Тефтелі з рисом – смачне поживне блюдо, яке можна поєднувати з різними гарнірами і соусами. Воно готується елементарно і завжди виходить вдалим. Багатьом таку страву запам’яталося ще з часів дитячого саду.
Класичні тефтелі з рисом — готуємо в духовці
Щоб зробити страву ще більш смачним, можна використовувати свинячий фарш, змішаний з невеликою кількістю курячого, наприклад, в пропорціях 3/1. Крім фаршу (350 г), потрібно взяти: 140 г рису, по половинці цибулини і моркви, 2 томата, склянка питної води, сіль, 3 ст. л. сметани, 1 ст. л. томатної пасти.
Рис ретельно промивається в декількох водах і відварюється до готовності (близько 12 хвилин після закипання води).
Цибуля пассируется на будь-якому жирі до рум’яного кольору і змішується з фаршем. У масу додається крупа. Обов’язково потрібно посолити її. Можна за смаком додати будь-які приправи.
З суміші скочуються невеликі кульки, які укладаються в змащену жиром форму і відправляються в розігріту духовку.
Томати і моркву подрібнюються в блендері, після чого розводяться водою зі сметаною і томатною пастою.
Через 15 хвилин після початку запікання класичних тюфтельок вони поливається соусом і продовжують готуватися ще 25 хвилин.
Подавати страву можна не тільки з гарніром, але і як самостійне блюдо.
У томатному соусі
Саме соус з помідорів краще всього поєднується з рисово-м’ясними кульками. Готовим частуванням можуть сміливо ласувати діти старше 1 року. Для нього знадобиться: 450 г свино-яловичого фаршу, 1 ст. білого рису, головку цибулі, яйце, 4-5 ст. л. пшеничного борошна, 1,5 ч. л. солі, 2 ст. л. томат-пасти, 1,5 ст. води, гранульований часник.
У фарш додається натерта на дрібній тертці цибулина, сіль, гранульований часник, а також вбивається яйце.
Рис відварюється до готовності і змішується з м’ясом.
Фарш ретельно мнеться руками. Всі інгредієнти повинні добре перемішатися, а сама маса – стати податливою і в’язкою.
З м’яса з рисом катаються невеликі кульки і присипаються борошном.
Тефтелі обсмажують на розжареній олії до появи золотистої скоринки.
Далі м’ясні кульки перекладають у сотейник, заливаються підсоленою водою з томатною пастою, якщо вона занадто кислить, можна додати до компонентів трохи цукру.
Тефтелі з рисом в томатному соусі тушкуються близько 25 хвилин.
До столу частування подається гарячим картопляним пюре або будь кашею.
Тефтелі з рисом, з курячого фаршу
Особливо ніжним виходить частування, якщо додати до нього вершково-сирний соус і білу булку. Це блюдо підійде навіть для святкового столу. Для його приготування використовується: 550 г курячого філе, 90 г довгозернистого рису, молоко для замочування хліба, біла булочка, 130 г цибулі, 3-4 часникових зубця, 450 мл нежирних вершків, 250 г твердого сиру, сіль, зелень.
Філе курки разом з цибулею подрібнюється в блендері.
Білий хліб з’єднується з фаршем. Маса солиться і при бажанні перчится за смаком.
Рис відварюється до готовності і разом з подрібненою зеленню відправляється до решти інгредієнтів.
З отриманої маси ліпляться мініатюрні тюфтельки, укладаються в змащену жиром форму і запікаються близько 15 хвилин в жаркому духовому шафі.
Далі м’ясні кульки заливаються сумішшю подсоленных вершків, подрібненого часнику і тертого сиру.
Страва готується в духовці ще 25 хвилин.
До таких тефтелі з фаршу з рисом не буде потрібно додатковий соус.
