Тістечка макарони – 5 рецептів, як приготувати французькі кольорові тістечка macaron в домашніх умовах

Завдяки своїм чудовим смаковим якостям чарівні тістечка у формі двох скріплених кремом половинок завоювали любов ласунів у всьому світі. Цей десерт називають по-різному – макрони, макарунс, макаронс. При цьому велика частина населення вже знає, що мова йде зовсім не про макаронних виробах. Чи існує простий рецепт тістечка макарони, який можна було б реалізувати в домашніх умовах?

Історія походження французьких солодощів

Макаронс – кондитерський виріб, виконане у формі 2 половинок округлої форми, з’єднуються між собою за допомогою варення або джему. Макаронів мають різні смакові і колірні відтінки і відрізняється складною рецептурою, повної різних тонкощів і вимагає від кулінара певних навичок. Парадокс полягає в тому, що список інгредієнтів для створення ласощі досить простий – тістечко готується на основі білків, цукрової пудри, мигдальної муки і харчових барвників.

Історія походження парних печеньок досі залишається нез’ясованою. Існує більше десятка різних гіпотез їх походження, найпопулярніша з яких стверджує, що «предки» макрон з’явилися у Венеції ще в епоху Відродження. У Франції вони стали популярними завдяки Катерині Медичі – саме ця принцеса привезла в країну власного кондитера на своє одруження з Генріхом II. З тих пір ласощі стало популярним блюдом місцевої кухні і поступово перекочувала в інші європейські країни.

Подача круглих солодощів включала в себе цілу церемонію. На прийомах і балах слуги розносили підноси з розставленими фарфоровими блюдцями, на поверхні яких лежали макрони. Придворні дами обожнювали тістечка і воліли запивати їх лікером або шоколадом. Перед чарами макаронс не встояла навіть знаменита Марія-Антуанетта. Перебуваючи в захваті від ласощів, вона назвала його честь свого улюбленого кота.

Первісна форма макарунс відрізнялася від нинішньої. Тістечко виглядало як куляста мигдальний маса.

Ідея розділити макарони прийшла в голову П’єру Деконте, власнику кондитерського дому Ladurée, і такий підхід виявився справжнім кулінарним проривом. З тих пір кондитери почали експериментувати з прошарками для тістечка і варіаціями різних смаків і ароматів вироби.

Залишається лише відкритим питання, можна приготувати тістечко макарони будинку? Кондитери запевняють, що можна, причому рецептів приготування цих ласощів кілька.

Дивіться також:  Фруктова нарізка – 6 рецептів та оформлень на святковий стіл

Класичні тістечка «Макарони» (macaron)

Даний рецепт приготування маленьких круглих солодощів вважається базовим. На його основі готуються й інші види кольорових тістечок макарони.

Інгредієнти:

  • мигдальна борошно – 125 г або 110 г мигдалю;
  • білки – 95 г;
  • цукрова пудра – 125 г;
  • цукор – 150 г;
  • харчовий барвник – за бажанням.

Приготування:

  • Борошно, з’єднану з цукровою пудрою і просіяти крізь сито. Виконати процедуру двічі. Рада. Можна взяти готову мигдалеву борошно або приготувати її самостійно. Для цього мигдальні горіхи слід позбавити від шкірки, висушити і подрібнити в блендері або кухонному комбайні. Отриманий порошок можна застосовувати в якості борошна.
  • Збити білки міксером до утворення м’яких піків, повільно ввести цукор, поступово роблячи піки жорсткими. Додати барвник потрібного кольору.
  • Ввести в збиті білки приблизно третина змішаних сипучих компонентів і перемішати, використовуючи лопатку. Додати залишки суміші і знову змішати.
  • Отриманою масою необхідно наповнити кондитерський мішок і видавити на пергамент однакові заготовки-кругляш діаметром близько 3 див.
  • Майбутні макарони залишають на відкритому повітрі приблизно на 20 хвилин. Це необхідно для охолодження заготовок. Рада. Перш ніж відправити десерт в духовку, потрібно визначити ступінь готовності половинок до випікання. Для цього потрібно акуратно доторкнутися до поверхні одного з кружечків – тісто можна відправляти в духовку, якщо палець залишився абсолютно чистим. В іншому випадку потрібно почекати ще 15 хвилин.
  • Відправити «достигли» макарунс в духовку, де вони будуть випікатися при температурі 150 градусів.
  • Тістечко залишається в духовці приблизно чверть години. По закінченні цього часу кришку духової шафи потрібно трохи прочинити, а ще через хвилину вимкнути пристрій. Дати макаронс охолонути і відокремлювати від пергаменту тільки після повного остигання.

Заготовки для тістечка готові. Залишається тільки скріпити їх відповідною начинкою.

Рецепт з шоколадним ганашем

Ароматний шоколадний крем під назвою ганаш – ідеальна начинка для повітряних макаронс.

