Тефтелі – це унікальне блюдо, яке готується з будь-яким соусом. В якості основи підійде будь-яке м’ясо, не забороняється змішування двох видів. У більшості рецептів використовується рис, саме цей продукт робить тефтелі ніжними, а також дозволяє досягти пухкої структури. Соус – це запорука успіху: під час приготування страву просочується цим компонентів, вбираючи в себе більшу його частину смаку і аромату.
Тефтелі з підливою — покроковий рецепт
Тефтелі — дуже корисне і смачне блюдо, яке подобається всім, незалежно від віку. Ароматні котлетки з м’яса і рису з смачною підливою багато з нас пам’ятають ще з дитсадівського віку. Так чому б не приготувати одне з улюблених дитячих страв? Тим більше, що весь процес не представляє особливої складності і по часу займе близько години.
Інгредієнти для тефтелькою з підливою:
- м’ясо — 600-700 грам;
- рис — 1/2 склянки;
- яйце — 1 штука;
- морква — 1 штука;
- цибуля — 1 штука;
- солодкий перець — 1 штука;
- томатна паста — 1 столова ложка;
- сіль;
- перець, спеції за смаком.
Приготування
Візьміть 600-700 г будь-якого м’яса. Краще яловичину, але підійде і будь-яке інше — курятина, свинина і т. п. Якщо готуєте для дитини, м’ясо вибирайте нежирне.
Яловичину або свинину пропустіть через м’ясорубку, курятину можна подрібнити блендером. В принципі, можна купити вже готовий фарш, але для дитячих страв краще все-таки брати м’ясо шматком. Так ви будете впевнені в його якості.
Півсклянки рису проваріть до напівготовності (хвилин 5), промийте холодною водою і додайте до фаршу.
Розбийте яйце, посоліть, все гарненько перемішайте.
Зліпити з фаршу невеликі котлетки, обсмажте їх до зарум’янювання з кожної сторони і покладіть в каструльку.
На дно влийте трохи води, щоб тефтелі не пригоріли, коли будуть гаситися. Можна з тією ж метою підкласти вниз капустяний лист.
Тепер прийшла черга підливи. Її, до речі, можна приготувати паралельно, на другій сковороді. Для цього натріть моркву і наріжте цибулину. Дуже красиво буде виглядати в підливці цибулю-порей. Можна також додати невеликий солодкий болгарський перець, нарізаний кубиками.
Злегка підсмажте цибулю, додайте до нього моркву і перець.
Коли морква стане золотистою, додати столову ложку з гіркою томатної пасти і залийте водою. Якщо томатної пасти немає, її легко замінить томатний сік. При необхідності трохи посоліть.
Коли підлива прокипить кілька хвилин, залийте нею тефтелі і поставте на плиту на маленький вогонь. Якщо заливки вийшло замало, додайте трохи води. Тушкуйте тефтелі 20 хвилин під кришкою, злегка зсунувши її в сторону, щоб виходив пар.
Всі, ваші тюфтельки готові. Можна подавати їх на стіл хоч так, хоч з гарніром з пюре і легким літнім салатом. Приємного апетиту!
Тефтелі з підливою в духовці
Тефтелі, приготовлені в духовці, набагато корисніше, ніж просто обсмажені на сковороді. За допомогою простого рецепту можна створити смачний і корисний обід з приголомшливим ароматом, який пробуджує неймовірний апетит.
Інгредієнти:
- курячий фарш – 0,5 кг;
- 2 невеликих цибулини;
- часник – 4 зубчики;
- 1 морква;
- рисова крупа – 3 ст. л.;
- 2 курячих яйця;
- сметана – 5 ст. л.;
- соняшникова олія – 4 ст. л.;
- сіль, перець і спеції за смаком;
- вода.
За підсумками вийде близько десяти порцій смачних тефтелек з підливою.
Приготування тефтелькою з підливою в духовці.
