Улюблене блюдо з дитинства це домашнє тістечко картопля з сухарів. На уроках праці дівчинки в першу чергу вчилися готувати саме це блюдо. Розглянемо найпопулярніші й найсмачніші рецепти картопельки.
Класичне тістечко картопля з сухарів
Для приготування класичного рецепта без випічки і термообробки нам знадобиться:
- Сухарі -250 гр.;
- Цукровий порошок -60гр.;
- Молоко – 70 мл;
- Вершкове масло -55 гр.;
- Какао (в порошкоподібному вигляді) -4 ст. л.
Процес приготування:
- Подрібнюємо сухарі на блендері в дрібну крихту, або беремо готові солодкі панірувальні сухарі.
- В об’ємної ємності змішуємо цукор і какао-порошок. Залишаємо трохи какао для кінцевого декору картоплі.
- Додаємо молоко і ретельно перемішуємо вінчиком до повністю однорідної консистенції.
- До суміші додаємо розтоплене масло. Ставимо ємність на газ і, постійно помішуючи, доводимо до кипіння.
- Змішуємо подрібнені сухарі і відкладене какао. Це робиться для того, щоб сухарі рівномірно змішалися з какао.
- Охолоджену рідину і сухарі змішуємо і вимішуємо до однорідної тесту.
- Формуємо з отриманого тіста ковбаски і кульки і обвалюють їх в какао.
Щоб картопля не розвалювалася, перед подачею рекомендується залишити солодощі в холодильнику мінімум на годину. За цей час тістечка просочаться, і будуть добре тримати форму.
Із панірувальних сухарів зі згущеним молоком
Найпростіший у виконанні рецепт шоколадної картоплі.
Нам знадобиться:
- Панірувальні сухарі -230 гр.;
- Згущене молоко – 150 гр.;
- Лікер або коньяк (за бажанням, можна взагалі не додавати) – кілька чайних ложок;
- Вершкове масло 110 гр;
- Какао (в порошку) – 2 ст. л.
Покроковий процес приготування:
- Ретельно подрібнюємо печиво або сухарі будь-яким доступним способом. Молото до тих пір, поки не утворюється однорідна дрібна крихта.
- Вершкове масло необхідно попередньо розтопити. Топити масло можна кількома способами. Найпростішим буде мікрохвильова піч, також можна скористатися водяний лазнею або просто залишити масло в дуже теплому місці.
- В подрібнену масу додаємо какао і згущене молоко, перемішуємо. Додаємо до майбутнього тесту розтоплене вершкове масло і алкоголь. Замішуємо щільне тісто.
- З готового продукту руками формуємо кульки невеликого розміру.
- Прикрасити або додати родзинку картоплі можна, наприклад, обвалявши її в подрібненому волоському горісі або кокосовій стружці. Якщо нічого такого немає, можна повернутися до подрібненим сухарів, і обваляти солодощі в крихтах.
Величезним плюсом є те, що тістечко не потребує подальшої обробки. Солодкість готова до вживання відразу ж.
З додаванням горіхів
Ароматний і незвичайний рецепт тістечка «Картопля».
Для приготування знадобиться:
- Фундук (або будь-які інші горіхи за бажанням) -200 гр.;
- Стакан молока;
- Пакет вершкового масла;
- Печиво з бісквіту (покупне або саморобний) -0,5 кг;
- Какао-порошок – кілька столових ложок;
- Цукрова пудра – аналогічно.
Процес приготування:
- Горіхи та печиво подрібнюємо зручним способом, кращим варіантом буде блендер.
- Змішуємо пудру і какао-порошок. До цієї суміші додаємо молоко і топлене вершкове масло. Перемішуємо вінчиком і залишаємо остигати до кімнатної температури.
- Після охолодження, додаємо подрібнені інгредієнти і вимішуємо руками до повної однорідності.
- Формуємо з тіста кульки (бажано однакові за величиною). Посипаємо їх пудрою і подрібненими горіхами.
- Залишаємо в холодильнику на півгодини. Перед вживанням рекомендується дістати «Картоплю» з холодильника на 15-20 хвилин.
З шоколадною глазур’ю
Якщо класичний рецепт з панірувальних сухарів вже не доставляє величезну радість близьким, то можна здивувати їх надзвичайно смачним і складним рецептом «картоплі» з шоколадною глазур’ю.
