Тісто для хачапурі – 8 рецептів приготування

Щоб смачна українська випічка виходила вдалою, потрібно правильно готувати для неї тісто. Для цього вибирається домашнє жирне молоко, високосортний борошно, якісні дріжджі та інші продукти. Далі розповідається, як приготувати найсмачніші тісто для хачапурі в різних варіаціях.

Тісто для хачапурі по-аджарськи

Склад продуктів: 7-8 г миттєвих дріжджів, 125 мл домашнього молока і фільтрованої води, 2-3 стіл. ложки олії, 1 велике яйце, 380-420 р високосортного борошна, 2 мал. ложки цукрового піску, велика дрібка солі.

  • З теплих рідин (молоко/вода) і дріжджів робиться опара. У суміш зазначених продуктів відразу висипається і весь цукор. Ємність з ними залишають у місці без протягів до активного появи бульбашок.
  • Окремо збивається однієї сире яйце зі всієї сіллю. Сюди ж вливається масло.
  • Суміші з попередніх кроків з’єднуються.
  • Залишилося просіяти до них борошно.
  • Після вимішування тісто відправляється в місце без протягів приблизно на годину.

По закінченні часу тісто для хачапурі по-аджарськи буде повністю готове.

Смачна основа на кефірі

Склад продуктів: гранований склянку жирного кефіру, 270-290 р найвищого гатунку борошна, 60 мл жирної сметани, пучок крупної солі, 1 велика ложка олії, ½ малий.ложки харчової негашеного соди.

  • Молочні продукти з’єднуються в одній мисці. До них вливається і масло. Всі використовувані інгредієнти повинні бути кімнатної температури.
  • У миску з компонентами борошно просіюється разом з крупною сіллю і содою, яка загаситься кислотою кефіру і сметани.
  • Замішується однорідне тісто. Найзручніше працювати з ним руками, змащеними олією. Інакше при постійному подсыпании борошна від липкості можна «забити» їй тісто.
  • Місити інгредієнти потрібно досить довго, не використовуючи міксер і інші подібні пристосування.

Готове тісто на кефірі можна відразу використовувати для формування хачапурі.

Дивіться також:  Деруни без яєць – популярні рецепти.

Традиційне тісто на хачапурі з сиром

Склад продуктів: 260 мл мацоні, 290-330 р високосортного борошна, половина пачки вершкового масла, по 0,5 малий. ложки харчової соди і солі, велика ложка цукру-піску.

  • Якщо мацоні в магазині знайти не вдалося, можна замінити цей традиційний грузинський молочний продукт сумішшю звичайного кефіру і сметани в рівних кількостях. Разом їх також повинно вийти 260 мл
  • До отриманої суміші відразу всипати всі сухі інгредієнти, крім борошна, і виливається розтоплене масло.
  • Борошно підсипається в масу поступово, тому що дуже легко переборщити з її кількістю. У підсумку вийде пухнасте м’яке тісто. Масло в складі позбавить його від липкості.

Використовувати тісто на хачапурі з сиром можна відразу. Начинку краще готувати з імеретинського сиру або суміші сулугуні з адигейський компонентом.

Пісний варіант на воді

Склад продуктів: повний стакан фільтрованої води, щіпка солі, 40-50 г маргарину, 380-420 г борошна найвищого гатунку.

  • Борошно з максимальної відстані просіюється прямо на стіл. У центрі отриманої гірки робиться ямка, куди вливається солона трохи підігріта вода.
  • Інгредієнти вимішуються руками, змазаними невеликою кількістю масла.
  • Вийшла м’яка маса накривається натуральної серветкою і забирається в прохолоду приблизно на 90 хвилин.
  • Далі охолоджене «свіже» тісто розкочується з невеликою кількістю борошна. У центр викладається розм’якшений маргарин.
  • Тісто знову згортається і повторно розкочується. Далі воно складається в декілька шарів і повертається в прохолоду ще на 50 хвилин.

По закінченню вказаного часу можна формувати з тіста хачапурі.

