне на перший погляд страва в справжній кулінарний шедевр можна, приготувавши тефтелі з грибами під ніжною вершковою підливою.

Смачне блюдо готується з:

  • м’яса – 350 г;
  • грибів – 180 г;
  • цибулі — ріпки;
  • зелені;
  • яйця – пару штук;
  • панірувальних сухарів;
  • рослинного жиру – 30 мл;
  • вершкового масла – 40 г;
  • вершків – 180 мл;
  • борошна – пару столових ложок;
  • солі, меленого перцю.

Цибулина і зелень (кріп, петрушка, базилік або інша за смаком) подрібнюються, м’ясо миється і перемелюється у фарш. Всі компоненти з’єднаються разом з молоком, панірувальними сухарями, збитим яйцем і спеціями. Масу потрібно ретельно вимішати і додати потрібну форму, зробивши маленькі акуратні тюфтельки. Якщо кульок вийшло багато, їх цілком можна помістити в морозилку і використовувати напівфабрикат по мірі необхідності.

Дивіться також:  Хамон – що це таке, як приготувати хамон в домашніх умовах

Заготовки з м’яса обсмажують з обох боків на рослинному жирі і складаються на серветки, для видалення зайвої олії. Окремо слід розігріти на сковороді вершкове масло, обсмажити на ньому дрібно порізані гриби (печериці, білий гриб або інші за смаком) протягом 7-10 хвилин. Після до них додається борошно і вершки, спеції, все перемішується. Далі в соус, що знаходиться на вогні, викладаються тюфтельки і тушкують протягом 15 хвилин. Готову страву можна подати з салатом, тушкованою картоплею або кашею.

Як приготувати в мультиварці?

Приготовлені м’ясні кругляшки в мультиварці – ідеальний варіант страви для людей з наявністю хвороб травних органів і дітей, чий організм вимагає правильної готування їжі без смаження.

Сфабрикувати тефтелі можна з:

  • курячої грудки, подрібненої згодом – 400 г;
  • батона білого – пару скибочок;
  • лука;
  • молока – 80 мл;
  • вершків – 400 мл;
  • твердого сиру – 200 г;
  • часнику;
  • кропу;
  • вершкового масла – 25 г;
  • солі, перцю.

Грудка перемелюється з цибулею, батон, замочений у теплому молоці, віджимається і пропускається через м’ясорубку. Все згодом з’єднується, приправляється спеціями і сіллю.

Вершки з’єднуються з тертим сиром, подрібненим часником і зеленню. Чаша мультиварці змащується шматочком масла, і туди викладаються сформований м’ясний продукт. Слідом додається соус, і блюдо готується в режимі «гасіння» близько 45 хвилин.

З солоними огірками

Рибний фарш – смачний і дієтичний продукт, який як не можна краще підійде для приготування тефтелькою. Незвичайний, але дуже приємний смак страви додасть вершкова заливка з додаванням солоних огірочків – ідеальний варіант для будь-якого свята.

Для приготування страви слід запастися:

  • м’ясом сома (можна використовувати іншу рибу) – 300 г;
  • рисовою крупою – ¼ склянки;
  • морквою;
  • нежирними вершками – 180 мл;
  • солоними огірочками – пару штук;
  • свіжим кропом;
  • сіллю;
  • спеціями.

Крупа промивається і відварюється до готовності, остуджується. Перемелене рибне філе змішується з рисом, сіллю і спеціями. З отриманої маси формуються однакового розміру кульки і відправляються на холод.

Цей прийом радять робити все кулінарні фахівці – коли маса трохи постоїть перед готуванням, у ній сполучаться продукти і спеції, що найкращим чином позначиться на смак готової страви.

Морквина натирається на тертці, з’єднується з вершками і відправляється в глибокій ємності на вогонь. Коли соус закипить, потрібно опустити в ємність м’ясний напівфабрикат і готувати протягом 20 хвилин. Після додаються подрібнені солоні огірочки і в самому кінці, через 10 хвилин, зелень.

Дивіться також:  Тісто для тарталеток – 7 дуже смачних рецептів

Курячі тефтелі в вершковому соусі

Приготувати курячі тефтелі в вершковому соусі можна менше ніж за 1 годину. Це блюдо стане ідеальним для швидкого, але повноцінного ланчу, доповнить будь-друге страва, що прийдеться до смаку і дорослим, і дітям.

Готується продукт з:

  • курячого фаршу – 400 г;
  • цибулі ріпчастої;
  • яйця;
  • молока – 80 мл;
  • білого хліба без кірки;
  • солі;
  • суміші перців;
  • рослинного жиру;
  • борошна;
  • вершків – 220 мл;
  • часнику;
  • мускатного горіха;
  • зелені.

