Тефтелі з курячого фаршу – це страва, добре поєднується з усіма видами каш, макаронів, овочів, салатів, картоплі. Для фаршу краще всього використовувати курячу грудинку, цибуля і хлібний м’якуш. Заправляють соусом: вершковим, томатним або сметанним. Готують в духовій шафі і на сковорідці.
Тефтелі з курячого фаршу — класичний рецепт в духовці
Тефтелі з курячого фаршу з підливою виходять особливо ніжними, якщо додати у фарш рис.
Інгредієнти:
- Перець чорний мелений;
- Курка – 1 грудка;
- Олія соняшникова;
- Рис – 1 склянка;
- Сіль;
- Цибуля – 3 шт.;
- Запашний перець – 5 горошин;
- Вода – 1 склянка;
- Морква – 1 шт.
Приготування:
- Промити крупу. Залити водою. Ємність закрити кришкою. У процесі приготування не перемішувати;
- Грудку вимити. Обсушити. Для цього скористайтесь рушником тканинним або паперовим;
- Нарізати на шматки. Подрібнити. Можна пропустити через м’ясорубку або скористатися блендером;
- З лука зняти лушпиння. Розрізати на дольки. Подрібнити;
- Змішати з куркою;
- Рис остудити. Додати до м’яса. Посипати сіллю, перцем. Руки намочити і замісити фарш;
- Сковороду поставити на вогонь. Нагріти. Влити олію;
- Сформувати кульки з фаршу. Помістити на сковороду. Щоб легше було скачувати кульки, руки необхідно регулярно змочувати водою;
- Обсмажити тефтелі;
- Перекласти в каструлю;
- Залити водою, кульки повинні бути повністю покриті;
- На тертці великого розміру подрібнити моркву. Цибулю нашаткувати;
- Посипати овочами тефтелі;
- Коли закипить додати духмяний перець;
- Закрити кришкою;
- Тушкувати півгодини;
- В підливку можна додати сіль або перець.
З томатною підливою
Якщо хочете, щоб страва вийшла ароматним і соковитим, то готуйте тефтелі в томатному соусі. Під час приготування кульки будуть нудитися в підливці, добре просочаться, стануть ніжними та смачними.
Інгредієнти:
- Коріандр;
- Курка – 4 шт. філе;
- Чебрець;
- Рис – 1 склянка;
- Кріп – 10 гр.;
- Вода — 1 склянка;
- Суміш перців;
- Паста томатна – 1 склянка;
- Яйце – 2 шт.;
- Паприка;
- Морква – 3 шт.;
- Петрушка – 10 гр.;
- Цибуля – 2 цибулини;
- Борошно – 2 ст. ложки.
Приготування:
- Промити рис. Помістити в каструлю. Залити водою. Підсолити. Накрити кришкою. Варити не перемішуючи. У результаті вийде не зовсім готовий продукт;
- Зцідити зайву вологу. Остудити;
- М’ясо нарізати. Помістити в м’ясорубку. Перекрутити;
- Змішати з рисом;
- Вбити яйця;
- Насипати спеції. Розмішати;
- Зліпити кульки. Обсмажити в маслі;
- Очистити моркву. Взяти велику тертку. Натерти;
- Лушпиння зняти з лука. Нашаткувати;
- У сковорідку налити олію. Розігріти;
- Всипати борошно. Швидко розмішати. Комков бути не повинно;
- Смажити поки не стане золотою;
- Перекласти цибулю. Підсмажити. Овоч має стати майже прозорим кольором;
- Додати моркву. Смажити поки не стане м’якою;
- Влити пасту томатну;
- Приправити сіллю і спеціями;
- Якщо хочете більше підливи, то влийте потрібну кількість окропу;
- В об’ємну сковорідку перекласти кульки і залити соусом. Гасити чверть години.
- Зелень подрібнити. Посипати на готову страву.
Запечені тефтелі під сметанним соусом з зеленню
Найпоширеніші варіанти приготування тефтелькою – це в томатному і сметанному соусі. Другий варіант підійде для всієї родини, можна готувати не тільки для дорослих, але і для діток. Готують цю страву з фаршу будь-якого виду, але найбільш ніжні тюфтельки виходять з курячого. Щоб ласощі вийшло менш калорійним, використовуйте сметану з найменшою жирністю.
