Хінкалі – це вироби з тіста з м’ясною начинкою, створені багато років тому грузинськими кухарями. За технологією приготування вони почасти нагадують знамениті російські пельмені, правда, виглядають інакше. Щоб приготувати таку страву, треба не тільки вміти зробити смачну начинку, але і правильно замісити тісто для хінкалі. Пропонуємо зробити напівфабрикат різними способами.
Класичний рецепт тіста для хінкалі
Найпростіше тісто для хінкалі можна зробити, маючи в наявності лише три основних компоненти:
- 250 мл питної води;
- 750 грам борошна вищого сорту;
- 10 грам повареної солі.
Технологія приготування напівфабрикату:
- Відміряну кількість борошна просіяти, висипати в глибоку ємність. Це може бути велика миска.
- Додати сіль.
- Порційно вводячи борошно, перемішати продукти руками. Спочатку це робиться безпосередньо в мисці, а трохи пізніше процес потрібно перенести на обробну дошку.
- В результаті повинен вийти грудку тугого тіста, яке не буде липнути до рук.
- Далі практично готове тісто потрібно загорнути в тонку харчову плівку і залишити на столі для дозрівання.
Буквально через півгодини напівфабрикат буде придатний для подальшої роботи.
По-грузинськи з яйцем
Грузинський класичний рецепт трохи відрізняється від описаного вище варіанти. Місцеві кулінари у таке тісто зазвичай додають яйце.
Воно зробить напівфабрикат більш еластичним, що полегшує надалі завершальну стадію ліплення виробів.
Для такого варіанту знадобиться:
- 1,2 кілограма пшеничного борошна;
- трохи дрібної солі;
- 2 сирих курячих яйця;
- 450 мілілітрів теплої води.
Готувати тісто потрібно поетапно:
- У будь-яку широку посуд всипати все борошно. У центрі зробити невелике поглиблення.
- В цю ямку насипати солі і вбити яйця.
- Почати перемішувати інгредієнти руками. Хвилин 5 це можна робити в мисці. Потім, коли маса злегка ущільниться, перенести на дошку і продовжити заміс. На це піде ще 5 хвилин.
- Готове тісто розкачати качалкою в тонкий пласт. Далі з нього можна вирізати заготовки.
Такий варіант зручний тим, що тесту практично не потрібно дозрівати. Після нетривалого замісу воно повністю готове до роботи. Крім того, наявність у рецептурі яйця робить масу більш еластичною, зберігаючи при цьому бажану щільність.
Як зробити на кефірі
Тісто на хінкалі по-грузинськи іноді роблять не на воді, а на кефірі. Такий напівфабрикат довго залишається м’яким, ніжним і не зсихається.
Це особливо важливо у випадку, коли плануються великі партії виробів.
Для такого тесту треба взяти:
- 1 кілограм хлібопекарського борошна;
- 24 грама питної соди;
- сіль;
- 2 повних склянки кефіру.
Як слід готувати цей напівфабрикат:
- Спочатку просіяти в миску борошно. Зробити це можна навіть кілька разів.
- Додати до неї не гашену соду. Роль оцту в даному випадку зіграє кефір. Одночасно ввести сіль і все це злегка перемішати.
- Залити кефір. Робити це треба повільно, при постійному помішуванні. Поступово тісто перетвориться в пластичний тугий куля.
- Після цього воно повинно трохи відпочити (приблизно 2-3 години).
Перед самою роботою дозрілий напівфабрикат залишиться тільки розкачати качалкою на стільниці, присипаний борошном.
Тісто для хінкалі на мінеральній воді
При бажанні можна зробити тісто для хінкалі навіть на мінеральній воді. Воно трохи відрізняється від звичайного пісного напівфабрикату.
За рахунок газу, який присутній в мінералці, сухі складові розчиняються швидше. Це скорочує час, розраховане на заміс.
Підбираємо наступний склад:
- 640 грам борошна;
- 10 грам солі;
- 1 стакан мінеральної води (газованої);
- 50 грам цукру;
- яйце категорії С1.
Технологія виконання тесту буде зовсім інший:
- В широку миску розбити яйце.
- Додати сипучі компоненти, потім все збити міксером.
- Налити в миску мінералку.
- Порційно засинаючи борошно провести завершальний заміс.
