Тефтелі з курячого фаршу – 8 рецептів

Тефтелі з курячого фаршу – це страва, добре поєднується з усіма видами каш, макаронів, овочів, салатів, картоплі. Для фаршу краще всього використовувати курячу грудинку, цибуля і хлібний м’якуш. Заправляють соусом: вершковим, томатним або сметанним. Готують в духовій шафі і на сковорідці.

Тефтелі з курячого фаршу — класичний рецепт в духовці

Тефтелі з курячого фаршу з підливою виходять особливо ніжними, якщо додати у фарш рис.

Інгредієнти:

  • Перець чорний мелений;
  • Курка – 1 грудка;
  • Олія соняшникова;
  • Рис – 1 склянка;
  • Сіль;
  • Цибуля – 3 шт.;
  • Запашний перець – 5 горошин;
  • Вода – 1 склянка;
  • Морква – 1 шт.

Приготування:

  • Промити крупу. Залити водою. Ємність закрити кришкою. У процесі приготування не перемішувати;
  • Грудку вимити. Обсушити. Для цього скористайтесь рушником тканинним або паперовим;
  • Нарізати на шматки. Подрібнити. Можна пропустити через м’ясорубку або скористатися блендером;
  • З лука зняти лушпиння. Розрізати на дольки. Подрібнити;
  • Змішати з куркою;
  • Рис остудити. Додати до м’яса. Посипати сіллю, перцем. Руки намочити і замісити фарш;
  • Сковороду поставити на вогонь. Нагріти. Влити олію;
  • Сформувати кульки з фаршу. Помістити на сковороду. Щоб легше було скачувати кульки, руки необхідно регулярно змочувати водою;
  • Обсмажити тефтелі;
  • Перекласти в каструлю;
  • Залити водою, кульки повинні бути повністю покриті;
  • На тертці великого розміру подрібнити моркву. Цибулю нашаткувати;
  • Посипати овочами тефтелі;
  • Коли закипить додати духмяний перець;
  • Закрити кришкою;
  • Тушкувати півгодини;
  • В підливку можна додати сіль або перець.

З томатною підливою

Якщо хочете, щоб страва вийшла ароматним і соковитим, то готуйте тефтелі в томатному соусі. Під час приготування кульки будуть нудитися в підливці, добре просочаться, стануть ніжними та смачними.

Інгредієнти:

  • Коріандр;
  • Курка – 4 шт. філе;
  • Чебрець;
  • Рис – 1 склянка;
  • Кріп – 10 гр.;
  • Вода — 1 склянка;
  • Суміш перців;
  • Паста томатна – 1 склянка;
  • Яйце – 2 шт.;
  • Паприка;
  • Морква – 3 шт.;
  • Петрушка – 10 гр.;
  • Цибуля – 2 цибулини;
  • Борошно – 2 ст. ложки.

Приготування:

  • Промити рис. Помістити в каструлю. Залити водою. Підсолити. Накрити кришкою. Варити не перемішуючи. У результаті вийде не зовсім готовий продукт;
  • Зцідити зайву вологу. Остудити;
  • М’ясо нарізати. Помістити в м’ясорубку. Перекрутити;
  • Змішати з рисом;
  • Вбити яйця;
  • Насипати спеції. Розмішати;
  • Зліпити кульки. Обсмажити в маслі;
  • Очистити моркву. Взяти велику тертку. Натерти;
  • Лушпиння зняти з лука. Нашаткувати;
  • У сковорідку налити олію. Розігріти;
  • Всипати борошно. Швидко розмішати. Комков бути не повинно;
  • Смажити поки не стане золотою;
  • Перекласти цибулю. Підсмажити. Овоч має стати майже прозорим кольором;
  • Додати моркву. Смажити поки не стане м’якою;
  • Влити пасту томатну;
  • Приправити сіллю і спеціями;
  • Якщо хочете більше підливи, то влийте потрібну кількість окропу;
  • В об’ємну сковорідку перекласти кульки і залити соусом. Гасити чверть години.
  • Зелень подрібнити. Посипати на готову страву.
Дивіться також:  Короп в духовці у фользі – 7 смачних рецептів запікання

Запечені тефтелі під сметанним соусом з зеленню

Найпоширеніші варіанти приготування тефтелькою – це в томатному і сметанному соусі. Другий варіант підійде для всієї родини, можна готувати не тільки для дорослих, але і для діток. Готують цю страву з фаршу будь-якого виду, але найбільш ніжні тюфтельки виходять з курячого. Щоб ласощі вийшло менш калорійним, використовуйте сметану з найменшою жирністю.