Для цього знадобиться:
- Чорний шоколад -200гр.;
- Сухі вершки -80гр.;
- Вершки рідкі (жирні) – 4 ст. л.;
- Цукровий порошок -100гр.;
- Яйце – 6 шт.;
- Борошно з пшениці (вищий сорт)-290 гр..
Процес приготування:
- Для початку необхідно приготувати бісквіт. Відокремлюємо у яєць жовтки від білків. Збиваємо жовтки з половиною цукру до появи пухирців і освітлення маси.
- Білки збиваємо вручну (довше) або за допомогою міксера до утворення пружних піків.
- Далі до білків додаємо цукор і продовжуємо збивати, поки суміш не стане гладкою і блискучою.
- Обережно вливаємо білки в жовток. Перемішуємо силіконової лопаткою знизу вгору. Як би вмішуючи жовток в білок.
- Просіваємо борошно через сито і додаємо до суміші.
- Викладаємо тісто у форму, попередньо присипану борошном і змазаній топленим вершковим маслом.
- Випікаємо корж при 220 градусах близько 17 хвилин.
- Тепер подрібнюємо отриманий корж до крихти. Для цього добре підійде блендер.
- Залишилася справа за кремом. Змішуємо цукор і вершки в каструлі. Нагріваємо до тієї пори, поки цукор не розчиниться. Вершкове масло збиваємо міксером і додаємо до нього підігріту в каструлі суміш. Ще раз гарненько збиваємо.
- Крем додаємо в бісквітну крихту, заважаємо. З солодкого «фаршу» ліпимо тістечка.
- Робимо глазур. Нагріваємо вершки на плиті, але не доводимо до кипіння. Потім додаємо шоколад і заважаємо до тих пір, поки він не розчиниться. Трохи даємо охолонути глазурі, щоб вона була більш густа. Поливаємо картоплю глазур’ю.
Така «картопля» буде ще смачніше, якщо їсти її з молоком.
З вареним згущеним молоком
Смак, який знайомий кожному дитині, це тістечко «Картопля» зі згущеним молоком.
Для цього трудомісткого, але смачного рецепта знадобиться:
- Бісквітне печиво – 400гр.;
- Варена згущене молоко – 1 банка;
- Ванільний цукор – (6-8г.);
- Вершкове масло – 50гр.;
- Какао-порошок – 1 ст. л.;
- Сухофрукти (родзинки, горіхи, курага).
Процес приготування:
- Горіхи (якщо вони є), краще поламати вручну, щоб вони не були занадто дрібні. Родзинки (якщо є) необхідно залишити в кип’яченій воді на 5-7 хвилин. Потім злити воду.
- Магазинне печінка проганяємо через м’ясорубку. До нього додаємо цукор і підготовлені сухофрукти.
- Для крему потрібно змішати згущене молоко і вершкове масло (трохи розтануло).
- З’єднуємо крем і суху суміш. Дуже ретельно вимішуємо.
- Формуємо маленькі колобки і відправляємо охолоджуватися в холодильник мінімум на півгодини.
Смак тістечка «Картопля» дуже сильно залежить від різновиду і якості печива або сухарів, з яких воно робиться. Найбільш правильним варіантом буде саморобний бісквіт.
З здобних ванільних сухарів
Цей рецепт тістечок дуже відрізняється від інших за смаком і за інгредієнтами. «Картопля» виходить більш рихлою і повітряної.
Для цього рецепта знадобиться:
- Ванільні сухарі здобні – 300гр.;
- Молоко – 120мл.;
- Масло вершкове – 80гр.;
- Пудра з цукру (для кінцевого прикраси);
- Цукор білий -120мл.;
- Какао-порошок – 0,5 ст. л.;
- Лікер, коньяк (для дорослих) -3-4 ст. л.
Процес приготування:
- Подрібнюємо на м’ясорубці або блендером сухарики.
- До молока додаємо дві частини цукру і кип’ятимо, щоб цукор розчинився. Какао з’єднуємо з рештою цукру і додаємо до киплячого молока.
- Знімаємо ємність з вогню і додаємо масло (при такій температурі його не потрібно попередньо розтоплювати), заважаємо.
- До сухарів виливаємо отриману суміш, як тільки масло розтане. Рідка суміш ще повинна бути гарячою.
- Тісто добре перемішуємо й даємо охолонути.
- Ліпимо картоплини і посипаємо їх ванільною пудрою.
- Залишаємо «Картоплю» охолоджуватися в холодильнику хвилин на 20.
Такий рецепт не потребує затрачати багато часу, що не може ні радувати будь-яку господарку.