Тісто для курника – 10 смачних рецептів приготування

Тісто для курника – це запорука смачної та традиційної російської випічки поряд із начинкою. Варіантів тесту багато: від прісного до здобного, з дріжджами та без них, що визначається смаковою перевагою господині. Зазвичай використовується два види тіста: одне для млинців та прошарку, інше для покриття курника. Склад інгредієнтів та особливості замісу вказані у запропонованій вам темі.

Класичне тісто для курника у духовці

Класичне тісто для курника в духовці не має суворої рецептури і замішується за двома варіантами: здобним дріжджовим та пісковим на сметані. У цьому рецепті класичне тісто замішуємо опарним способом, на простих та бюджетних інгредієнтах: муці, яйці, маргарині, теплому молоці та сухих дріжджах. Таке тісто курник робить пишним, рум’яним і з нього добре виходять традиційні прикраси для пирога.

Інгредієнти:

на – 1 порції

  • Борошно – 500 гр.
  • Молоко коров’яче – 250 мл.
  • Маргарин вершковий – 125 гр.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 1 ч.л.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Сухі дріжджі – 1 ч.л.

Процес приготування:

Класичне тісто для курника легко готується в домашніх умовах. Спочатку приготуйте опару для дріжджового тіста. Молоко трохи підігрійте в мікрохвильовій печі, перелийте в посуд для замісу тіста і в ньому повністю розчиніть сухі швидкодіючі дріжджі.

Розтопіть маргарин і половину його перелийте до дріжджової суміші. Насипте потрібну кількість цукру із сіллю, і все перемішайте.

Цю суміш поставте на 20 хвилин тепло, щоб дріжджі активувалися.

У опару, що підійшла, розбийте одне куряче яйце, додайте інший маргарин і ще раз перемішайте.

Борошно 1-2 рази просійте через сито. Потім порційно пересипте до рідких інгредієнтів і одночасно перемішуйте їх ложкою.

Коли борошно забере всю рідину, вимісіть тісто руками до однорідної гладкої текстури. Добре замішане тісто не повинно прилипати до долоні. Поверніть тісто в колобок, перекладіть у той самий посуд, прикрийте серветкою і на 1 годину, як мінімум, поставте в тепло для підйому.

Після закінчення цього часу замішане класичне тісто обомніть і приступайте до формування курника з обраною начинкою та випікання його в духовці. Смачної та вдалої випічки!

Пісочне тісто для курника

Пісочне тісто для курника з куркою та картоплею, як начинкою несолодкою, багатьма господинями визнається найкращим. Воно замішується на олії або маргарині та кисломолочних інгредієнтах (сметані та кефірі). Таке тісто відрізняє ніжна текстура, легкий вершковий смак та з ним зручно працювати. Для вистоювання пісочне тісто мінімум на півгодини ставиться в холодильник. У цьому рецепті замішуємо тісто на вершковому маслі, сметані та розпушувачі.

Час приготування: 30 хвилин

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1.

Інгредієнти:

  • Борошно – 550 гр.
  • Сметана 20% – 200 гр.
  • Вершкове масло – 170 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Цукор – 1 ч.л.
  • Сіль – 1 год.
  • Розпушувач – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замісу тіста насипте через сито борошно пшеничне. Додайте до неї по чайній ложці вказаних у рецепті сипких інгредієнтів і віночком добре перемішайте для рівномірного їх розподілу в борошні.

Крок 2. Вершкове масло розм’якшіть заздалегідь при кімнатній температурі, наріжте маленькими кубиками і перекладіть в борошняну суміш. Руками борошно з маслом перетріть до стану дрібної крихти, подібної до мокрого піску.

Крок 3. У цій пісочній масі зробіть поглиблення і розбийте в нього куряче яйце. Додайте сметану і бажано жирнішу.

Крок 4. Руками замісіть тісто до однорідної гладкої текстури. Згорніть тісто в кулю, загорніть у харчову плівку і мінімум на 20 хвилин покладіть у холодильник.

Крок 5. Після цього часу тісто на присипаній борошном стільниці розділіть навпіл і розкотіть в тонкі коржики.

Крок 6. З приготованого пісочного тіста можете збирати курник із будь-якою улюбленою начинкою. Тісто виходить податливим та зручним для гарного формування цього пирога. Смачної та вдалої випічки!

