Тірамісу – 6 рецептів в домашніх умовах

Дуже ніжний, просто тане в роті десерт тірамісу, рецепт якого знає кожна поважаюча себе італійська господиня, готувати не складно. Головне – приготувати всі складові, такі, як печиво Савоярді або сир Маскарпоне. Звичайно, їх можна замінити іншими продуктами (наприклад, підсушеним бісквітом і м’яким вершковим сиром), але тоді смак готового десерту буде дещо відрізнятися від класичного варіанту.

Класичний рецепт тірамісу

Традиційне блюдо готується виключно з оригінальних продуктів і вважається основою інших різновидів тірамісу.

Щоб насолодитися чудовим десертом, який прикрашав обідні столи стародавньої Італії, знадобляться:

  • печиво Савоярді, що випікається спеціально для тірамісу;
  • сир Маскарпоне, що нагадує скоріше густі вершки, ніж сир;
  • вино «Марсала», яке проводиться тільки в Сицилії;
  • міцний заварену каву будь-якого сорту;
  • цукровий пісок, яйця і порошок какао.

Савоярді можна замінити власноруч випеченим бісквітом, а важкодоступне вино Марсала – іншим видом алкоголю: коньяком або лікером «Амаретто».

А тепер пропорції інгредієнтів:

  • печиво – приблизно 0,3 кг;
  • сир – 0,5 кг;
  • цукор – 0,1 кг;
  • курячі яйця – 4 шт. (можна замінити перепелиними – близько 18 шт.);
  • вино – 3 ложки;
  • холодний кави – чашка (приблизно 0,4 л);
  • какао-порошок.

Класичний рецепт тірамісу передбачає наступні етапи створення цього ніжного десерту:

  • Яєчні жовтки ретельно перетерти з половиною цукру, поки не утворюється біла піна.
  • Охолоджені білки з цукром збити до білого кольору.
  • Перемішати білкову та жовткову суміші, знову збити міксером.
  • Додати сир і збивати, поки маса не стане густою.
  • Каву змішати з коньяком.
  • Палички, швидко вмочивши в каві, розкласти на блюдо щільним шаром, щоб вони не встигли розпастися.
  • Зверху промазати кремом.
  • Викласти савоярді другий ряд, змастити залишками крему.
  • Прибрати в холодильник на 4 години, а потім посипати готовий десерт какао.

Залишилося акуратно порізати на шматочки і викласти десерт на тарілочки.

Без додавання яєць

Для приготування «безяичного» крему для тірамісу знадобляться наступні продукти: 0,25 кг маскарпоне, 0,1 мл вершків (жирність не менше 25%) і 50 г згущеного молока.

Крім цього потрібно взяти:

  • савоярді – скільки буде потрібно (близько 18 штук);
  • чашку кави;
  • пару ложок лікеру.

Основна відмінність від класичної рецептури – в приготуванні крему:

  • Збити охолоджені вершки та згущене молоко до утворення м’яких піків.
  • Додати потроху сир, обережно перемішати масу по напрямку зверху вниз до однорідності.

Далі торт тірамісу створюється за аналогією з традиційним рецептом: просочене кави печиво розкладають рядами, перемежовуючи їх кремом, а зверху обсипають какао і прибирають в холодильник для застигання.

З вершками і маскарпоне

Ще один варіант створення десерту без яєць – з вершками і маскарпоне.

Дивіться також:  Торт Тірамісу: класичний рецепт і 8 варіацій

Крім охолоджених сиру (250 г) та вершків з жирністю 33% (250 мл) знадобляться наступні продукти:

  • 0,2 кг печива;
  • 4 ложки цукрової пудри;
  • баночка (півкіло) консервованих фруктів в сиропі (наприклад, мандаринів).

Покрокові дії:

  • Збити вершки і пудру до густого стану.
  • Обережно вмішати маскарпоне.
  • З баночки з фруктами злити сироп (він стане в нагоді для обмакувания печива), розбавити його кип’яченою водою по своєму смаку.
  • Дно форми для випікання обмазати кремом.
  • Викласти шар печива, змоченого в сиропі, після – сирну масу, шматочки фруктів, бісквіт і знову сирну масу.
  • Форму накрити і прибрати в холодильник.

Перед подачею кожну порцію можна прикрасити фруктовими часточками.

