Тещин язик з кабачків – 7 рецептів, як приготувати смачні закуски і заготовки на зиму

Своєю назвою закуска «Тещин язик» з кабачків зобов’язана способу нарізки плодів овочевої культури. При підготовці смачного салату, який актуальний не тільки влітку, але й взимку у вигляді консервації, можна використовувати різні варіації рецептур. Найбільш популярні та смачні рецепти детально розглянуті нижче.

Класична закуска «Тещин язик» з кабачків

Салат з плодів популярної овочевої культури вагою в 3 кг виділяється немудрою рецептурою і оригінальними смаковими якостями.

Для створення страви, крім основної складової, будуть необхідні:

  • 1,3-1,6 л томатного соку;
  • 220 мл оцту;
  • такий же обсяг масла;
  • 180-210 г цукру-піску;
  • 30-35 мл гірчиці;
  • 3 шт. болгарського перцю;
  • 90-110 г часнику;
  • 30 мл томатної пасти;
  • 25-30 г солі.

Спосіб створення:

  • Основний інгредієнт очищається від шкірки і нарізати пластинками завтовшки в 1 см, а завдовжки – 10 див.
  • Слайсы поміщаються в ємність, куди також додаються сипучі складові, олія, гірчиця, оцет.
  • У блендері подрібнюються очищені перець і часник, після чого вони викладаються в каструлю, разом з томатним соком.
  • Коли вміст закипить, рідина поміщаються слайсы.
  • Вариться закуска 40 хвилин, а потім остуджується і забирається в холод. Через добу її можна дегустувати.

Для тривалого зберігання закуски овочі розкладаються по стерильним ємкостей, заливаються маринадом і щільно закупорюються.

Готуємо з гострим перцем

Салат «Тещин язик» з додаванням перцю чилі буде високо оцінений гурманами, воліють гострі страви.

Готується страва з цих компонентів:

  • 2,8-3 кг базового овоча;
  • 4 моркви;
  • 5-8 мл оцту;
  • 4 стопки соняшникової олії;
  • 3 шт. пекучого перцю;
  • 210 г цукрового піску;
  • 1 л води;
  • 3 шт. болгарського перцю;
  • 110 г часнику;
  • 80-120 г томатної пасти;
  • 30 г солі.

Етапи створення гострої закуски:

  • Овочі очищаються, після чого з плодів основного інгредієнта готуються пластинки, з болгарського перцю – кубики, а з коренеплодів – стружка.
  • Гострий перець і часникові зубці перемелюються в кухонному комбайні або за допомогою блендера.
  • У каструльку викладаються всі овочі, сипучі складові, масло, після чого все заливається водою з розведеною в ній томатною пастою.
  • Вариться закуска 35 хвилин, за чверть години до готовності в неї додається оцет.
  • Салат розподіляється по банках, які можуть заходило або закриватися поліетиленовими кришками для зберігання в холодильнику (у разі швидкого вживання).
Дивіться також:  Варення з чорноплідної горобини – 12 простих рецептів в домашніх умовах

Залежно від смакових уподобань, кількість перцю чилі у складі може бути змінена.

З помідорами

Овочева закуска у формі «язичків» з пікантним смаком складається з таких складових:

  • 3 кг кабачкового слайсів;
  • 2,5-3 кг помідорів;
  • 85-100 мл оцту;
  • 5 чарок соняшникової олії;
  • 2 шт. пекучого перцю;
  • 3 стопок цукру;
  • 3 шт. болгарського перцю;
  • 5 часникових головок;
  • 90-110 г солі.

Етапи підготовки салату:

  • Весь перець очищається і прокручується через м’ясорубку разом з помідорами.
  • Базовий овочевий інгредієнт промивається, очищається від шкірки і нарізати слайсами.
  • У каструлю з товстим дном вливається рідка овочева маса.
  • Коли остання закипить, ємність викладаються скибочки кабачків, сипучі інгредієнти і соняшникову олію.
  • Вариться маса 25 хвилин, після чого в неї додають часникова «кашка» і оцет.
  • Через 5 хвилин закуска розподіляється за стерильною тарі, яка після закупорки перевертається і закутується товстою ковдрою до охолодження.

Якщо готувати «Тещин язик» з щільних плодів, то овоч добре тримає форму, і закуска буде виглядати ще апетитніше.

Заготівля на зиму «Тещин язик» з кабачків з болгарським перцем

Господині знають, що літо швидкоплинно, і, незважаючи на спекотне сонце, слід починати готуватися до зими. Адже як приємно у вогкий день відкрити баночку овочевого салату і відчути смак літа.