З грибами
Гриби для такої страви можна брати будь-які, але найчастіше господині використовують свіжі печериці (230 м). А, крім них: 300-350 г м’ясного фаршу, білу цибулину, по півсклянки густого томатного соку, води і рису, 70 г твердого сиру, 4 часникового зубчики, 60 мл жирної сметани, 2 великі ложки крохмалю, щіпка цукру, сіль.
Рис ретельно промивається в декількох водах до прозорості рідини і відварюється до повної готовності.
Гриби миють, після чого подрібнюються блендером разом з цибулею і часниковими зубками. При цьому продукти не повинні перетворитися на кашу.
У м’ясний фарш додається тертий сир, грибна маса і рис. Інгредієнти приправляють сіллю і ретельно вимішуються.
З маси ліпляться мініатюрні кульки і викладають в підходящу для духовки посуд.
Томатний сік змішується зі сметаною і цукром-піском. Далі в нього всипається крохмаль.
Тюфтельки заливаються отриманим густим соусом і забираються на 50 хвилин у гарячу духовку.
Перед запіканням форму з м’ясними заготовками потрібно накрити фольгою.
Рибні тефтелі з рисом — покроковий рецепт
Обговорюване страву з риби виходить не менш смачним, ніж з м’ясного фаршу. Для нього добре підійде горбуша (1 велика рибка). Також знадобиться: 130 г капусти, 2 невеликі цибулини, морква, банку консервованої білої квасолі, 0,5 ст. рису, 1 ст. білого напівсолодкого вина, 1 ст. л. свіжовичавленого лимонного соку, сіль.
Рис вариться до готовності і остуджується.
Рибне філе без кісток прокручується в м’ясорубці з цибулиною і капустою, нарізані великими шматками.
Отриманий фарш солиться і за смаком перчится, після чого до нього додається рис.
Залишилася цибулина пассируется з морквою на будь-якому жирі.
У жароміцну форму і відправляються зліплені з фаршу мініатюрні тюфтельки.
Готові овочі і квасолю разом з рідиною з банки блендером перетворюються в пюре, після чого маса солиться, змішується з вином і лимонним соком.
Отриманий соус виливається на м’ясні кульки.
В розігрітій духовці частування готується 25 хвилин.
Перед подачею до столу кульки з соусом посипаються рубаною зеленню.
Рецепт приготування по-італійськи
Це незвичайне блюдо з беконом і пармезаном. Для нього краще використовувати яловичий фарш (450 г). А, крім м’ясної складової, знадобиться: цибулина, яйце, 3 ст. л. оливкової олії, 130 г бекону, 70 г пармезану, 80 г рису, сіль, сухі прованські трави.
Рис відварюється до готовності в підсоленій воді, відкидається на друшляк і охолоджується.
Дрібно нарізаний цибуля обсмажується на будь-якому жирі або маслі, після чого разом з крупою відправляється до м’яса.
Залишилося додати в масу яйце, сіль і ароматні спеції.
З фаршу формуються кульки, кожен з яких обертається тонким скибочкою бекону і закріплюється зубочисткою.
Далі заготовки обсмажують на оливковій олії до появи хрусткої скоринки.
Готові тюфтельки перекладаються в жароміцну форму, посипаються тертим сиром і відправляються в духовку на 7-9 хвилин.
З рисом і сметанною підливою
Рисові тюфтельки з підливою зі сметани особливо подобаються самим маленьким гурманам. Для їх приготування використовують 350 г будь-якого м’ясного фаршу, 5 ст. л. сметани, 1,5 ст. молока, 2 цибулини, скибочка білого хліба, 80 г рису, 3 ст. л. вершкового масла, панірувальні сухарі і борошно, 60 г твердого сиру, сіль.
У фарш додається відмочений в молоці білий хліб, подрібнену цибулю, сіль і варений рис.
З отриманої маси ліпляться невеликі тюфтельки.
Борошно підсмажується до рум’яного кольору на вершковому маслі. У цю ж сковороду додається гаряче молоко і сметана. Можна посипати інгредієнти будь-якими спеціями.
