Пам’ятайте звичайний прилавок радянського відділу кулінарії? Тістечко заварне, білковий ріжок, бісквітне з масляним кремом, пісочні кільця з арахісом і, нарешті, тістечко «Картопля». Нехитрий асортимент, але як же все це було смачно їсти з лимонадом! Перенестися в миле дитинство можна і зараз. Рецепт тістечка «Картопля» по ГОСТу СРСР максимально точно передає особливості приготування найпопулярнішого протягом багатьох десятиліть тістечка. Сьогодні його роблять різними способами — з печивом, готовими сухарями або якось інакше. Але класична рецептура передбачає тертий або дрібно подрібнену бісквіт.
Тістечко «Картопля» – рецепт по ГОСТу СРСР з бісквіту
Історики кулінарії стверджують, що тістечко, за видом і формою нагадує нашу «Картоплю», було придумано ще в 18 столітті. Тоді його готували з шматочків бісквіта і після з’єднання інших інгредієнтів випікали ще раз. Сьогодні процес спрощено — готовий бісквіт просто замішують з іншими смачними компонентами і формують тістечко, прикрашаючи верх на подобу картоплі.
Строго кажучи, єдиного Госту для цього тістечка ніколи не існувало. Однак була розроблена рецептура, що дозволяє в радянському виробництві кондитерських виробів дбайливо підходити до використання жодної крихти, що залишилася від основного виробництва.
От і придумали рецепт, в якому дуже смачно і вдало «утилизировались» обрізки бісквітів.
Спочатку всередині тістечко було світлим, а зовні коричневим. Так досягалася максимальна правдоподібність і відповідність увазі картопляного бульби. В сучасних умовах більшість виробників кондитерських виробів додають какао не тільки в посипання, але і в тісто. Смак стає дещо інший, але завдяки такій маленькій хитрості простіше заховати деякі похибки приготування або дефекти сировини — наприклад, підгорілу бісквіт. Таке нововведення прижилося, адже народу подобається насичений смак какао, і сьогодні практично вся картопля всередині коричнева.
Але ми приготуємо тістечко майже по ГОСТу, тобто з крихтою з бісквітних коржів, скріпленої кремом «Шарлот».
Продукти для бісквітного тіста:
- 240 г борошна (добре замінити три-чотири ложки борошна крохмалем);
- 240 г цукру;
- 8 яєць.
Вийде досить багато тістечок, так що норму можна вдвічі скоротити, ополовинив в такому разі і норму крему.
Для крему:
- 250 г гарного вершкового масла;
- 1 яйце;
- три чверті склянки молока;
- 220 г цукру;
- трохи ванільної есенції;
- ложка коньяку.
Плюс нам знадобляться для обсипання готових виробів 10 г порошку какао і 30 г цукрової пудри.
Робиться цей десерт так.
- Печемо класичний бісквіт. Для цього з’єднуємо крохмаль з борошном, просіваємо. У чашу міксера або миску (якщо працюємо віночком) вибиваємо яйця і починаємо збивати, поступово додаючи цукор. Повинна вийти не дуже пружна піна, яка якийсь час не розтікається, якщо провести нею смужку на столі.
- В яйця дуже ніжно ввести борошно, перемішуючи так, немов лопаткою складаємо тісто всередину від країв.
- Деко застелити пекарської папером, вилити тісто і поставити в нагріту (180 градусів) духовку. Бісквіт готовий десь через чверть години, у чому ми переконаємося, проткнувши серединку сухий паличкою.
- Ще через чверть години, коли бісквіт охолоне, його потрібно перевернути і зняти папір.
- За технологією, бісквіт повинен добре підсохнути, тому краще пекти його напередодні. Але можна розламати заготовку на шматочки і підсушити на слабкому вогні в духовці з відчиненими дверцятами.
- Підсушені шматочки перетирати руками в крихту або подрібнити в блендері. Зверніть увагу: для «Картоплі» крихти не можуть бути надмірно сухим, інакше таким же вийде і тістечко. Але і вологими вони теж бути не повинні.
- Зварити для крему з молока та цукру молочну суміш (трохи цукру відкладіть в сторону). Для цього в гаряче молоко покласти солодкий пісок і проварити кілька хвилин. Зняти з вогню.
- Яйце і залишки цукру добре збити і тоненькою цівкою додати молочну суміш. Перемішати і поставити на плиту. Краще це робити на водяній бані, але можна і просто проварити кілька хвилин на найменшому вогні, постійно помішуючи.
- Переливаємо отриманий склад в миску і періодично помішуємо до охолодження.
- Тим часом добре взобьем масло, щоб воно виросло в обсязі. Додамо молочну суміш і добре перемішуємо, додавши в кінці ванільний екстракт і коньяк (можна замінити ромовою есенцією, але якщо немає ні того, ні іншого, то й не треба).
- Частина крему залишимо на прикрасу у вигляді вічок, решта вмешаем в крихту.
- Приготуємо обсипання, змішавши цукор з какао.