Полуничний десерт

Для створення літнього полуничного десерту знадобляться наступні продукти:

  • півкілограма ягід полуниці (свіжих або розморожених);
  • стільки ж маскарпоне;
  • савоярді – скільки буде потрібно (близько 18 шт.);
  • 100 г цукру;
  • 4 яєчних жовтка;
  • пара ложок апельсинового лікеру.

Декорувати тортик будемо очищеними фісташками.

Процес приготування полягає в наступному:

  • Ягоди промити, висушити, відірвати чашолистки і подрібнити у блендері, додавши при необхідності цукор. В ягідну кашку можна додати лікер, але необов’язково.
  • Жовтки і цукор перетерти дочиста.
  • Окремо збити до повітряного стану сир, помаленьку вмішуючи жовтки.
  • На дно форми викласти трошки крему, потім – шар печива, обмакнутых в полуничне пюре, після цього – знову крем, ягоди, печиво, крем.
  • Декорувати верх виробу подрібненими фісташками і ягодами полуниці, порізаними тонкими пластинками, а потім прибрати в холодильник.

Полуничний десерт можна зробити по іншому рецепту:

  • 0,2 кг полуниці перемішати з ½ склянки апельсинового соку і двома ложками лікеру. Збити суміш у блендері.
  • Яєчні білки (2 шт.) перемішати з цукром (пару ложок), соком лимона (ложечка), водою (2 ложки) і поставити на водяну баню. При цьому збивати міксером на мінімальній швидкості. Після розчинення цукрового піску збивати 5 хвилин на високій швидкості. Загуслу суміш прибрати з вогню і збивати, поки не охолоне.
  • Жовтки (2 шт.) перемішати з цукром (1-2 ложки) і, поставивши на водяну баню, збивати, поки не стануть світлими.
  • Розім’яти маскарпоне (250 г) вилочкою, поступово вмішати жовткову масу, а потім обережно – білкову.
  • У форму покласти спочатку трошки крему, потім просочені полуничною масою палички, полуничні пластинки, крем, печиво і крем.

Накрити форму і прибрати в холодильник.

Без алкоголю

Таким десертом можна порадувати дітей, якщо його приготувати без алкоголю.

Для цього потрібно приготувати наступний продуктовий набір:

  • савоярді (скільки потрібно);
  • маскарпоне – півкіло;
  • 3 яєчка;
  • 6 ложок цукру;
  • половину чашки теплого завареної кави;
  • какао.
Дивіться також:  Крем з маскарпоне – 8 рецептів для торта, капкейків, тірамісу

Приготувати тірамісу без алкоголю нескладно:

  • Жовтки і цукор ретельно перетерти дочиста.
  • Перемішати їх з сиром, щоб не було грудочок.
  • Окремо збити білки до стану міцної білої піни, а потім обережно вмішати їх в жовтково-сирну суміш.
  • В плоске блюдо викласти щільно ряд печива і злегка збризнути кави.
  • Далі викласти шар крему, потім – печива, яке аналогічно попередньому просочують кави, а потім обмазують кремом.
  • Верх обсипати порошком какао.

Готову страву прибирають в холодильник.

З вишнею

Ще один унікальний рецепт створення тірамісу без яєць – з вишнею.

Для створення вишенного десерту потрібно:

  • 360 г заморожених ягід вишні;
  • 280 мл 33%-них вершків;
  • 250 г маскарпоне;
  • 240 г савоярді;
  • 4-5 ложок цукрової пудри;
  • 3-4 ложки кавового лікеру;
  • щіпка ваніліну;
  • чашка завареної кави;
  • 60 г темного шоколаду.

Покрокова інструкція:

  • Перемішати вершки, сир, ваніль, пудру і ложку лікеру.
  • Залишився лікер перемішати з кавою (приблизно 3 ложечки на склянку теплої води).
  • На дно креманки або форми викласти тонкий шар крему.
  • Печиво вмочити однією стороною в каву, а потім викласти сухою стороною на крем товстим шаром.
  • Далі викласти наступні шари по порядку: вишня, крем, печиво, обмакнутое в каву, знову вишня і крем.
  • Залишилося посипати конструкцію тертим шоколадом, прикрасити коктейльними або свіжими вишеньками і прибрати в холодильник до ранку.

Як приготувати сир маскарпоне своїми руками?

