Повторити вдома незабутній смак ніжних, ароматних тюфтельок з підливою як у дитячому садку – мрія багатьох дорослих людей. Такі ситні м’ясні кульки дуже легко приготувати, слідуючи покроковому рецептом.
Класичні тефтелі з підливою, як у дитячому садку в духовці
Це традиційний рецепт приготування ніжних, соковитих тюфтельок з рисом. Їх можна подавати з будь-яким гарніром, а можна просто їсти з хлібом – адже м’ясні кульки такі смачні!
- Відваріть 200 грам рису.
- Очистіть дві цибулинки і дрібно наріжте їх. Можна натерти на дрібній тертці або подрібнити у блендері.
- 500 грам свинини поріжте на шматки, потім перемолоте в м’ясорубці.
- Розбийте яйце, влийте яєчну масу в фарш. Одну з нарізаних цибулин додайте в масу.
- Додайте сіль за смаком.
- Перемішайте відварений рис і свинячий фарш.
- З фаршу зліпити маленькі м’ясні кульки-тюфтельки. Щоб шматочки свинини і рису не липли до рук, періодично змочуйте їх холодною водою.
- Обваляйте отримані кульки в борошні.
- Підсмажте тюфтельки на заздалегідь розігрітій сковороді до рум’яної скоринки.
- Обсмажте другу цибулину.
- Натріть на крупній тертці одну велику моркву. Обсмажте разом з цибулею.
- До овочів додайте одну столову ложку томатної пасти. За смаком можна посолити або поперчити овочеву суміш.
- Тепер робимо молочний соус. 250 мл молока підігрійте і перемішайте зі столовою ложкою борошна. Збийте суміш, додайте до неї дві столові ложки сметани. Все ретельно перемішайте: в суміші не повинно бути грудочок!
- Перемішати молочний соус з обсмаженими овочами.
- Викласти на деко тюфтельки і залити сумішшю молочного соусу і овочів.
- М’ясні кульки в підливці поставити в духовку на півгодини на температурі 180 градусів.
Готуємо з курячого фаршу в мультиварці
Можна приготувати тефтелі не тільки зі свинини, але і курки. У такому дієтичному блюді менше жиру, і воно корисніше для організму не тільки дітей, але і дорослих.
- Попередньо відваріть півсклянки рису.
- Нарубаєте 300 грам курячого філе. Подрібніть в м’ясорубці.
- Подрібніть попередньо очищену цибулину.
- Перемішайте цибулю і фарш.
- Як і у випадку з тюфтельками з свинини, натріть велику моркву і обсмажте разом з подрібненою цибулею.
- Розбийте в фарш яйце. Перемішайте фарш, відварений рис, овочеву суміш. Посоліть і поперчіть.
- З утвореної суміші сформуйте м’ясні кульки.
- Тюфтельки можна вмочити в панірувальні кульки або борошно, щоб при готуванні не постраждала форма кульок.
- Викладіть тефтелі на деко, поставте в духовку на 15 хвилин на температуру 200 градусів.
- 2 столові ложки борошна залийте 250 мл теплої води. Додайте по дві столові ложки сметани і томатної пасти. Збийте і перемішайте.
- Дістаньте деко з тюфтельками з духовки, залийте м’ясні кульки підливою. Поверніть тефтелі в духовку і готуйте близько години.
Рецепт без додавання рису
Насолодитися ароматними м’ясними тюфтельками як у дитячому садку можна і без рису. Тому не біда, якщо його не знайшлося будинку. Крім того, тефтелі без рису підійдуть тим, хто просто не любить цю крупу.
- Ретельно обмийте і наріжте 800 грам свинини.
- Попередньо очищену велику картоплину розрізати на 4 частини.
- Подрібніть три зубчики часнику.
- Пропустіть через м’ясорубку картоплю, свинину і часник.
- До фаршу додайте натерту моркву.
- Збийте яйце. Змішайте з фаршем.
- За смаком посоліть і поперчіть, додайте спеції.
- Зліпіть тюфтельки і обваляйте їх у борошні.
- Обсмажте м’ясні кульки до рум’яної скоринки.
- Тепер приступаємо до готування підливи.
- Подрібніть зубчик часнику і цибулину. Обсмажте в маслі, що залишилося після смаження тефтелькою.
- Розведіть в півлітрі води 2 столові ложки томатної пасти. Обсмажте суміш разом з цибулею.
- Додайте до підливі улюблені спеції. Приміром, трохи червоного меленого перцю додасть підливці пікантності і приємної гостроти.
- Підливу потрібно тушкувати на сковороді близько 7 хвилин. Потім залити їй тефтелі і відправити в духовку.
- Готується страва на температурі 180 градусів близько півгодини.
Смачні тюфтельки з томатною підливою, як дитячому садку
Самі м’ясні кульки готуйте за звичним рецептом.
- Розтопіть на сковороді 65 грам вершкового масла. Всипте трохи борошна і смажте суміш до появи піни, після чого зніміть засмажену борошно з плити.
- В окремій сковорідці закип’ятіть таким же чином 450 г сметани. Потім перемішайте її з засмаженою борошном.
- Додайте до суміші три столові ложки томатної пасти і 400 мл води.
- Влийте в деко підливу і відправте тефтелі запікатися в духовку в режимі 200 градусів на півгодини.
- Варіант приготування в сметанному соусі
- Слідуйте простим інструкціям, щоб з дитинства знайоме блюдо отримало незвичайний вершковий смак.
- Рецепт самих тюфтельок майже нічим не відрізняється від традиційного: м’ясо і цибулина подрібнюються, ще одна цибулина і натерта велика морква смажаться на сковороді. Але не потрібно додавати яйця та рис.
- Головні відмінності саме в підливі. Для її приготування знадобляться 260 мл нежирних вершків і 350 г нежирної сметани. Перемішайте їх, додайте сіль і спеції за смаком. Підливу додайте до тефтелі і тушкуйте разом близько півгодини.
Ніжне страва з рибного фаршу
- 550 грам рибного філе подрібніть в м’ясорубці або блендері.
- Додайте до риби три натертих зубчики часнику і зелень за смаком.
- Посоліть і поперчіть.
- Натріть 80 грам сиру, змішайте з фаршем. Туди ж додайте два курячих яйця.
- Зліпіть невеликі тюфтельки і обкатайте їх у борошні. Не забувайте час від часу змочувати руки холодною водою, щоб фарш не прилипав.
- Змішайте 220 мл нежирної сметани з 50 мл води. Можна додати трохи солі.
- Залийте тефтелі підливою і відправте в духовку, де в режимі 200 градусів страва має запікати півгодини.
Тефтелі з яловичини
Смачні тюфтельки з яловичини нічим не відрізняються в приготуванні від свинячих. Просто замість свинини візьміть 750 грамів яловичого фаршу, в іншому ж дотримуйтесь інструкцій з першого, традиційного рецепту тефтелькою.
Не бійтеся експериментувати і шукати свій улюблений смак. Додати лаврушку або червоний перець в миску, капніть трохи соку лимона, і знайомі з дитинства м’ясні кульки заграють новими ароматами.