Дуже ніжний, просто тане в роті десерт тірамісу, рецепт якого знає кожна поважаюча себе італійська господиня, готувати не складно. Головне – приготувати всі складові, такі, як печиво Савоярді або сир Маскарпоне. Звичайно, їх можна замінити іншими продуктами (наприклад, підсушеним бісквітом і м’яким вершковим сиром), але тоді смак готового десерту буде дещо відрізнятися від класичного варіанту.
Класичний рецепт тірамісу
Традиційне блюдо готується виключно з оригінальних продуктів і вважається основою інших різновидів тірамісу.
Щоб насолодитися чудовим десертом, який прикрашав обідні столи стародавньої Італії, знадобляться:
- печиво Савоярді, що випікається спеціально для тірамісу;
- сир Маскарпоне, що нагадує скоріше густі вершки, ніж сир;
- вино «Марсала», яке проводиться тільки в Сицилії;
- міцний заварену каву будь-якого сорту;
- цукровий пісок, яйця і порошок какао.
Савоярді можна замінити власноруч випеченим бісквітом, а важкодоступне вино Марсала – іншим видом алкоголю: коньяком або лікером «Амаретто».
А тепер пропорції інгредієнтів:
- печиво – приблизно 0,3 кг;
- сир – 0,5 кг;
- цукор – 0,1 кг;
- курячі яйця – 4 шт. (можна замінити перепелиними – близько 18 шт.);
- вино – 3 ложки;
- холодний кави – чашка (приблизно 0,4 л);
- какао-порошок.
Класичний рецепт тірамісу передбачає наступні етапи створення цього ніжного десерту:
- Яєчні жовтки ретельно перетерти з половиною цукру, поки не утворюється біла піна.
- Охолоджені білки з цукром збити до білого кольору.
- Перемішати білкову та жовткову суміші, знову збити міксером.
- Додати сир і збивати, поки маса не стане густою.
- Каву змішати з коньяком.
- Палички, швидко вмочивши в каві, розкласти на блюдо щільним шаром, щоб вони не встигли розпастися.
- Зверху промазати кремом.
- Викласти савоярді другий ряд, змастити залишками крему.
- Прибрати в холодильник на 4 години, а потім посипати готовий десерт какао.
Залишилося акуратно порізати на шматочки і викласти десерт на тарілочки.
Без додавання яєць
Для приготування «безяичного» крему для тірамісу знадобляться наступні продукти: 0,25 кг маскарпоне, 0,1 мл вершків (жирність не менше 25%) і 50 г згущеного молока.
Крім цього потрібно взяти:
- савоярді – скільки буде потрібно (близько 18 штук);
- чашку кави;
- пару ложок лікеру.
Основна відмінність від класичної рецептури – в приготуванні крему:
- Збити охолоджені вершки та згущене молоко до утворення м’яких піків.
- Додати потроху сир, обережно перемішати масу по напрямку зверху вниз до однорідності.
Далі торт тірамісу створюється за аналогією з традиційним рецептом: просочене кави печиво розкладають рядами, перемежовуючи їх кремом, а зверху обсипають какао і прибирають в холодильник для застигання.
З вершками і маскарпоне
Ще один варіант створення десерту без яєць – з вершками і маскарпоне.
Крім охолоджених сиру (250 г) та вершків з жирністю 33% (250 мл) знадобляться наступні продукти:
- 0,2 кг печива;
- 4 ложки цукрової пудри;
- баночка (півкіло) консервованих фруктів в сиропі (наприклад, мандаринів).
Покрокові дії:
- Збити вершки і пудру до густого стану.
- Обережно вмішати маскарпоне.
- З баночки з фруктами злити сироп (він стане в нагоді для обмакувания печива), розбавити його кип’яченою водою по своєму смаку.
- Дно форми для випікання обмазати кремом.
- Викласти шар печива, змоченого в сиропі, після – сирну масу, шматочки фруктів, бісквіт і знову сирну масу.
- Форму накрити і прибрати в холодильник.
Перед подачею кожну порцію можна прикрасити фруктовими часточками.