Тісто для курника на кефірі

Тісто для курника на кефірі вимагає небагато часу для замісу, відрізняється ніжною текстурою та відмінно підходить для начинки на основі курячого м’яса. Замішується тісто, як і всі пісочні варіанти на кефірі, яйці та вершковому маслі. Таке тісто може кілька діб зберігатись у холодильнику без втрати своїх властивостей, що зручно для господині.

Дивіться також:  Курник з куркою та картоплею – 10 рецептів приготування в духовці

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1.

Інгредієнти:

  • Борошно – 4 ст.
  • Кефір – 1 ст.
  • Вершкове масло – 150 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Цукор – 3 ч. л.
  • Сіль – 2 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замісу тіста розбийте два курячі яйця і за допомогою віночка збийте їхню пишну масу.

Крок 2. До збитого яйця насипте сіль із цукром і перемішайте до повного розчинення.

Крок 3. Розтопіть у мікрохвильовій печі вершкове масло, остудіть, щоб не було гарячим, перелийте в яєчну масу і ще раз перемішайте.

Крок 4. Потім налийте склянку кімнатної температури кефіру і ще раз перемішайте.

Крок 5. Борошно просійте через сито, пересипте порційно до рідкої основи і одночасно віночком все перемішуйте.

Крок 6. Замішуйте тісто віночком або ложкою, поки|доки| борошно не забере всю рідину.

Крок 7. Потім тісто перекладіть на присипану мукою|борошном| дошку або стільницю і руками завершіть заміс. Тісто у вас має вийти м’яким, гладким і не прилипати до долоні.

Крок 8. Замішане тісто кефіру згорніть в колобок, перекладіть в пакет і на півгодини як мінімум помістіть в холодильник.

Крок 9. Після цього часу з приготовленого тіста на кефірі можете формувати курник з вибраною начинкою. Смачної та вдалої випічки!

Тісто на сметані для курника

Тісто на сметані для курника, як варіант пісочного тіста, відрізняється пластичністю, зручно для роботи, має гарний смак та ніжну розсипчасту текстуру. У цьому рецепті тісто замішуємо за допомогою кухонного гаджета, що виходить простіше та швидше. Таке тісто можна заморозити.

Час приготування: 35 хвилин.

Час приготування: 5 хвилин.

Порції: 1.

Інгредієнти:

  • Борошно – 250 гр.
  • Сметана 20% – 75 гр.
  • Вершкове масло – 150 гр.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Розпушувач – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Інгредієнти відміряти, відповідно до пропорції рецепту, що важливо для отримання хорошого тесту. Олію та сметану взяти холодними.

Крок 2. Нарізати олію невеликими шматочками та перекласти в чашу кухонного комбайна з насадкою «ніж».

Крок 3. Додати до масла потрібну кількість сметани.

Крок 4. Через сито просіяти муку|борошно|, змішати з|із| розпушувачем і пересипати в чашу комбайна.

Крок 5. Замісити тісто на середній швидкості комбайна та до однорідного еластичного стану. Тісто не повинно прилипати до долоні.

Крок 6. Примішане тісто загорнути в пакет і на півгодини покласти в холодильник. Після цього тісто на сметані можна розкачувати і формувати курник. Смачної та вдалої випічки!

Тісто для курника на маргарині

Тісто для курника на маргарині називається способом замісу – рубаним, а, по текстурі – шаруватим. Холодний маргарин для нього, руками або за допомогою кухонних гаджетів ретельно перетирається в дрібну крихту і поєднується з крижаною водою. При випіканні жир маргарину плавиться, створюючи дрібношарувату текстуру, а вкорочуючи нитки клейковини, робить тісто дуже ніжним. Після замісу тісто обов’язково охолоджується.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1.

Інгредієнти:

  • Борошно – 500 гр.
  • Маргарін – 250 гр.
  • Крижана вода – 170 мл.
  • Сіль – 1 год.

Процес приготування:

Крок 1. Пшеничне борошно просіяти через сито і пересипати в посуд для замісу тіста. До борошна рівномірно і крупній тертці натерти холодний маргарин. Додати сіль|соль|.

Крок 2. Борошно з маргарином швидко і ретельно перетерти на дуже дрібну крихту.

Крок 3. Потім полити тісто крижаною водою, перекласти на присипану борошном стільницю і руками вимісити до однорідної гладкої текстури.

