Пиріжки з дірочкою і соковитою начинкою з м’ясного фаршу, обсмажені в олії, підкорили безліч сердець і шлунків, але не у багатьох господинь, виходить, смачно приготувати цю випічку. Успіх цього заходу не в останню чергу залежить від використовуваного тесту. Дріжджове тісто для біляшів в цьому сенсі залишається поза конкуренцією.
Класичне дріжджове тісто для біляшів
Ця дріжджова основа для біляшів робиться з мінімуму компонентів і замішується на воді, але багато хто вважають його самим смачним і правильним.
Щоб його приготувати знадобляться тільки:
- 250 мл води;
- 20 г свіжих дріжджів;
- 5 г цукру;
- 5 г солі;
- 45 мл неароматного масла;
- 480 г борошна.
Черговість процесів при замішуванні:
При замішуванні тіста по будь-якій з наведених рецептур не варто сприймати кількість борошна як незаперечну величину. Борошно різних виробників відрізняється своїми властивостями і її може знадобитися більше або менше.
З сухими дріжджами
Сухі дріжджі прискорюють і спрощують процес замішування тіста. Їх зовсім не обов’язково активувати, розпускаючи у теплій солодкої рідини. При цьому швидке тісто на біляші по якості випічки жодним чином не страждає.
Для кефіру тесту на сухих дріжджах підбираються пропорції наступних продуктів:
- 250 мл кефіру жирністю 3,2%;
- 30 г цукрового піску;
- 3 столові яйця;
- 5 г кухонної солі;
- 11 г сухих хлібопекарських дріжджів;
- 450-500 г борошна в/с.
Виконання дій:
Здобне тісто
У цього виду тесту є свої особливості, що відрізняють його від інших рецептур. Здоба (цукор, яйця і масло) робить тісто важче і не дають йому сильно підніматися, тому біляші виходять не дуже пишними. Але, незважаючи на цей недолік, така випічка, на думку багатьох любителів біляшів, більш смачна.
Готують здобний варіант тесту:
- 300 мл води;
- 30 г свіжих дріжджів;
- 30 г цукру;
- яйце столове;
- 50 г вершкового масла;
- 30-45 мл неароматного масла;
- 2,5 г солі;
- 650 г борошна.
Хід роботи:
На сметані
Вдалі біляші завжди з соковитою начинкою, але не кожен вид тесту здатний утримати всі м’ясні соки всередині випічки. Ідеальним в цьому плані вважається сметано-дріжджове тісто. Готувати його нескладно, оскільки використовується безопарний спосіб замісу. Сметану можна взяти будь-якої жирності, підійдуть навіть жирні вершки.
Склад сметанного тесту для біляшів:
- 250 мл сметани;
- 30 г пресованих дріжджів;
- 50 г цукрового піску;
- 2 жовтка;
- 70 г розм’якшеного вершкового масла;
- 4 г солі;
- 500 г борошна.
Алгоритм замішування:
Як приготувати хрустке тісто для біляшів?
На смак і колір, як кажуть, товариша немає, тому одні цінують в беляшах м’якість і пористість основи, а інші люблять хрустку випічку з рум’яною скоринкою. Дріжджове тісто, частина борошна в якому була заварена окропом, повністю відповідає вимогам любителів хрусткої скоринки.
Для основи хрустких біляшів знадобляться:
- 300 мл крутого окропу;
- 100 г цукру;
- 5 г солі;
- 30 р масла чи маргарину;
- 30 г майонезу;
- 5 г сухих дріжджів;
- 75 мл рослинного масла;
- 600 г борошна.
Порядок дій:
Картопляно-дріжджовий рецепт
Якщо для господині відварну картоплю в тесті здається чимось неможливим, то обов’язково потрібно спробувати приготувати на ньому біляші. Випічка вийде без аромату картоплі, довго нечерствеющей і дуже м’якою. Крім того, рецепт цього тесту виручить, якщо на кухні виявилася тільки мука першого сорту. Картопляний крохмаль здатний поліпшити якість випічки.
На один кілограм картопляного дріжджового тіста або 10-12 біляшів потрібно взяти:
- 200 мл теплого картопляного відвару;
- 180 г відвареної картоплі;
- 1 яйце;
- 30 мл рослинного масла;
- 25 г цукру;
- 7 г солі;
- 12 г дріжджів швидкодіючих;
- 550 г борошна.
Як підготувати тісто:
На молоці
На молоці можна замісити будь дріжджове тісто на біляші, у рецептурі якого є вода. Її просто потрібно замінити молоком. Яку рідину взяти за основу не так вже і важливо для біляшів, оскільки сама начинка робить випічку ситної, але любителі тесту на молоці можуть спекти пиріжки з дірочкою і м’ясною начинкою з таких інгредієнтів.
- 250 мл молока;
- 100 г вершкового масла;
- 50 г цукру;
- 25 г свіжих пресованих дріжджів;
- 6 г солі;
- 320-460 м борошна.