Рецепт можна розділити на дві частини:

  • Приготування тістечок з базовим рецептом.
  • Приготування шоколадного ганаша.
Дивіться також:  Завитки з сиром в сметанній заливці – 4 покрокових рецептів смачної домашньої випічки

Ганащ готують із застосуванням чорного шоколаду і вершків з високим відсотком жирності.

  • Шоколад (100 г) попередньо розламує на шматочки і змішують з 100 мл вершків.
  • Інгредієнти перемішуються лопаткою, а потім ємність, в якій знаходиться маса, потрібно обернути харчовою плівкою і відправити на 12 годин у холодильник.
  • Після закінчення цього часу смачний шоколадний ганаш можна застосовувати для склеювання половинок макаронс.

З лимонним смаком

Яскраві, життєрадісні лимонні макаруни не тільки радують око, але і веселять смак чудовими освіжаючими нотками.

Особливість страви полягає в його прошарку. Вона накладається між половинками з печених за класичним рецептом макаронс.

Для приготування крему знадобиться 100 г вершкового масла, 30 грам цукрової пудри і сік одного невеликого лимона. Процес приготування досить простий.

  • Масло необхідно збити міксером, повільно вводячи цукрову пудру.
  • В кінці додати сік лимона.
  • Викласти готовий крем на одну половинку макаронів, зверху розташувати другу.

Рада. Перед подачею макаронс на стіл, їх рекомендують витримати в холодильнику протягом доби.

Кольорові тістечка «Макарони» з полуницею

Секрет чудових кольорових тістечок макарони з полуницею полягає в оригінальному поєднанні джему і ганаша. Їх готують спеціально для розшаровування яскраво-червоних половинок солодощі.

Щоб зробити начинку знадобляться наступні інгредієнти:

  • полуниця – 300 г;
  • «Желфикс» (спеціальна кулінарна суміш, що містить пектин) – 15 г;
  • ваніль – 1 стручок;
  • вершки (жирні) – 100 мл;
  • цукор;
  • харчовий барвник (червоний).

Етапи приготування начинки:

  • Подрібнити полуницю в пюре блендером. Взяти із загальної маси 70 г для ганаша, решту вилити в окрему ємність.
  • Змішати «Желфикс» з 50 г цукру і висипати в полуничне пюре, змішавши вміст лопаткою.
  • Поставити ємність на вогонь, суміш довести до кипіння, витримавши дві – три хвилини. Майбутній джем за цей час повинен загуснути, після чого його слід перелити в іншу ємність і залишити охолоджуватися.
  • В цей час можна приготувати ганаш. У сотейник влити вершки і довести до кипіння. В отриману масу додати насіння, выскобленные з ванільного стручка, і подрібнену плитку шоколаду. Компоненти перемішати (шоколад повинен повністю розтопитися).
  • Додати в ганаш відкладені раніше 70г полуничного пюре. Всі компоненти добре вимісити ще раз.
  • Приготувати макарони за класичним рецептом. На одну з готових половинок нанести ганаш по всій площі, в середину капнути джем і накрити другою половинкою.
Дивіться також:  Торт Добош: класичний рецепт і 2 варіанти приготування угорської торта

Готуємо з кокосом

Ще один варіант надзвичайно смачних тістечок-половинок з екзотичним кокосовим смаком.

Інгредієнти:

  • білки – 100 г;
  • цукор – 50 г;
  • мигдальна борошно – 50 р;
  • кокосова борошно – 50 р;
  • цукрова пудра – 200 г;
  • сіль – щіпка.

Приготування:

  • Перемішати в посуді сипучі інгредієнти. Їх можна просіяти через сито двічі або збити 30 секунд в блендері. При бажанні можна додати барвник потрібного кольору.
  • Збити білки з дрібкою солі до м’яких піків. Поступово вводячи цукор, продовжувати збивати масу до отримання стійких піків і перламутрового відтінку. Зсипати в суміш сухі інгредієнти і швидкими круговими рухами розмішати.
  • Заповнити тестом кондитерський мішок і сформувати на листі, покритому пергаментом, невеликі кружечки. Дати макаронс постояти близько 30 хвилин.
  • Відправити деко в духовку, випікати 10 хвилин при температурі 150 градусів, потім вийняти і дати виробів охолонути. Відокремити ласощі від пергаменту і охолодити.

Калорійність готових десертів

Калорійність даного десерту досить висока – середні показники знаходяться в межах 289 кілокалорій. При відносно невеликому вмісті білка (1,5 г), макарони містить багато жирів (20 г) і вражаючі кількість вуглеводів – аж 51,5 р.

До відома. Калорійність тістечка може варіюватися залежно від начинки-прошарку. Так, на 100 грам лимонних макарони доводиться 370 кілокалорій, кокосових – 311 і т. д.

Масагоп – чудове мініатюрне ласощі, яке прийшло до нас з давніх часів. З тих пір тістечко постійно видозмінювався, з’являлися нові смаки і рецепти солодощі. На сьогоднішній день макарунс стали популярним і затребуваним товаром в мережі кафе і кондитерських по всьому світу. А особливо «просунуті» господині вже навчилися готувати їх будинку.

Прокрутка до верху