Тефтелі з підливою на сковороді — 9 рецептів

Тефтелі — це просте, ситне і економне блюдо, приготоване на основі м’яса і рису. А якщо доповнити їх соусом з овочами, можна не замислюватися над тим, що ж подати на гарнір. Розглянемо основні рецепти тюфтельок з підливою на сковороді.

Класичні тефтелі з рисом і підливою на сковороді

Вважається, що самі смачні тюфтельки виходять з фаршу, виготовленого на основі свинини і яловичини. М’ясо беруть у рівних пропорціях. Рис для цієї страви можна використовувати як круглий, так і довгозернистий.

Щоб приготувати тефтелі класичним способом, знадобляться такі компоненти:

  • 250 г свинини;
  • 250 г яловичини;
  • яйце;
  • часник;
  • 2 – 3 морквини;
  • 2 цибулини;
  • 50 г томатної пасти;
  • 100 мл води;
  • сіль і приправи.

Порядок роботи:

  • Перебрати і промити рисові зерна, відварити до готовності, злити рідину і відставити убік, щоб охололи.
  • Прокрутити в м’ясорубці свинину, яловичину, часник і одну цибулину, посолити і поперчити.
  • З’єднати м’ясо з рисом, додати яйце і вимісити фарш до однорідності.
  • Сформувати порції і посмажити тефтелі на сковороді до утворення скоринки.
  • На тому ж жирі, де смажилися тефтелі, пропассеровать терту моркву і нарізану півкільцями цибулю. Коли овочі стануть м’якими, додати томатну пасту.
  • Акуратно розкласти тефтелі в сковорідці, покласти зверху підливку і, при необхідності додати воду. Тушкувати під кришкою до готовності.

На замітку. Оскільки обсмажені тюфтельки ще будуть гаситися в соусі, можна не відварювати рис для фаршу. Досить просто обшпарити його окропом — він дійде до готовності в процесі гасіння.

Рецепт приготування в томатній підливці

Гостра і густа томатна підлива з часником і зеленню стане прекрасним доповненням до тефтелі.

Для приготування знадобиться:

  • 600 г фаршу;
  • 100 – 120 г рису;
  • яйце;
  • 3 – 4 цибулини;
  • кілька морквин;
  • 2 – 3 солодких болгарських перчины;
  • пекучий перець за смаком;
  • часник;
  • кілька великих соковитих помідорів;
  • пучок зелені;
  • 30 г борошна;
  • 25 – 30 мл оцту 3%;
  • сіль і спеції.

Послідовність приготування:

  • Зварити рис, викласти в друшляк, промити під краном і залишити стікати.
  • Приготувати фарш з м’яса і цибулі, додати яйце, сіль, приправи і остиглий рис. Все ретельно вимішати.
  • Сформувати і обсмажити тефтелі, а потім викласти їх на тарілку і відставити у бік.
  • Подрібнити залишилися цибулю, моркву, болгарський перець і зубчики часнику. Відправити овочеву нарізку в сковороду пассероваться.
  • Зняти шкірку з помідорів, м’якоть подрібнити їх ножем або терткою і додати в сковороду. Після цього ввести борошно, столовий оцет і потримати на вогні ще трохи.
  • Протушкувати тефтелі з підливкою до готовності.
Дивіться також:  Тісто на курник – 7 рецептів приготування

Готову страву розділити на порції, посипати зеленню і подати до столу. Можна додати зелень в процесі готування, за кілька хвилин до того, як зняти сковорідку з вогню.

Смажені в сметанному соусі

Щоб тефтелі вийшли м’якими, ніжними і соковитими, варто зробити до них соус зі сметани.

Для роботи знадобиться:

  • 550 – 600 г фаршу;
  • 80 г рису;
  • цибулина;
  • яйце;
  • 250 р сметани;
  • пучок кропу;
  • сіль і відповідні приправи.

