Основним місцем проживання тілапії є Східна Африка, а також і інші тропічні і субтропічні широти. У Росії риба з’явилася лише кілька десятиліть тому, і в даний час її розводять у спеціально обладнаних ставках. М’ясо цієї прісноводної мешканки їдять у вареному, смаженому або запеченому вигляді, в будь-якому випадку воно виходить дуже смачним. У цій рубриці ми розглянемо 7 рецептів тілапії в клярі.
Філе тілапії в клярі на сковороді
У цьому розділі ми розглянемо класичний рецепт приготування філе тілапії в клярі на сковороді.
Для створення рідкого тіста потрібні такі компоненти з розрахунку на 2 кг риби:
- 2-3 яйця;
- 50 мл молока;
- кілька столових ложок борошна;
- рибні приправи;
- порошковий чорний перець і сіль.
Як посмажити рибу в клярі на сковорідці:
- Нарізаємо тилапию на порційні шматки, трохи підсолюємо, залишаємо на тарілці.
- У широкій мисці збиваємо яйця до утворення міцної піни.
- Солимо яєчну суміш, насипаємо перець і приправи для риби, вводимо молоко і перемішуємо.
- Потроху додаємо борошно, не припиняючи працювати віночком. Кількість її вказано приблизно, можливо, знадобиться трохи більше. Головне, щоб тісто вийшло густим і в’язким.
- Занурюємо шматочки риби в рідке тісто, викладаємо на розігріту сковороду і обсмажуємо.
Увага! Поміщати тилапию на сковорідку можна тільки після того, як масло належним чином прогріється, і почне виділяти бульбашки. Якщо зробити це раніше, рідкий кляр прилипне до дна, що зіпсує зовнішній вигляд страви.
Запікаємо в духовці в сирному клярі
Ще простіше, ніж посмажити на сковороді, буде приготувати тилапию в клярі в духовці. Для цього дещо видозмінимо класичний рецепт, додавши в блюдо сир.
Знадобляться такі продукти:
- 3 кг тілапії (тушки або філе);
- пара яєць;
- кілька столових ложок сметани;
- трохи борошна;
- твердий сир;
- сушена зелень;
- сіль і приправи;
- пергаментний папір для запікання.
Як приготувати рибу тилапию в духовці:
- Розбираємо тушку на шматки, а якщо це філе, ділимо його на 3-4 частини.
- Натираємо рибу сумішшю солі і приправ, даємо просочитися. Причому сильно солити її не варто, оскільки сир, який буде доданий в кляр, містить цю приправу в чималій кількості. Якщо перестаратися, риба стане неїстівною.
- Робимо сирну крихту з допомогою терки з дрібними осередками.
- Збиваємо яйця зі сметаною, потім додаємо зелень і подрібнений на тертці твердий сир, перемішуємо вінчиком або виделкою.
- Доводимо тісто до потрібної консистенції за допомогою борошна. Він повинен бути густішою, ніж тісто, що використовується для смаження тілапії на сковороді.
- Кладемо на деко пергаментний папір, змащуємо її олією.
- Розкладаємо зверху шматочки риби, спочатку вмочивши їх у підготовлений склад.
- Прибираємо посуд у попередньо прогріту духовку на 20-25 хвилин.
На замітку. Можна приготувати це блюдо і по-іншому, не додаючи сир в кляр, а посипаючи їм шматочки розкладеної по листу тілапії, змоченою в рідкому тісті.
Соковита риба в тесті з пивом
Неймовірно ніжною вийде смажена тілапія, якщо приготувати її у пивному клярі. Напій для створення тесту краще брати світлих сортів без зайвих ароматизаторів і добавок.
Знадобляться такі продукти:
- 2 кг риби;
- склянка пива;
- яйце;
- борошно;
- щіпка каррі;
- паприка;
- сіль і мелений порошковий перець.
Як зробити блюдо:
- Ріжемо помиту в прохолодній воді тилапию, солимо і відкладаємо в сторону.
- Збиваємо яйце зі спеціями, потім тонкою цівкою вливаємо пиво.
- З допомогою борошна доводимо складу до потрібної консистенції, так, щоб він був в’язким.