Полуничний десерт
Для створення літнього полуничного десерту знадобляться наступні продукти:
- півкілограма ягід полуниці (свіжих або розморожених);
- стільки ж маскарпоне;
- савоярді – скільки буде потрібно (близько 18 шт.);
- 100 г цукру;
- 4 яєчних жовтка;
- пара ложок апельсинового лікеру.
Декорувати тортик будемо очищеними фісташками.
Процес приготування полягає в наступному:
- Ягоди промити, висушити, відірвати чашолистки і подрібнити у блендері, додавши при необхідності цукор. В ягідну кашку можна додати лікер, але необов’язково.
- Жовтки і цукор перетерти дочиста.
- Окремо збити до повітряного стану сир, помаленьку вмішуючи жовтки.
- На дно форми викласти трошки крему, потім – шар печива, обмакнутых в полуничне пюре, після цього – знову крем, ягоди, печиво, крем.
- Декорувати верх виробу подрібненими фісташками і ягодами полуниці, порізаними тонкими пластинками, а потім прибрати в холодильник.
Полуничний десерт можна зробити по іншому рецепту:
- 0,2 кг полуниці перемішати з ½ склянки апельсинового соку і двома ложками лікеру. Збити суміш у блендері.
- Яєчні білки (2 шт.) перемішати з цукром (пару ложок), соком лимона (ложечка), водою (2 ложки) і поставити на водяну баню. При цьому збивати міксером на мінімальній швидкості. Після розчинення цукрового піску збивати 5 хвилин на високій швидкості. Загуслу суміш прибрати з вогню і збивати, поки не охолоне.
- Жовтки (2 шт.) перемішати з цукром (1-2 ложки) і, поставивши на водяну баню, збивати, поки не стануть світлими.
- Розім’яти маскарпоне (250 г) вилочкою, поступово вмішати жовткову масу, а потім обережно – білкову.
- У форму покласти спочатку трошки крему, потім просочені полуничною масою палички, полуничні пластинки, крем, печиво і крем.
Накрити форму і прибрати в холодильник.
Без алкоголю
Таким десертом можна порадувати дітей, якщо його приготувати без алкоголю.
Для цього потрібно приготувати наступний продуктовий набір:
- савоярді (скільки потрібно);
- маскарпоне – півкіло;
- 3 яєчка;
- 6 ложок цукру;
- половину чашки теплого завареної кави;
- какао.
Приготувати тірамісу без алкоголю нескладно:
- Жовтки і цукор ретельно перетерти дочиста.
- Перемішати їх з сиром, щоб не було грудочок.
- Окремо збити білки до стану міцної білої піни, а потім обережно вмішати їх в жовтково-сирну суміш.
- В плоске блюдо викласти щільно ряд печива і злегка збризнути кави.
- Далі викласти шар крему, потім – печива, яке аналогічно попередньому просочують кави, а потім обмазують кремом.
- Верх обсипати порошком какао.
Готову страву прибирають в холодильник.
З вишнею
Ще один унікальний рецепт створення тірамісу без яєць – з вишнею.
Для створення вишенного десерту потрібно:
- 360 г заморожених ягід вишні;
- 280 мл 33%-них вершків;
- 250 г маскарпоне;
- 240 г савоярді;
- 4-5 ложок цукрової пудри;
- 3-4 ложки кавового лікеру;
- щіпка ваніліну;
- чашка завареної кави;
- 60 г темного шоколаду.
Покрокова інструкція:
- Перемішати вершки, сир, ваніль, пудру і ложку лікеру.
- Залишився лікер перемішати з кавою (приблизно 3 ложечки на склянку теплої води).
- На дно креманки або форми викласти тонкий шар крему.
- Печиво вмочити однією стороною в каву, а потім викласти сухою стороною на крем товстим шаром.
- Далі викласти наступні шари по порядку: вишня, крем, печиво, обмакнутое в каву, знову вишня і крем.
- Залишилося посипати конструкцію тертим шоколадом, прикрасити коктейльними або свіжими вишеньками і прибрати в холодильник до ранку.
Як приготувати сир маскарпоне своїми руками?