Інгредієнти:

  • Фарш курячий – 550 гр.;
  • Кріп;
  • Масло вершкове – 50 гр.;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Масло вершкове для соусу – 50 гр.;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Паста томатна – 50 мл;
  • Рис – 6 ст. ложок;
  • Сіль;
  • Перець;
  • Бульйон – 125 мл;
  • Борошно – 2 ст. ложки;
  • Сіль соус – 1 ч. ложка;
  • Петрушка;
  • Сметана 240 мл

Приготування:

  • Крупу промити. Перекласти в каструлю. Зварити так, щоб рис був трохи не готовий;
  • Цибуля очистити від лушпиння. Нарізати;
  • З моркви зняти верхній шар. Взяти велику тертку. Натерти;
  • Овочі перемістити в сковороду. Підсмажити. Овочі повинні стати м’якими;
  • Кріп нашаткувати;
  • Петрушку нарізати;
  • Змішати зелень з яйцем;
  • Овочі остудити. З’єднати із зеленню. Перемішати;
  • Фарш помістити в ємність глибокого розміру. Додати рис, овочеву суміш. Посолити. Насипати перець. Налити томатну пасту. Перемішати;
  • Сковороду нагріти. Вона повинна бути повністю суха. Насипати борошно. Прожарити. Вона повинна стати жовтуватого кольору. Остудити;
  • У бульйон налити сметану. Збити. Бульйон можна використовувати будь-м’ясний або овочевий, а можна замінити водою;
  • Перелити в борошно. Взяти віночок, збити. Комков бути не повинно, інакше соус буде не смачний;
  • З суміші для тефтелькою скачати кульки. Смажити з усіх боків;
  • Перекласти у форму, яка витримує велику температуру. Залити соус;
  • Поставити в духову шафу;
  • Запікати півгодини. Дістати. Присипати зеленню.

У вершках в мультиварці

У кожного бувають такі моменти, що немає часу, займатися приготуванням страви, і довгий час стежити, щоб воно не підгоріло. Вірний помічник – мультиварка. Вона допомагає швидше приготувати і зберігає корисні вітаміни в продуктах.


Інгредієнти:

  • Часник сушений;
  • Курячий фарш – 450 гр.;
  • Сіль;
  • Вершки – 450 мл;
  • Перець;
  • Молоко – 110 мл;
  • Сир – 170 гр.;
  • Цибуля – 2 шт.;
  • Чебрець;
  • Хліб білий – 2 шматка;
  • Масло вершкове – 1 ст. ложка;
  • Майоран.

Приготування:

  • В піалу налити воду. Помістити хліб. На п’ять хвилин залишити в спокої, не перемішувати. Потім віджати, так щоб волога практично вся вийшла;
  • Зняти лушпиння у цибулі. Нашаткувати. Повинні вийти невеликі шматки;
  • Перемішати з фаршем цибуля і хліб. Тепер треба подрібнити. Можна скористатися будь-яким способом: измельчитесь, м’ясорубка, блендер;
  • Влити молоко. Насипати спеції і сіль. Перемішати;
  • Зліпити кульки. Їх розмір повинен бути не більше п’яти сантиметрів;
  • Взяти чашу від приладу. Силіконовій пензлем змастити маслом. Викласти кульки;
  • Вершки посолити;
  • Сир натерти;
  • Змішати сир і вершки. Залити тефтелі;
  • Закрити кришку;
  • Виставити режим «гасіння». Час: 50 хвилин.
Дивіться також:  Смажені макарони – 8 рецептів приготування

Тефтелі курки з грибами

Для любителів лісових дарів, підійдуть тефтелі з грибочками.

Інгредієнти:

  • Кріп – 20 гр.;
  • Фарш курячий – 350 гр.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Петрушка – 20 гр.;
  • Печериці – 130 гр.;
  • Кінза – 50 гр.;
  • Квасоля заморожена – 110 гр.;
  • Часник – 4 зубки;
  • Вершки – 250 мл;
  • Цибуля – 2 шт.

Приготування:

  • Часник очистити. Нарізати. Повинні вийти дрібні шматочки;
  • Зелень нашаткувати;
  • Моркву очистити. Натерти;
  • З лука прибрати лушпиння. Нашаткувати;
  • Моркву підсмажити з цибулею;
  • Підготовлені продукти перемішати з фаршем;
  • Скачати кульки. Щоб фарш не лип до рук, змочуйте руки водою;
  • Гриби нарізати;
  • Масло розігріти на сковороді. Засмажити грибочки. Скласти до них тефтелі. Засмажити;
  • Засипати квасоля. Влити вершки. Посипати сіллю;
  • Томити під кришкою 10 хвилин.

Дієтичні тефтелі для дітей

Це обговорюване дієтичне блюдо, корисне, добре підходить для дитячого харчування. Воно готується на пару, тому підходить для малюків і тих, хто дотримується здорового способу життя.


Інгредієнти:

  • Яйце – 1 шт.;
  • Фарш курячий – 350 гр.;
  • Сіль;
  • Рис відварений – 100 гр.;
  • Борошно – 3 ст. ложки;
  • Зелень;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Часник – 1 зубок.