Є кілька варіантів приготування сиру Маскарпоне в домашніх умовах:

З домашньої сметани

Для цього марлю складають у 5 разів, накривають нею друшляк, який встановлюють в каструлю. В отриману конструкцію відправляють охолоджену сметанку 21% жирності (чим жирніше сметана, тим маслянистее буде одержаний продукт). Марлю міцно зав’язують, а зверху встановлюють вантаж вагою близько 4-х кг і відправляють в холодильник.

Через три доби в марлі буде м’який і смачний сир. Важливо зауважити, що з 1,5 кг вихідного продукту вийде приблизно 1,1 кг кінцевої продукції.

З вершків і лимонного соку

Для приготування приблизно 0,3-0,4 кг сиру знадобиться 0,8 мл пастеризованих вершків з жирністю 15-20% і 2 ложки лимонного соку.

Як готувати:

  • Вершки, постійно помішуючи, підігріти на водяній бані приблизно до 80°С.
  • Знявши з вогню, влити сік і добре розмішати.
  • Знову відправити на водяну баню і, помішуючи, тримати не менше 7 хвилин, поки маса не стане нагадувати густий крем.
  • Зняти з вогню і залишити на чверть години, щоб охолов.
  • Сито поставити над каструлею, застелити марлею, складеною в 4-6 шарів і викласти в неї масу приблизно на годину, щоб стекла сироватка.
  • Далі марлю, зав’язують і підвішують ще приблизно на годину.
  • Після цього марлю з сиром відправляють назад в сито, зверху кладуть вантаж і прибирають в холодильник на ніч.
Дивіться також:  Торт Тірамісу: класичний рецепт і 8 варіацій

До ранку сир вже можна вживати.

З вершків та сиру

Для приготування сиру беруть сир 18%-ной жирності (0,2 кг) і вершки 33%-ной жирності (0,2 мл). Сир протирають через сито. Потім змішують його з охолодженими вершками і збивають на низькій швидкості до пишноти.

Яким би способом не був приготований сир, його необхідно вжити протягом трьох діб

Рецепт печива-бісквіта савоярді

Нечасто зустрічається на прилавках магазинів печиво Савоярді, або Дамські пальчики. Але не варто впадати у відчай: його можна приготувати вдома власними руками при наявності простих продуктів:

  • яйця – 4 штуки;
  • цукру і цукрової пудри – по 4 ложки;
  • борошна – стільки ж;
  • вершкового масла (змащувати деко).

Технологія приготування:

  • Поставити в духовку на розігрів (близько 180°). Вона повинна добре прогрітися, інакше вироби не піднімуться, а тісто може розтектися.
  • Відокремити жовтки від білків і відправити їх в 2 різних посуду. Для жовтків краще взяти ємність вужчий, щоб зручніше було збивати.
  • Спочатку жовтки перетерти з цукром, поки вони не перетворюються в густу білу масу.
  • Додати просіяне борошно і перемішати ложкою до однорідності.
  • Збити білки міксером до утворення стійкої піни. Якщо вони були збиті правильно, то при нахилі ємності, маса не переміщається.
  • Білкову масу перекласти до жовтків і акуратно перемішати ложкою у напрямку знизу вгору.
  • Деко вистелити папером для випічки, промазати маслом і обсипати борошном.
  • Кулінарний мішок наповнити тістом і акуратно видавити на деко однакові смуги завдовжки 8-12 см, залишаючи між ними невелика відстань.
  • Через ситечко присипати заготовки пудрою і залишити приблизно на 5 хвилин.
  • Відправити в духовку на 10-15 хвилин.

Коли печиво спечеться, потрібно вимкнути духовку і відкрити дверцята, щоб воно остигало поступово. Готові вироби повинні бути приємного кремового відтінку.

Подача тірамісу

Якщо десерт був приготований у вигляді торта, то його ріжуть на порційні шматочки і викладають на десертну тарілочку. Подається ніжне блюдо на підставній тарілці з десертною ложкою. З напоїв до тірамісу найбільше підійде кава або чай.

Десерт можна приготувати в порційних ємностях – креманках. При цьому кількість шарів можна зробити більшим, ніж в оригіналі, а верх декорувати шоколадними фігурками або шматочками фруктів. Перед подачею креманки встановлюють на підставній тарілці, а поруч кладуть десертну ложечку.

Температура подачі охолодженого страви – не більше 6°.

Прокрутка до верху