Тефтелі з фаршу — найпростіше блюдо. Один і той же фарш можна використовувати для приготування різних видів тюфтельок, самі ж вироби подавати до різних гарнірів і соусами. Це універсальне блюдо, адже готуються вони з будь-якого типу м’яса. А тепер докладніше про те, як готуються тефтелі з фаршу.
Класичні тефтелі з фаршу з рисом
Всі ми родом з дитинства, тому громадське харчування, який годував нас в дитсадках, школах, студентських їдальнях, міцно засів у головах і смакових пристрастях. Багато хто до цих пір згадують далекий смак тефтелек, запечених на деку, які були клейкими, ароматними, в світлому, але зовсім не томатному, як зазвичай, соусі. Вони здавалися дуже смачними. Ми постаралися знайти цей класичний рецепт, щоб згадати той час.
Тефтелі роблять з фаршу, але вони відрізняються від котлет тим, що завжди мають у складі наповнювач у вигляді рису, овочів або хліба, мають форму кульок і перед обсмаженням або запіканням обов’язково обвалюються в борошні, але не панірувальних сухарях, як це робиться з котлетами. Крім того, тефтелі зазвичай готуються в соусі.
Отже, щоб приготувати класичні тефтелі з фаршу з рисом, потрібна духовка.
А ще такі продукти (даються з розрахунку на одну порцію):
- котлетне м’ясо (можна використовувати яловичину, свинину, змішаний фарш, а також телятину і баранину) — 105 г;
- вода — 12 м;
- рис — 11 г;
- ріпчаста цибуля — 29 м;
- тваринний жир (можна замінити рослинним маслом) — 4 г;
- борошно — 8 р.
Зрозуміло, що якщо готується на сім’ю, то відповідно множите кількість грамів до потрібних пропорцій.
Хід роботи:
- Цибулю нарізати, спасерувати на жирі.
- Відварити до напівготовності рис. Важливо знати, що в цьому рецепті і у всіх інших рис після відварювання не промивають, щоб зберегти його клейкість.
- Змішати цибулю з рисом, додати фарш з котлетного м’яса, сіль, перець, перемішати і сформувати середнього розміру кульки, розбивши з розрахунку три тефтелі на порцію.
- Запанірувати кульки борошном перекласти на змащене жиром деко або неглибоку сковороду в один ряд.
- Запекти до напівготовності, перекласти в каструлю і залити молоком, щоб їжачки з фаршу були майже прикриті. Поставити на вогонь і тушкувати на малому вогні. Можна залишити їх на деку, якщо він невеликий, залити молоком і відправити на мінімальний вогонь у духовку. Загасивши, вимкнути і залишити, щоб молоко вбралося. Так їжачки вберуть смачний вершковий смак.
Такі тефтелі багато хто так і називали — їжачки.
З рисом — як у дитячому садку
На просторах інтернету гуляє ще один рецепт, який називають також тюфтелькою з дитячого саду. Насправді цей варіант називається тюфтельками під червоним соусом, а знайти його можна в кулінарній книзі 1985 року. Смак дійсно ніжний і приємний. Зробити тефтелі за цим рецептом можна як з однієї свинини, так і змішаного свино-яловичого фаршу.
Ось що потрібно:
- 0,4 кг готового фаршу;
- по одному яйцю, цибулині;
- склянку рису;
- сіль і перець.
Для підливи:
- пара ложок сметани;
- пара помідорів;
- чотири ложки борошна;
- спеції і цукор.
У фарш додати дрібно нарізану цибулю. Відваримо рис, щоб був напівсирої, охладим і додамо його в фарш. Потім покладемо цибулю, сіль, перець та інші спеції, розіб’ємо яйце. Перемішаємо і зліпимо тюфтельки.
Для соусу натремо на тертці помідори, на них покладемо сметани, спеції, цукру, крупно натерту моркву трохи підсмажимо на рослинному маслі і наллємо в неї готовий соус. Трохи додамо води, доведемо до кипіння і опускаємо в соус обвалені в борошні тефтелі. На малому вогні тушкуємо до готовності.
У томатному соусі
Напевно, найбільш популярний спосіб саме з томатом. Для нього годиться будь фарш з м’яса. Можна взяти готовий напівфабрикат. Зліпити тюфтельки, посипавши борошном, пересмажити в сковороді. Коли одна сторона зарум’яниться, перевернути і обсмажити другу. Вийняти вироби, а на що залишився від смаження жирі припустити цибулину і подрібнену на терці моркву. Обсмажені овочі залити розчиненої у воді томатною пастою (одна або дві ложки пасти). Все ще раз посолити, поперчити, кинути лаврушки і в цей соус занурити обсмажені тюфтельки. Згасити хвилин 15.
Тефтелі з свинячого фаршу
Найвірніше рішення — приготувати тефтелі з свинини. Завжди м’які, соковиті вироби чудово поєднуються з картопляним пюре і з іншим овочевим гарніром.
