Домашній хліб набагато смачніше і корисніше магазинного. Його можна виготовити своїми руками. Звичайно, це непросто, адже випічка хліба забирає багато сил і часу. Однак результат вас порадує. Щоб булка вийшла м’якою, пишною, ароматною, потрібно зробити гарне тісто для хліба. Пропонуємо випробувати в справі прості, але дуже вдалі рецепти.
Дріжджове тісто для хліба
Для пишноти хліба потрібно правильно підібрати борошно. Вибирайте свіжу, суху, однорідну, без грудочок і яких-небудь включень. Перед замешиванием її слід трохи підсушити. Для чого борошно просто розсипають по столу і залишають на півгодини. А потім її слід обов’язково просіяти, щоб збагатити киснем. Тоді булка обов’язково вийде повітряної.
Ось які продукти потрібні для випічки дріжджового хліба в домашніх умовах:
- 40 г дріжджів;
- ч. ложка цукру;
- ст. ложка солі;
- 1,5 кг борошна;
- 3 склянки води.
Спочатку треба завести опару. В половині склянки підігрітої води розведіть дріжджі, цукор. Помістіть туди, де опарі буде тепло. Пройде від п’ятнадцяти хвилин до півгодини, і ви побачите, як вона покрилася пузыристой піною.
Висипте борошно в ємність, підмішайте солі. Зробіть посередині невелику ямку і влийте туди теплу воду, опару. Вимішуйте тісто акуратно, намагаючись розтерти все утворилися грудочки. Приберіть тісто на пару годин в тепло. Воно почне підніматися, збільшуючись в два, а то і три рази.
Тісто готове до випічки: воно ніжне, до долонь не липне. Формуйте булку і ставте в піч.
Найпростіший рецепт
Це дуже простий рецепт хліба, який зможе освоїти початківець пекар. Тут не потрібно готувати опару, чекати дві години, поки тісто підійде. До того ж можна не дотримуватися рецептури, а всі продукти використовувати на око.
Знадобляться наступні інгредієнти:
- стакан води;
- 3 склянки борошна;
- 8 ст. ложок рослинного масла;
- ст. ложка цукру;
- по чайній ложці солі і сухих швидкодіючих дріжджів.
У теплій воді розведіть дріжджі, додайте масло, всипте сіль, цукор. Далі, потихеньку подпыляя борошно, замішують тісто. Гладким воно може стати не відразу, багато що залежить від якості борошна. В крайньому випадку, дайте йому постояти хвилин десять, щоб ферментировалась основна складова майбутнього хліба. І тоді помісіть ще трохи, поки структура тесту не стане еластичною. Потім помістіть його в тепло на тридцять хвилин або трохи довше. За цей проміжок часу пластична маса встигне вирости вдвічі, стати пишною.
Головне, щоб булка добре пропеклась в духовці. Для цього розріжте тісто на два шматки. Кожен розкачати прямокутник, потім скрутіть у рулет. Викладіть на велике деко відразу обидві булки, залиште щоб підійшло сорок хвилин. Можна включити духовку, поставити зверху на неї деко. Або помістити на расстойку безпосередньо в сам духова шафа, виставивши температурний режим близько 50 градусів.
Коли побачите, що булки стали красивими і пишними, надріжте їх верхній шар злегка ножем і випікайте. Температурний режим може бути більше 200 градусів, а час – близько півгодини. Якщо всередину духовки вдасться поставити невелику металеву ємність з водою, то скоринка у хліба вийде ніжною.
Готуємо в хлібопічці
Хлібопічка – дуже зручна домашня техніка, вона чудово економить час, адже всі процеси по замішування тіста, його расстойке і випічці йдуть автоматично. Тут можна пекти будь хліб, використовуючи самі різні рецепти.
Ось універсальний рецепт, який підходить для будь хлібопічки:
- по чайній ложці сухих дріжджів і солі;
- 400 г борошна;
- стакан води.
Головний секрет – вірно закласти всі інгредієнти в хлібопічку. Спочатку висипати сіль, борошно. Далі пальцями продавити маленьку ямку в борошні, насипати туди дріжджі. Після чого налити теплої води, але так, щоб вона не стикалася з дріжджами.
Потім закрити кришку і вибрати відповідний режим, який дозволить зробити заміс тіста і випікання. Поки йде процес замісу і вистоювання тіста, відкривати кришку хлібопічки не можна, інакше тісто осяде, і хліб просто не вийде.
Бездріжджове тісто для житнього хліба
Бездріжджовий житній хліб покращує перистальтику кишечника, є дієтичним продуктом для людей, які страждають діабетом, ожирінням, серцево-судинними захворюваннями, запобігає онкологію. Приготувати його можна в домашніх умовах на заквасці.
Житню закваску готують протягом декількох діб. Для її приготування необхідно взяти рівні частини житнього борошна і теплої води, змішати до густини сметани і поставити в тепло. На наступний день, через добу, додають ще борошна і знову відправляють в тепло. Ще через добу закваска повинна піднятися піною. Це означає, що вона практично готова. Закваску зберігають у холодильнику в самому низу при плюс п’яти градусів. Коли дістаєте закваску з холодильника, потрібно потримати її при кімнатній температурі близько години, щоб вона «ожила» і почала взаємодіяти.