Після кипіння соус залишається на вогні 5-7 хвилин.
Тефтелі укладаються у форму для запікання, зверху відправляється сметанна підлива.
Залишилося посипати поверхню частування дрібно натертим сиром і панірувальними сухарями.
Готується страва в жаркій духовці близько 30 хвилин.
Поверхня страви повинна красиво зарум’янитися.
Домашній рецепт в мультиварці
Дуже просто готуються м’ясні кульки в мультиварці. У процесі можна не хвилюватися, що частування підгорить. Для нього потрібно взяти: 350 г свинячого фаршу, по 4 ст. л. томатної пасти без добавок і рису, цибулину, сіль, півлітра води.
Фарш змішують з сухим рисом, і подрібненим білим цибулею.
Маса солиться і приправляється спеціями за смаком. Потрібно ретельно вимішати її руками.
Із зазначеної кількості продуктів вдасться зліпити близько 18 невеликих тефтелькою.
Кульки укладаються на дно чаші пристрою.
Зверху виливається суміш з підсоленої води і томатної пасти.
Такі тюфтельки напевно вийдуть смачніше, ніж звичні гамбургери. Адже вони не тільки смажитися, але ще і гаситися в ніжному соусі. В рецепті використовується: 450 г свинячого фаршу, велике яйце, півсклянки круглозерного шліфованого рису, 3 ст. л. сметани, 3 лаврових листочка, 1,5 ст. води, сіль, цибулина, 1 велика ложка борошна з гіркою.
Рис відварюється в підсоленій воді до напівготовності.
Фарш змішується з пропущеною через м’ясорубку цибулиною, солиться і посипається будь-якими спеціями за смаком.
До м’яса додається рис. Маса добре вимішується руками і з неї формуються мініатюрні тюфтельки.
Кульки з усіх сторін обсмажують на жирі, після чого укладаються в сковороду, заливаються сумішшю води, сметани та борошна і тушкують ще близько 25 хвилин під закритою кришкою.
Подавати тефтелі можна з будь-яким гарніром, наприклад, з відвареної броколі або стручкової квасолею.
З додаванням капусти
Свіжа білокачанна капуста надає тефтелі особливу соковитість. Крім овоча (300 г) та м’ясного фаршу (900 г), буде використовуватися: 1 ст. рису, 3 цибулини, 2 яйця, 2 ст. л. картопляного крохмалю, сіль, приправи.
На маслі до рум’яного кольору обсмажується нарізаний мініатюрними кубиками цибулю.
Пасеровану овоч викладається до фаршу разом з подрібненою капустою.
Рис вариться в підсоленій воді до готовності.
У масу з овочів і м’яса відправляється варена крупа, яйця, картопляний крохмаль, приправи. Залишилося посолити її та сформувати тефтелі.
Спочатку м’ясні кульки обсмажують на жирі, потім заливаються гарячою водою і тушкують ще 10-12 хвилин на повільному вогні.
При бажанні в воду, в якій готуються смажені тефтелі можна додати сметану і/або томатну пасту.
Дієтичний варіант тефтель з рисом — на пару
Щоб зробити блюдо малокалорійним, варто готувати на пару і відмовитися від обсмажування овочів. Для такого рецепту потрібно взяти: 450 г м’ясного фаршу, 120 г рису, яйце, 4 скибочки білого хліба, 130 мл молока, сіль, ароматні трави, цибулина.
Рис після промивання вариться в солоній воді до напівготовності.
Хліб без скоринок розмочується у молоці.
У хлібно-молочну масу відправляється рис і яйце.
До перерахованих інгредієнтів додається натерта на дрібній тертці цибулина.
Залишилося продукти змішати з фаршем, зліпити їх них маленькі кульки і укласти на решітку пароварки. Готується частування близько півгодини.
Якщо пароварки в будинку не виявилося, то можна приготувати тефтелі в спеціальній насадці мультиварки або в металевому ситі, розташованому на каструлі з водою.