На 700 г м’яса береться:
- стакан вареної до напівготовності рису (деякі додають сиру крупу). При цьому тефтелі готувати потрібно довше, щоб проварился рис;
- дві цибулини;
- морква;
- пара склянок томатного соку;
- олія для обсмажування;
- 0,5 склянки сметани;
- спеції.
Готуємо так:
- М’ясо провернути через дрібну решітку м’ясорубки, туди ж відправити і цибулину.
- Додати сіль і перець, інші спеції, які подобаються.
- Внести рис.
- Перемішати, оформити тефтелі.
- Обсмажити пару хвилин з обох сторін на сильному вогні, щоб придбали красиву скоринку, але всередині залишилися сирими.
- На сковороді з залишками масла обсмажити натерту на крупній тертці моркву і другу цибулину.
- Перекласти в вогнетривку форму, посипати смаженою цибулею з морквою.
- Залити сумішшю томатного соку і спецій, тушкувати до готовності. Подавати зі сметаною.
Як приготувати з яловичого фаршу?
Тефтелі з яловичого фаршу з рисом готуються тим же способом, що і звичайні з більш жирної свинини. Пісна яловичина потребує підливці, тому можна приготувати її зі сметани і томатної пасти. Але є ще один цікавий рецепт, в якому замість рису використовується білий хліб. Це блюдо варто спробувати!
На 400 г м’якоті яловичини, пропущеної через м’ясорубку, береться:
- пара шматків черствого пшеничного хліба;
- один-два зубчики часнику;
- 100 г вершків;
- 2 ст. ложки томатної пасти або трохи більше домашнього томата;
- борошно, молоко, сіль і перець за смаком.
Фарш краще зробити, пропустивши м’ясо двічі через м’ясорубку. Далі його посолити, додати половину вершків, спеції, роздавлений часник і розмочений в молоці хліб.
Вимісити і сформувати кульки-тефтелі. Кожен обваляти в борошні, обсмажити на маслі або жирі. У сковороду з тюфтельками влити розведену в склянці води томатну пасту, влити залишки вершків і згасити на самому малому вогні мнуть двадцять. Готові тефтелі посипати зеленню кропу або петрушки.
Тефтелі з курячого фаршу з підливою
Для дитячого і дієтичного столу відмінно підійдуть тефтелі з курячого фаршу з підливою. Готуються вони з готового напівфабрикату або перекрученої самостійно курячої грудки.
Склад продуктів:
- півкіло фаршу;
- склянку рису;
- пара зубчиків часнику і пара цибулин;
- 1 яйце;
- спеції;
- борошно для обвалювання.
На олії обсмажуємо спочатку нарізаний полуколечками цибулю, а потім часник (невеликий вогонь, щоб часник не підгорів). Пережарку додати у фарш, туди ж часник потерти, додати спеції і добре вимішати.
Мокрими руками оформити тефтелі і обваляти в борошні. Поки готуєте соус, покладіть їх у холодильник. Для соусу можна взяти томатну пасту і борошно, обсмажену на олії — це традиційний червоний томатний соус. А можна змішати трохи томатної пасти зі сметаною. Далі трохи обсмажити тефтелі і залити соусом. Згасити ще хвилин десять, і страва готова!
Зі сметанною підливою
Гарні тефтелі і просто під сметаною. Будь наведених тут способом приготуйте фарш, зробіть тефтелі і обсмажте. До речі, в сметані вони будуть однаково смачні і без обжарювання, зате вийде менше калорій.
Кульки залити сметаною і посипати сумішшю італійських трав або висушеної петрушкою. Протушкувати до готовності і подавати з гарніром з картоплі.
Дієтичний варіант на пару
Дієтичний варіант виключає обсмажування тюфтельок, не потрібно також смажити цибулю, його кладуть у фарш в сирому вигляді. А часник взагалі виключають. Ці тефтелі можна давати навіть маленьким дітям.
А вони робляться так:
- 300 г філе курки або індички пропустити через м’ясорубку, додавши половину половинку цибулини і моркви;
- вимісити фарш, додавши солі;
- відварити чверть склянки рису до готовності і охолодити;
- перемішати з фаршем і додати трохи порізаної петрушки;
- зробити тефтелі і помістити в пароварку, попередньо додавши у воду лавровий листочок;
- варити на пару чверть години.
Якщо немає пароварки, можна використовувати друшляк, встановлений поверх в киплячій каструлі води, яку потрібно накрити кришкою.
А поки готуємо соус — помідор обшпарити, зняти шкірку, дрібно нарізати. У сотейник покласти шматочки томатів, додати трохи води. Посолити. Соус готовий. Полити їм приготовані на пару тефтелі і подавати до столу.
З додаванням грибів
Оригінальний і надзвичайно смачний варіант тюфтельок з грибами прикрасить і святковий стіл. Готуються вони з звичайного фаршу з рисом, а ось заправка їх буде незвичайною.
