Чебуреки з хрусткою ніжною скоринкою і соковитою ароматною начинкою нікого не залишать байдужим. Найсмачнішим завжди виходить блюдо, приготоване самостійно вдома. Адже в цьому випадку господиня буде використовувати тільки самі якісні інгредієнти, і вкладати у частування душу. Головне зуміти приготувати тісто для чебуреків смачне хрустке, адже від нього залежить результат всього кулінарного експерименту.
Смачне і хрустке тісто для чебуреків — рецепт на борошні і воді
Класичний рецепт хрустких чебуреків пропонує використовувати мінімум продуктів. Незамінним серед них виявиться розтоплене вершкове масло (6 ст. л.), також використовується: 450 мл води, 10 ст. борошна, 1 ч. л. цукру і солі.
- В теплу рідину висипається сіль, цукор і розтоплене вершкове масло.
- В окрему глибоку ємність борошно просіюється, посередині готової гірочки робиться поглиблення, в яке мінімальними порціями заливається олійна вода.
- Тісто ретельно вимішується на присипаної борошном поверхні.
- Коли маса стане пружною і однорідною, її потрібно прибрати в холодильник на 60 хвилин.
Кількість цукру в тесті має бути мінімальним. Інакше скоринка швидко пригорить, а внутрішній зміст страви не встигне дійти до готовності.
Рецепт з додаванням горілки
Горілка додається не тільки в солодкий хмиз. Цей інгредієнт робить хрусткими ще й чебуреки. Досить буде 1 ст. л. алкогольного напою. Крім нього, береться: 420 г борошна, 220 мл води, 2 ст. л. рослинного масла, по дрібці солі і цукру.
- У воду додається цукор і сіль. Після вливання горілки компоненти ретельно розмішують.
- Поступово в рідину всипається просеянная борошно. Найкраще додавати її всього лише за кілька столових ложок.
- В останню чергу в масу закладається масло.
- Тісто має бути крутим і щільним. Як тільки воно почне відлипати від рук, маса перекладається в пакет і відправляється на півгодини на холод.
Таке тісто виявиться досить прісним, тому основна кількість спецій і приправ слід додавати в начинку.
На мінералці
Використання мінералки дозволяє приготувати блюдо в точності, як в найпопулярніших чебуречних. Вода повинна бути сильногазована (450 мл). Також використовується: 2 яйця, 8 ст. борошна, 4 ч. л. цукру і в 2 рази менше солі.
- У миску виливається тільки що відкрите і ще не яка позбулася газів мінералка. Туди відразу ж відправляється сіль і цукру.
- Після розмішування в рідину віночком забиваються яйця. Треба просто гарненько перемішати інгредієнти, але не збивати масу до появи густої піни.
- Борошно просіюється в широку ємність, і в центрі утворилася насипу робиться поглиблення, в яке виливається вода з яйцями.
- Далі можна починати замішувати тісто широкої ложкою або руками, змазаними будь-яким рослинним маслом.
- Коли маса перестане липнути до пальців, вона перекладається на стіл і ретельно промінается. Це додасть тісту еластичності.
Готова суміш забирається в холод приблизно на 25 хвилин. Для цього її потрібно загорнути в харчову плівку або пакет.
На кефірі
Багато господинь віддають перевагу чебуречному тесту на кефірі. Його рецепт дуже просто і зрозумілий навіть початківцям кулінарам. Для приготування такого тесту потрібно взяти: 1 склянка нежирного кефіру і приблизно в 4 рази більше борошна, 1 яйце, щіпку солі.
- Кефір злегка підігрівається і виливається в глибоку миску.
- В рідину вбивається яйце і додається сіль.
- Коли всі компоненти будуть ретельно перемішані віночком або міксером на мінімальній швидкості, можна порційно вводити до них пару раз просіяне борошно.
- Як тільки маса почне густіти, її потрібно перекласти на робочу поверхню і вже там продовжити вимішування.
Готове хрустке тісто для чебуреків на кефірі буде еластичним і не буде липнути до рук.
На молоці
Ніжне чебуречное тісто готується з додаванням жирного коров’ячого молока. Крім цього інгредієнта (230 мл), також використовується: 3 ст. борошна, велике куряче яйце, 2 ст. л. олії, 2 щіпки солі.
