У цьому покроковому рецепті ви дізнаєтеся як зробити дріжджове тісто для біляшів, ми пропонуємо вам рецепт у супроводі фото, а також спеціальний відео матеріал про приготуванні біляшів в кінці статті. Але для початку невеликий вступ.
Біляші є видом смажених пиріжків, але з відкритим верхом і особливим смаком. У біляша є своя історія, і початок його йде з татарської кухні. Татари дали йому назву «перемяч». Згідно з традиційною рецептурою в біляші додається м’ясна начинка, і готуються вони на дріжджовому тісті. Нинішні біляші, що представляють круглі закриті пиріжки з начинкою лише віддалено схожі на татарські «перемячи».
Рецепт тіста для біляшів
Існує величезна кількість способів приготування тіста для біляшів. Можна його зробити класичним, опарним, швидким і іншими способами. Для кожного рецепту є свої принципи приготування. Мука повинна просіватися не менше двох разів для збагачення киснем і позбавлення від різних домішок. Для м’якості і соковитості біляшів потрібно в їх тісто додавати яєчний жовток.
Дріжджове тісто для біляшів
Тісто на дріжджах виходить еластичним, пишним і ніжним. З нього можна готувати будь-які смажені пиріжки.
Час приготування – 3 години.
Кількість порцій – 1 шт.
Склад продуктів для дріжджового тіста:
- 1. Підігріта вода – півтори склянки.
- 2. Сухі дріжджі – 20 грам.
- 3. Борошно – 600 грам.
- 4. Соняшникова олія – 5 ст. л.
Як приготувати дріжджове тісто на біляші
Дріжджове тісто для біляшів нескладно приготувати, з цим може впоратися будь-яка господиня. У чисту посудину наливають підігріта вода, в неї додаються дріжджі і цукровий порошок. Для повного розчинення дріжджів і цукру в рідині, треба ретельно все перемішати.
Борошно просіюється через сито і додається в ємність до інгредієнтів. Все добре перемішується до однорідної консистенції. На миску натягуємо харчову плівку і кладемо її в тепле місце. Опара повинна стояти до моменту появи шапочки з невеликих пухирців. На час приготування опари, впливає якість дріжджів. Цей процес займе не більше однієї години.
Потім тісто посипається сіллю і додається просеянная борошно. Тісто вимішується дерев’яною лопаткою. Потім посипаємо поверхню борошном і кладемо на неї тісто. Руки змащуємо рафінованим маслом, і розтираємо ним стіл, на якому продовжуємо вимішувати тісто з допомогою рук.
Тісто вимішується протягом 10 хвилин. Воно повинно почати прилипати до рук і столу. Не додавайте занадто багато борошна в тісто, щоб воно не стало жорстким. Миску потрібно змастити рафінованою олією і покласти в неї тісто. Миска накривається плівкою і тісто залишають настоятися кілька годин. За цей час тісто має збільшити свій розмір у кілька разів. Тісто можна вважати готовим. Воно повинно вийти дуже повітряним і ніжним, при обжарке покривається бульбашками і збільшує об’єм, а також покривається хрусткою скоринкою.
Корисна інформація:
Існує величезна різноманітність рецептів біляшів. У них може бути різне якість тесту складу фаршу і форма. За класичним рецептом біляші з м’ясом мають круглу форму і невеликий отвір по центру, завдяки якому начинка добре прожарюється. Для традиційної начинки використовують м’ясний фарш, в який входить баранина, яловичина або свинина з яловичиною. У сучасному варіанті для начинки також можна використовувати картоплю, сир, курку або рибу. Щоб біляші були більш соковитими треба додавати багато цибулі. У фарш можна додати будь-які спеції або посилити смак товченим часником або дрібно нарізаною свіжою зеленню. Збільшити соковитість біляшів також можна за допомогою додавання води в фарш.
Дивіться інші рецепти тіста:
Рулет з листкового тіста з картоплею
Італійське тонке тісто
Булочки з вершками з заварного тіста
Яблучний пиріг в мультиварці
Рецепт смачних млинців заварних