Якщо немає часу, займатися одночасно м’ясним блюдом і соусом до гарніру, то варто спробувати приготувати тефтелі з підливою. Вони будуть поєднувати в собі відразу обидва варіанти. Блюдо доповнить будь-овочеве асорті, звичну картоплю-пюре, крупи або макаронні вироби.
Класичні тефтелі з томатною підливою
Краще взяти не готовий фарш, а шматочок свіжого м’яса. Наприклад, 800 г жирної свинини. А, крім неї, 3 часникового зубчики, сіль, 1-2 курячих яйця, 4 ст. л. густої томатної пасти без добавок, олія, 2 білих цибулини, 80 г рису, лавровий лист.
Шматок м’яса з часниковими зубцями і цибулиною перетворюється в однорідний фарш.
Крупа відварюється в солоній воді до напівготовності.
Рис з’єднується з м’ясною масою.
Інгредієнти солятся за смаком.
З отриманого фаршу ліпляться тюфтельки і обсмажують на жирі або маслі.
У тій же сковороді блюдо гаситься після закипання ще 45 хвилин під соусом, що складається з 2 ст. води, томатної пасти, солі і лаврового листа.
Якщо страва призначається для дітей, м’ясні кульки не варто попередньо обсмажують.
Рецепт приготування в духовці
Соковиті м’ясні кульки з ніжною підливою можна приготувати в духовій шафі. Ніяких рідкісних інгредієнтів для цього не потрібно, тільки: 450 г котлетного фаршу, 65-75 г томатної пасти, сіль, 80 г рису, 1 ст. нежирної рідкуватий сметани, яйце, суміш перців, 1 ст. л. з гіркою пшеничного борошна.
Крупа відварюється в солоній воді до напівготовності. Попередньо важливо її ретельно промити.
Яйце мінімально збивається з сумішшю перців (зазвичай – гострого, запашного і чорного).
М’ясо, рис і яєчна суміш з’єднуються. Солятся.
Тефтелі повинні вийти за розміром з невелику картоплину.
Томат і сметана перемішуються і розбавляються підсоленою водою. У соус додається підсушена на сухій сковороді борошно.
У форму для запікання викладаються м’ясні кульки і заливаються сумішшю. Готуватися тефтелі з підливою в духовці будуть 40-45 хвилин.
Щоб зовні страва дійсно вийшло схожим на їжачків, потрібно брати довгий рис. А також: 270 г фаршу птиці, ¼ ст. крупи, маленьке яйце, половину цибулини, 2 стиглих томатів, сіль, невелику морквину, ароматні трави, трохи менше 2,5 ст. питної води, десертну ложку пшеничного борошна.
Рис вариться у несолоній воді не більше 5-7 хвилин. Він повинен мінімально насититися рідиною і не розваритися.
Крупа перемішується з м’ясом, до неї вбивається яйце, додаються ароматні трави і дрібна сіль.
У ємність з широким дном викладаються мініатюрні тюфтельки з отриманого фаршу.
Половина білої цибулини дрібно рубається, морква треться на тертці з самими маленькими осередками, разом овочі страхуються на будь-якому жирі.
В останню чергу до піджарки викладаються томати без шкірки, і вміст ємності нудиться до зменшення кількості рідини в 2 рази.
Підлива змішується з підсушеної на сковороді борошном, розбавляється водою, солиться і готується 3-5 хвилин. Далі вона виливається на м’ясні кульки.
Прямо у каструлі блюдо гаситься 35-40 хвилин.
При необхідності можна в процесі готування підливати окріп.
В мультиварці
Ідеальний обід для малюка до 3 років готується саме за цим рецептом. Варто використовувати фарш індички (480 м), а також: пол мультистакана білого рису, сіль, по 1 шт. цибулі і яєць, 3 десертних ложки білого борошна, 40 г сметани і томатної пасти, 350 мл будь-якого бульйону.
У фарш вбивається яйце, втручається подрібнену цибулю, рис і додається сіль.
З маси формуються маленькі кульки, які викладаються в ємність мультиварки.
Томат змішується з жирною сметаною, бульйоном, сіллю і виливається в чашу.
У програмі «Гасіння» страва нудитися під закритою кришкою 55 хвилин.
У тефтелі з підливою в мультиварці для малюка не варто додавати спеції.
Тефтелі з підливою, як у дитячому садку
Таке частування допоможе повернутися в дитинство навіть самим серйозним зайнятим дорослим. Воно ніжне й ароматне. А готується швидко і просто з наступних компонентів: 0,3 ст. відвареного круглого непропаренного рису, 450 г домашнього фаршу з свинини і яловичини, 2 великих курячих яйця, сіль, 2 великі ложки томатного соку, по 1 ст. л. борошна і сметани, 70 г твердого сиру, 1,5 ст. очищеної води.
М’ясний продукт змішується з крупою, яйцями, а потім солиться за смаком. Можна всипати в масу будь-які ароматні трави.
З отриманої суміші руками або спеціальним пристроєм ліпляться тефтелі, потім обвалюються в борошні і смажать до рум’яного кольору.
