Рецепт тістечка «Картопля» з печива і згущеного молока знайомий практично кожному. Це ласощі люблять як дорослі, так і діти. Багато хто пам’ятає цей десерт з радянських часів. Його можна було зустріти в їдальнях і кафе. Але тоді, подібний десерт пропонували тільки в одному варіанті. Сьогодні існує безліч способів його приготування.
Класичне тістечко «Картопля» з печива і згущеного молока
Класичне тістечко готується з бісквітного тіста, яке подрібнюють вручну або за допомогою кухонного приладдя, потім змішують з кремом глясе і коньяком. З отриманої маси формують ласощі і покривають їх глазур’ю. Ми пропонуємо більш простий варіант. Той, який знайомий кожному з дитинства.
Для тістечок потрібно:
- печиво — 500 г;
- варене згущене молоко — 1 банка;
- вершкове масло — 200 г;
- коньяк — 1 ст. л.;
- молоко — 50-70 мл;
- какао-порошок — 2 ст. л.
Процес приготування:
- Бісквітне печиво слід поламати на великі шматочки, а потім пропустити через м’ясорубку або подрібнити за допомогою блендера.
- Для крему потрібно масло кімнатної температури змішати з вареним згущеним молоком і збивати міксером до однорідності і збільшення в об’ємі в два рази.
- Після перемішати крем з крихтою, додати коньяк і молоко.
- Сформувати тістечка, обваляти їх в какао-порошку.
- Готові «картоплини» залишити в холодильнику на 2 години для просочення.
Цікаво! «Картоплю» готують не тільки з печива, але і з подсохшего бісквіта. Для рецепту з сухарів і згущеного молока за день-два до приготування тістечок випікають бісквітний корж, ріжуть його на шматки і підсушують. Також хорошим варіантом є обрізки від тортів та іншої випічки. Їх подрібнюють, додають необхідні інгредієнти і формують тістечка.
З додаванням горіхів
Інтерпретацій на тему: тістечко «Картопля» з горіхами – безліч. Ми пропонуємо самий смачний, але разом з тим, простий варіант. На приготування цієї солодощі йде близько п’ятнадцяти хвилин. Це кращий варіант до дитячого свята чи, коли треба терміново чим-небудь смачненьким почастувати гостей.
Для рецепту вам знадобиться:
- будь пісочне печиво — 400 г;
- какао-порошок — 50 г;
- вершкове масло — 50 г;
- горіхи — 50 г;
- молоко — 250 г;
- цукор-пісок — 100 р.
Спосіб приготування:
- Подрібнити печиво до крихти за допомогою блендера або м’ясорубки.
- Горіхи очистіть від шкаралупи, подрібніть.
- У каструлю налийте молоко, доведіть до кипіння.
- Додайте какао-порошок, цукор і, помішуючи, проваріть кілька хвилин, поки суміш не стане темно-коричневого кольору.
- Зніміть каструлю з плити і залиште, щоб рідина охолола.
- З’єднайте бісквітну крихту, охолоджену молочну суміш і ретельно перемішайте.
- Додайте масло, горіхи і все добре перемішайте.
- Сформуйте тістечка і поставити в холод на 1 годину.
Не рахуючи часу, проведеного «Картоплею» в холодильній камері, на підготовку інгредієнтів і безпосередньо саме приготування тістечок йде близько п’ятнадцяти хвилин. Такий рецепт особливо хороший, коли гості вирішили «завітати на чай», а бігти в магазин не входило в плани. Просте і досить оригінальне як тістечко «Картопля» порадує як старше покоління, так і молодше. А для більшої схожості тістечка з однойменною овочем, можна прикрасити солодкість маленькими олійними точками.
Важливо! Для цього ласощі можна використовувати будь-які горіхи. Їх можна подрібнювати, так і, наприклад, покласти в кожне тістечко з цілої шматочку. Крім того, якщо горіхи завчасно підсмажити на сковорідці до злегка золотистого кольору, вони додадуть частування приємного присмаку.
Незвичайний рецепт з кокосовою стружкою
Смачний і дуже красивий варіант «Картоплі». Особливо сподобається тим, хто обожнює цей екзотичний горіх. Приготування не займає багато часу. Таке тістечко прикрасить будь-солодкий стіл.
Для рецепту вам знадобиться:
- печиво -700 р;
- згущене молоко —300-350 г;
- масло вершкове-200 г;
- какао— 2 стіл. л. з гіркою;
- кокосова стружка -2 стіл. л. з гіркою (кількість цього інгредієнта можна варіювати, все залежить від особистих переваг).
Спосіб приготування:
- Готове печиво подрібнити за допомогою блендера або качалки.
- Всипати кокосову стружку (половину) і добре перемішати.