- Перемішуємо тісто, поки не залишиться жодної грудочки.
- Потім рибу в кляр, смажимо на розпеченій сковороді.
Вогонь для приготування тілапії краще встановлювати середній, тому як при інтенсивному підігріві вона пригорить, а при слабкому буде занадто довго смажитися.
У пишному клярі на мінералці
Кляр на мінералці виходить легким і дуже пишним, при цьому риба повністю прожарюється, але залишається м’якою і ніжною. Воду для створення рідкого тіста потрібно брати сильно газовану, марка не має значення.
Для роботи знадобляться такі продукти:
- кілька шматків філе тілапії;
- 2 яйця;
- 100 мл мінералки;
- борошно;
- сіль і приправи.
Як готувати рибу в тесті з мінералки:
- Ріжемо філе тілапії на шматки, солимо і натираємо приправами.
- У мисці збиваємо яйця, вливаємо мінералку.
- Насипаємо борошно, щоб тісто вийшло густим і в’язким, перемішуємо.
- Опускаємо шматочки риби в напіврідкий склад, а потім смажимо на сковороді.
Рада. Щоб надати кляру додаткову м’якість, треба додати в склад кілька столових ложок коров’ячого молока.
Тілапія, смажена в часниковому клярі
Хтось вважає, що гострі приправи більше підходять до м’яса і птиці, ніж до риби. Але, незважаючи на це, багато люблять тилапию, смажену в часниковому клярі.
Для створення страви знадобляться такі продукти:
- 3 кг риби;
- 2 яйця;
- кілька столових ложок сметани;
- часникові зубці;
- сушена зелень;
- борошно;
- сіль і приправи.
Як приготувати рибу:
- Ріжемо тилапию на порційні шматки, трохи підсолюємо.
- Збиваємо яйця з сіллю і приправами, додаємо пропущений через прес часник і сушену зелень.
- Вводимо сметану, ретельно перемішуємо складу.
- Засипаємо потрібну кількість борошна, щоб надати кляру в’язкість.
- Потім шматки риби в рідке тісто і смажимо на сковороді.
Кращим гарніром до такої страви стане картоплю у відварному, смаженому або пюрированном вигляді.
У простій паніровці в духовці
Коли немає часу створювати складний кляр і довго возитися на кухні, можна приготувати тилапию в духовці найпростішим способом.
Для цього знадобляться такі продукти:
- декілька шматків рибного філе;
- половинка лимона;
- яйце;
- панировочная суміш;
- сіль і рибна приправа;
- пергаментний папір.
Як готувати страву:
- Ріжемо рибу, солимо і приправляємо спеціями, поливаємо лимонним соком.
- Збиваємо яйце до пишноти в широкій мисці, на плоску тарілку висипаємо панірувальну суміш.
- Кладемо пергаментний папір на деко, просочуємо маслом.
- Занурюємо шматочки тілапії спочатку в яйце, а потім обвалюємо в сухарях і викладаємо на деко.
- Запікаємо рибу в розігрітій духовці приблизно 20 хвилин.
Рада. Щоб тілапія не прилипла до пергаменту, не варто економити на рослинному маслі, і ретельно просочити їм папір.
Кляр для риби з майонезом
На основі майонезу виходить чудовий кляр для риби – м’який, повітряний і ніжний.
Для приготування страви знадобляться такі продукти:
- 2 кг риби;
- пара яєць;
- 100-120 г майонезу;
- борошно;
- сіль і чорний перець.
Як готувати страву:
- Ріжемо рибу, посипаємо сіллю і спеціями.
- Змішуємо яйця з майонезом, збиваємо.
- Поступово підсипаючи борошно, доводимо кляр до в’язкої консистенції.
- Опускаємо в рідке тісто шматки тілапії, смажимо на прогрітій сковороді.
Смажену рибу можна подати до столу з тушкованими овочами, припущених рисом або свіжим салатом.
Тілапія в клярі готується дуже швидко і завжди виходить неймовірно смачною. Така проста і поживна їжа підійде не тільки для повсякденного обіду або вечері, але і в якості гарячого страви для святкового столу.