Тісто для біляшів на кефірі – 8 швидких і смачних рецептів

Як не дивно це прозвучить, але чудовий кисломолочний продукт в державі російському з’явився лише на початку XX століття! Завдяки унікальному напою тісто для біляшів на кефірі робиться особливо ніжним і пишним. Безпрограшний варіант отримання чудовою здоби навіть для початківців господарок.

Дріжджове тісто для біляшів на кефірі

Щоб приготувати дійсно смачне, соковите і апетитне блюдо з дріжджового тіста, необхідно мати певні знання.

Головні умови для отримання смачного тіста:

  • Містяться в рецептурі жири можуть бути як рослинного, так і тваринного походження: масло топлене вершкове, свиняче і навіть баранячий жир. Однак, якщо це тверді компоненти, неодмінно перетворюємо їх у рідкий стан.
  • Дріжджі використовуємо виключно свіжі. В іншому випадку намагаємося «реанімувати» продукт. Просто розтираємо зі звичайним цукром і ложкою води. Через 10 хвилин на поверхні складу повинні з’явитися пухирці. Якщо такий результат відсутній, наші заходи виявилися марними!
  • Необхідну кількість борошна — величина змінна. Її коливання пов’язані з жорсткістю води, консистенцією використовуваного жиру, свіжістю дріжджів, іншими факторами. Неможливо заздалегідь визначити точне до грама кількість сипучого компоненту. І вже тим більше не слід «підганяти» під нього обсяг рідкої складової!

Перелік інгредієнтів для тіста:

  • яйце;
  • масло пісне — 35 мл;
  • цукор-пісок — 20 г;
  • сода харчова — 16 г;
  • кефір (жирність від 1,5%) — 500 мл;
  • мука в/с (бажано пшеничне) — до 600 м;
  • сіль — 5 р.

Спосіб приготування:

  • З’єднуємо трохи теплий кефір з гідрокарбонатом натрію, перемішуємо складу. Напій повинен володіти легкою кислинкою, щоб нейтралізувати наявність у тесті присмаку соди, забезпечити пишність і легкість готового продукту. Обов’язково чекаємо, коли припиниться хімічна реакція і на поверхні рідини зникнуть останні бульбашки.
  • Тим часом поміщаємо в простору чашу яйця, цукор і сіль, добре збиваємо суміш, вливаємо її в «заспокоєний» кефір. Продовжуємо роботу до з’єднання розміщених компонентів.
  • Далі починаємо додавати порції попередньо просіяного борошна. Додаємо таку кількість, щоб його вистачило для замісу м’якого, але дуже еластичного тіста.
  • Коли продукт досягне потрібної текстури, легкими рухами втираємо пісне масло.

Весь процес не займає багато часу і фізичних зусиль, а от тесту потрібен маленький перерва. Формуємо з отриманої маси куля, накриваємо його вафельним рушником, залишаємо на півгодини «відпочивати».

Рецепт швидкої основи для випічки

Дріжджове тісто у багатьох майстринь викликає деякі побоювання — а раптом не вийде? Пропонуємо незвичайний рецепт приготування продукту, результат якого завжди приголомшливий.

Список компонентів:

  • борошно просеянная — до 1 кг;
  • яйця — 2 шт.;
  • кефір — ½ л;
  • сіль звичайна, не йодована — 5 м;
  • дріжджі інстантні (найбільш свіжі) — 12 г;
  • маргарин (можна і масло вершкове) — 150 г;
  • звичайний цукор — 50 р.
Дивіться також:  Овочеве рагу з баклажанами і кабачками – 8 рецептів

Спосіб приготування:

  • Кефір необхідний у теплому стані. Гріти його не треба, але оскільки дріжджі на дух не переносять холоду, залишаємо кисломолочний продукт біля чогось теплого, наприклад, радіатора, або поміщаємо в тільки що відключену духовку або в гарячу воду.
  • Вливаємо напій в зручну посуд, розчиняємо дріжджові гранули, очікуємо освіти пінної «шапочки».
  • Вмішуємо в опару злегка збиті до однорідності яйця і натертий стружкою маргарин, приправляємо сполучені компоненти сіллю.
  • Тепер додаємо порції заздалегідь просіяного борошна. Ніколи не всипаємо відразу весь склад! Робимо заміс м’якого тіста. Спочатку перемішуємо продукти ложкою, потім працюємо на столі руками до отримання пружною і не дуже щільної маси. Формуємо з нього кулю.
  • Вливаємо в просторий посуд (відро) сильно охолоджену (крижану) воду, поміщаємо сформований колобок, який відразу опуститься на дно.
  • Очікуємо спливання нашого «потопельника». На це буде потрібно від 15 до 20 хвилин. Дістаємо куля, промокаємо рушником, ще раз вимішуємо тісто в борошні. Все — можна приступати до приготування самих апетитних біляшів.