Крок 4. Примішане тісто розділити на дві частини по ¾ і ¼. На аркуші паперу розкотити їх у два тонкі коржики і на півгодини помістити в холодильник, щоб маргарин стабілізувався.

Дивіться також:  Тісто для піци - 10 рецептів у домашніх умовах

Крок 5. Після цього з тесту на маргарині сформувати курник з обраної начинкою. Краї такого тесту добре скріплюються і курник зберігає свою форму при запіканні. Смачної та вдалої випічки!

Тісто для курника на майонезі

Для любителів домашніх курників пропонується хороший варіант замісу тіста на майонезі. Замішуємо тісто без дріжджів і тільки на майонезі, борошні, воді та олії. Таке тісто виходить в міру ніжним, еластичним, легко розкочується в тонкий пласт і не рветься.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1.

Інгредієнти:

  • Борошно – 350 гр.
  • Майонез – 120 грн.
  • Вода – 100 мл.
  • Олія – ​​30 мл.
  • Сіль – 1 год.

Процес приготування:

Крок 1. Закип’ятіть чисту воду, охолодіть до кімнатної температури, перелийте в посуд для замісу тіста і розчиніть чайну ложку солі.

Крок 2. До води додайте потрібну кількість майонезу.

Крок 3. За допомогою віночка ці інгредієнти перемішайте до однорідності, налийте олію та ще раз перемішайте.

Крок 4. Борошно просійте через сито і порційно пересипте в майонезну основу, одночасно перемішуючи все віночком.

Крок 5. Потім тісто перекладіть на дошку, що присипає борошном, і завершіть заміс руками. Тісто у вас має вийти м’яким, еластичним і не прилипати до долоні.

Крок 6. Замішане тісто загорніть у харчову плівку і на 30 хвилин покладіть у холодильник.

Крок 7. Через вказаний час тісто для курника на майонезі можна розкачувати та формувати пиріг з обраною начинкою. Смачної та вдалої випічки!

Дріжджове тісто для курника

Дріжджове тісто для курника замішується безопарним способом і до нього додається здоба: вершкове масло та яйця. Курник на такому тісто може зберігатися в холодильнику, а потім розігріватися в мікрохвильовій печі без втрати смаку. У цьому рецепті замішуємо тісто на сухих дріжджах і йому потрібен час для підйому.

Час приготування: 2 години.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 1.

Інгредієнти:

  • Борошно – 600 гр.
  • Вода – 275 мл.
  • Сухі дріжджі – 1 ч. л. з гіркою.
  • Олія вершкове – 100 гр.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Цукор – ч.л.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Кмин/коріандр – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Інгредієнти для тесту вимагають виконання правильної пропорції, тому їх слід відміряти на кухонних терезах.

Крок 2. Підігріти воду приблизно до 38°С. Заповнити нею склянку наполовину об’єму та розчинити чайну ложку сухих дріжджів з додаванням цукру. Залишити суміш на 10-15 хвилин, щоб дріжджі активувалися. Потім додати до суміші всю воду та перемішати.

Крок 3. У посуд для замісу тіста покласти розм’якшене за кімнатної температури вершкове масло, налити рослинне, розбити одне куряче яйце, насипати сіль з кмином і ці інгредієнти добре перемішати.

Крок 4. У цю суміш перелити розчин активованих дріжджів і порційно насипати борошно, що просіює. Замісити тісто спочатку ложкою, потім добре вимісити протягом 10 хвилин руками. Примішане тісто згорнути в кулю, присипати борошном, прикрити серветкою і поставити в будь-яке тепле місце на 1-1,5 години. Важливо, щоб тісто піднялося і в 1,5-2 рази збільшилося обсягом.

Крок 5. Дріжджове тісто, що піднялося, для курника обім’яти і можна приступати до формування пирога з обраною начинкою. Перед випіканням тесту потрібно 15 хвилин для вистоювання. Смачної та вдалої випічки!

Здобне розсипчасте тісто для курника

Здобне розсипчасте тісто для курника замішується просто і швидко, але має свій секрет: для розсипчастості береться якісне вершкове масло. У цьому рецепті тісто замішуємо на сметані, яйці та соді. Таке тісто відмінно поєднується з начинкою для курника, має гарний смак та зручно в роботі.

Час приготування: 45 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Дивіться також:  Молочні коржики – 7 рецептів з дитинства за ГОСТУ

Порції: 1.