- Молоко злегка підігрівається, після чого у нього додають сіль і будь-яке рослинне масло. Воно може бути не тільки соняшниковою, але також оливковою, кукурудзяною. Деякі господині використовують навіть масло волоського горіха.
- В рідину вбивається яйце за допомогою віночка. Маса повинна стати однорідною.
- У тісто невеликими порціями всипається борошно, і продукти вимішуються руками. Коли продовжувати процес в посуді стане складно, потрібно переходити на робочу поверхню.
- Маса ретельно промінается руками в різних місцях. Головне, не перестаратися на цьому етапі, щоб не зробити тісто дуже тугим.
- Отримана маса накривається рушником і залишають при кімнатній температурі на півгодини.
Далі можна загортати в тісто начинку і смажити чебуреки.
Заварне тісто для чебуреків
Такий рецепт дещо складніше, зате результат точно порадує господиню і всіх домашніх. Заварне тісто для чебуреків чудово поєднується не тільки з м’ясною, але також з сирною начинкою. Для його приготування буде потрібно використовувати наступні продукти: 4 ст. борошна і в 2 рази менше окропу, куряче яйце, 40 г вершкового масла і 2 ст. л. рослинного, щіпку солі.
- Якщо в будинку є кухонний комбайн, то він значно полегшить завдання кулінара. Пристрій засипається борошно, сіль і додається рослинне масло. Комбайн буде займатися замешиванием тесту.
- Вершкове масло нарізають на шматочки і кладуть в окріп. Як тільки молочний продукт розтане, його потрібно тонкою цівкою ще гарячим влити разом з водою до борошна.
- Туди ж вбивається яйце, і маса доводиться до однорідності.
- Ніжне еластичне тісто з комбайна перекладається на чисту поверхню і злегка додається руками. Додаткова борошно не потрібна, так як маса вже і без того не повинно липнути до пальців.
Використовувати тісто для ліплення чебуреків можна після того, як воно полежить в холоді не менше півгодини.
Рецепт приготування хрусткого яєчного тіста
Яєчне чебуречное тісто зазвичай готується на крутому окропі. Його можна назвати бюджетним, так як до складу рецепта входять тільки найпростіші доступні продукти. Серед них: 3 яйця, 450 г борошна вищого сорту, 170 мл крутого окропу, 2 ст. л. соняшникової олії, сіль за смаком.
- У глибоку миску всипається добре просеянная борошно.
- В ту ж ємність вливається підсолений окріп з тільки що вскипевшего чайника. Інгредієнти обережно перемішуються ложкою, так як вони будуть дуже гарячими.
- Як тільки продукти злегка охолонуть, можна додати в масу яйця і масло. Інгредієнти знову замішуються, щоб їх консистенція вийшла однорідною.
- Готове тісто не повинно липнути до рук. При цьому вона зберігає свою м’якість і еластичність.
- Масу потрібно накрити кришкою і залишити на 25 хвилин при кімнатній температурі.
По закінченню вказаного часу можна приступати до ліплення чебуреків.
Як правильно ліпити і смажити чебуреки?
Поки тісто буде настоювати 20-25 хвилин в холодильнику або при кімнатній температурі (воно стане м’якші, еластичніші), саме час приступити до приготування начинки для них. Якщо продукти пройшли теплову обробку, то їх потрібно попередньо остудити, перш ніж начиняти обраними інгредієнтами чебуреки.
З скибочок тесту розкочуються рівні круглі заготовки. Вони повинні бути досить тонкими. На половинку кожної заготовки укладається фарш з різними добавками, після чого він накривається другою частиною тіста. Залишається лише надійно заліпити краї пальцями. Щоб зробити частування більш гарним і привабливим, можна використовувати спеціальні фігурні ножі для вирізування заготовок з тіста. Вони зазвичай застосовуються у великих чебуречних і дозволяють зробити краю страви ребристими.
При смаженні обговорюваних пиріжків масло буде використовуватися у великій кількості. Чебуреки повинні в ньому плавати. Дуже зручно готувати їх у казані або фритюрниці.
Щоб тісто вкрилася пухирцями і золотистою скоринкою, а начинка встигла добре підготуватися, опускати чебуреки потрібно тільки в розпечене масло. Ємність кришкою не накривається, інакше конденсат буде потрапляти в розігрітий жир і сильно «стріляти».