Інгредієнти:
- Фарш курячий – 550 гр.;
- Кріп;
- Масло вершкове – 50 гр.;
- Яйце – 1 шт.;
- Масло вершкове для соусу – 50 гр.;
- Цибуля – 1 шт.;
- Морква – 1 шт.;
- Паста томатна – 50 мл;
- Рис – 6 ст. ложок;
- Сіль;
- Перець;
- Бульйон – 125 мл;
- Борошно – 2 ст. ложки;
- Сіль соус – 1 ч. ложка;
- Петрушка;
- Сметана 240 мл
Приготування:
- Крупу промити. Перекласти в каструлю. Зварити так, щоб рис був трохи не готовий;
- Цибуля очистити від лушпиння. Нарізати;
- З моркви зняти верхній шар. Взяти велику тертку. Натерти;
- Овочі перемістити в сковороду. Підсмажити. Овочі повинні стати м’якими;
- Кріп нашаткувати;
- Петрушку нарізати;
- Змішати зелень з яйцем;
- Овочі остудити. З’єднати із зеленню. Перемішати;
- Фарш помістити в ємність глибокого розміру. Додати рис, овочеву суміш. Посолити. Насипати перець. Налити томатну пасту. Перемішати;
- Сковороду нагріти. Вона повинна бути повністю суха. Насипати борошно. Прожарити. Вона повинна стати жовтуватого кольору. Остудити;
- У бульйон налити сметану. Збити. Бульйон можна використовувати будь-м’ясний або овочевий, а можна замінити водою;
- Перелити в борошно. Взяти віночок, збити. Комков бути не повинно, інакше соус буде не смачний;
- З суміші для тефтелькою скачати кульки. Смажити з усіх боків;
- Перекласти у форму, яка витримує велику температуру. Залити соус;
- Поставити в духову шафу;
- Запікати півгодини. Дістати. Присипати зеленню.
У вершках в мультиварці
У кожного бувають такі моменти, що немає часу, займатися приготуванням страви, і довгий час стежити, щоб воно не підгоріло. Вірний помічник – мультиварка. Вона допомагає швидше приготувати і зберігає корисні вітаміни в продуктах.
Інгредієнти:
- Часник сушений;
- Курячий фарш – 450 гр.;
- Сіль;
- Вершки – 450 мл;
- Перець;
- Молоко – 110 мл;
- Сир – 170 гр.;
- Цибуля – 2 шт.;
- Чебрець;
- Хліб білий – 2 шматка;
- Масло вершкове – 1 ст. ложка;
- Майоран.
Приготування:
- В піалу налити воду. Помістити хліб. На п’ять хвилин залишити в спокої, не перемішувати. Потім віджати, так щоб волога практично вся вийшла;
- Зняти лушпиння у цибулі. Нашаткувати. Повинні вийти невеликі шматки;
- Перемішати з фаршем цибуля і хліб. Тепер треба подрібнити. Можна скористатися будь-яким способом: измельчитесь, м’ясорубка, блендер;
- Влити молоко. Насипати спеції і сіль. Перемішати;
- Зліпити кульки. Їх розмір повинен бути не більше п’яти сантиметрів;
- Взяти чашу від приладу. Силіконовій пензлем змастити маслом. Викласти кульки;
- Вершки посолити;
- Сир натерти;
- Змішати сир і вершки. Залити тефтелі;
- Закрити кришку;
- Виставити режим «гасіння». Час: 50 хвилин.
Тефтелі курки з грибами
Для любителів лісових дарів, підійдуть тефтелі з грибочками.
Інгредієнти:
- Кріп – 20 гр.;
- Фарш курячий – 350 гр.;
- Морква – 1 шт.;
- Петрушка – 20 гр.;
- Печериці – 130 гр.;
- Кінза – 50 гр.;
- Квасоля заморожена – 110 гр.;
- Часник – 4 зубки;
- Вершки – 250 мл;
- Цибуля – 2 шт.
Приготування:
- Часник очистити. Нарізати. Повинні вийти дрібні шматочки;
- Зелень нашаткувати;
- Моркву очистити. Натерти;
- З лука прибрати лушпиння. Нашаткувати;
- Моркву підсмажити з цибулею;
- Підготовлені продукти перемішати з фаршем;
- Скачати кульки. Щоб фарш не лип до рук, змочуйте руки водою;
- Гриби нарізати;
- Масло розігріти на сковороді. Засмажити грибочки. Скласти до них тефтелі. Засмажити;
- Засипати квасоля. Влити вершки. Посипати сіллю;
- Томити під кришкою 10 хвилин.
Дієтичні тефтелі для дітей
Це обговорюване дієтичне блюдо, корисне, добре підходить для дитячого харчування. Воно готується на пару, тому підходить для малюків і тих, хто дотримується здорового способу життя.
Інгредієнти:
- Яйце – 1 шт.;
- Фарш курячий – 350 гр.;
- Сіль;
- Рис відварений – 100 гр.;
- Борошно – 3 ст. ложки;
- Зелень;
- Цибуля – 1 шт.;
- Часник – 1 зубок.
