Тістечко картопля: рецепт по госту СРСР і ще шість варіантів приготування в домашніх умовах

Пам’ятайте звичайний прилавок радянського відділу кулінарії? Тістечко заварне, білковий ріжок, бісквітне з масляним кремом, пісочні кільця з арахісом і, нарешті, тістечко «Картопля». Нехитрий асортимент, але як же все це було смачно їсти з лимонадом! Перенестися в миле дитинство можна і зараз. Рецепт тістечка «Картопля» по ГОСТу СРСР максимально точно передає особливості приготування найпопулярнішого протягом багатьох десятиліть тістечка. Сьогодні його роблять різними способами — з печивом, готовими сухарями або якось інакше. Але класична рецептура передбачає тертий або дрібно подрібнену бісквіт.

Тістечко «Картопля» – рецепт по ГОСТу СРСР з бісквіту

Історики кулінарії стверджують, що тістечко, за видом і формою нагадує нашу «Картоплю», було придумано ще в 18 столітті. Тоді його готували з шматочків бісквіта і після з’єднання інших інгредієнтів випікали ще раз. Сьогодні процес спрощено — готовий бісквіт просто замішують з іншими смачними компонентами і формують тістечко, прикрашаючи верх на подобу картоплі.

Строго кажучи, єдиного Госту для цього тістечка ніколи не існувало. Однак була розроблена рецептура, що дозволяє в радянському виробництві кондитерських виробів дбайливо підходити до використання жодної крихти, що залишилася від основного виробництва.

От і придумали рецепт, в якому дуже смачно і вдало «утилизировались» обрізки бісквітів.

Спочатку всередині тістечко було світлим, а зовні коричневим. Так досягалася максимальна правдоподібність і відповідність увазі картопляного бульби. В сучасних умовах більшість виробників кондитерських виробів додають какао не тільки в посипання, але і в тісто. Смак стає дещо інший, але завдяки такій маленькій хитрості простіше заховати деякі похибки приготування або дефекти сировини — наприклад, підгорілу бісквіт. Таке нововведення прижилося, адже народу подобається насичений смак какао, і сьогодні практично вся картопля всередині коричнева.

Але ми приготуємо тістечко майже по ГОСТу, тобто з крихтою з бісквітних коржів, скріпленої кремом «Шарлот».

Продукти для бісквітного тіста:

  • 240 г борошна (добре замінити три-чотири ложки борошна крохмалем);
  • 240 г цукру;
  • 8 яєць.

Вийде досить багато тістечок, так що норму можна вдвічі скоротити, ополовинив в такому разі і норму крему.

Для крему:

  • 250 г гарного вершкового масла;
  • 1 яйце;
  • три чверті склянки молока;
  • 220 г цукру;
  • трохи ванільної есенції;
  • ложка коньяку.
Дивіться також:  Тісто для круасанів – 4 рецепта приготування в домашніх умовах

Плюс нам знадобляться для обсипання готових виробів 10 г порошку какао і 30 г цукрової пудри.

Робиться цей десерт так.

  • Печемо класичний бісквіт. Для цього з’єднуємо крохмаль з борошном, просіваємо. У чашу міксера або миску (якщо працюємо віночком) вибиваємо яйця і починаємо збивати, поступово додаючи цукор. Повинна вийти не дуже пружна піна, яка якийсь час не розтікається, якщо провести нею смужку на столі.
  • В яйця дуже ніжно ввести борошно, перемішуючи так, немов лопаткою складаємо тісто всередину від країв.
  • Деко застелити пекарської папером, вилити тісто і поставити в нагріту (180 градусів) духовку. Бісквіт готовий десь через чверть години, у чому ми переконаємося, проткнувши серединку сухий паличкою.
  • Ще через чверть години, коли бісквіт охолоне, його потрібно перевернути і зняти папір.
  • За технологією, бісквіт повинен добре підсохнути, тому краще пекти його напередодні. Але можна розламати заготовку на шматочки і підсушити на слабкому вогні в духовці з відчиненими дверцятами.
  • Підсушені шматочки перетирати руками в крихту або подрібнити в блендері. Зверніть увагу: для «Картоплі» крихти не можуть бути надмірно сухим, інакше таким же вийде і тістечко. Але і вологими вони теж бути не повинні.
  • Зварити для крему з молока та цукру молочну суміш (трохи цукру відкладіть в сторону). Для цього в гаряче молоко покласти солодкий пісок і проварити кілька хвилин. Зняти з вогню.
  • Яйце і залишки цукру добре збити і тоненькою цівкою додати молочну суміш. Перемішати і поставити на плиту. Краще це робити на водяній бані, але можна і просто проварити кілька хвилин на найменшому вогні, постійно помішуючи.
  • Переливаємо отриманий склад в миску і періодично помішуємо до охолодження.
  • Тим часом добре взобьем масло, щоб воно виросло в обсязі. Додамо молочну суміш і добре перемішуємо, додавши в кінці ванільний екстракт і коньяк (можна замінити ромовою есенцією, але якщо немає ні того, ні іншого, то й не треба).
  • Частина крему залишимо на прикрасу у вигляді вічок, решта вмешаем в крихту.
  • Приготуємо обсипання, змішавши цукор з какао.
  • Надівши рукавички, акуратно зліпимо тістечка у вигляді картоплі, обмакнем їх в какао, дамо полежати і знову обмакнем. Паличкою зробимо дірочки, які кондитерським шприцом викладемо «паростки».
Дивіться також:  Житній хліб на заквасці – 6 рецептів, як спекти домашній хліб в духовці, в хлібопічці і в мультиварці

Простий десерт з печива

Чи багато залишається обрізків бісквіта після приготування торта? Зовсім нічого. А випікати бісквіт для тістечок клопітно. Тому багато пристосувалися в домашніх умовах робити просте ласощі з печивом. Виходить досить смачно, адже в хід йде, крім печива, згущене молоко, масло і цукрова пудра.

