Тефтелі — це просте, ситне і економне блюдо, приготоване на основі м’яса і рису. А якщо доповнити їх соусом з овочами, можна не замислюватися над тим, що ж подати на гарнір. Розглянемо основні рецепти тюфтельок з підливою на сковороді.
Класичні тефтелі з рисом і підливою на сковороді
Вважається, що самі смачні тюфтельки виходять з фаршу, виготовленого на основі свинини і яловичини. М’ясо беруть у рівних пропорціях. Рис для цієї страви можна використовувати як круглий, так і довгозернистий.
Щоб приготувати тефтелі класичним способом, знадобляться такі компоненти:
- 250 г свинини;
- 250 г яловичини;
- яйце;
- часник;
- 2 – 3 морквини;
- 2 цибулини;
- 50 г томатної пасти;
- 100 мл води;
- сіль і приправи.
Порядок роботи:
- Перебрати і промити рисові зерна, відварити до готовності, злити рідину і відставити убік, щоб охололи.
- Прокрутити в м’ясорубці свинину, яловичину, часник і одну цибулину, посолити і поперчити.
- З’єднати м’ясо з рисом, додати яйце і вимісити фарш до однорідності.
- Сформувати порції і посмажити тефтелі на сковороді до утворення скоринки.
- На тому ж жирі, де смажилися тефтелі, пропассеровать терту моркву і нарізану півкільцями цибулю. Коли овочі стануть м’якими, додати томатну пасту.
- Акуратно розкласти тефтелі в сковорідці, покласти зверху підливку і, при необхідності додати воду. Тушкувати під кришкою до готовності.
На замітку. Оскільки обсмажені тюфтельки ще будуть гаситися в соусі, можна не відварювати рис для фаршу. Досить просто обшпарити його окропом — він дійде до готовності в процесі гасіння.
Рецепт приготування в томатній підливці
Гостра і густа томатна підлива з часником і зеленню стане прекрасним доповненням до тефтелі.
Для приготування знадобиться:
- 600 г фаршу;
- 100 – 120 г рису;
- яйце;
- 3 – 4 цибулини;
- кілька морквин;
- 2 – 3 солодких болгарських перчины;
- пекучий перець за смаком;
- часник;
- кілька великих соковитих помідорів;
- пучок зелені;
- 30 г борошна;
- 25 – 30 мл оцту 3%;
- сіль і спеції.
Послідовність приготування:
- Зварити рис, викласти в друшляк, промити під краном і залишити стікати.
- Приготувати фарш з м’яса і цибулі, додати яйце, сіль, приправи і остиглий рис. Все ретельно вимішати.
- Сформувати і обсмажити тефтелі, а потім викласти їх на тарілку і відставити у бік.
- Подрібнити залишилися цибулю, моркву, болгарський перець і зубчики часнику. Відправити овочеву нарізку в сковороду пассероваться.
- Зняти шкірку з помідорів, м’якоть подрібнити їх ножем або терткою і додати в сковороду. Після цього ввести борошно, столовий оцет і потримати на вогні ще трохи.
- Протушкувати тефтелі з підливкою до готовності.
Готову страву розділити на порції, посипати зеленню і подати до столу. Можна додати зелень в процесі готування, за кілька хвилин до того, як зняти сковорідку з вогню.
Смажені в сметанному соусі
Щоб тефтелі вийшли м’якими, ніжними і соковитими, варто зробити до них соус зі сметани.
Для роботи знадобиться:
- 550 – 600 г фаршу;
- 80 г рису;
- цибулина;
- яйце;
- 250 р сметани;
- пучок кропу;
- сіль і відповідні приправи.
Процес приготування:
- Обшпарити рис окропом і залишити на чверть години. Потім злити воду і промити зерна.
- Приготувати фарш з м’яса, цибулі, рису і яйця, посолити і приправити, ретельно вимішати.
- Зліпити тефтелі, викласти їх на сковороду і обсмажити з обох сторін.
- Додати сметану, розведену водою, посипати страву рубаним кропом, закрити кришкою і тушкувати.
Припустимо додати сметанний соус часник, щоб зробити смак страви більш вираженим.
Готуємо з курячого фаршу на сковороді
Тефтелі з рисом з підливою можна робити не тільки з свинини, але з птиці. Таке блюдо приготуватися швидше і буде містити меншу кількість тваринних жирів.
Для страви потрібно:
- 700 г філе курки;
- 50 – 70 г рису;
- яйце;
- трохи борошна;
- цибуля;
- морква;
- великі помідори;
- фільтрована вода;
- сіль і приправи.
Порядок роботи:
- Скласти рис в миску і залити окропом, а коли він трохи розбухне, видалити воду і залишити крупу остигати.
- Прокрутити філе в м’ясорубці, потім додати яйце, остиглий рис, сіль і приправи, трохи борошна і перемішати.
- Зліпити тефтелі, підсмажити на рослинному жирі.
- Припустити подрібнену моркву і цибулю до м’якості, потім додати нарізані кубиками помідори і трохи потомити на вогні.
- Залити тефтелі соусом, при необхідності додати фільтрованої води і протушкувати.
Перед подачею дати страві трохи настоятися, а потім розкласти його по тарілках, прикрасити зеленню і подати на стіл.
Тефтелі без рису з підливою
Не всі люблять рис, і існують варіанти приготування тефтелькою без цієї крупи.
