Тісто для лазаньї — 6 рецептів приготування листів для лазаньї

Хто не знає, що таке лазанья? Ні, це не просто прослоенные листи тесту, запечені в духовці. Справжня італійська лазанья, приготовлена з любов’ю, це неймовірно смачне, запаморочливо пахне блюдо, від якого навіть сита людина не зможе відмовитися.

Готують лазанью з м’ясною, рибною начинкою, з грибами та морепродуктів. Існує чарівна овочева лазанья з баклажанами та помідорами. Але якою б не була начинка, в основі будь-якого кулінарного витвору лежить листове тісто. Не дарма, за однією з версій, назва страви походить від грецького слова «лаганон», що означає різновид плоскої італійської листової пасти. Сьогодні наша розповідь про те, як приготувати тісто для лазаньї.

Важливо: Яким би рецептом приготування тіста ви не користувалися, вимога до борошні одне: виготовлення з пшениці твердих сортів.

У виробництві аркушів тесту промисловим чином використовують ту ж борошно, що і для макаронів, невипадково, у продаж надходять листи як частина макаронних виробів.

Листи для лазаньї — класичний рецепт

Сьогодні простіше простого зайти в магазин і купити пачку заготовки, щоб приготувати лазанью вдома з готових листів. Але тісто, зроблене власноруч, набагато смачніше. Так само, як, наприклад, відрізняється домашня локшина від найкращої магазинної продукції. Тому є сенс, трохи повозитися з тестом і приготувати справжню лазанью від початку до кінця. Тим більше що потрібно зробити всього нічого — лише добре вимісити і розкачати звичайне тісто.

Якщо поставити за мету зробити абсолютно автентичні листи до лазіння, то потрібно знайти неочищену борошно, яка називається дурум. Саме з неї готують справжні італійські майстри лазаньї. Якщо ж її немає, то піде вищого гатунку пшеничне борошно.

Для класичного тесту буде потрібно:

  • 0,6 кг просіяного борошна;
  • 3 великі яйця;
  • 100 мл води;
  • щіпка солі.
Дивіться також:  Індичка – 19 рецептів смачного приготування

Далі все просто — як при замісі тесту на локшину або пельмені:

  • На чистому столі або спеціальної великій дошці робимо гірку з борошна з поглибленням по центру.
  • В цей воронку випускаємо яйця.
  • Виделкою розмішуємо яйця, поступово додаючи борошно від країв воронки.
  • Додаємо воду, в якій розвели попередньо сіль. Важливо: Деякі додають в борошно сіль без розведення. Це допустимо, якщо буде ручний заміс. Але якщо ви маєте намір використовувати в розкачування тіста спеціальну машинку, то нерозчинені крупинки солі можуть пошкодити поверхню вала. Так що краще відразу розчинити сіль у воді і потім вже додавати в борошно.
  • Вмішуємо все борошно, після чого інтенсивно і сильно вимішуємо тісто, розтягуючи його і складаючи вдвічі. Воно повинно стати щільним і рівномірним.
  • Скатав тісто в кулю, обернем плівкою і залишаємо на півгодини дозрівати.
  • Через півгодини, переконавшись, що тісто стало більш еластичним і податливим, наріжемо його на 5-6 частин і, виймаючи з плівки по шматочку, почнемо розгортати — на машинці або вручну. Якщо розкачуємо на столі, не забуваємо подпылить качалку і поверхню борошном.
  • Розкачані листи ріжемо потрібного розміру смугами.
  • Їх можна відразу ж використовувати для приготування страви, простоюючи начинкою за рецептом. Свіжоприготоване тісто не потребує попередньої обварке.

    Інша справа, якщо ви берете раніше заготовлені листи. Для того щоб кожен раз не возитися з тестом, приготуйте відразу його більшого обсягу і, нарізавши, висушіть на рівній поверхні. Для цього можна брати чистий папір, лист або просто дерев’яну дошку. Тісто має підсохнути до крихкості. Листи складаємо в коробку і використовуємо, коли треба. Ось в цьому випадку перш, ніж переслаивать їх фаршем, кілька хвилин відваріть кожен аркуш у підсоленій воді, додавши у воду трохи оливкової олії.