Бездріжджовий житній хліб печемо з наступних продуктів:
- 300 г борошна;
- 2,5 склянки води;
- трохи більше половини ст. ложки солі;
- будь-які насіння, подрібнені горішки, висівки, кмин – за бажанням для смаку;
- 2 ст. ложки закваски.
У ємність наливаємо вказану кількість води кімнатної температури, розчиняємо в ній закваску, засипаємо насіння. Поступово підсипаючи, додаємо борошно і замішуємо тісто. Необхідно час, щоб воно ферментировалось, тому залишаємо його під рушником на 20 хвилин.
Тепер необхідно добре вимісити тісто на дерев’яній поверхні, щоб воно стало гладким, рівним, перестало прилипати. Потім тримаємо його в теплому місці 10 годин.
Тісто, що підійшло, його можна розкладати по формам, змазаним олією. Піч близько години. Температурний режим – 180 градусів.
Гарячий спечений коровай слід обгорнути вологим рушником, щоб скоринка стала м’якою.
На основі кефіру
Тісто для хліба на кефірі зазвичай готують без дріжджів або закваски, використовуючи звичайну соду. Це дуже легкий рецепт, який припаде до душі тим, хто не любить довго возитися біля печі.
Для домашнього хліба знадобиться:
- стакан кефіру (чим кисліше, тим краще);
- склянку борошна з гіркою;
- ст. ложка цукру;
- ч. ложка солі;
- половина ч. ложки соди.
Кефір необхідно довести до кімнатної температури. Наливаємо в ємність, розмішуємо в ньому цукор, сіль і соду. Даємо постояти близько 15 хвилин, щоб утворилися дрібні бульбашки в рідині.
Тепер можна додавати борошно. Необхідно робити це поступово, невеликими порціями, вимішуючи дерев’яною лопаткою. Якщо тісто вже сформувалося, його незручно місити далі якимись інструментами. Перекладіть всю масу на дерев’яну поверхню. Злегка подпыляя борошном, місіть далі руками, поки тісто не стане приємно гладким.
Багато що залежить тут від того, якої якості борошно попалася. Тому її може знадобитися трохи більше або, навпаки, менше. Головне, щоб тісто не виявилося надто щільним, інакше буде погано підніматися.
Залиште тісто для хліба в спокої на сорок хвилин, прикривши його рушником. Потім сформуйте дві булки, покладіть на деко і запікайте близько 40 хвилин. Виставте значення температури 180 градусів.
Готовність перевіряйте за допомогою дерев’яної зубочистки, протикаючи скоринку. Якщо на ній не буде крихт – хліб готовий.
Як зробити на заквасці
Здоровий і корисний хліб можна зробити на домашній заквасці. Він зберігається довго, не плесневея, і майже не черствіє навіть через тиждень. Готують закваску так само, як і в рецепті бездріжджового житнього хліба. Використовувати можна цільнозернове борошно. Якщо такої не знайдете, то візьміть борошно першого сорту, але тоді додайте в неї зовсім трохи висівок.
Бездріжджове тісто для хліба на заквасці готуємо з наступних продуктів:
- 2-3 великі ст. ложки закваски;
- стакан води;
- 400 г борошна,
- ч. ложка солі;
- ст. ложка рослинного масла.
Щоб завести тісто, розпустіть закваску в теплій воді, підсипте борошно, вимісити. На годину приберіть в тепло, щоб запустити процес бродіння. Потім влийте масло, підсипте солі, добре вимісіть. Пласт вийде гладким, але липким – так і повинно бути. Розстеліть бавовняну тканину в друшляк, присипте борошном, покладіть туди тісто. Укрийте тканиною. Залиште на 3 години, щоб бродіння продовжилося.
Тепер тісто практично готове. З нього вже можна формувати булку, прикрашати горішками, насінням, кунжутом або кмином. Зробіть надріз на поверхні хліба і поставте в духовку. Піч близько півгодини в гарячій духовці. Температуру можна виставити більше 200 градусів.
Тісто для хліба на кислому молоці
На кислому молоці відмінно піднімається тісто. Хліб виходить пишним і дуже ароматним. При замісі можна не застосовувати дріжджі, замінити їх содою. Оскільки в рецепті хліба на кефірі є докладна інструкція, як пекти хліб на соді, то в цьому випадку пропонуємо зробити дріжджове тісто.
Ось що знадобиться для хліба на кислому молоці:
- стакан кислого молока;
- півкіло борошна;
- чайна ложка сухих дріжджів або 50 г вологих;
- 2 ст. ложки цукру;
- 50 г вершкового масла;
- яйце;
- половина чайної ложки солі.
Цукор, дріжджі насипте в воду, додайте три столові ложки борошна, перемішайте і дайте постояти 10 хвилин. Суміш підніметься піною, значить, пора вливати кисле молоко. Після – топлене вершкове масло, яйце, сіль.
Борошно слід підсипати невеликими порціями. Місіть так, щоб не утворювалося грудок, а тісто виходило гладким. Воно може виявитися злегка рідкуватим, тоді можна трохи присмачити його борошном.
Потім залиште еластичний шар в теплі на півгодини, він збільшиться майже вдвічі. Обімніть тісто, сформуйте з нього булку і дайте підійти близько 20 хвилин. Піч його слід, виставивши температуру на значення 160 градусів, час – 40 хвилин. Щоб скоринка не була занадто твердою, її можна злегка змастити маслом – вершковим або рослинним.