- Готове тісто прикрити і відставити на 20-25 хвилин.
Маса виходить в міру щільною, а за рахунок яєць ще й досить міцною. На відміну від звичайного пісного напівфабрикату воно не рветься.
Готуємо в хлібопічці
Щоб вироби в процесі варіння не розвалилися, тісто для хінкалі повинно бути досить крутим і однорідним. Цього не завжди можна досягти руками. Просто і надійно готувати тісто в хлібопічці.
Є один оригінальний рецепт, для якого знадобиться:
- 450 грам борошна;
- щіпка солі;
- 200 мілілітрів води;
- 1 яйце;
- 40 грам горілки.
Як можна приготувати тісто в хлібопічці:
- Спочатку просіяти борошно. За рахунок цього тісто буде більш м’яким.
- Всі компоненти відразу завантажте форму.
- Встановити її в корпус хлібопічки, прикрити кришку і вибрати на панелі програму «тісто». Апарат сам подасть сигнал про закінчення процесу.
Тісто, приготоване за такою рецептурою, не потребує відпочинку. Його можна одразу викладати на стіл і розкачати.
Листкова основа для страви
При використанні соковитих начинок краще всього вибирати листкове тісто для хінкалі. Процес його приготування досить тривалий і трудомісткий. Якщо ж у господині час обмежений, вона може використовувати спрощений варіант.
Візьмемо:
- 320 грам борошна пшеничного;
- 25 грам цукру;
- 200 грам (1 пачка) масла вершкового;
- пол склянки холодної питної води.
- 2-3 грама солі.
Готувати швидке тісто потрібно наступним чином:
- Борошно висипати на дошку.
- Сюди ж покласти масло, порізане маленькими кубиками, гарненько порубати продукти ножем.
- Ввести інші інгредієнти і перемішувати, поки маса не перетвориться в щільний колобок. При цьому борошно слід досипати порційно.
- Колобок обернути плівкою і покласти його на кілька годин в холодильник.
Перед роботою дозріле тісто залишиться тільки 5-7 раз розкачати, складаючи його при цьому в кілька шарів.
Заварне тісто для хінкалі
Для такої страви, як хінкалі ідеально підійде заварне тісто. Завдяки своїй оригінальній консистенції і пластичності, воно досить тонко розкочується. Крім того, цей напівфабрикат ніколи не рветься при формуванні або варінні.
Для його приготування потрібні всього чотири компоненти:
- 3 склянки борошна;
- 20 грам масла;
- 2 грами харчової солі;
- 400 мілілітрів води.
Щоб зробити заварне тісто для хінкалі:
- Воду вилити в каструлю.
- Додати до неї сіль, масло, а потім перемішати і довести до кипіння.
- По черзі засипати в гарячу воду, 2 склянки борошна. Перемішування вести дуже швидко, так як маса відразу почне остигати.
- Додати решту борошно і зробити остаточний заміс. Тісто вийде досить круте.
- Покласти тісто в пакет і залишити в спокої буквально на 30-35 хвилин. За цей час воно дозріє і вирівняється.
Після цього тісто можна розкачати, і приступати до процесу формування.
Традиційна начинка для хінкалі
Хінкалі, як відомо, є стравою грузинської кухні. Тому традиційно начинка для нього готується з баранячого м’яса. Грузинський класичний рецепт вимагає, щоб фарш був соковитим і ароматним.
Тому можна використовувати наступний набір продуктів:
- 0,4 кілограма філе баранини;
- кілька часточок часнику (за смаком);
- 200 мл бульйону;
- трішки солі;
- 2 середні цибулини;
- перець;
- по 1 пучку кропу і петрушки.
Для приготування начинки:
- М’ясо порізати гострим ножем на дрібні шматочки. Використовувати м’ясорубку в даному випадку не рекомендується.
- Довільно покришити цибулю і часник. Намагатися, щоб заготовки вийшли, як можна дрібніше.
- Порубати зелень.
- Зібрати подрібнені продукти в одну ємність.
- Додати трохи солі, трохи перцю, перемішати.
- Долити бульйон. Ще раз все розмішати.
Маса повинна трохи постояти, щоб м’ясо частково ввібрало рідина. Начинка не повинна розсипатися або розшаровуватися на фракції.