Для цього потрібні:

  • 3 кг кабачкового слайсів;
  • 580-650 г болгарського перцю;
  • 100 мл оцту;
  • 250 мл соняшникової олії;
  • один плід пекучого перцю;
  • 120 г цукру;
  • 240 мл води;
  • 150 г часнику;
  • 450 г томатної пасти;
  • 30 г солі;
  • гвоздика і горошинки перцю.

Покрокова інструкція приготування:

  • Кабачкові слайсы готуються з очищених від шкірки плодів, а з солодкого перцю нарізати кубики.
  • Часникові зубчики і гострий перець подрібнюються.
  • Всі овочі поміщають у ємність, де засипають сіллю, цукром, спеціями, і слідом заливаються маслом, а також водою з пастою.
  • Після закипання вміст вариться 25 хвилин, після чого заливається оцтом і розкладається по стерильним ємкостей.
Дивіться також:  Варення з айви з волоськими горіхами – 6 найбільш смачних рецептів

Важливо! Закупорюються банки стерильними кришками.

Рецепт для мультиварки

В сучасному кухонному пристрої популярна закуска готується з наступних компонентів:

  • 1-1,2 кг кабачків;
  • 0,55-0,7 кг помідорів;
  • 220 г болгарського перцю;
  • 1⁄2 стопки оцту;
  • 1⁄2 плоду пекучого перцю;
  • головки часнику;
  • улюблених спецій і невеликої кількості солі, цукру.

Хід роботи:

  • Базові плоди нарізати пластинками, а перець – кубиками, після чого овочі відправляються в чашу.
  • За допомогою блендера гіркий перець, часник і томати перетворюються в кашку, якою заливаються кабачки.
  • Вміст приправляється, солиться і прогрівається в режимі «Гасіння» 35 хвилин.
  • За 5 хвилин до звукового сигналу в чашу вливається оцет.
  • У фіналі салат розподіляється по банкам.

Холодна закуска буде ідеально поєднуватися з гарнірами з картоплі.

Як зробити «через м’ясорубку»

Рецепт цієї страви передбачає наявність продуктів згідно з переліком:

  • 2,8-3,2 кг кабачків;
  • стільки ж томатів;
  • 95 мл оцту;
  • 250 мл соняшникової олії;
  • 2 шт. пекучого перцю;
  • 110 г цукру-піску;
  • 5 шт. болгарського перцю;
  • 50 г часнику;
  • 80 г солі.

Основні кроки створення пікантного салатику:

  • Помідори та солодкий перець перекручуються через м’ясорубку і відправляються в ємність з товстим дном.
  • Після закипання маси в посуд викладаються шматочки кабачків у вигляді «язичків», цукор, сіль, масло.
  • Через 30 хвилин в заготовку додається оцет, подрібнений часник і гострий перець.

До розкладання салату по банкам можна приступати лише через 5 хвилин, щоб оцет рівномірно розподілився.

Смажені кабачки «Тещин язик»

Цікава варіація пікантною закуски, для виконання якої необхідні:

  • 3 плоду кабачка;
  • стільки ж томатів;
  • шматочок сиру;
  • 2 головки часнику;
  • пару пучків зелені;
  • 150 г майонезу;
  • 3-4 яйця;
  • 90-110 г борошна;
  • 2 стопки соняшникової олії;
  • 2 щіпки солі.

Спосіб втілення рецептури:

  • Плоди кабачків нарізаються слайсами, які солятся і отставляются на третину години.
  • Для начинки сирний шматочок нарізається тонкими пластинками, помідори – часточками.
  • В піалі збиваються яйця, в яких умочують кабачки, а слідом вони обвалюються в борошні і обсмажуються на розігрітому маслі по 4 хвилини з кожного боку.
  • Обсмажені слайсы на обробній дошці змащуються майонезним соусом і накриваються з одного боку платівкою сиру, з іншого – скибочкою помідора.
  • Зверху видавлюється часник.
  • Далі формуються рулетики, починаючи з боку з помідором, а згодом фіксуються зубочистками.
Дивіться також:  Джем з айви – 8 найсмачніших рецептів

Отже, якщо традиційна закуска «Тещин язик» з баклажанів вже приїлася, то можна підійти до приготування з фантазією, замінивши основний інгредієнт на не менш поживний овоч – кабачок.

Прокрутка до верху