    Дивіться також:  Страви з морепродуктів – 12 смачних рецептів

    З оливковою олією



     

    Деякі воліють готувати тісто відразу з додаванням масла. Це трохи ускладнює продукт по калорійності, зате спрощує вимішування і розкачування тіста. Листи для лазаньї стають більш податливими і еластичним, якщо до інгредієнтів, зазначеним у попередньому рецепті, додати 50 г рослинного. Ідеально — масла Extra Virgin Olive.

    Листи для лазаньї з яєць і борошна

    Чим менше в тесті води і більше яєць, тим воно щільніше і смачніше. Але і розгортати таке тісто важче. Тому якщо ви вирішите зробити ідеальну і смачну лазанью з тіста на одних яйцях, приготуйте краще раскаточную машинку або наберіться терпіння.

    Склад тут такий: на 1 кг борошна береться 10 яєць. Яйця добре розбовтуються з дрібкою солі і далі втручаються поступово в борошно. Тісто досить круте, неповороткий, але його потрібно дуже добре вимісити, розгортаючи і складаючи знов. Зате зусилля будуть винагороджені — ви отримаєте жовте від яєць тісто, яке саме по собі буде смачним у виробі.

    Здобне тісто в домашніх умовах

    Для здобного тіста потрібно взяти, крім яєць, ще й молоко. Молочні листи будуть теж смачні і ніжні.

    Приготуйте:

    • три яйця;
    • половину склянки молока, краще пожирніше;
    • щіпку солі;
    • борошно — вона береться довільно, щоб вистачило на приготування щільного і крутого тесту, але не менше півкіло.

    Все інше робиться за звичайним рецептом: у борошно додаємо яйця, молоко, змішане з сіллю, все вимішується. Далі, давши тесту полежати півгодини, розкачуємо листи потрібного розміру.

    Як зробити з допомогою паста-машинки?

    Наявність в будинку спеціальної раскатывающей машини істотно полегшує справу, перетворює приготування тіста для лазаньї і локшини на справжнє задоволення і цілий сімейний ритуал. У машинці тісто розкочується швидше, воно більш щільне і гладке. Рецепт для машини відрізняється тим, що в ньому, як правило, не присутня рідина.

    Дивіться також:  Фарширований лаваш – 7 рецептів з різними начинками

    Ось один з варіантів:

    • взяти пару яєць;
    • додати ложку будь-якого рослинного масла і гарно перемішати (від масла тісто тонше розкочується);
    • всипати дві склянки борошна;
    • перемішати все, сформовав куля. Тісто покласти під плівку;
    • через півгодини відрізати шматок тіста, трохи сплющити край і вставити між валів машинки, встановивши відстань між валами;
    • поступово зменшуючи відстань між валами, розкачувати тісто до самого тонкого.

    Зверніть увагу! Сіль в цьому рецепті не кладеться, щоб не пошкодити вали. А ось гречану борошно, пропущені через м’ясорубку овочі (шпинат, морква, буряк, гарбуз) додавати при замісі тесту можна. Вони наситять продукт вітамінами і додадуть цікавий смак і колір.

    Тісто з висівками

    Для прихильників здорового харчування можна запропонувати тісто з висівками. Пропорції борошна і розмелених висівок — один до трьох. Тому, взявши 320 г борошна, додамо в неї 110 г розмелених в кавомолці висівок, просійте всі разом через сито, щоб виключити великі фрагменти.

    Далі в борошно додаються сіль (за смаком) і чотири яйця. Можна додати трохи олії, щоб полегшити вимішування. Все інше робиться як у попередніх рецептах.

    Рецепт з готових листів

    Якщо ви користуєтеся готовими листами, то перед укладанням у форму їх треба попередньо зварити у великій кількості трохи підсоленої води, після чого акуратно вийняти і покласти в миску з холодною водою. Далі використовувати за рецептом приготування лазаньї.

    Прокрутка до верху