Є кілька варіантів приготування сиру Маскарпоне в домашніх умовах:
З домашньої сметани
Для цього марлю складають у 5 разів, накривають нею друшляк, який встановлюють в каструлю. В отриману конструкцію відправляють охолоджену сметанку 21% жирності (чим жирніше сметана, тим маслянистее буде одержаний продукт). Марлю міцно зав’язують, а зверху встановлюють вантаж вагою близько 4-х кг і відправляють в холодильник.
Через три доби в марлі буде м’який і смачний сир. Важливо зауважити, що з 1,5 кг вихідного продукту вийде приблизно 1,1 кг кінцевої продукції.
З вершків і лимонного соку
Для приготування приблизно 0,3-0,4 кг сиру знадобиться 0,8 мл пастеризованих вершків з жирністю 15-20% і 2 ложки лимонного соку.
Як готувати:
- Вершки, постійно помішуючи, підігріти на водяній бані приблизно до 80°С.
- Знявши з вогню, влити сік і добре розмішати.
- Знову відправити на водяну баню і, помішуючи, тримати не менше 7 хвилин, поки маса не стане нагадувати густий крем.
- Зняти з вогню і залишити на чверть години, щоб охолов.
- Сито поставити над каструлею, застелити марлею, складеною в 4-6 шарів і викласти в неї масу приблизно на годину, щоб стекла сироватка.
- Далі марлю, зав’язують і підвішують ще приблизно на годину.
- Після цього марлю з сиром відправляють назад в сито, зверху кладуть вантаж і прибирають в холодильник на ніч.
До ранку сир вже можна вживати.
З вершків та сиру
Для приготування сиру беруть сир 18%-ной жирності (0,2 кг) і вершки 33%-ной жирності (0,2 мл). Сир протирають через сито. Потім змішують його з охолодженими вершками і збивають на низькій швидкості до пишноти.
Яким би способом не був приготований сир, його необхідно вжити протягом трьох діб
Рецепт печива-бісквіта савоярді
Нечасто зустрічається на прилавках магазинів печиво Савоярді, або Дамські пальчики. Але не варто впадати у відчай: його можна приготувати вдома власними руками при наявності простих продуктів:
- яйця – 4 штуки;
- цукру і цукрової пудри – по 4 ложки;
- борошна – стільки ж;
- вершкового масла (змащувати деко).
Технологія приготування:
- Поставити в духовку на розігрів (близько 180°). Вона повинна добре прогрітися, інакше вироби не піднімуться, а тісто може розтектися.
- Відокремити жовтки від білків і відправити їх в 2 різних посуду. Для жовтків краще взяти ємність вужчий, щоб зручніше було збивати.
- Спочатку жовтки перетерти з цукром, поки вони не перетворюються в густу білу масу.
- Додати просіяне борошно і перемішати ложкою до однорідності.
- Збити білки міксером до утворення стійкої піни. Якщо вони були збиті правильно, то при нахилі ємності, маса не переміщається.
- Білкову масу перекласти до жовтків і акуратно перемішати ложкою у напрямку знизу вгору.
- Деко вистелити папером для випічки, промазати маслом і обсипати борошном.
- Кулінарний мішок наповнити тістом і акуратно видавити на деко однакові смуги завдовжки 8-12 см, залишаючи між ними невелика відстань.
- Через ситечко присипати заготовки пудрою і залишити приблизно на 5 хвилин.
- Відправити в духовку на 10-15 хвилин.
Коли печиво спечеться, потрібно вимкнути духовку і відкрити дверцята, щоб воно остигало поступово. Готові вироби повинні бути приємного кремового відтінку.
Подача тірамісу
Якщо десерт був приготований у вигляді торта, то його ріжуть на порційні шматочки і викладають на десертну тарілочку. Подається ніжне блюдо на підставній тарілці з десертною ложкою. З напоїв до тірамісу найбільше підійде кава або чай.
Десерт можна приготувати в порційних ємностях – креманках. При цьому кількість шарів можна зробити більшим, ніж в оригіналі, а верх декорувати шоколадними фігурками або шматочками фруктів. Перед подачею креманки встановлюють на підставній тарілці, а поруч кладуть десертну ложечку.
Температура подачі охолодженого страви – не більше 6°.