Хто не знає, що таке лазанья? Ні, це не просто прослоенные листи тесту, запечені в духовці. Справжня італійська лазанья, приготовлена з любов’ю, це неймовірно смачне, запаморочливо пахне блюдо, від якого навіть сита людина не зможе відмовитися.
Готують лазанью з м’ясною, рибною начинкою, з грибами та морепродуктів. Існує чарівна овочева лазанья з баклажанами та помідорами. Але якою б не була начинка, в основі будь-якого кулінарного витвору лежить листове тісто. Не дарма, за однією з версій, назва страви походить від грецького слова «лаганон», що означає різновид плоскої італійської листової пасти. Сьогодні наша розповідь про те, як приготувати тісто для лазаньї.
Важливо: Яким би рецептом приготування тіста ви не користувалися, вимога до борошні одне: виготовлення з пшениці твердих сортів.
У виробництві аркушів тесту промисловим чином використовують ту ж борошно, що і для макаронів, невипадково, у продаж надходять листи як частина макаронних виробів.
Листи для лазаньї — класичний рецепт
Сьогодні простіше простого зайти в магазин і купити пачку заготовки, щоб приготувати лазанью вдома з готових листів. Але тісто, зроблене власноруч, набагато смачніше. Так само, як, наприклад, відрізняється домашня локшина від найкращої магазинної продукції. Тому є сенс, трохи повозитися з тестом і приготувати справжню лазанью від початку до кінця. Тим більше що потрібно зробити всього нічого — лише добре вимісити і розкачати звичайне тісто.
Якщо поставити за мету зробити абсолютно автентичні листи до лазіння, то потрібно знайти неочищену борошно, яка називається дурум. Саме з неї готують справжні італійські майстри лазаньї. Якщо ж її немає, то піде вищого гатунку пшеничне борошно.
Для класичного тесту буде потрібно:
- 0,6 кг просіяного борошна;
- 3 великі яйця;
- 100 мл води;
- щіпка солі.
Далі все просто — як при замісі тесту на локшину або пельмені:
Їх можна відразу ж використовувати для приготування страви, простоюючи начинкою за рецептом. Свіжоприготоване тісто не потребує попередньої обварке.
Інша справа, якщо ви берете раніше заготовлені листи. Для того щоб кожен раз не возитися з тестом, приготуйте відразу його більшого обсягу і, нарізавши, висушіть на рівній поверхні. Для цього можна брати чистий папір, лист або просто дерев’яну дошку. Тісто має підсохнути до крихкості. Листи складаємо в коробку і використовуємо, коли треба. Ось в цьому випадку перш, ніж переслаивать їх фаршем, кілька хвилин відваріть кожен аркуш у підсоленій воді, додавши у воду трохи оливкової олії.
З оливковою олією
Деякі воліють готувати тісто відразу з додаванням масла. Це трохи ускладнює продукт по калорійності, зате спрощує вимішування і розкачування тіста. Листи для лазаньї стають більш податливими і еластичним, якщо до інгредієнтів, зазначеним у попередньому рецепті, додати 50 г рослинного. Ідеально — масла Extra Virgin Olive.
Листи для лазаньї з яєць і борошна
Чим менше в тесті води і більше яєць, тим воно щільніше і смачніше. Але і розгортати таке тісто важче. Тому якщо ви вирішите зробити ідеальну і смачну лазанью з тіста на одних яйцях, приготуйте краще раскаточную машинку або наберіться терпіння.
Склад тут такий: на 1 кг борошна береться 10 яєць. Яйця добре розбовтуються з дрібкою солі і далі втручаються поступово в борошно. Тісто досить круте, неповороткий, але його потрібно дуже добре вимісити, розгортаючи і складаючи знов. Зате зусилля будуть винагороджені — ви отримаєте жовте від яєць тісто, яке саме по собі буде смачним у виробі.
Здобне тісто в домашніх умовах
Для здобного тіста потрібно взяти, крім яєць, ще й молоко. Молочні листи будуть теж смачні і ніжні.
Приготуйте:
- три яйця;
- половину склянки молока, краще пожирніше;
- щіпку солі;
- борошно — вона береться довільно, щоб вистачило на приготування щільного і крутого тесту, але не менше півкіло.
Все інше робиться за звичайним рецептом: у борошно додаємо яйця, молоко, змішане з сіллю, все вимішується. Далі, давши тесту полежати півгодини, розкачуємо листи потрібного розміру.
Як зробити з допомогою паста-машинки?
Наявність в будинку спеціальної раскатывающей машини істотно полегшує справу, перетворює приготування тіста для лазаньї і локшини на справжнє задоволення і цілий сімейний ритуал. У машинці тісто розкочується швидше, воно більш щільне і гладке. Рецепт для машини відрізняється тим, що в ньому, як правило, не присутня рідина.
Ось один з варіантів:
- взяти пару яєць;
- додати ложку будь-якого рослинного масла і гарно перемішати (від масла тісто тонше розкочується);
- всипати дві склянки борошна;
- перемішати все, сформовав куля. Тісто покласти під плівку;
- через півгодини відрізати шматок тіста, трохи сплющити край і вставити між валів машинки, встановивши відстань між валами;
- поступово зменшуючи відстань між валами, розкачувати тісто до самого тонкого.
Зверніть увагу! Сіль в цьому рецепті не кладеться, щоб не пошкодити вали. А ось гречану борошно, пропущені через м’ясорубку овочі (шпинат, морква, буряк, гарбуз) додавати при замісі тесту можна. Вони наситять продукт вітамінами і додадуть цікавий смак і колір.
Тісто з висівками
Для прихильників здорового харчування можна запропонувати тісто з висівками. Пропорції борошна і розмелених висівок — один до трьох. Тому, взявши 320 г борошна, додамо в неї 110 г розмелених в кавомолці висівок, просійте всі разом через сито, щоб виключити великі фрагменти.
Далі в борошно додаються сіль (за смаком) і чотири яйця. Можна додати трохи олії, щоб полегшити вимішування. Все інше робиться як у попередніх рецептах.
Рецепт з готових листів
Якщо ви користуєтеся готовими листами, то перед укладанням у форму їх треба попередньо зварити у великій кількості трохи підсоленої води, після чого акуратно вийняти і покласти в миску з холодною водою. Далі використовувати за рецептом приготування лазаньї.