Процес приготування:

  • Обшпарити рис окропом і залишити на чверть години. Потім злити воду і промити зерна.
  • Приготувати фарш з м’яса, цибулі, рису і яйця, посолити і приправити, ретельно вимішати.
  • Зліпити тефтелі, викласти їх на сковороду і обсмажити з обох сторін.
  • Додати сметану, розведену водою, посипати страву рубаним кропом, закрити кришкою і тушкувати.

Припустимо додати сметанний соус часник, щоб зробити смак страви більш вираженим.

Готуємо з курячого фаршу на сковороді

Тефтелі з рисом з підливою можна робити не тільки з свинини, але з птиці. Таке блюдо приготуватися швидше і буде містити меншу кількість тваринних жирів.

Для страви потрібно:

  • 700 г філе курки;
  • 50 – 70 г рису;
  • яйце;
  • трохи борошна;
  • цибуля;
  • морква;
  • великі помідори;
  • фільтрована вода;
  • сіль і приправи.

Порядок роботи:

  • Скласти рис в миску і залити окропом, а коли він трохи розбухне, видалити воду і залишити крупу остигати.
  • Прокрутити філе в м’ясорубці, потім додати яйце, остиглий рис, сіль і приправи, трохи борошна і перемішати.
  • Зліпити тефтелі, підсмажити на рослинному жирі.
  • Припустити подрібнену моркву і цибулю до м’якості, потім додати нарізані кубиками помідори і трохи потомити на вогні.
  • Залити тефтелі соусом, при необхідності додати фільтрованої води і протушкувати.

Перед подачею дати страві трохи настоятися, а потім розкласти його по тарілках, прикрасити зеленню і подати на стіл.

Тефтелі без рису з підливою

Не всі люблять рис, і існують варіанти приготування тефтелькою без цієї крупи.

Для приготування «альтернативних» тюфтельок знадобиться:

  • 700 г м’яса;
  • яйце;
  • 2 цибулини;
  • часник;
  • зелень;
  • морква;
  • томатна паста;
  • скибочка білого хліба;
  • тепла вода або молоко;
  • сіль і приправи.
Дивіться також:  Оладки з курячої печінки – 6 рецептів приготування

Послідовність роботи:

  • Залити хліб водою або молоком і залишити розмокати.
  • Провернути в м’ясорубці м’ясо, одну цибулину, віджатий хліб, а потім додати яйце, сіль, приправи і вимішати.
  • Скачати з м’яса кульки і обсмажити їх на рослинному жирі до появи скоринки.
  • Порізати цибулю, натерти моркву, розчавити часник пресом і припустити овочі на сковороді.
  • Ввести в зажарку томат-пасту, перемішати і залити приготованим соусом посмажені тефтелі. Після цього їх слід накрити і тушкувати до готовності.

За кілька хвилин до того, як завершити підготовку, потрібно посипати вміст сковороди свіжою зеленню і залишити під кришкою.

Як посмажити з капустою і соусом

Щоб не витрачати час на приготування окремо м’яса і гарніру, можна просто посмажити тефтелі з капустою в сметанно-томатному соусі.

Для роботи знадобиться:

  • 600 г м’яса;
  • яйце;
  • часник;
  • зелень;
  • борошно;
  • 400 г свіжої капусти;
  • морква;
  • цибуля;
  • болгарський перець;
  • томатна паста;
  • жирна сметана;
  • приправи і сіль.

Послідовність роботи:

  • Прокрутити в м’ясорубці м’ясо і часник, а потім змішати з яйцем, рубаною зеленню і невеликою кількістю борошна. Посолити, приправити спеціями і вимішати.
  • Зліпити з фаршу кульки і обсмажити до появи скоринки.
  • Нашаткувати капусту тонкими смужками, моркву подрібнити на тертці, цибулю і болгарський перець порізати півкільцями і відправити овочі обсмажується.
  • Коли капуста буде готова, розкласти поверх неї тефтелі, залити сумішшю страву томатної пасти, сметани, при необхідності додати воду і тушкувати під кришкою на повільному вогні.