Для неї знадобляться гриби — ароматні і смачні, звичайно, лісові, але можна взяти гливи та печериці.
Якщо гриби свіжі, то їх попередньо обсмажують на сильному вогні, щоб посилити смак і аромат. Якщо вони заморожені, то теж варто обсмажити. А ось сушені гриби попередньо відварюють, бульйон зберігають для соусу, а самі гриби, віджавши і нарізавши смужками, обсмажують. В обсмажені тюфтельки поверх розкладають гриби, заливають грибним відваром і тушкують, в кінці додавши трохи сметани.
Тефтелі за італійським рецептом
Дуже несподіваний і оригінальний рецепт італійських кухарів сподобається і вам.
Потрібно:
- 0,6 кг яловичого фаршу;
- 250 г нежирного сиру;
- трохи сиру пармезан;
- один лимон;
- одне яйце;
- цибулина середнього розміру;
- кедрові горішки — 6 ст. ложок;
- дві третини склянки панірування у вигляді сухарів;
- трохи оливкової олії;
- протерті помідори — скільки бажаєте, за вашим смаком;
- три зубчики часнику;
- приправи типу сушеного базиліка, петрушки і чорного перцю.
Соус:
- півкіло протертих консервованих томатів;
- 300 г нарізаних помідорів;
- 125 мл червоного сухого вина;
- бальзамічний оцет і сіль.
Готуємо:
- Нарізати петрушку, часник і цибулю.
- Сир протерти.
- Зняти цедру лимона.
- Пару ст. ложок масла, нагріти і обсмажити в ньому очищені горішки. Додати цибулю і часник, базилік.
- Змішати сир з фаршем, додати петрушку, панірувальні сухарі, яйце, натертий пармезан і цедру лимона.
- Перемішавши, додати ще обсмажену цибулю і горішки.
- Посолити так, щоб фарш був трохи більш солоним, ніж потрібно.
- Хвилин на 10 відправте його в холодильник, після чого дістаньте і зробіть тефтелі.
- Для соусу візьміть каструлю з широким дном, викладіть помідори і прогрійте їх, додайте туди вина й оцту, а потім прогрійте заново, але не кип’ятіть.
- На окремій сковороді в невеликій кількості олії обсмажте тюфтельки, щоб зарум’янилися з обох сторін. Шумівкою викладіть їх в соус з помідорів. Занурені в соус тефтелі повинні покипіти на маленькому вогні ще чверть години.
Смачні рибні тефтелі
Дуже смачними виходять тефтелі з риби. Піде як річкова, так і морська риба, тільки потрібно брати або філе, або рибу з малою кількістю кісток. Як зазвичай, у фарш покласти сіль, перець, а також рис. В рибні тефтелі рису багато не кладіть, щоб не зробити їх надмірно сухими і жорсткими. У них не кладе цибулю, він дуже ароматний і може забити природний аромат риби. А ось часточка часнику не завадить, вона підсилить рибний аромат.
Замість цибулі можна нарізати трохи пір’їнок зеленої цибулі, а також додати жменю нарубаного кропу або петрушки.
Обсмажені кульки складають в сковороду і заливають або сметанним або томатним соусом — обидва варіанти гарні.
З капустою
Капустяні тефтелі більш соковиті, ніжні і легкі саме за рахунок овочів. Обов’язково спробуйте приготувати їх.
Продукти:
- 750 фаршу;
- 400 г нашаткованої капусти;
- склянку рису;
- яйце;
- одна морквина;
- одна цибулина;
- перець, сіль;
- олія для смаження.
Для підливи:
- сметана;
- мускатний горіх;
- сіль;
- томат-паста;
- перець і чебрець.
- Нашаткувати капусту, прокрутити через м’ясорубку і перемішати з фаршем.
- Додати спеції і сіль у фарш.
- Цибулю і моркву подрібнити і припустити на маслі, після чого додати перець горошком, лавровий лист, трохи води і томатну пасту. Прокип’ятити.
- У сметану покласти борошна і перемішати. Потім додати цю суміш в сковороду з морквою і цибулею. Прокип’ятити.
- З фаршу зліпити невеликі тефтелі і опустити їх у соус.
- Тушкувати все разом до готовності тюфтельок під кришкою.
Домашні тюфтельки в мультиварці
Дуже швидко і просто готувати тефтелі в мультиварці. Для цього потрібно відварити склянку рису, відкинути. В режимі смаження підсмажити цибулю і терту моркву. 700 г фаршу (500 г яловичого і 200 г свинячого) покласти обсмажені овочі і додати рис, спеції, сіль. Перемішати, скачати кульки і викласти в чашу. Далі залити гарячою злегка підсоленою водою і додати трохи томат-пасти. Тушкувати 40 хвилин.
Порада: Щоб кульки не розвалилися після обжарювання, не робіть їх занадто великими. А ще не варто додавати у фарш воду — це збереже міцність з’єднання рису і м’яса.