Біляші – блюдо, яке здатне підкорити будь-якої людини своїм дивовижним ароматом, апетитним виглядом, соковитою начинкою та хрусткою скоринкою. Смакові якості цих «пиріжків» багато в чому залежать від правильності приготування тіста.
Тісто для біляшів з сухими дріжджами – оптимальне рішення, на випадок якщо ви побоюєтеся примхливості дріжджового тіста.
Тісто для біляшів з сухими дріжджами на молоці
Єдиним недоліком дріжджового тесту є його тривала підготовка до приготування.
Замішувати тісто будемо з:
- борошном (500 грам);
- молоком (500 мл);
- яйцями (3 шт.);
- вершковим маслом (150 грам);
- водою (100 мл);
- одним пакетиком дріжджів.
Приготування:
Першим ділом готуємо опару – розчиняємо в теплій воді дріжджі і залишаємо їх на 20 хвилин. Таким чином, ми «запускаємо» їх у роботу. В опару вбиваємо яйця, вливаємо тепле молоко, додаємо масло, сіль і розмішуємо. Далі поступово і ретельно вмішуємо в отриману масу борошно. У процесі її додавання, маса стає більш густою. Коли це сталося – викладаємо тісто на обробну поверхню і продовжуємо процес замішування з допомогою рук. Повертаємо отриману масу назад у ємність, накриваємо і переставляємо в тепло на 40 хв. Обминаємо руками і повторно залишаємо підходити. Ділимо на шматочки, накриваємо їх і залишаємо на 20 хв остаточно підійти.
Простий рецепт на воді
Тісто, замішане на такому простому рецептом, порадує своєю легкістю і легкістю. Крім того, воно не вбере велика кількість масла в процесі смаження і страва не буде занадто жирним і важким.
Для його приготування скористаємося:
- борошном (600 грам);
- водою (1,5 склянки);
- цукром (1,5 ст. л.);
- рослинною олією (3 ст. л.);
- сухими дріжджами (1 ч. л.);
- сіллю (1/3 ч. л.)
Приготування:
У підігріту воду висипаємо дріжджі з борошном (4 ст. л.). Трохи збиваємо до утворення бульбашок. Накриваємо і відставляємо в тепло на 30 хв. Після появи пінної «шапочки», додаємо сіль і борошно. Ретельно вимішуємо тісто. Додаємо масло і повторюємо процедуру вимішування. Накриваємо і залишаємо на 2 години. Після того, як обсяг маси став більше в 3 рази – приступаємо до приготування біляшів.
Готуємо на основі молочної сироватки
Рецепт тіста на біляші на основі молочної сироватки дозволяє приготувати смачне, пишне і ніжне тісто, яке залишається м’яким досить тривалий час.
Замішуємо його з додаванням:
- молочної сироватки (250 мл);
- борошна (3 ст.);
- рослинного масла (1/2 ст.);
- сухих дріжджів (11 гр);
- цукру (1 ст. л.);
- солі (1 ч. л.)
Приготування:
Трохи нагріваємо сироватку, щоб вона стала теплою, і вливаємо в неї масло. Додаємо сіль з цукром і розмішуємо, поки вони не розчиняться. Борошно просіваємо і висипаємо в неї дріжджі, перемішуємо. Поетапно вмішуємо з допомогою віночка сухі компоненти в рідкі. В кінці вже замішуємо руками тісто. Накриваємо і ставимо в тепло на 1 годину.
Швидке тісто для біляшів з сухими дріжджами
Якщо немає можливості довго вимішувати тісто і чекати, коли воно підійде, швидке тісто для біляшів – ідеальне рішення проблеми. Воно порадує своєю легкістю, пишнотою і апетитним хрускотом.
Готуємо на:
- борошні (450 грам);
- воді (300 мл);
- сахарі (50 грам);
- сухих дріжджах (1 ст. л.);
- олії (1/3 ст.);
- солі за смаком.
Приготування:
У підігріту воду висипаємо дріжджі з борошном (3 ст. л.) і ставимо в тепло на 15 хв. Далі вмішуємо масло з сіллю і борошно. Вимішуємо і повторно ставимо підходити. Після збільшення маси в 2 рази – приступаємо до формування біляшів.
