Своєю назвою закуска «Тещин язик» з кабачків зобов’язана способу нарізки плодів овочевої культури. При підготовці смачного салату, який актуальний не тільки влітку, але й взимку у вигляді консервації, можна використовувати різні варіації рецептур. Найбільш популярні та смачні рецепти детально розглянуті нижче.
Класична закуска «Тещин язик» з кабачків
Салат з плодів популярної овочевої культури вагою в 3 кг виділяється немудрою рецептурою і оригінальними смаковими якостями.
Для створення страви, крім основної складової, будуть необхідні:
- 1,3-1,6 л томатного соку;
- 220 мл оцту;
- такий же обсяг масла;
- 180-210 г цукру-піску;
- 30-35 мл гірчиці;
- 3 шт. болгарського перцю;
- 90-110 г часнику;
- 30 мл томатної пасти;
- 25-30 г солі.
Спосіб створення:
- Основний інгредієнт очищається від шкірки і нарізати пластинками завтовшки в 1 см, а завдовжки – 10 див.
- Слайсы поміщаються в ємність, куди також додаються сипучі складові, олія, гірчиця, оцет.
- У блендері подрібнюються очищені перець і часник, після чого вони викладаються в каструлю, разом з томатним соком.
- Коли вміст закипить, рідина поміщаються слайсы.
- Вариться закуска 40 хвилин, а потім остуджується і забирається в холод. Через добу її можна дегустувати.
Для тривалого зберігання закуски овочі розкладаються по стерильним ємкостей, заливаються маринадом і щільно закупорюються.
Готуємо з гострим перцем
Салат «Тещин язик» з додаванням перцю чилі буде високо оцінений гурманами, воліють гострі страви.
Готується страва з цих компонентів:
- 2,8-3 кг базового овоча;
- 4 моркви;
- 5-8 мл оцту;
- 4 стопки соняшникової олії;
- 3 шт. пекучого перцю;
- 210 г цукрового піску;
- 1 л води;
- 3 шт. болгарського перцю;
- 110 г часнику;
- 80-120 г томатної пасти;
- 30 г солі.
Етапи створення гострої закуски:
- Овочі очищаються, після чого з плодів основного інгредієнта готуються пластинки, з болгарського перцю – кубики, а з коренеплодів – стружка.
- Гострий перець і часникові зубці перемелюються в кухонному комбайні або за допомогою блендера.
- У каструльку викладаються всі овочі, сипучі складові, масло, після чого все заливається водою з розведеною в ній томатною пастою.
- Вариться закуска 35 хвилин, за чверть години до готовності в неї додається оцет.
- Салат розподіляється по банках, які можуть заходило або закриватися поліетиленовими кришками для зберігання в холодильнику (у разі швидкого вживання).
Залежно від смакових уподобань, кількість перцю чилі у складі може бути змінена.
З помідорами
Овочева закуска у формі «язичків» з пікантним смаком складається з таких складових:
- 3 кг кабачкового слайсів;
- 2,5-3 кг помідорів;
- 85-100 мл оцту;
- 5 чарок соняшникової олії;
- 2 шт. пекучого перцю;
- 3 стопок цукру;
- 3 шт. болгарського перцю;
- 5 часникових головок;
- 90-110 г солі.
Етапи підготовки салату:
- Весь перець очищається і прокручується через м’ясорубку разом з помідорами.
- Базовий овочевий інгредієнт промивається, очищається від шкірки і нарізати слайсами.
- У каструлю з товстим дном вливається рідка овочева маса.
- Коли остання закипить, ємність викладаються скибочки кабачків, сипучі інгредієнти і соняшникову олію.
- Вариться маса 25 хвилин, після чого в неї додають часникова «кашка» і оцет.
- Через 5 хвилин закуска розподіляється за стерильною тарі, яка після закупорки перевертається і закутується товстою ковдрою до охолодження.
Якщо готувати «Тещин язик» з щільних плодів, то овоч добре тримає форму, і закуска буде виглядати ще апетитніше.