Використання у складі рецепту кисломолочного продукту має безперечна перевага — швидке смачне тісто довго не черствіє.

Без додавання дріжджів

Цей спосіб приготування продукту призначений для всіх, хто уникає «спілкування» з дріжджами.

Необхідні компоненти:

  • масло пісне — 60 мл;
  • мука в/с — до 600 м;
  • сіль — 6 г;
  • кефір — 400 г;
  • цукор кристалічний — 50 г;
  • сода питна — 16 р.

Процес приготування:

  • З’єднуємо злегка нагріте кефір, масло, кладемо сіль і цукор, перемішуємо продукти. Соду на даному етапі не додаємо!
  • Починаємо приєднувати в рідку основу попередньо просіяне борошно. Робимо це порційно, щоб не «забити» масу сипучим матеріалом. Необхідно отримати м’яку і дуже еластичну текстуру. Не біда, якщо сформований куля трохи липне до рук. Зате випічка буде особливо смачною, з апетитними повітряними порами.
  • Настав найцікавіший етап. Присипаємо стіл борошном, розкачуємо колобок лист товщиною не більше 1 см
  • Тепер використовуємо соду. Посипаємо пласт 1/3 кількості бікарбонату натрію. Складаємо всередину третю частину тіста, потім накриваємо його вільної стороною. Повторюємо дії, але вже звертаємо шари поперек.
  • Знову розгортаємо оформлений згорток в тонкий лист, як це робили спочатку. Використовуємо ще одну частину соди, виготовляємо наступний «згорток». Повертаємося третій раз до початкових дій, посипаємо розкатаний пласт залишилися порошком, формуємо остаточну «упаковку».

В результаті нескладних технологічних прийомів тісто буквально на очах стає все м’якше і приємніше. Чим ніжніше будуть наші рухи, тим кращий результат отримуємо в кінці процесу.

Тісто для біляшів на сковороді

Чудове тісто для татарських виробів замісити не тільки на столі, але і отримати безпосередньо на сковороді. Рецепт настільки простий у виконанні, що такий спосіб приготування ще називають «ледачим».

Дивіться також:  Як варити свинячий язик, скільки варити язик в каструлі і мультиварці

Набір продуктів:

  • яйця курячі — 4 шт.;
  • пекарський порошок (розпушувач) — 5 г;
  • борошно просеянная пшеничне — до 500 м;
  • кефір (жирність будь-яка) — 450 мл

Представлений спосіб отримання тесту скорочує кількість операцій: не потрібно вимішувати масу, розкачати листи, формувати біляші. Дуже популярний кулінарний прийом!

Послідовність приготування:

  • Отже, збиваємо в чаші свіжі яйця з деякою кількістю солі. Вливаємо кефір, нагріте до температури приміщення. Добре заважаємо склад, просіваємо в нього порції борошна з доданим до неї харчовим розпушувачем. Виготовляємо тісто, як на оладки.
  • Добре нагріваємо сковороду. Відбираємо ложкою або ополоником частина густого складу, викладаємо в розпечений жир. В середині пампушки розміщуємо приготований фарш, закриваємо його порцією тесту. Обсмажуємо вироби до рум’яності з обох сторін.

До речі, щоб смачне хрустке тісто не вбирала зайве кількість олії, додаємо прямо в гарячий жир трохи алкоголю (горілку або спирт).

Рецепт з содою

Бікарбонат натрію використовується для приготування тіста з давніх часів. Сода виділяє при нагріванні вуглекислий газ, який, прагнучи вирватися назовні, «піднімає» тісто, забезпечує його пишністю і легкістю.

Перелік компонентів:

  • кефір (жирність від 1,5%) — ½ л;
  • масло оливи — 50 мл;
  • яєчні жовтки — 4 шт.;
  • борошно — до 700 м;
  • кухарська сіль — 5 р.

Кефір, як завжди, використовуємо в теплому стані.

Щоб випічка вийшла найбільш ніжною і соковитою, беремо трохи полежавший продукт (злегка прострочений). Чим менше його жирність, тим легшим вийде тісто для біляшів.

Поетапне приготування:

  • Вливаємо напій в чашу, з’єднайте з жовтками, содою і сіллю. Відсутність в рецептурі білків робить продукт пористим і пухким, а готові пиріжки завдяки цьому виходять найбільш красивими.
  • Додаємо до складу олія оливи, все перемішуємо вінчиком. Поступово просіваючи борошно, замішуємо не липнущее до рук тісто.