- Рисову крупу потрібно гарненько промити за допомогою друшляка кілька разів, після чого варити на слабкому вогні до підлозі готовності. Потім злити воду і дати йому охолонути, після чого знову промити і змішати з курячим фаршем. В заготовку додати яйця, по чайній ложці солі, перцю і спецій. Отриману масу необхідно ретельно перемішати так, щоб вийшла суцільна однорідна консистенція. Потім заготовки ліпимо невеликі кульки – тефтелі і розміщуємо їх на дно якої-небудь посуду, головне щоб вона була глибокою, для запікання.
- На сковороді, змащеній олією, обсмажуються подрібнену цибулю і крупно натерту моркву. Як тільки овочі розм’якли, змішуємо їх з 200 мл, води, сметаною, сіллю і спеціями – все це готується до тих пір, поки не закипить.
- Тефтелі, що знаходяться у формі для запікання,заливаються до середини звичайною кип’яченою водою. Далі додається підлива, зверху все це посипається дрібно натертим часником. У підсумку соус повинен повністю приховати тефтелі під собою.
- У прогрітий до 225 градусів духовку поставити щільно укутану фольгою посуд для запікання з тюфтельками на 60 хвилин. Через 30 хвилин можна спробувати соус на смак і при необхідності додати сіль, перець або яке-то кількість кип’яченої води. Готові тефтелі подаються на обід або вечеря з гарніром на розсуд господині.
Тефтелі з рисом і підливою
Один з найбільш простих рецептів приготування тефтелькою з рисом і підливою.
Для тефтелькою з рисом і підливи знадобляться наступні інгредієнти:
- фарш м’яса птиці – 0,8 кг;
- цибуля – 4 шт.;
- рисова крупа – 1 склянка;
- куряче яйце – 1 шт.;
- невелике яблуко – 1 шт.;
- сіль і перець за смаком.
- морква – 2 шт.;
- паста томатна – 4 ст. л.;
- борошно – 1 ст. л.;
- вершки – 0,2 літра;
Приготування.
- Рис ретельно промивається і варять майже до готовності, після чого йому необхідно дати охолонути і змішати з фаршем, подрібненою цибулею і яблуком, крупно натертою морквою, збитим яйцем, сіллю і перцем – всі інгредієнти змішуються до однорідного стану. З отриманої маси формуються тефтелі і обвалюються в борошні.
- Для приготування підливи подрібнену цибулю обсмажується на розпеченій сковороді, через деякий час до нього додається дрібно натерта морква, все це обсмажується на слабкому вогні ще близько 5 хвилин. Після чого, додається борошно, томатна паста, вершки – всі продукти перемішуються, і додається вода, до отримання необхідної густоти. Підливку необхідно довести до кипіння, додати приправу, сіль за смаком.
- Тефтелі викладаються в глибоку сковороду і заливаються підливою. Блюдо тушкується на слабкому вогні близько півгодини. Після приготування подається з будь-яким гарніром.
Як приготувати тефтелі з підливою на сковороді
Для приготування тефтелькою і підливи, знадобляться наступні інгредієнти:
- фарш м’яса птиці – 0,6 кг;
- півсклянки рисової крупи;
- невелика ріпчаста цибулина;
- одне куряче яйце;
- сіль за смаком.
- кип’ячена вода 300 мл;
- 70 г сметани середньої жирності;
- 50 г борошна;
- 20 г томатної пасти;
- лавровий лист.
Приготування.
- Рис необхідно відварити до напівготовності і змішати з фаршем. Цибуля обсмажується до прозорості і разом з яйцем і сіллю додається в підготовлені рис з фаршем – все це збивається до однорідної консистенції. З отриманої маси формуються тюфтельки і обсипаються борошном. Потім м’ясні кульки необхідно обсмажити з двох сторін на розпеченій сковороді, в загальній складності близько 10 хвилин. Як тільки тефтелі підрум’янилися, їх необхідно наполовину залити окропом, додати томатну пасту, посолити і вкинути лавровий лист. Накрити кришкою і тушкувати приблизно 25 хвилин.
- Після цього додати суміш з борошна, сметани, півсклянки води, вона повинна бути однорідною, без грудок. Заливши все це в тефтелі, накрийте їх знову кришкою і струсніть сковороду так, щоб суміш рівномірно розподілилася в страві. Тепер протягом 15 – 20 хвилин тефтелі тушкувати до повної готовності.