Грузинський рецепт

Склад продуктів: 380-420 р високосортного борошна, велике яйце, 40 г вершкового масла, 1 мал. ложка пекарського порошку, 270 мл кефіру.

  • У миску виливається не холодний кефір, в який потрібно вбити сире яйце.
  • Сюди ж всипається пекарський порошок. Його можна замінити звичайною харчовою содою.
  • В основу для тесла виливається розтоплене в мікрохвильовці масло.
  • Далі невеликими порціями всипається просеянная борошно. Після кожного нового додавання, складові добре вимішуються.
  • Коли тісто перестане прилипати до рук, можна накривати його серветкою і залишати хвилин на 20.
Дивіться також:  Як приготувати фарширований перець? 10 смачних рецептів

Цей грузинський рецепт тіста для хачапурі можна злегка змінювати, використовуючи маргарин замість масла або різні спеції. В якості начинки для випічки з нього відмінно підходить сир.

З додаванням дріжджів

Склад продуктів: велике сільське яйце, 1 мал. ложка крупної солі, 2 мал. ложки миттєвих дріжджів, по 130 мл фільтрованої води і жирного молока, 420-460 р високосортного борошна, 2 мал. ложки цукру-піску, 40 г жирного масла.

  • Рідкі інгредієнти з рецепту змішуються і злегка підігріваються. У воду з молоком всипається пісок і дріжджі. Після перемішування ємність з компонентами залишається в теплі на 17-20 хвилин.
  • Після появи пишною шапочки на поверхні суміші вона переливається в хлібопічку. Туди ж відправляється яйце, сіль і розтоплене масло.
  • В кінці засипається борошно після попереднього просіювання.
  • Виставляється режим для замісу на 90 хвилин.
  • Якщо вирішено заважати масу вручну, то продукти з’єднуються в тому ж порядку, що з’єднуються до однорідності і залишаються знову на 90 хвилин у закритому вимкненому духовій шафі.

Готового тесту вистачить на 4 хачапурі з будь-якою начинкою.

Рецепт пишного тесту для хачапурі

Склад продуктів: 120 г жирного масла, 2 мал. ложки цукрового піску, дрібку харчової соди, 60 г вершкового маргарину, 5-6 великих ложок домашньої сметани, щіпка солі, повний стакан фільтрованої води, 2,5-3 ст. високосортного борошна.

  • І маргарин і масло заздалегідь виймаються з холодильника. Вони мають розм’якнути. Далі зазначені продукти розминаються виделкою.
  • До м’яких інгредієнтів додається сіль, не холодна сметана, цукровий пісок, сода.
  • Сюди ж поступово вливається фільтрована тепла вода.
  • Залишилося порціями всипати просіяне борошно.

Ретельно вимісити тісто можна відразу використовувати для формування виробів.

Найсмачніше листкове тісто

Склад продуктів: півкіло в/з пшеничного борошна, 75-85 г розтопленого вершкового масла і 280 г охолодженого компонента, 2 мал. ложки крупної солі, повний стакан фільтрованої води.

Дивіться також:  Тушкована капуста з рисом – 7 рецептів приготування

  • Борошно гіркою просіюється на стіл. В її центрі робиться поглиблення, в яке вливається розтоплене вершкове масло і порція фільтрованої води. Сюди ж засипається сіль.
  • Активно перемішуючи компоненти, потрібно замісити еластичну масу. Далі тісто накривається харчовою плівкою і залишають у місці без протягів на 40-50 хвилин.
  • Пласт розкочується, в його середину укладається шматок охолодженого масла. Заготівля згорнути конвертом і повторно розкочується.
  • Далі її потрібно скласти в 4 рази і прибрати в прохолоду на годину. Бажано вибрати холодне місце, де підтримується температура 10-12 градусів. Після цього тісто стає більш податливим, легко розкочується, не липне.
  • Процедура з розкочуванням і охолодженням повторюється 4-6 разів. Кожен раз виходить тонкий шар тіста, що складається в кілька разів і забирається в холодильник.

Якщо часу на таке тривале приготування тіста немає, найпростіше придбати готовий магазинний варіант продукту.

Прокрутка до верху