Не останнє місце в приготуванні будь-якої випічки займає основа. Правильно підготовлене тісто для біляшів вже перемога. Варіантів приготування існує не мало, а вибір за вами. Всі рецепти гарні по-своєму.
Класичне дріжджове тісто для біляшів
Може здатися дивним, але саме в цьому варіанті використовується мінімум продуктів і досягається стабільний результат.
Підготуйте такі продукти:
- 0,5 л води;
- сіль;
- близько кілограма борошна;
- ½ Пачки свіжих пресованих дріжджів;
- 10 г цукру;
- 50 мл олії без запаху.
Спочатку потрібно активувати дріжджі. Для цього розводимо їх в склянці теплої води, додаємо соловую ложку цукру і 5 ложок борошна. Все ретельно перемішати і залишити при кімнатній температурі на пів години, поки зверху не з’являться бульбашки і не збільшиться обсяг.
Опара – це рідке тісто, яке допомагає дріжджовим грибкам набути чинності.
Рідину, що залишилася, вилити в глибоку чашку, насипати цукор і сіль. Заважати ложкою поки все не розчиниться. Коли буде готова опара, зливаємо її в загальну масу з соняшниковою олією. Починаємо місити тісто, додаючи просіяне борошно. У підсумку воно не повинно прилипати до рук і посуду. Скачати колобок, трохи присипати і накрити кухонним рушником або плівкою.
Воно повинно збільшитися в теплому місці в обсязі в 2-3 рази. Далі, підмішайте руками і дайте постояти ще раз. Тісто готове.
Швидкий варіант приготування в хлібопічці
Гаджети хороші помічники на кухні. З ними легко не тільки спекти, але і просто підготувати тісто. Використовуючи рецептуру вище, можна не марая руки приготувати тісто в хлібопічці.
Щоб все вийшло, зменшимо кількість інгредієнтів в 2 рази. Перш ніж додавати інгредієнти в чашу, вивчіть інструкцію. Частіше першими йдуть рідкі, а потім сухі компоненти.
Відерце вставляємо на своє місце і виставляємо режим «Тісто». У багатьох гаджетів на це йде 1 годину і 30 хвилин.
З сухими дріжджами
Такий спосіб багато в чому спрощує процес, так як немає необхідності ставити опару. Але в цілому, на якості готового продукту така заміна ролі не зіграє.
Для тесту з сухими дріжджами візьмемо:
- яєчний білок;
- пакет сухих дріжджів (10 м);
- 1 кг борошна;
- 2 ст. л. цукру;
- 500 мл води;
- 1 ст. л. солі;
- пісне масло.
В кип’яченій рідини розвести цукор з дріжджами і сіллю. Додаємо білок з маслом і розмішуємо віночком. Додаючи борошно, замішуємо тісто.
Вибирайте об’ємну посуд, щоб при підйомі тісто не втекло.
Так як дріжджі швидкодіючі, то буде достатньо одного збільшення обсягу в два або три рази. Після, сміливо приступайте до формування біляшів.
На воді
Також таке тісто ще називають «Потопельник». Технологія приготування незвичайна, але спробувавши, може стати вашим улюбленим варіантом.
Приготуйте для 1 кг борошна:
- 500 мл води (молока);
- 2 яйця;
- 30 р дріжджів (краще пресованих);
- 150 г м’якого масла;
- ст. л. ложка цукру;
- ч. л. солі.
Розвести в тепленькій воді спочатку маргарин, а потім дріжджі.Солимо, сахарим і додаємо яйця, склянку просіяного борошна. Вымешав, надаємо форму кулі і опускаємо в глибоку ємність з холодною водою, не складаючи ні в якій мішечок.
Дочекатися, коли грудочка спливе. Треба акуратно його витягнути і обсушити рушником. Додаємо потроху борошно. Залишаємо в спокої хвилин на 15 і можна приступати до розбирання.
На молоці
Цей продукт частіше використовують при виготовленні здобного дріжджового тіста для біляшів. Воно виходить трохи жорсткіше, ніж звичайне. Але, багато людей віддають перевагу саме цей варіант. Він більше підходить, якщо вироби будуть отпекаться в духовці.
Продукти на 1,5 склянки молока беремо наступні:
- 1,5-2 склянки борошна для хліба;
- 100 г масла вершкового;
- 2 жовтка;
- 2 ст. л. цукру;
- швидкодіючі дріжджі – 10 р.
Ставимо опару з 100 мл теплого молока, цукру, дріжджів і 100 г борошна. Поки вона підходить змішуємо залишок рідини з маслом і жовтками.
У великій мисці замішуємо здобне тісто, з’єднавши всі складові. Коли маса перестане приставати до долонь, накрити і залишити на 40 хвилин, поки не збільшиться обсяг.
