Терпуг – що за риба? Таким питанням задаються багато, коли бачать її на прилавку магазину. У риби смачне і жирне м’ясо, завдяки якому терпуг широко використовують в кулінарії. Щоб оцінити по гідності, досить підсмажити рибу. Використовують Терпуг для приготування других страв, а також варять смачну юшку.
Терпуг — що це за риба?
Терпуг – хижа риба, відноситься до сімейства Терпуговых, водиться в морських водоймах. Риба може виростати до метра в довжину і набирати вагу до 18 кілограмів, але в продаж потрапляють особини, маса яких рідко перевищує двох кілограмів.
За смаком терпуг порівнюють з цінними видами лосося. Риба середньої жирності, завдяки цьому її включають у різні види дієт.
Розмножується в зимовий час, на малій глибині, поруч з берегом. Самки мають ікру на камушках, а самці охороняють її до моменту появи мальків.
Користь і шкода Терпуги для організму
Риба володіє масою корисних властивостей, а дієтологи радять використовувати терпуг під час дієт.
Корисні властивості:
- містить цинк, який допомагає знижувати обсяг шкідливого холестерину в організмі;
- входить до складу аргінін допомагає зміцнити імунну систему і вивести токсичні речовини з печінки, загоїти рани;
- насичені жирні кислоти поліпшують роботу серцево системи;
- йоду дозволяє нормалізувати роботу щитовидної залози;
- містить сірку, яка допомагає організму боротися зі шкідливими бактеріями і підтримувати потрібний рівень згортання крові;
- завдяки вмісту фосфору в організмі прискорюється метаболізм і попереджається розвиток карієсу;
- багате джерело білка, який є будівельним матеріалом всього організму;
- залізо насичує кров’яні клітини киснем і підвищує рівень гемоглобіну;
- при регулярному вживанні, риба надає благотворну дію на нервову систему і розумову діяльність;
- низьку калорійність, тому підходить для вживання при зайвій вазі;
- допомагає поліпшити стан нігтів, зубів, волосся, шкіри.
Не можна вживати:
- при підвищеній функції щитовидної залози;
- при захворюваннях ШКТ;
- при підвищеній кислотності шлунка;
- при схильності до алергії;
- годуючим жінкам.
Для отримання максимальної користі і збереження корисних речовин, терпуг рекомендується готувати на пару або запікати.
Навариста юшка з риби
При покупці звертайте увагу на зовнішній вигляд особини. Тушка повинна бути цілісною без тріщин і пошкоджень. Поверхня – пружна, а зябра чисті і без запаху. Тільки з якісної риби можна приготувати смачну юшку.
Інгредієнти:
- перець;
- терпуг – 550 г;
- картопля – 3 шт.;
- сіль;
- морква – 1 шт.;
- петрушка – 20 г;
- цибуля – 2 шт.;
- лаврушка – 2 аркуша;
- рис – 0,4 склянки.
Приготування:
- Нарізати картоплю. Отримані кубики закинути у воду. Моркву нарізати кружечками і відправити до картоплі. Підсолити. Засипати рис і відварити продукти до напівготовності.
- Очищену промиту рибу нарізати на шматки і відправити до овочів.
- Нашаткувати цибулю. Покласти в бульйон і варити до готовності риби.
- Закинути лаврушки і поперчити. Щоб вуха не набула різкий присмак, через п’ять хвилин листи лавра дістати.
- Додати нашатковану зелень і накрити кришкою. Настояти без вогню сім хвилин.
Запікаємо в фользі в духовці
Ароматне, корисне блюдо підходить для всієї родини. Рибне м’ясо виходить ніжним і соковитим.
Інгредієнти:
- перець;
- терпуг – 1100 м;
- сіль;
- цибуля – 2 шт.;
- кріп;
- лимон – 2 шт.
Приготування:
- Очистити і тушку випатрати. Натерти сіллю і перцем. Збризнути соком лимона.
- Нарізати кільцями цибулину і разом з кропом помістити в черевце.
- На деко викласти фольгу. Помістити тушку. На спинці зробити розрізи, в які необхідно вставити кружечки лимона. Укрити фольгою рибу.