Приготування:
- Рис зварити, відмірявши, необхідну кількість;
- З лука зняти лушпиння. Часник очистити. Взяти тертку дрібного помелу. Натерти овочі;
- Додати у фарш;
- Перемішати;
- Вбити яйце. Покласти рис, який до цього часу охолов. Якщо маса рідкувата, то можна додати борошно або манку;
- Якщо літо, то взяти свіжу зелень. Подрібнити і додати у фарш. Якщо холодну пору року, то скористатися сушеної травичкою;
- Посолити. Перемішати;
- Скачати кульки. Помістити в пароварку. На дно каструлі не забути налити воду. Закрити кришкою. Щоб кульки не злиплися, вкладайте в один шар;
- Готувати півгодини за кожну партію. Тому розраховуйте час, приступайте до приготування заздалегідь.
Курячі їжачки з рисом, запечені в духовці
Це блюдо виходить смачним, якщо приготувати його в сметанному соусі. Для тих, хто не любить сметану можна замінити продукт на ту ж кількість жирних вершків.
Інгредієнти:
- Перець;
- Сметана – 550 мл;
- Цибуля – 1 шт.;
- Сіль;
- Рис – 0,5 склянки;
- Фарш курячий – 550 гр.;
- Сир сулугуні – 100 гр.;
- Яйце – 1 шт.;
- Помідор – 2 шт.
Приготування:
- Приготувати рис. Зваривши його до напівготовності;
- Остудити і перемішати з фаршем;
- З лука зняти лушпиння. Нарізати варто дрібно. Додати у фарш;
- Вбити яйце. Розмішати;
- Під час формування їжачка, всередину додати шматочок сиру;
- Деко розігріти. Промазати пензликом силіконової змоченою в рослинному маслі. Викласти їжачки;
- Поставити в духову шафу. Тримати там, поки не з’явиться скориночка золотого кольору;
- Помідори обдати окропом. Нарізати, підсмажити;
- Налити сметану. Розмішати;
- Посолити. Додати перець;
- Залити їжачки. Тушкувати, поки блюдо не стане готовим.
Якщо хочете, щоб їжачки були з колючками, то додайте у фарш сирий рис і відразу заливайте соусом. Коли крупа звариться, то рисинків вилізуть назовні і вийде справжній їжачок.
Але в такому варіанті, знадобиться більше часу на приготування.
З вершково-гірчичним соусом
Добре приготований соус перетворить фрикадельки в кулінарний шедевр. Допоможе замаскувати невдале приготування. З додаванням в соус гірчиці, виходить насичений солодко-гострий смак.
Інгредієнти:
- Сіль;
- Петрушка – 20 гр.;
- Курка – 570 гр.;
- Цибуля – 3 шт.;
- Часник – 3 зубки;
- Сушений базилік;
- Кінза – 20 гр.;
- Рис відварений – 5 ст. ложок;
- Чорний перець;
- Яйце – 2 шт.;
- Олія соняшникова – 6 ч. ложок.
Соус:
- Гірчиця з зернами французька – 1 ст. ложка;
- Перець чорний;
- Олія соняшникова – 6 ч. ложок;
- Сіль;
- Вода – 125 мл;
- Гостра гірчиця – 2 ч. ложки;
- Сметана – 200 мл;
- Борошно – 1 ч. ложка.
Приготування:
- М’ясо промити. Обсушити рушником. Нарізати шматками;
- Цибулю очистити. Нарізати;
- Часник очистити;
- Помістити в м’ясорубку. Прокрутити;
- Зелень нарізати. Використовувати тільки листя;
- Закинути в фарш. Додати спеції, сіль. Розмішати;
- Тепер необхідно відбити. Для цього взяти всю масу в руки і кинути назад в миску. Повторити кілька разів;
- Вбити яйце і помістити рис у фарш. Перемішати;
- Прибрати на півгодини на холод. Зверху слід накрити плівкою, щоб не утворилася кірка;
- Щоб маса не прилипала до рук, необхідно змочувати долоні водою. Скрутити кульки;
- Масло розігріти в сковорідці. Обсмажити грудочки до рум’яного стану;
- Перекладати в ємність і закривати кришкою, щоб залишалися теплими;
- У каструльку покласти олію соняшникову нагрівати до появи бульбашок;
- Налити сметану, краще використовувати жирну. Прожарити, розмішуючи хвилину;
- Помістити гірчицю і перець. Варити три хвилини;
- Налити воду. Закип’ятити. Прибрати з плити;
- Якщо хочете отримати густий соус, додайте борошно і варіть до загустіння;
- В отриману масу перекласти кульки з фаршу. Накрити кришкою. Готувати на малому вогні. Потрібно приблизно сім хвилин.