Тефтелі з підливою в мультиварці — покроковий рецепт
Серед домогосподарок вважається, що приготування цієї страви – дуже копітка і довга справа, такий пристрій, як мультиварка, може в значній мірі полегшити завдання. Для цього знадобиться наступний набір продуктів:
- фарш м’ясний – 0.7 кг;
- пропарений рис – 200 г;
- 1 ріпчаста цибулина;
- 2 жовтка курячих яєць;
- 300мл кип’яченої води;
- 70 г кетчупу;
- 250 р сметани;
- 5 чайних ложок рослинного масла;
- 2 столові ложки борошна;
- сіль і перець за смаком;
- лавровий лист.
Приготування.
- Цибулю нарізати дуже дрібно, змішати з пропаренным рисом, жовтками і підготовленим м’ясним фаршем до однорідної маси. Додати сіль і перець.
- 200 мл кип’яченої води змішати зі сметаною, кетчупом і борошном. Суміш ретельно розмішати, щоб не було грудок.
- З фаршу сформувати тефтелі і укласти їх в ємність мультиварки в один шар.
- Вибрати на пристрої програму смаження, додати наявне рослинне масло і обсмажити тефтелі до появи скоринки.
- Вимкнути мультиварку. Залити тефтелі приготованим соусом, додати лавровий лист і спеції за смаком.
- Встановити мультиварку в режим гасіння на 40 хвилин – цього достатньо для повної готовності.
Тефтелі з підливою «як у садку»
Для приготування смачного і корисного страви з дитинства не знадобиться нічого надприродного. Простий набір інгредієнтів і трохи терпіння і м’ясні кульки на вашому столі:
- м’ясний фарш – 400 г;
- 1 невелика цибулина;
- куряче яйце;
- півсклянки рису;
- 30 г борошна
- 50 г сметани;
- 15 г томатної пасти;
- 300 мл кип’яченої води;
- сіль;
- лавровий лист.
Приготування.
- Рис зварити майже до половини готовності і змішати з підготовленим фаршем і яйцем.
- Дуже дрібно нашаткувати цибулину і на розпеченій сковороді довести її до стану прозорості, змішати із раніше підготовленою масою до однорідної консистенції.
- З заготівлі скачати невеликі кулясті котлети і обваляти їх у борошні. Обсмажують на розпеченій сковорідці близько 3 хвилин з кожного боку так, щоб утворилася скоринка.
- Склянку окропу змішати з 15 грамами томатною пастою, посолити, отриманою сумішшю залити м’ясні кульки, додати лавровий лист, посолити і залишити під кришкою на слабкому вогні на чверть години.
- Сто мілілітрів води змішати з 50 грамами сметани і 30 грамами борошна так, щоб не було грудок, додати тефтелі. Сковороду добре струсити, щоб все ретельно змішалося, і тушкувати ще близько чверті години до готовності.
Смачні тюфтельки з підливою без рису
У більшості рецептів цього блюда серед набору інгредієнтів присутній рис, але є й такі, які дозволяють обійтися без цього продукту і отримати не менш смачні тюфтельки. Один з таких способів далі:
- фарш – 0,7 кг;
- 2 головки ріпчастої цибулі;
- куряче яйце – 1 шт.;
- 4 зубчики часнику;
- 60 г панірувальних сухарів;
- 0,25 кг сметани;
- рослинна олія;
- сіль і перець.
Приготування.
- М’ясний фарш змішати з сухарями, дрібно натертим луком, розбити в них яйце, посолити і поперчити за смаком, замісити все це до однорідної маси.
- З отриманої заготовки зліпити м’ясні кульки, розміром з м’ячик для настільного тенісу, обсмажити на розжареній глибокій сковороді.
- Ще одну мелконарезанного цибулину, змішати з натертим часником і підсмажити до золотистої скоринки.
- Як тільки цибуля і часник готові, залити їх сметаною і довести до кипіння.
- У киплячий соус викласти м’ясні кульки і залишити нудитися на повільному вогні на чверть години під закритою кришкою.
Приємного Вам апетиту!