Приступаємо до оформлення і смаженні біляшів через 15 хвилин. При бажанні відправляємо кулю в морозилку, де продукт може зберігатися дуже тривалий термін. Такий запас дозволить готувати здобні вироби по мірі необхідності.

Основа на бак-біляші

Слово «вак» в перекладі з татарської означає «маленький». Отримання тесту для невеликих виробів має певні особливості, пов’язані з технологією приготування страви.

Інгредієнти для основи на вак-біляші:

  • масло — 230 г;
  • сода харчова — 5 м;
  • кількість солі визначаємо по смакам;
  • мука в/с пшеничне — до 750 г;
  • кефір — 500 мл

Особливості приготування:

  • Якщо слідувати традиціям татарської кухні, то основу тесту для біляшів становить масло вершкове та кисломолочний продукт. Шматок жиру попередньо заморожуємо, після чого грубо натираємо і змішуємо з заздалегідь просіяним борошном.
  • У цю суміш додаємо кімнатної температури кефір, необхідну кількість кухарської солі і соду, потім робимо замішування крутого тіста.
Дивіться також:  Плов з грибами – 7 рецептів приготування

Альтернативою вершковому жиру, який передбачений у класичній рецептурі, виступає розтоплений на водяній бані або в мікрохвильовій печі маргарин. Його присутність зменшує кількість використовуваного кефіру, в результаті чого тісто стає більш розсипчастим, а вак-біляші виходять особливо ніжними і хрусткими.

Яку вибрати основу для тесту на кефірі вирішуємо, виходячи з власних уподобань і наявності необхідних продуктів.

Готуємо в хлібопічці

Немає сумнівів у тому, що краще домашнє тісто створюється теплом і ніжністю наших рук. Однак іноді можна довірити цей процес розумному кухонному приладі.

Необхідні компоненти:

  • яйця — 3 шт.;
  • кефір — 300 мл;
  • гаряча питна вода — 100 мл;
  • мука в/с — до 450 м;
  • пакетик швидких дріжджів;
  • звичайний цукор, кухарська сіль — по 1 ч. л.

Створення страви:

  • Дістаємо кисломолочний продукт з холодильника, вливаємо в чашу і розбавляємо гарячою питною водою. Додаємо цукор-пісок і якісні сухі дріжджі. Перемішуємо склад, залишаємо на чверть години для активізації діяльності бактерій і появі на поверхні маси безлічі бульбашок.
  • Просіваємо борошно в чашу хлібопічки, вводимо свіжі яйця. Разбалтываем їх виделкою, з’єднуючи з частиною сипучого продукту. Вливаємо в ємність кефірну суміш, злегка все перемішуємо. Вибираємо режим «Тісто», встановлюємо час роботи приладу 1,5 години.
  • По закінченні процесу витягуємо з ємності агрегату готове тісто, поміщаємо його в оброблену маслом посуд. Залишаємо сформований куля під плівкою для підйому.

Залишилося оформити красиві біляші і через кілька хвилин можна пробувати хрустку випічку.

Тісто для вак-біляшів на кефірі

Щоб відчути справжній смак цього оригінального блюда, необхідно, перш за все, отримати якісне тісто, як це роблять татарські майстра.

Використовувані продукти:

  • свіжі яйця — 2 шт.;
  • мука в/с — до 650 г;
  • пачка маргарину або натурального вершкового масла — 200 г;
  • кефір будь-якої жирності — 350 г;
  • сіль — 5 р.

Технологія приготування:

  • Просіваємо в посуд якісне борошно і нарізали трохи підморожене масло.
  • Ретельно перетираємо сполучені компоненти, після чого додаємо кефір, яйця, необхідну кількість питної соди і сіль. Перемішуємо склад, робимо заміс тугого тіста до тих пір, поки воно не перестане липнути до долонь.
  • Щоб сформований шар став еластичним і податливим, обов’язково залишаємо його на «відпочинок».

Приготоване тісто має особливе призначення – з нього будуть оформлені мініатюрні пиріжки-каструльки з м’ясним змістом. У процесі запікання ці своєрідні «ємності» наповнюються бульйоном, і страва томиться в печі до готовності.

Представлені рецепти не тільки дозволяють отримати чудове тісто для біляшів, але і розкривають кулінарні пріоритети татарської кухні, допомагають зрозуміти, наскільки цікаві і різноманітні збережені народом традиції.