Для приготування цієї страви можна взяти не свіжу, а квашену капусту, тоді смак гарніру буде більш вираженим.

Дієтичні тефтелі з індички

Для приготування тефтелькою з птиці беруть не тільки курку, але і філе індички, а в підливку можна додати гриби.

Для роботи знадобиться:

  • 700 г індички;
  • 100 г рису;
  • пучок зелені;
  • яйце;
  • 400 г грибів;
  • цибулина;
  • морква:
  • 200 мл вершків;
  • сіль і відповідні приправи.

Послідовність роботи:

  • Обшпарити крупу окропом і залишити розбухати.
  • Пропустити через м’ясорубку індичку, додати яйце, нарізану зелень і віджатий від води рис. Посипати фарш сіллю і приправами, вимішати.
  • Зліпити з отриманої маси невеликі кульки і обсмажити їх на середньому вогні.
  • Подрібнити гриби, цибулини, моркву і готувати до м’якості.
  • Розрівняти засмажку лопаткою, зверху покласти тефтелі, залити їх вершками і тушкувати під кришкою.
Дивіться також:  Тарталетки з начинкою — 14 рецептів до святкового столу

Подають таку страву в глибоких тарілках, щедро поливши вершковим соусом і посипавши зеленню.

Як у дитячому садку

Якщо тефтелі готуються для малюків, краще додавати в них не рис, а манну крупу. Крім того, не варто вводити в блюдо часник і гострі приправи.

Щоб зробити тефтелі для дитини, знадобляться такі компоненти:

  • 400 г м’яса;
  • цибулина;
  • 70 г манної крупи;
  • 100 мл молока;
  • яйце;
  • морква;
  • томатна паста;
  • сіль.

Порядок дій:

  • Налити в манку молоко і залишити крупу розбухати.
  • Провернути м’ясо і половину цибулини через м’ясорубку, потім додати яйце і сіль.
  • Злити з манки надлишки молока і додати набряклу крупу у фарш. Ретельно все вимішати і сформувати невеликі кульки.
  • Обсмажити тефтелі на сковороді до золотистої скоринки.
  • Дрібно нарізати решту цибулі, подрібнити на тертці моркву і припустити на сковороді. Потім ввести томат-пасту.
  • Залити отриманим соусом тефтелі і протушкувати на повільному вогні.

Як гарнір до цього блюда підійде картопляне пюре, гречана крупа або просто салат зі свіжих овочів.

Рибні тефтелі з підливою

Не менш смачними виходять тефтелі з риби, а вершковий соус надає їм м’якість.

Для приготування знадобиться:

  • 1 кг рибного філе;
  • цибулина;
  • яйце;
  • пучок зелені;
  • 2 скибки білого хліба;
  • 100 мл молока;
  • бульйон з риби або очищена вода;
  • «ванночка» плавленого сиру;
  • столова ложка гірчичного соусу;
  • сіль і приправи.

Послідовність дій:

  • Скласти хліб в миску і залити молоком, щоб він розмокнув.
  • Провернути в м’ясорубці філе риби, цибулину, а потім віджати хліб від молока і точно так само подрібнити.
  • Додати у фарш яйце, рубану зелень, сіль і приправи. Ретельно вимішати склад, зліпити з нього тюфтельки і обсмажити їх на сковороді.
  • У невеликій каструлі закип’ятити воду або рибний бульйон, додати плавлений сир і, постійно помішуючи, дочекатися, поки він не розчиниться.
  • Ввести в вершковий соус, гірчицю і розмішати. Потім залити тефтелі отриманої заправкою, накрити кришкою і тушкувати до готовності.

Гасити тефтелі з риби потрібно не більше 10 – 15 хвилин, інакше вони почнуть розвалюватися.

Прокрутка до верху