Інгредієнти:

  • Борошно – 400 гр.
  • Олія вершкове 82,5% – 150 гр.
  • Сметана – 100 грн.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль за смаком.
  • Сода – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Розтопити в мікрохвильовій печі або на невеликому вогні вершкове масло і остудити, щоб не було гарячим.

Крок 2. До олії розбити одне куряче яйце, насипати соду з сіллю, додати|добавляти| сметану і ложкою або віночком перемішати в однорідну масу.

Крок 3. Борошно просіяти 1-2 рази через сито і пересипати до рідких інгредієнтів. Ложкою замісити тісто, поки|доки| борошно вбере всю рідину, а потім добре вимісити тісто руками до гладкої однорідної текстури.

Крок 4. Примішане здобне розсипчасте тісто прикрити серветкою, на 30 хвилин помістити в холодильник і після цього часу можна приступати до формування курника. Смачної та вдалої випічки!

Тісто на вершковому маслі для курника

Тісто на вершковому маслі відмінно поєднується з несолодкою начинкою курника, виходить розсипчастим, ніжним і завжди вдалим. У цьому рецепті замішуємо тісто за допомогою кухонних гаджетів і набір інгредієнтів для тесту береться простий: борошно з вершковим маслом, яйцем, сіллю та невеликою кількістю води.

Час приготування: 50 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1.

Інгредієнти:

  • Борошно – 500 гр.
  • Олія вершкове 82,5% – 300 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сіль – 2 щіпки.
  • Вода – 2 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. У чашу планетарного міксера насипати необхідну кількість пшеничного борошна. Її краще просіяти через сито.

Крок 2. Вершкове масло|мастило| нарізати невеликими кубиками і залишити при кімнатній температурі, щоб|аби| трохи розм’якшилося.

Крок 3. До борошна насипати дві щіпки солі.

Крок 4. Потім перекласти у чашу шматочки розм’якшеного вершкового масла.

Крок 5. Спеціальною насадкою та на середній швидкості змішати борошно з олією до стану дрібної крихти.

Крок 6. До цієї маси налити дві чайні ложки холодної води та розбити яйця.

Крок 7. Ці інгредієнти протягом 1-2 хвилин перемішати міксером, перекласти тісто на присипану мукою|борошном| стільницю і завершити заміс руками.

Крок 8. Примішане тісто на вершковому маслі для курника згорнути в коржик, загорнути в харчову плівку і на 30 хвилин покласти в холодильник або морозилку. Після цього тісто можна розкачувати і формувати курник. Смачної та вдалої випічки!

Домашнє тісто для курника на молоці

Домашнє тісто для курника на молоці найчастіше замішується дріжджовим, але вимагає часу і навички роботи. У цьому рецепті вам пропонується замісити тісто на молоці за пісковим варіантом, з додаванням маргарину та розпушувача з жовтками. Замішуємо тісто вручну за допомогою віночка. Маргарин наперед розм’якшуємо при кімнатній температурі.

Час приготування: 45 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 1.

Інгредієнти:

  • Борошно – 450 гр.
  • Молоко – 150мл.
  • Маргарін – 200 гр.
  • Жовтки – 2 шт.
  • Цукор – 1 ст.
  • Сіль – 1 год.
  • Розпушувач – 10 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Обережно відокремити жовтки від білків і перекласти в посуд для замісу тіста. Насипати до жовтків одну столову ложку цукру та одну чайну ложку солі.

Крок 2. Віночком ці інгредієнти перемішати та додати м’який маргарин.

Крок 3. Жовткову масу ретельно віночком перетерти з маргарином.

Крок 4. Потім до отриманої маси налити підігріте молоко і знову перемішати.

Крок 5. Через сито до цієї маси насипати борошно пшеничне з розпушувачем.

Крок 6. Заміс тесту почати за допомогою віночка.

Крок 7. Потім перекласти його на присипану мукою|борошном| робочу дошку і руками завершити заміс. Правильно замішане тісто має бути м’яким, гладким і не прилипати до долоні.

Крок 8. Тісто скачати в шар, перекласти в пакет і мінімум на півгодини помістити в холодильник.

Крок 9. Після цього з приготовленого домашнього тіста для курника на молоці, можна сформувати пиріг з обраною начинкою. Смачної та вдалої випічки!

Прокрутка до верху