- Відправити в духову шафу. Запікати близько години. Режим 180 градусів.
Як смачно згасити з овочами
Дуже швидко можна нагодувати сім’ю чудовим, смачним і корисним стравою, яке оцінять по достоїнству.
Інгредієнти:
- сіль;
- терпуг – 2 тушки;
- цибуля – 1 шт.;
- рослинна олія;
- перець болгарський – 1 шт.;
- приправа для риби;
- вода – 0,5 гуртки;
- морква – 2 шт.;
- сметана – 200 мл;
- борошно – 0,5 гуртки.
Приготування:
- Очистити і випатрати тушки. Зрізати голови і промити. Розрізати на чотири частини.
- Посипати сіллю і приправою. Натерти. Кожен шматочок обваляти в борошні.
- Помістити в гарячу сковорідку з олією. Смажити до золотистої скоринки. Перемістити на тарілку.
- Нашаткувати цибулю. Моркву натерти. Нарізати перець. На сковороді обсмажити овочі. Додати рибні шматки і залити сметаною.
- Влити воду і підсолити. Накрити кришкою і тушкувати півгодини на мінімальному вогні.
На пару в мультиварці
Легке блюдо, яке бездоганно підходить для тих, хто перший раз зібрався приготувати морську рибу на пару. Готують страву з простих і доступних продуктів.
Інгредієнти:
- вода – 1,5 гуртки;
- терпуг – 650 г філе;
- кріп – 45 г гілочок;
- спеції для риби;
- сіль;
- лимон – 0,5 шт.
Приготування:
- У чашу влити воду. Встановити кошик. Поламати стебла кропу і помістити на дно кошика.
- Філе нарізати. Підсолити і посипати спеціями. Скропити лимонним соком.
- Викласти в кошик. Закрити кришкою. Включити режим «на пару». Таймер виставити на півгодини.
Фарширована терпуга в духовці
Терпуг – м’ясиста риба, що відрізняється малою кількістю кісток. Якщо ви не знаєте, як приготувати в духовці, то пропонуємо нафарширувати рибу рисом та грибами. Продукти ідеально поєднуються і доповнюють один одного.
Інгредієнти:
- болгарський перець – 1 шт.;
- терпуг – тушка;
- рослинна олія;
- рис – 55 г;
- перець чорний;
- гриби – 350 г;
- сіль;
- майонез;
- цибуля.
Приготування:
- Очистити тушку. Видалити нутрощі. Промити. Обрізати плавники.
- Промазати тушку перцем і сіллю. Натерти майонезом. Відставити на півгодини.
- Відварити рисові зерна. Остудити. Підсолити і перемішати.
- Гриби подрібнити. Помістити в сковороду з маслом і смажити. Нарізати перець, нашаткувати цибулю. Додати в сковорідку. Підсолити і посипати перцем. Перемішати і обсмажити.
- Змішати обсмажену суміш з рисом. Помістити в черевце.
- Викласти тушку на деко. Запікати в духовій печі годину. Режим 190 градусів.
Шикарна копчена риба по-домашньому
У цьому рецепті ви дізнаєтеся, як готувати терпуга гарячого копчення. Після цього ви не зможете купувати копчену рибу в магазині, адже продукт домашнього приготування виходить набагато смачніше.
Інгредієнти:
- свіжий терпуг – 1100 м;
- сіль;
- лимон;
- мелений перець.
Приготування:
- Зрізати з тушки голову і видалити нутрощі. Промити і просушити.
- Посипати сіллю і перцем. Розтерти. Скропити лимонним соком і настояти три години в холодильнику.
- Потримати годину на повітрі. Тушка повинна підсохнути.
- Щоб риба не стала гірчити і не втратила смакові якості, для копчення використовуйте тільки яблучні тирса, які необхідно викласти на дно коптильні.
- На решітку помістити терпугу і поставити в коптильню. Якщо готуєте відразу кілька тушок, то викладайте так, щоб риба між собою не стикалася. Закрити кришкою.
- Коптити рибу півгодини. Перед подачею тушку очистити від шкірки, яка в процесі приготування здобуває гіркуватий присмак.