А робиться тістечко «Картопля» з печива так:

  • Беремо 2 пачки «Ювілейного» печива, 70 г масла, 40 г цукрової пудри, одну – дві ложки згущеного молока, ложку какао, полпакетика ванільного цукру і маленьку ложку рому або коньяку.
  • У блендері розмелюємо печиво.
  • Збиваємо масло з цукровою пудрою до легкого повітряного крему. Трохи готової маси відкладемо для прикраси.
  • У крем додаємо згущене молоко і ваніль, капаємо ром або коньяк.
  • Перемішуємо складу до однорідності і вмішуємо туди крихту. Формуємо і прикрашаємо тістечка.

Як приготувати без згущеного молока

Самий простий і швидкий варіант — «Картопля» без згущеного молока з печивом.

Потрібно:

  • 300 – 400 г будь-якого готового печива;
  • по половині склянки цукру і молока;
  • 80 р масла;
  • 3 ложки порошку какао.

Готувати будемо так:

  • Змішати в каструльці молоко і цукор, проварити кілька хвилин. Внести вершкове масло, дати йому розчинитися в теплому молоці, додати есенцію і відставити.
  • Печиво викласти в поліетиленовий пакет і, розгортаючи качалкою, подрібнити до нерівномірного крихти.
  • З’єднати її з рідкою сумішшю і вимішати.
  • Зліпити тістечка і обваляти в суміші какао і цукрової пудри.

Тістечко «Картопля» з ванільних сухарів

Тістечко картопля з сухарів виходить не настільки щільним, як з печива, а тому воно більше нагадує бісквітне.

Продукти:

  • 0,6 кг ванільних сухарів, змелених на блендері або м’ясорубці;
  • з 1 граненому склянці молока і цукру;
  • 150 г вершкового масла;
  • трохи алкоголю (рому, коньяку, лікеру, бальзаму);
  • 1 ст. ложка порошку какао і цукрова пудра для посипання.

Як і в попередньому рецепті, спочатку слід приготувати гарячу рідку суміш з молока, цукру, масла і какао. Поки вона не охолола, додати сухарі, перемішати, дати постояти півгодини і сформувати «Картоплю». Посипати порції пудрою.

Дивіться також:  Рецепт мурашника в домашніх умовах зі згущеним молоком та 7 варіантів

Готуємо з пряників

В принципі, «Картопля» допомагає пристосувати будь-які кондитерські вироби, які залежалися в буфеті. Ви можете застосувати тут і зачерствевшие пряники, які не знаєте, куди подіти.

  • 700 г пряників перемолоти.
  • У склянку згущеного молока додати склянки цукру і розмішати, щоб він розчинився.
  • Покласти в солодкий складу пачку розм’якшеного вершкового масла і знову перемішати.
  • Оформити тістечка, обваляти в какао і втиснути в них великі шматочки горіхів. Посипати готові тістечка кокосовою стружкою.

З вівсяними пластівцями

Для тих, хто рахує калорії і піклується про фігуру, є один незвичайний рецепт тістечка «Картопля», який хоч і не дуже схожий на класичний, але теж цікавий. Такий десерт малокалориен, адже в його складі присутні пластівці, сир і фруктове пюре в якості сполучного компонента.

Для цього легкого страви беремо:

  • 200 сиру (краще знежиреного);
  • 200 г висівок або вівсяних пластівців;
  • 50 р кураги;
  • 150 будь-пюре, добре йде яблучне;
  • 1 ч. л. кориці;
  • пара ложок охолодженого кава;
  • ложка коньяку або рому.

Процес приготування не складніше традиційного:

  • Пластівці злегка підсушити на сухій сковороді і подрібнити.
  • Всипати до них корицю.
  • У блендері змішати фруктове пюре, сир, попередньо замочену і подрібнену курагу, а також ром і кави.
  • З’єднати підготовлені інгредієнти з пластівцями, дати складу трохи постояти і зліпити з нього вологими руками «Картоплю». Посипати какао.

Тістечко «Картопля» з вином

Дуже незвичайний рецепт тістечка «Картопля» виконується з вином.

Готується такий десерт з:

  • печива – 700 г;
  • 1 банки згущеного молока;
  • 200 р масла;
  • і половини склянки волоських горіхів.

Всі компоненти змішати в блендері, додати масло зі згущеним молоком, додати 3 ст. ложі какао і 4 ст. ложки червоного сухого вина. Все ще раз перемішати і виліпити тістечка. Перед вживанням їх слід потримати 3 – 4 години в холодильнику.

Хочете відчути смак дитинства? Терміново використовуйте наші рецепти! Будьте впевнені, результат вас дуже надихне.

Прокрутка до верху