Для приготування «альтернативних» тюфтельок знадобиться:
- 700 г м’яса;
- яйце;
- 2 цибулини;
- часник;
- зелень;
- морква;
- томатна паста;
- скибочка білого хліба;
- тепла вода або молоко;
- сіль і приправи.
Послідовність роботи:
- Залити хліб водою або молоком і залишити розмокати.
- Провернути в м’ясорубці м’ясо, одну цибулину, віджатий хліб, а потім додати яйце, сіль, приправи і вимішати.
- Скачати з м’яса кульки і обсмажити їх на рослинному жирі до появи скоринки.
- Порізати цибулю, натерти моркву, розчавити часник пресом і припустити овочі на сковороді.
- Ввести в зажарку томат-пасту, перемішати і залити приготованим соусом посмажені тефтелі. Після цього їх слід накрити і тушкувати до готовності.
За кілька хвилин до того, як завершити підготовку, потрібно посипати вміст сковороди свіжою зеленню і залишити під кришкою.
Як посмажити з капустою і соусом
Щоб не витрачати час на приготування окремо м’яса і гарніру, можна просто посмажити тефтелі з капустою в сметанно-томатному соусі.
Для роботи знадобиться:
- 600 г м’яса;
- яйце;
- часник;
- зелень;
- борошно;
- 400 г свіжої капусти;
- морква;
- цибуля;
- болгарський перець;
- томатна паста;
- жирна сметана;
- приправи і сіль.
Послідовність роботи:
- Прокрутити в м’ясорубці м’ясо і часник, а потім змішати з яйцем, рубаною зеленню і невеликою кількістю борошна. Посолити, приправити спеціями і вимішати.
- Зліпити з фаршу кульки і обсмажити до появи скоринки.
- Нашаткувати капусту тонкими смужками, моркву подрібнити на тертці, цибулю і болгарський перець порізати півкільцями і відправити овочі обсмажується.
- Коли капуста буде готова, розкласти поверх неї тефтелі, залити сумішшю страву томатної пасти, сметани, при необхідності додати воду і тушкувати під кришкою на повільному вогні.
Для приготування цієї страви можна взяти не свіжу, а квашену капусту, тоді смак гарніру буде більш вираженим.
Дієтичні тефтелі з індички
Для приготування тефтелькою з птиці беруть не тільки курку, але і філе індички, а в підливку можна додати гриби.
Для роботи знадобиться:
- 700 г індички;
- 100 г рису;
- пучок зелені;
- яйце;
- 400 г грибів;
- цибулина;
- морква:
- 200 мл вершків;
- сіль і відповідні приправи.
Послідовність роботи:
- Обшпарити крупу окропом і залишити розбухати.
- Пропустити через м’ясорубку індичку, додати яйце, нарізану зелень і віджатий від води рис. Посипати фарш сіллю і приправами, вимішати.
- Зліпити з отриманої маси невеликі кульки і обсмажити їх на середньому вогні.
- Подрібнити гриби, цибулини, моркву і готувати до м’якості.
- Розрівняти засмажку лопаткою, зверху покласти тефтелі, залити їх вершками і тушкувати під кришкою.
Подають таку страву в глибоких тарілках, щедро поливши вершковим соусом і посипавши зеленню.
Як у дитячому садку
Якщо тефтелі готуються для малюків, краще додавати в них не рис, а манну крупу. Крім того, не варто вводити в блюдо часник і гострі приправи.
Щоб зробити тефтелі для дитини, знадобляться такі компоненти:
- 400 г м’яса;
- цибулина;
- 70 г манної крупи;
- 100 мл молока;
- яйце;
- морква;
- томатна паста;
- сіль.
Порядок дій:
- Налити в манку молоко і залишити крупу розбухати.
- Провернути м’ясо і половину цибулини через м’ясорубку, потім додати яйце і сіль.
- Злити з манки надлишки молока і додати набряклу крупу у фарш. Ретельно все вимішати і сформувати невеликі кульки.
- Обсмажити тефтелі на сковороді до золотистої скоринки.
- Дрібно нарізати решту цибулі, подрібнити на тертці моркву і припустити на сковороді. Потім ввести томат-пасту.
- Залити отриманим соусом тефтелі і протушкувати на повільному вогні.
Як гарнір до цього блюда підійде картопляне пюре, гречана крупа або просто салат зі свіжих овочів.
Рибні тефтелі з підливою
Не менш смачними виходять тефтелі з риби, а вершковий соус надає їм м’якість.
Для приготування знадобиться:
- 1 кг рибного філе;
- цибулина;
- яйце;
- пучок зелені;
- 2 скибки білого хліба;
- 100 мл молока;
- бульйон з риби або очищена вода;
- «ванночка» плавленого сиру;
- столова ложка гірчичного соусу;
- сіль і приправи.
Послідовність дій:
- Скласти хліб в миску і залити молоком, щоб він розмокнув.
- Провернути в м’ясорубці філе риби, цибулину, а потім віджати хліб від молока і точно так само подрібнити.
- Додати у фарш яйце, рубану зелень, сіль і приправи. Ретельно вимішати склад, зліпити з нього тюфтельки і обсмажити їх на сковороді.
- У невеликій каструлі закип’ятити воду або рибний бульйон, додати плавлений сир і, постійно помішуючи, дочекатися, поки він не розчиниться.
- Ввести в вершковий соус, гірчицю і розмішати. Потім залити тефтелі отриманої заправкою, накрити кришкою і тушкувати до готовності.
Гасити тефтелі з риби потрібно не більше 10 – 15 хвилин, інакше вони почнуть розвалюватися.