Дріжджова основа на кефірі
Відмінна риса тесту на кефірі – неймовірна м’якість і тривалий термін зберігання. Приготований з нього продукт довго не черствіє.
«Створюємо» його на основі:
- борошна (450 грам);
- яєць (3 шт.);
- жирного кефіру (250 мл);
- цукру (1 ч. л.);
- солі (1 ч. л.);
- одного пакетика дріжджів.
Приготування:
Нагріваємо трохи кефір і висипаємо в нього дріжджі. Змішуємо і відставляємо на 20 хв. Далі додаємо в дріжджову суміш яйця, цукор і сіль, ретельно перемішуємо. Всипаємо маленькими порціями борошно і розмішуємо ложкою масу. Коли вона загусне – викладаємо на обробну поверхню і продовжуємо процес з допомогою рук. Як тільки тісто перестало липнути до рук – кладемо його в ємність, накриваємо і залишаємо на 2 години. Обминаємо його вологими руками і залишаємо підходити повторно.
Варіант приготування в хлібопічці
Хлібопічка – незамінний помічник при роботі з тестом. Не потрібно витрачати сили на його вимішування, техніка все зробить за вас і порадує пишним і м’яким «результатом».
Готуємо тісто з додаванням:
- рослинного масла (1,5 ст. л.);
- води (445 мл);
- борошна (4 чашки і додатково 20 грам);
- солі (1 ч. л.);
- сухих дріжджів (1 ст. л.)
Приготування:
Заповнюємо чашу хлібопічки необхідними компонентами. Першим вливаємо олію, потім теплу воду, далі просіваємо борошно і висипаємо дріжджі. На панелі апарату вибираємо параметр «Тісто» і запускаємо програму. Вона триває 1,5 години. Не відкриваємо кришку до подачі хлібопічкою звукового сигналу про закінчення.
Підготовка начинки і приготування біляшів
Після того, як дріжджове тісто для біляшів приготовлено, приступаємо до підготовки начинки.
Щоб вона вийшла соковитою і м’якою, використовуємо м’ясо з невеликою кількістю жиру, цибулю і трохи води.
Для фаршу візьмемо:
- свинину (200 грам);
- яловичину (200 грам);
- цибулину середнього розміру;
- сіль і перець за смаком.
М’ясо з цибулею подрібнюємо за допомогою м’ясорубки, додаємо сіль, перець, трохи води і добре перемішуємо. Воду можна замінити бульйоном, він змінить смак начинки. Тісто розділяємо на кульки невеликого розміру і накриваємо їх, щоб вони не обвітрилися. Ставимо на середній вогонь сковороду, вливаємо олію (заввишки мінімум 1 см) і даємо розігрітися. Біляші ліпимо партіями, щоб тісто не сырело. Кожен кульку мнемо пальцями до отримання коржики і в її центр кладемо м’ясо. Загортаємо краї так, щоб вони покрили частину фаршу, але при цьому в центрі залишаємо невеликий отвір. Добре закріплюємо, формуючи складочки. Злегка стискаємо біляші і викладаємо їх на сковороду, отвором вниз. Вогонь не повинен бути максимальним, інакше пиріжки не просмажаться як слід. Після того, як одна сторона стала рум’яною, перевертаємо і смажимо, поки в отворі не проступить світлий сік.
Поради:
- Щоб начинка була ніжніше – готуємо її заздалегідь, так вона зможе настоятися і просочитися цибулею. Для більш соковитою начинки половину цибулевої маси попередньо обсмажуємо на сковороді.
- Хрустая апетитна скоринка – результат «плавання» біляшів у великій кількості масла в процесі обсмажування. Вони вийдуть ще гарніше, якщо не викладати їх щільно один до одного, а залишати хоча б 1 см між ними.
- Для отримання повітряних і м’яких біляші – обминаємо тісто в кілька етапів.
- Якщо після обсмажування виявилося, що м’ясо не просмажене як слід – доводимо їх до готового стану з допомогою духовці або мікрохвильовій печі. Однак при приготуванні в останній, не виставляємо велику потужність, інакше ризикуємо перетворити тісто в «гуму».
- Після приготування біляші викладаємо на паперові рушники, щоб з них стік зайвий жир.
- «Пиріжки» подаємо з бульйоном або сметанним соусом з зеленню.