Приготування:

  • Рис зварити, відмірявши, необхідну кількість;
  • З лука зняти лушпиння. Часник очистити. Взяти тертку дрібного помелу. Натерти овочі;
  • Додати у фарш;
  • Перемішати;
  • Вбити яйце. Покласти рис, який до цього часу охолов. Якщо маса рідкувата, то можна додати борошно або манку;
  • Якщо літо, то взяти свіжу зелень. Подрібнити і додати у фарш. Якщо холодну пору року, то скористатися сушеної травичкою;
  • Посолити. Перемішати;
  • Скачати кульки. Помістити в пароварку. На дно каструлі не забути налити воду. Закрити кришкою. Щоб кульки не злиплися, вкладайте в один шар;
  • Готувати півгодини за кожну партію. Тому розраховуйте час, приступайте до приготування заздалегідь.

Курячі їжачки з рисом, запечені в духовці

Це блюдо виходить смачним, якщо приготувати його в сметанному соусі. Для тих, хто не любить сметану можна замінити продукт на ту ж кількість жирних вершків.

Інгредієнти:

  • Перець;
  • Сметана – 550 мл;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Сіль;
  • Рис – 0,5 склянки;
  • Фарш курячий – 550 гр.;
  • Сир сулугуні – 100 гр.;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Помідор – 2 шт.
Дивіться також:  Курка з овочами на сковороді – 7 рецептів приготування

Приготування:

  • Приготувати рис. Зваривши його до напівготовності;
  • Остудити і перемішати з фаршем;
  • З лука зняти лушпиння. Нарізати варто дрібно. Додати у фарш;
  • Вбити яйце. Розмішати;
  • Під час формування їжачка, всередину додати шматочок сиру;
  • Деко розігріти. Промазати пензликом силіконової змоченою в рослинному маслі. Викласти їжачки;
  • Поставити в духову шафу. Тримати там, поки не з’явиться скориночка золотого кольору;
  • Помідори обдати окропом. Нарізати, підсмажити;
  • Налити сметану. Розмішати;
  • Посолити. Додати перець;
  • Залити їжачки. Тушкувати, поки блюдо не стане готовим.

Якщо хочете, щоб їжачки були з колючками, то додайте у фарш сирий рис і відразу заливайте соусом. Коли крупа звариться, то рисинків вилізуть назовні і вийде справжній їжачок.

Але в такому варіанті, знадобиться більше часу на приготування.

З вершково-гірчичним соусом

Добре приготований соус перетворить фрикадельки в кулінарний шедевр. Допоможе замаскувати невдале приготування. З додаванням в соус гірчиці, виходить насичений солодко-гострий смак.

Інгредієнти:

  • Сіль;
  • Петрушка – 20 гр.;
  • Курка – 570 гр.;
  • Цибуля – 3 шт.;
  • Часник – 3 зубки;
  • Сушений базилік;
  • Кінза – 20 гр.;
  • Рис відварений – 5 ст. ложок;
  • Чорний перець;
  • Яйце – 2 шт.;
  • Олія соняшникова – 6 ч. ложок.

Соус:

  • Гірчиця з зернами французька – 1 ст. ложка;
  • Перець чорний;
  • Олія соняшникова – 6 ч. ложок;
  • Сіль;
  • Вода – 125 мл;
  • Гостра гірчиця – 2 ч. ложки;
  • Сметана – 200 мл;
  • Борошно – 1 ч. ложка.

Приготування:

  • М’ясо промити. Обсушити рушником. Нарізати шматками;
  • Цибулю очистити. Нарізати;
  • Часник очистити;
  • Помістити в м’ясорубку. Прокрутити;
  • Зелень нарізати. Використовувати тільки листя;
  • Закинути в фарш. Додати спеції, сіль. Розмішати;
  • Тепер необхідно відбити. Для цього взяти всю масу в руки і кинути назад в миску. Повторити кілька разів;
  • Вбити яйце і помістити рис у фарш. Перемішати;
  • Прибрати на півгодини на холод. Зверху слід накрити плівкою, щоб не утворилася кірка;
  • Щоб маса не прилипала до рук, необхідно змочувати долоні водою. Скрутити кульки;
  • Масло розігріти в сковорідці. Обсмажити грудочки до рум’яного стану;
  • Перекладати в ємність і закривати кришкою, щоб залишалися теплими;
  • У каструльку покласти олію соняшникову нагрівати до появи бульбашок;
  • Налити сметану, краще використовувати жирну. Прожарити, розмішуючи хвилину;
  • Помістити гірчицю і перець. Варити три хвилини;
  • Налити воду. Закип’ятити. Прибрати з плити;
  • Якщо хочете отримати густий соус, додайте борошно і варіть до загустіння;
  • В отриману масу перекласти кульки з фаршу. Накрити кришкою. Готувати на малому вогні. Потрібно приблизно сім хвилин.
Прокрутка до верху