Слід подрібнити В блендері 1 невелику цибулину і м’ясо. Додати в суміш перець, сіль, замочений м’якушка хліба і жовток з білком (необхідні для скріплення маси). Усе ретельно вимішується – руками або блендером, після чого формуються тюфтельки. З заявленої кількості продуктів виходить близько 20 – 25 кульок.

Окремо з’єднуються вершки з борошном, до них додається трохи солі і подрібненого часнику. Щіпка мускатного горіха не обов’язково повинна бути в підливі, але вона зробить її більш ароматною.

М’ясні напівфабрикати викладають на сковороду, заливаються соусом і тушкують на середньому вогні. Через 10 хвилин блюдо буде готово.

З рибного фаршу

На обід для всієї родини добре приготувати рибні тефтелі в вершковому соусі в духовці.

Для цього потрібно запастися:

  • рибним філе – 700 г;
  • білим хлібом або батоном – 60 г;
  • цибулею;
  • вершками і молоком – по 250 мл;
  • борошном;
  • маслом;
  • меленим перцем і сіллю.

Очищений цибулю з філе і вимоченим в молоці хлібом пропускаються через м’ясорубку. У масу вводиться трохи збитий жовток з білком, масло і спеції. Продукти ретельно вимішуються до однорідності, після чого з них можна сформувати кругляшки. Щоб фарш не прилипав, змастіть руки в рослинному жирі або занурте їх у воду.

Обвалюючи заготовки в борошні, їх потрібно обсмажити на жирі на сковороді, викласти на деко і залити вершками з зеленню. Тушкувати в духовій шафі, розігрітій до 190 градусів, протягом 15 хвилин.

Їжачки з рисом, запечені в духовці

Стряпается страва протягом однієї години, з:

  • фаршу м’ясного – 340 г;
  • довгозернистого рису – 120 г;
  • цибулі-ріпки;
  • часнику;
  • вершків або сметани – 3 ст. л.;
  • пасти томатної – 30 мл;
  • солі і спецій.
Дивіться також:  Смажена капуста – 8 рецептів приготування на сковороді

Рис промивається, відварюється і після охолодження змішується з фаршем (м’ясом, цибулею і часником). До масі додаються спеції, все перемішується. З такої основи формуються кульки-їжачки. Помістити їх на деко, змащене маслом і залити соусом. Готується він з вершків, пасти і невеликої кількості кип’яченої води. Запікати при температурі 210 градусів потрібно близько 35 хвилин (з закритою ємністю фольгою) і 12 хвилин у відкритому вигляді.

З часником і зеленню

Для любителів пряної спеції – часничку, підійде простий і в той же час цікавий рецепт тефтелькою.

Страва готується з простих інгредієнтів:

  • яловичого фаршу – 600 г;
  • великий цибулини;
  • маленькій черствої булки, вимоченої в молоці;
  • солі, перцю, спецій;
  • куміна;
  • жирних вершків;
  • часничку;
  • твердого сиру;
  • свіжої зелені.

У кухонному комбайні по черзі з’єднуються всі продукти – фарш, цибулю, спеції, булка. Коли маса трохи настоїться, з неї формуються тефтелі, викладаються на деко і відправляються в духову шафу на 20 хвилин (температура – 190 градусів).

В окремій ємності змішуються вершки, подрібнений часник з зеленню і тертий сирний продукт. Заливка відправляється до м’ясних кульок, і страва готується ще 30 хвилин.

З індички у вершковому соусі

Діткам до року, малюкам і школярам ідеально підійдуть ніжні тюфтельки з індичатини, залиті вершковою підливою. Страва добре подати до макаронів або каші – діти з’їдять його із задоволенням і обов’язково попросять добавки.

Для приготування страви слід заздалегідь запастися:

  • фаршем з індички – 650 г;
  • рисом – 100 г;
  • перцем чорним;
  • цибулею ріпчастою;
  • вершковим маслом – 55 г;
  • сіллю;
  • морквиною;
  • вершки – 300 мл;
  • спеціями.

У кухонному комбайні потрібно подрібнити філе птиці, цибулину, додати до них зварену крупу і спеції. З маси потрібно виліпити маленькі грудочки і запекти їх в духовій шафі.

Окремо на сковороді обсмажують цибулю з морквою, після до них додається борошно, масло і вершки. Приправивши соус спеціями, можна полити їм злегка подрумянившийся м’ясний продукт і продовжувати запікати протягом 20 хвилин. По закінченню стряпания можна надати яству красивий золотистий відтінок, вибравши режим «гриль». Подається до столу в теплому вигляді.

Прокрутка до верху