- Надівши рукавички, акуратно зліпимо тістечка у вигляді картоплі, обмакнем їх в какао, дамо полежати і знову обмакнем. Паличкою зробимо дірочки, які кондитерським шприцом викладемо «паростки».
Простий десерт з печива
Чи багато залишається обрізків бісквіта після приготування торта? Зовсім нічого. А випікати бісквіт для тістечок клопітно. Тому багато пристосувалися в домашніх умовах робити просте ласощі з печивом. Виходить досить смачно, адже в хід йде, крім печива, згущене молоко, масло і цукрова пудра.
А робиться тістечко «Картопля» з печива так:
- Беремо 2 пачки «Ювілейного» печива, 70 г масла, 40 г цукрової пудри, одну – дві ложки згущеного молока, ложку какао, полпакетика ванільного цукру і маленьку ложку рому або коньяку.
- У блендері розмелюємо печиво.
- Збиваємо масло з цукровою пудрою до легкого повітряного крему. Трохи готової маси відкладемо для прикраси.
- У крем додаємо згущене молоко і ваніль, капаємо ром або коньяк.
- Перемішуємо складу до однорідності і вмішуємо туди крихту. Формуємо і прикрашаємо тістечка.
Як приготувати без згущеного молока
Самий простий і швидкий варіант — «Картопля» без згущеного молока з печивом.
Потрібно:
- 300 – 400 г будь-якого готового печива;
- по половині склянки цукру і молока;
- 80 р масла;
- 3 ложки порошку какао.
Готувати будемо так:
- Змішати в каструльці молоко і цукор, проварити кілька хвилин. Внести вершкове масло, дати йому розчинитися в теплому молоці, додати есенцію і відставити.
- Печиво викласти в поліетиленовий пакет і, розгортаючи качалкою, подрібнити до нерівномірного крихти.
- З’єднати її з рідкою сумішшю і вимішати.
- Зліпити тістечка і обваляти в суміші какао і цукрової пудри.
Тістечко «Картопля» з ванільних сухарів
Тістечко картопля з сухарів виходить не настільки щільним, як з печива, а тому воно більше нагадує бісквітне.
Продукти:
- 0,6 кг ванільних сухарів, змелених на блендері або м’ясорубці;
- з 1 граненому склянці молока і цукру;
- 150 г вершкового масла;
- трохи алкоголю (рому, коньяку, лікеру, бальзаму);
- 1 ст. ложка порошку какао і цукрова пудра для посипання.
Як і в попередньому рецепті, спочатку слід приготувати гарячу рідку суміш з молока, цукру, масла і какао. Поки вона не охолола, додати сухарі, перемішати, дати постояти півгодини і сформувати «Картоплю». Посипати порції пудрою.
Готуємо з пряників
В принципі, «Картопля» допомагає пристосувати будь-які кондитерські вироби, які залежалися в буфеті. Ви можете застосувати тут і зачерствевшие пряники, які не знаєте, куди подіти.
- 700 г пряників перемолоти.
- У склянку згущеного молока додати склянки цукру і розмішати, щоб він розчинився.
- Покласти в солодкий складу пачку розм’якшеного вершкового масла і знову перемішати.
- Оформити тістечка, обваляти в какао і втиснути в них великі шматочки горіхів. Посипати готові тістечка кокосовою стружкою.
З вівсяними пластівцями
Для тих, хто рахує калорії і піклується про фігуру, є один незвичайний рецепт тістечка «Картопля», який хоч і не дуже схожий на класичний, але теж цікавий. Такий десерт малокалориен, адже в його складі присутні пластівці, сир і фруктове пюре в якості сполучного компонента.
Для цього легкого страви беремо:
- 200 сиру (краще знежиреного);
- 200 г висівок або вівсяних пластівців;
- 50 р кураги;
- 150 будь-пюре, добре йде яблучне;
- 1 ч. л. кориці;
- пара ложок охолодженого кава;
- ложка коньяку або рому.
Процес приготування не складніше традиційного:
- Пластівці злегка підсушити на сухій сковороді і подрібнити.
- Всипати до них корицю.
- У блендері змішати фруктове пюре, сир, попередньо замочену і подрібнену курагу, а також ром і кави.
- З’єднати підготовлені інгредієнти з пластівцями, дати складу трохи постояти і зліпити з нього вологими руками «Картоплю». Посипати какао.
Тістечко «Картопля» з вином
Дуже незвичайний рецепт тістечка «Картопля» виконується з вином.
Готується такий десерт з:
- печива – 700 г;
- 1 банки згущеного молока;
- 200 р масла;
- і половини склянки волоських горіхів.
Всі компоненти змішати в блендері, додати масло зі згущеним молоком, додати 3 ст. ложі какао і 4 ст. ложки червоного сухого вина. Все ще раз перемішати і виліпити тістечка. Перед вживанням їх слід потримати 3 – 4 години в холодильнику.
Хочете відчути смак дитинства? Терміново використовуйте наші рецепти! Будьте впевнені, результат вас дуже надихне.