Одного разу для випічки в жаровні буде достатньо, але, якщо вирішили смажити на сковороді, дайте тісту ще раз набрати кисню.
Перед тим, як ставити готовий виріб в грубку, змастіть поверхню жовтком, щоб отримати рум’яну і красиву скориночку.
На молочній сироватці
Якщо ви зварили сир і залишилася сироватка, не поспішайте її викидати. Вважається, що вона корисна і прекрасно підійде для приготування тіста на біляші з м’ясом.
Потрібно:
- молочна сироватка – 450 мл;
- цукор – 3 ст. л.;
- сіль;
- сухі дріжджі – 10 г;
- рафінована олія – 5 ст. л.
Насипаємо цукровий пісок і дріжджі в сироватку і заважаємо великою ложкою поки сипучі інгредієнти повністю не розчинятися. Розмішуємо з двома столовими ложками борошна і залишаємо на півгодини.
Коли буде готова опара, вливаємо туди масло, висипаємо сіль і борошно.
Борошно перед застосуванням завжди краще просіяти. Так вона стає пишнішим, а відповідно поліпшується смакові якості готових виробів.
Кладемо у великий пакет і залишаємо на пару годин.
Тісто на кефірі для біляшів
Основу на цьому кисломолочному продукті можна зробити в двох варіантах: з дріжджами і без них. Спочатку розглянемо перший спосіб.
Необхідні продукти:
- 15 г сухих дріжджів;
- два яйця;
- кілограм борошна;
- пол літра кефіру;
- 100 г соняшникової олії;
- 100 г цукрового піску;
- сіль.
Розглянемо покроково рецепт приготування тіста для біляшів на кефірі:
- Дістаємо кислий продукт з холодильника. Він повинен бути теплим.
- Розводимо в одній склянці напою цукор і дріжджі. Додаємо пару ложок борошна. Чекаємо невеликого підйому.
- У глибокій чашці віночком з’єднуємо залишився кефір з яйцями, маслом і сіллю.
- Поступово підсипаючи борошно, яку заздалегідь просіяли, вимішуємо тісто.
- Накриваємо плівкою або мішечком і ставимо ближче до тепла.
- Як тільки діаметр кульки стане більше в 2 рази, можна починати готувати.
Така основа в готовому вигляді має вийти ще пишніше, ніж за класичним варіантом.
Без дріжджів
Інгредієнти залишимо ті ж, що і в попередньому рецепті. Зробимо лише виняток, замінивши дріжджі харчовою содою (15 г).
Готувати будемо наступним чином:
- Кефір повинен бути не холодним. Відразу додаємо сюди соду і залишаємо на деякий час, щоб вона погасилась в кислому середовищі.
- Коли маса вспузырится, можна додати сіль і цукор, а потім і яйця. Віночком доводимо до однорідності.
- Вливаємо сюди масло.
- Невеликими порціями засипаємо борошно. Це необхідно робити, щоб не переборщити з густотою.
Тесту треба лише трохи відлежатися, і воно готове.
На сметані
Нам буде потрібно:
- половина кілограма борошна;
- яйце;
- маргарин-50 г;
- сухі дріжджі – 2 ч. л.;
- сіль;
- цукор – 2 ст. л.;
- сметана – 100 г;
- вода – 1 стакан.
Як завжди, розчиняємо цукор і дріжджі у воді, додавши пару столових ложок борошна. Дати постояти.
Потім слід змішати зі сметаною, розм’якшеним при кімнатній температурі маргарином і решті борошном. Готове тісто має підійти один раз перш, ніж починати куховарити.
Тісто для вак-біляшів в духовці
Прекрасний вихід, коли немає часу, тому що повинні прийти гості або просто рідні чекають на вечерю що-небудь смачненьке. Справа в тому, що тісто для вак-біляшів заводиться без використання дріжджів. Відповідно відразу готовий до використання і не треба вичікувати підйому.
Склад, необхідний для випічки:
- 3 яйця;
- 50 мл сметани;
- 200 мл молока;
- 360 г маргарину;
- 40 г соди;
- 700 р борошна;
- 40 г солі.
Відразу гасимо соду в сметані і поки йде процес, розводимо в теплому молоці маргарин і сіль. Потім змішуємо обидві складові і починаємо додавати борошно. Замішуємо тісто.
Щоб легше було його обробляти, помістіть в поліетиленовий пакет і відправте в холодильник на нетривалий час, після чого воно стане еластичним.
Ви з легкістю швидко настряпаете біляші, спечете і нагодуйте близьких.
Хрустка основа для випічки
Якщо у вашій родині більше люблять пироги з скоринкою, то цей рецепт підійде краще за інших.
