Тілапія в клярі – 7 рецептів приготування на сковороді і в духовці

Основним місцем проживання тілапії є Східна Африка, а також і інші тропічні і субтропічні широти. У Росії риба з’явилася лише кілька десятиліть тому, і в даний час її розводять у спеціально обладнаних ставках. М’ясо цієї прісноводної мешканки їдять у вареному, смаженому або запеченому вигляді, в будь-якому випадку воно виходить дуже смачним. У цій рубриці ми розглянемо 7 рецептів тілапії в клярі.

Філе тілапії в клярі на сковороді

У цьому розділі ми розглянемо класичний рецепт приготування філе тілапії в клярі на сковороді.

Для створення рідкого тіста потрібні такі компоненти з розрахунку на 2 кг риби:

  • 2-3 яйця;
  • 50 мл молока;
  • кілька столових ложок борошна;
  • рибні приправи;
  • порошковий чорний перець і сіль.

Як посмажити рибу в клярі на сковорідці:

  • Нарізаємо тилапию на порційні шматки, трохи підсолюємо, залишаємо на тарілці.
  • У широкій мисці збиваємо яйця до утворення міцної піни.
  • Солимо яєчну суміш, насипаємо перець і приправи для риби, вводимо молоко і перемішуємо.
  • Потроху додаємо борошно, не припиняючи працювати віночком. Кількість її вказано приблизно, можливо, знадобиться трохи більше. Головне, щоб тісто вийшло густим і в’язким.
  • Занурюємо шматочки риби в рідке тісто, викладаємо на розігріту сковороду і обсмажуємо.

Увага! Поміщати тилапию на сковорідку можна тільки після того, як масло належним чином прогріється, і почне виділяти бульбашки. Якщо зробити це раніше, рідкий кляр прилипне до дна, що зіпсує зовнішній вигляд страви.

Запікаємо в духовці в сирному клярі

Ще простіше, ніж посмажити на сковороді, буде приготувати тилапию в клярі в духовці. Для цього дещо видозмінимо класичний рецепт, додавши в блюдо сир.

Знадобляться такі продукти:

  • 3 кг тілапії (тушки або філе);
  • пара яєць;
  • кілька столових ложок сметани;
  • трохи борошна;
  • твердий сир;
  • сушена зелень;
  • сіль і приправи;
  • пергаментний папір для запікання.
Дивіться також:  Кордон блю – 9 рецептів приготування в домашніх умовах

Як приготувати рибу тилапию в духовці:

  • Розбираємо тушку на шматки, а якщо це філе, ділимо його на 3-4 частини.
  • Натираємо рибу сумішшю солі і приправ, даємо просочитися. Причому сильно солити її не варто, оскільки сир, який буде доданий в кляр, містить цю приправу в чималій кількості. Якщо перестаратися, риба стане неїстівною.
  • Робимо сирну крихту з допомогою терки з дрібними осередками.
  • Збиваємо яйця зі сметаною, потім додаємо зелень і подрібнений на тертці твердий сир, перемішуємо вінчиком або виделкою.
  • Доводимо тісто до потрібної консистенції за допомогою борошна. Він повинен бути густішою, ніж тісто, що використовується для смаження тілапії на сковороді.
  • Кладемо на деко пергаментний папір, змащуємо її олією.
  • Розкладаємо зверху шматочки риби, спочатку вмочивши їх у підготовлений склад.
  • Прибираємо посуд у попередньо прогріту духовку на 20-25 хвилин.

На замітку. Можна приготувати це блюдо і по-іншому, не додаючи сир в кляр, а посипаючи їм шматочки розкладеної по листу тілапії, змоченою в рідкому тісті.

Соковита риба в тесті з пивом

Неймовірно ніжною вийде смажена тілапія, якщо приготувати її у пивному клярі. Напій для створення тесту краще брати світлих сортів без зайвих ароматизаторів і добавок.

Знадобляться такі продукти:

  • 2 кг риби;
  • склянка пива;
  • яйце;
  • борошно;
  • щіпка каррі;
  • паприка;
  • сіль і мелений порошковий перець.

Як зробити блюдо:

  • Ріжемо помиту в прохолодній воді тилапию, солимо і відкладаємо в сторону.
  • Збиваємо яйце зі спеціями, потім тонкою цівкою вливаємо пиво.
  • З допомогою борошна доводимо складу до потрібної консистенції, так, щоб він був в’язким.
  • Перемішуємо тісто, поки не залишиться жодної грудочки.
  • Потім рибу в кляр, смажимо на розпеченій сковороді.