Залишилося прямо в сковороді залити кульки підсоленій сумішшю з сметани, томатного соку, води і тертого сиру, а потім томити під кришкою 15-17 хвилин при середньому нагріві.
У такий підливці смачно готувати інші страви, наприклад, голубці.
Оригінальний рецепт з рибного фаршу
При бажанні можна приготувати тефтелі навіть з рибного фаршу. Для м’якості у страву додається біла булочка (близько 150 г), а також береться: 520 г продукту з риби, по морквині і цибулини, сіль, 2-3 ст. л. томатної пасти, 2 ст. води, 1,5 ст. л. цукру-піску.
Цибулина і морквина натираються на крупній тертці, після чого обсмажують на жирі до м’якості. Потім компоненти ще пару хвилин тушкуються вже з томатною пастою.
Булочка без кірки замочується у воді.
Фарш змішується з віджатим хлібом. Далі він солиться і за бажанням приправляється спеціями.
До овочів з томатом додається сіль, цукор і окріп. Потім в масу занурюються маленькі кульки з фаршу.
Після закипання частування буде нудитися під кришкою при малому нагріванні 15-17 хвилин.
Більш ароматною підливку зроблять подрібнені часникові зубчики.
З курки з томатною пастою
Такій страві пікантності додадуть пара гілочок свіжого розмарину і лавровий лист. Крім приправ, береться: маленька біла булочка, 650 г курячого філе, 60 г пармезану, сіль, півлітра води, з маленької ложечки солі і цукру, зубок часнику, 1 ст. молока, 2 яйця, оливкова олія, 2 ст. томатного соку.
Томатна паста з водою доводиться до кипіння. Далі в неї всипається сіль, лавровий лист, цукор і гілочки розмарину. Вливається оливкова олія, і суміш кип’ятять 20 хвилин.
Куряче філе перетворюється у фарш, змішується з віджатою після замочування в окропі булкою, подрібненим часником, сіллю, яйцями, тертим пармезаном.
Сформовані з отриманої маси кульки занурюються прямо в киплячий томат з приправами і готуються на маленькому вогні 45-50 хвилин.
Частування відмінно поєднується з гречаною локшиною.
В сметанному соусі, запечені в духовці
Сметанний соус завжди виходить смачніше на основі бульйону, а не звичайної води. Можна використовувати навіть готовий кубик. Крім бульйону (0,6 л), береться: 750 г свино-курячого фаршу, 80 г сухого білого рису, 2-3 часникового зубчики, яйце, сіль, шматочок вершкового масла, 1 ст. нежирної сметани, 25 г борошна, щіпка суміші перців.
Напівготовий рис разом з яйцем відправляється до фаршу. У масу додається сіль, приправа і пропущені через прес часникові зубки.
Тефтелі з отриманої суміші в скляній формі готуються в жаркій духовці до мінімального зарум’янювання.
У сотейнику змішується сметана і бульйон. Як тільки маса закипить, вогонь вимикається, до інших компонентів підливи додається розтоплене вершкове масло і сіль.
М’ясні кульки поливається соусом і нудяться в духовій шафі ще близько півгодини.
Зарумянивать тефтелі потрібно, щоб вони не втратили форму в підливці.
З додаванням грибів
З грибами обговорюване блюдо виявиться ще ситніше. Воно готується з лісовими грибами або з печерицями (170 г). З інших продуктів буде використовуватися: склянка вершків, 350 г будь-якого м’ясного фаршу, сіль, 60 г якісного вершкового масла, щіпка меленого чорного перцю, жменя панірувальних сухарів, 2 середніх яйця, 3 ст. л. білого борошна, 60 мл молока.
Фарш з’єднується з молоком, панірувальними сухарями, а також яйцями, збитими з сіллю і будь-якими ароматними травами за смаком.
Вологими пальцями з суміші формуються маленькі кульки, які потрібно обсмажити до апетитної скоринки.
У другій сковороді на вершковому маслі обсмажують тонкі слайсы грибів, масу додається борошно, і при активному помішуванні тонкою цівкою вливаються вершки.
В підливку занурюються м’ясні кульки і готуються до готовності грибів і загустіння рідини.
Готову страву можна посипати будь тертим сиром.
З підливою на сковороді?
Для такого рецепту потрібно запастися посудом з високими бортиками. А з продуктів використовувати: 450 г будь-якого змішаного м’ясного фаршу, сіль, приправу для м’яса, 5 пір’їн зеленого цибулі, моркву, 80 г рису, маленьку цибулину, куряче яйце, 1,5 ст. л. кетчупу.
Крупа вариться до готовності в солоній воді, після чого з’єднується з м’ясною масою. Туди ж відправляється половинка цибулини (мелкорубленая), сіль і спеціальна приправа. Після ретельного вимішування з основи можна ліпити тефтелі.
Подрібнені морквина і частина цибулини страхуються на будь-якому жирі. На них викладаються кульки з м’яса, а зверху виливається вода з кетчупом, щоб вона на 2/3 покривала тефтелі.
Страва вариться на середньому вогні до готовності.
В самому кінці тефтелі з підливою на сковороді прикрашаються рубаним зеленим луком. Можна додати будь-яку свіжу зелень, яка опиниться під рукою.