Підготуйте:
- 30 г маргарину;
- 25 г майонезу;
- 280 мл води;
- сіль;
- 5-10 г дріжджів швидкодіючих;
- 80 мл олії;
- 600-700 г борошна.
Половину води з сіллю і майонезом ставимо на вогонь і чекаємо, поки закипить. Засипаємо туди склянку води і швидко вимішуємо, щоб не було грудок. Відставляємо, щоб трохи охололо.
В решту рідина додаємо дріжджі і пісне масло, змішуємо з заварним тістом. Починаємо всипати решту борошна.
Коли тісто вийде досить еластичним, залишаємо його в спокої відлежатися.
Картопляно-дріжджове тісто на біляші
Якщо ви чуєте про це варіанті вперше, то обов’язково спробуйте. Відомо, що картопляний крохмаль надає легкість тесту і не дасть швидко зачерствіти.
Приблизно 20 біляшів вийде з цієї кількості продуктів:
- 400 г картоплі;
- сіль;
- 50 мл рослинного масла;
- 50 г цукру;
- 20 г сухих дріжджів;
- 1 кг борошна.
Миємо та очищаємо картоплю. Ще раз споліскують і ставимо варитися в підсоленій воді, яку не треба всю зливати, коли коренеплід буде готовий. Залиште близько 2 склянок і зробіть пюре блендером. Сюди додати яйце і масло.
Окремо в чашці змішати сухі інгредієнти: дріжджі, борошно і сіль. Додати до картоплі. Тісто має трошки прилипати до пальців рук. Покласти всю масу в пакет і залишити на расстойку.
Приблизно через годину обсяг збільшиться приблизно в 3 рази. Не пропустіть цей момент і підмішайте тісто. Ще один підйом і можна починати готувати.
Для зручності обробки, змащуйте поверхню столу або обробної дошки рослинним маслом.
Сирна основа для біляшів
Якщо можна використовувати сироватку і кефір, то чому б не спробувати тісто з сиром, який додасть певну пікантність блюду.
Якщо в холодильнику залишилося близько 400 г сирної маси, то необхідно додати:
- 4 повних склянки борошна;
- 2 курячих яйця;
- столова ложка цукру;
- такий же обсяг солі;
- склянка сметани;
- 2 чайні ложки харчової соди.
Тісто без дріжджів, тому часу на виготовлення знадобиться набагато менше.
У велику посуд спочатку вивалюємо сметану і додаємо туди соду. Поки вона гаситься в кислому середовищі, трохи збийте яйця. Сир необхідно ретельно розім’яти виделкою або попрацювати блендером.
З’єднуємо всі і насипаємо сіль з цукром. Починаючи додавати борошно, будьте обережні, щоб не переборщити з нею, так як занадто тугий варіант нам не потрібен. Біляші просто виходити дуже жорсткими. Тісто має відпочити.
Не втрачайте часу і займіться начинкою.
Якщо ви вирішили, користуючись цим рецептом, спекти вироби, то варто все-таки використовувати дріжджі, якими замінити соду. На такий обсяг можна взяти 30 г пресованого продукту. Також додайте здоби, тобто вершкове масло або маргарин.
Щоб тісто швидше підійшло всі компоненти повинні бути теплими.
Південноамериканська новинка на нашому столі
У Бразилії часто можна зустріти пироги, віддалено нагадують наші біляші. Незвичайне тісто ховає начинку з курки, яка згідно з місцевим колоритом обов’язково гостра. Вам точно вдасться здивувати всіх за столом.
Інгредієнти тесту для бразильської коксиньи:
- бульйон курячий – гранений стакан;
- масло топлене – 3 ст. л;
- гарбузове пюре – 150 г;
- молоко – 200 мл;
- борошно – 700 г;
- спеції.
Суха суміш:
- мелений горіх – 90 г;
- панірувальні сухарі – 120 р.
Кляр:
- яйце;
- 2 ст. л. борошна;
- 1 ст. л. води.
Ставимо на вогонь каструльку з курячим бульйоном і молоком. Готуємо пюре, натираючи на крупній тертці гарбузову м’якоть. Відправляємо її до рідини разом зі спеціями і тушкуємо до готовності, яку можна визначити по м’якості консистенції.
Просіяти борошно, всипати в посуд і відразу безперервно заважати, щоб не було грудок, і маса не пригоріла. Знімаємо з плити, охолодити. Після, додавши топлене масло ще раз перемішуємо, але вже руками.
Щоб формувати вироби, беріть кульку на долоню, інший рукою в середину покладіть начинку і повністю її закривайте. Після цього опускаєте спочатку в кляр з збитого яйця з додаванням рідини і борошна, а потім обваляти в горіхової маси з сухарями.