- Додати розм’якшене масло і відразу ж згущене молоко з какао.
- Зробити кульки і обваляти їх в стружці.
Важливо! Кокосову стружку можна купити вже готове в магазині, та й зробити самостійно. Для цього потрібно придбати горіх, витягти з нього м’якоть і подрібнити на тертці або в блендері. Стружка, приготовлена зі свіжого кокоса, більш смачна. Вона додає тістечок солодкуватого, екзотичного смаку і приємного аромату.
На основі вівсяного печива
Рецепт тістечка «Картопля» з вівсяного печива дуже відрізняється від класичного варіанту. Причому не тільки зовнішнім виглядом (такі тістечка більш шорсткі), але і смаком. Але це не означає, що воно поступається звичного варіанту, навпаки, має неповторний смак і аромат.
Необхідні інгредієнти:
- вівсяне печиво — 100 г;
- горіхи — 50 г;
- сухофрукти — 50 г;
- какао — 3 ст. ложки;
- мед — 2 ст. ложки;
- лікер — 1-2 ст. ложок.
Процес приготування:
- Вівсяне печиво подрібнити до утворення дрібної крихти.
- Горіхи очистити, викласти на деко, трохи підсушити і подрібнити.
- Сухофрукти порізати на маленькі шматочки.
- Покласти В ємність вівсяну крихту, горіхи, сухофрукти, какао, мед і лікер.
- Всі інгредієнти ретельно перемішуємо.
- В окрему миску насипаємо какао.
- Ліпимо довгасті кульки і обвалюємо в какао.
- Викладаємо печиво на деко, покритий фольгою і ставимо в духовку хвилин на п’ять.
- Частування вийде хрустким зовні, а всередині м’яким. Охолоджуємо і можна подавати до столу.
Важливо! Вівсяно-медова суміш дуже липка. Щоб «картоплини» добре формувалися і шматочки не залишалися на руках, перед створенням тістечок долоні рекомендується змочити водою.
Тістечко картопля «Веселка» з цукерками М&М
Таке ласощі виглядає дуже красиво. Його можна приготувати до будь-якого торжества. Якщо ви не знаєте, який десерт приготувати до свята, обов’язково зверніть увагу на цей рецепт.
Для тістечок потрібно:
- 1 кг. бісквітного печива;
- 300 – 350 гр. масла;
- 1 банку згущеного молока;
- 50 гр. какао-порошку;
- 200 гр. цукерок М&М;
- 100 гр. цукру;
- різнобарвна кондитерська посипання.
Процес приготування:
- Масло розм’якшити до кімнатної температури, додати цукор, какао-порошок і добре збити міксером.
- Додати згущене молоко (не варену) і знову збити.
- Печиво подрібнити, покласти крихту в олійно-сгущеночную суміш все добре перемішати ложкою.
- Акуратно додати цукерки М&М.
- Сформувати кульки.
- У миску висипати кольорову кондитерську посипання і обваляти в ній «напівфабрикати».
- Поставити в холодильник на дві години і можна подавати до столу.
З бісквітного печива
Самим популярним рецептом тістечка «Картопля» є той, в якому використовується саме бісквітне печиво. У радянський час його готувала буквально кожна сім’я. Все дуже просто готується і смачно виходить!
Необхідні інгредієнти:
- 300 мл згущеного молока;
- 1 кг пісочного печива;
- 150 г волоських горіхів
- 100 г вершкового масла.
Спосіб приготування:
- Подрібнити за допомогою м’ясорубки пісочне печиво і горіхи (на сьогодні для таких цілей використовується блендер).
- Розм’якшити масло, при необхідності підігріти його на вогні або водяній бані.
- З’єднати масло, пісочну крихту і згущене молоко (вливати молоко поступово, помішуючи).
- Зліпити тістечка і викласти на плоску тарілку.
- Поставити в холодильник на пару годин і можна пригощати рідних.
Як прикрасити готовий десерт?
Для декору вже настоявшегося тістечка можна використовувати цитрусові цукати, нарізавши їх тонкими пластинами і прикрасивши десерт.
Залишився шоколад теж стати в нагоді: підігріваємо його до рідкого стану і обливаємо кожне тістечко. Ставимо в холодильник до застигання.
Ще можна прикрасити за допомогою какао-порошку, обвалявши тістечко в ньому. Зверху красиво виглядають з точки білого масляного крему.
Також декорують «Картоплю» різнобарвної кондитерської посипкою, кокосовою стружкою, мигдалем.
Тістечко «Картопля» — смачний і красивий десерт. Його обожнюють всі, незалежно від віку. Готувати його не складно, впорається з цим завданням навіть дитина. При цьому завжди є можливість додати щось своє незвичайне і оригінального д