Вогонь для приготування тілапії краще встановлювати середній, тому як при інтенсивному підігріві вона пригорить, а при слабкому буде занадто довго смажитися.

Дивіться також:  М’ясо по-албанськи з курки – 7 смачних рецептів приготування

У пишному клярі на мінералці

Кляр на мінералці виходить легким і дуже пишним, при цьому риба повністю прожарюється, але залишається м’якою і ніжною. Воду для створення рідкого тіста потрібно брати сильно газовану, марка не має значення.

Для роботи знадобляться такі продукти:

  • кілька шматків філе тілапії;
  • 2 яйця;
  • 100 мл мінералки;
  • борошно;
  • сіль і приправи.

Як готувати рибу в тесті з мінералки:

  • Ріжемо філе тілапії на шматки, солимо і натираємо приправами.
  • У мисці збиваємо яйця, вливаємо мінералку.
  • Насипаємо борошно, щоб тісто вийшло густим і в’язким, перемішуємо.
  • Опускаємо шматочки риби в напіврідкий склад, а потім смажимо на сковороді.

Рада. Щоб надати кляру додаткову м’якість, треба додати в склад кілька столових ложок коров’ячого молока.

Тілапія, смажена в часниковому клярі

Хтось вважає, що гострі приправи більше підходять до м’яса і птиці, ніж до риби. Але, незважаючи на це, багато люблять тилапию, смажену в часниковому клярі.

Для створення страви знадобляться такі продукти:

  • 3 кг риби;
  • 2 яйця;
  • кілька столових ложок сметани;
  • часникові зубці;
  • сушена зелень;
  • борошно;
  • сіль і приправи.

Як приготувати рибу:

  • Ріжемо тилапию на порційні шматки, трохи підсолюємо.
  • Збиваємо яйця з сіллю і приправами, додаємо пропущений через прес часник і сушену зелень.
  • Вводимо сметану, ретельно перемішуємо складу.
  • Засипаємо потрібну кількість борошна, щоб надати кляру в’язкість.
  • Потім шматки риби в рідке тісто і смажимо на сковороді.

Кращим гарніром до такої страви стане картоплю у відварному, смаженому або пюрированном вигляді.

У простій паніровці в духовці

Коли немає часу створювати складний кляр і довго возитися на кухні, можна приготувати тилапию в духовці найпростішим способом.

Для цього знадобляться такі продукти:

  • декілька шматків рибного філе;
  • половинка лимона;
  • яйце;
  • панировочная суміш;
  • сіль і рибна приправа;
  • пергаментний папір.
Дивіться також:  Паста з беконом – 10 рецептів приготування

Як готувати страву:

  • Ріжемо рибу, солимо і приправляємо спеціями, поливаємо лимонним соком.
  • Збиваємо яйце до пишноти в широкій мисці, на плоску тарілку висипаємо панірувальну суміш.
  • Кладемо пергаментний папір на деко, просочуємо маслом.
  • Занурюємо шматочки тілапії спочатку в яйце, а потім обвалюємо в сухарях і викладаємо на деко.
  • Запікаємо рибу в розігрітій духовці приблизно 20 хвилин.

Рада. Щоб тілапія не прилипла до пергаменту, не варто економити на рослинному маслі, і ретельно просочити їм папір.

Кляр для риби з майонезом

На основі майонезу виходить чудовий кляр для риби – м’який, повітряний і ніжний.

Для приготування страви знадобляться такі продукти:

  • 2 кг риби;
  • пара яєць;
  • 100-120 г майонезу;
  • борошно;
  • сіль і чорний перець.

Як готувати страву:

  • Ріжемо рибу, посипаємо сіллю і спеціями.
  • Змішуємо яйця з майонезом, збиваємо.
  • Поступово підсипаючи борошно, доводимо кляр до в’язкої консистенції.
  • Опускаємо в рідке тісто шматки тілапії, смажимо на прогрітій сковороді.

Смажену рибу можна подати до столу з тушкованими овочами, припущених рисом або свіжим салатом.

Тілапія в клярі готується дуже швидко і завжди виходить неймовірно смачною. Така проста і поживна їжа підійде не тільки для повсякденного обіду або вечері, але і в якості гарячого страви для святкового столу.

Прокрутка до верху