Заготівля на зиму «Тещин язик» з кабачків з болгарським перцем
Господині знають, що літо швидкоплинно, і, незважаючи на спекотне сонце, слід починати готуватися до зими. Адже як приємно у вогкий день відкрити баночку овочевого салату і відчути смак літа.
Для цього потрібні:
- 3 кг кабачкового слайсів;
- 580-650 г болгарського перцю;
- 100 мл оцту;
- 250 мл соняшникової олії;
- один плід пекучого перцю;
- 120 г цукру;
- 240 мл води;
- 150 г часнику;
- 450 г томатної пасти;
- 30 г солі;
- гвоздика і горошинки перцю.
Покрокова інструкція приготування:
- Кабачкові слайсы готуються з очищених від шкірки плодів, а з солодкого перцю нарізати кубики.
- Часникові зубчики і гострий перець подрібнюються.
- Всі овочі поміщають у ємність, де засипають сіллю, цукром, спеціями, і слідом заливаються маслом, а також водою з пастою.
- Після закипання вміст вариться 25 хвилин, після чого заливається оцтом і розкладається по стерильним ємкостей.
Важливо! Закупорюються банки стерильними кришками.
Рецепт для мультиварки
В сучасному кухонному пристрої популярна закуска готується з наступних компонентів:
- 1-1,2 кг кабачків;
- 0,55-0,7 кг помідорів;
- 220 г болгарського перцю;
- 1⁄2 стопки оцту;
- 1⁄2 плоду пекучого перцю;
- головки часнику;
- улюблених спецій і невеликої кількості солі, цукру.
Хід роботи:
- Базові плоди нарізати пластинками, а перець – кубиками, після чого овочі відправляються в чашу.
- За допомогою блендера гіркий перець, часник і томати перетворюються в кашку, якою заливаються кабачки.
- Вміст приправляється, солиться і прогрівається в режимі «Гасіння» 35 хвилин.
- За 5 хвилин до звукового сигналу в чашу вливається оцет.
- У фіналі салат розподіляється по банкам.
Холодна закуска буде ідеально поєднуватися з гарнірами з картоплі.
Як зробити «через м’ясорубку»
Рецепт цієї страви передбачає наявність продуктів згідно з переліком:
- 2,8-3,2 кг кабачків;
- стільки ж томатів;
- 95 мл оцту;
- 250 мл соняшникової олії;
- 2 шт. пекучого перцю;
- 110 г цукру-піску;
- 5 шт. болгарського перцю;
- 50 г часнику;
- 80 г солі.
Основні кроки створення пікантного салатику:
- Помідори та солодкий перець перекручуються через м’ясорубку і відправляються в ємність з товстим дном.
- Після закипання маси в посуд викладаються шматочки кабачків у вигляді «язичків», цукор, сіль, масло.
- Через 30 хвилин в заготовку додається оцет, подрібнений часник і гострий перець.
До розкладання салату по банкам можна приступати лише через 5 хвилин, щоб оцет рівномірно розподілився.
Смажені кабачки «Тещин язик»
Цікава варіація пікантною закуски, для виконання якої необхідні:
- 3 плоду кабачка;
- стільки ж томатів;
- шматочок сиру;
- 2 головки часнику;
- пару пучків зелені;
- 150 г майонезу;
- 3-4 яйця;
- 90-110 г борошна;
- 2 стопки соняшникової олії;
- 2 щіпки солі.
Спосіб втілення рецептури:
- Плоди кабачків нарізаються слайсами, які солятся і отставляются на третину години.
- Для начинки сирний шматочок нарізається тонкими пластинками, помідори – часточками.
- В піалі збиваються яйця, в яких умочують кабачки, а слідом вони обвалюються в борошні і обсмажуються на розігрітому маслі по 4 хвилини з кожного боку.
- Обсмажені слайсы на обробній дошці змащуються майонезним соусом і накриваються з одного боку платівкою сиру, з іншого – скибочкою помідора.
- Зверху видавлюється часник.
- Далі формуються рулетики, починаючи з боку з помідором, а згодом фіксуються зубочистками.
Отже, якщо традиційна закуска «Тещин язик» з баклажанів вже приїлася, то можна підійти до приготування з фантазією, замінивши основний інгредієнт на не менш поживний овоч – кабачок.