Манти – популярна страва у середньоазіатських народів. Від звичних нам пельменів, вони відрізняються не тільки розміром і зовнішнім виглядом. Класичний рецепт тіста для мантів теж має свої особливості.
Варіанти приготування тіста
Існує величезна кількість варіацій цієї страви. Для фаршу зазвичай використовують дрібно нарізану баранину. Крім м’яса сюди додають свіжу зелень, відварений горох, сиру картоплю, гарбуз і інші складові.
Тісто для справжніх узбецьких мантів повинно бути прісним і зробленим на основі борошна і води. Готувати страву слід на пару. Якщо немає спеціальної мантоварки, то можна скористатися пароваркою.
Класичний рецепт
Найголовнішим у страві є саме тісто. Від того, наскільки правильно воно буде приготовано, залежить, вдасться чи готовим манта зберегти форму.
Необхідні продукти:
- 2 склянки води;
- 1 склянка борошна;
- 2 курячих яйця;
- Щіпка солі.
Процес приготування:
- Важливо, щоб вода, на якій буде замішуватися тісто, мала оптимальну температуру, тобто була не гарячою, але й не холодною (приблизно 28-30 градусів). Для цього її спочатку підігрівають приблизно до 50-60 градусів, після чого охолоджують до потрібного значення.
- Для замішування тіста підходить глибока посуд (чашка, миска і т. д.). У неї висипається необхідну кількість попередньо просіяного борошна, в якій роблять заглибину у вигляді лійки.
- У воронку висипається сіль, розбиваються яйця, і виливається охолоджена вода.
- Акуратними рухами все вимішується до однорідної консистенції, так, щоб не утворювалися грудки. Замішувати тісто для мантів допускається виключно вручну. Використання різних кухонних пристосувань не дозволить домогтися потрібної консистенції тіста.
- Після того, як тісто замішане, його слід скатати в кулю, накрити харчовою плівкою і прибрати в холодне місце на 15 хвилин.
- За цей час тісто встигне відпочити і буде готовий до приготування смачних мантів. Залишилося загорнути начинку і зварити їх.
Тісто для мантів без додавання яєць
Спеціально для тих, хто з якихось причин не може використовувати яйця, існує рецепт тіста на манти без них. Якщо його правильно приготувати за всіма правилами, то це зовсім не буде помітно в готовому блюді.
Необхідні продукти:
- 1 склянку (250) мл води;
- 0,5 кг борошна;
- Трохи солі.
Процес приготування:
- На самому початку слід просіяти борошно, додавши дрібку солі.
- Зробити в муці поглиблення у вигляді воронки, куди залити воду. У процес замішування може знадобитися додатково додати воду або навпаки борошно.
- Замісити туге тісто, скачати його у вигляді кулі і загорнути в серветку.
- Залишити тісто при кімнатній температурі на 1,5-2 години. Після чого воно готове до ліплення виробів.
Рецепт листкового тіста
Виявляється, що готувати манти можна навіть з листкового тіста. Таке блюдо буде дещо відрізнятися від класичного, так як тісто вийде хрустким.
Необхідні продукти:
- 0,5 кг борошна;
- 1 куряче яйце;
- 200 г вершкового масла;
- 2 столові ложки горілки;
- 1,5 столової ложки оцту (9%)%
- Трохи солі.
Процес приготування:
- Збити яйце, додавши до нього воду та горілку. Краще всього, якщо заміс буде проводитися в емальованому посуді.
- Додати до яєчної суміші сіль і столовий оцет, добре перемішавши.
- Поступово, додаючи невеликими порціями борошно, замісити тісто.
- Замішувати тісто допускається тільки вручну не менше 5 хвилин. Чим довше його вимішувати, тим смачніше буде готовий виріб.
- Готове тісто скачати в кулю, накрити харчовою плівкою. Тісто має полежати в холодильнику 15-20 хвилин.
- Поки тісто відпочиває, потрібно взяти порізане шматочками вершкове масло і перемішати його з 100 г борошна. Зробити це можна в кухонному комбайні.
- Отриману масу розкачати в пласт, помістивши її між 2 листами пергаментного паперу. Товщина шару повинна бути приблизно 3-4 мм (не більше).
- Розкатаний пласт відправити в холодильник для повного застигання масла.
- Тісто розкачати на столі. Товщина отриманого шару повинна бути близько 6 мм.
- Зверху укласти шар з масла і борошна. Він буде займати приблизно половину площі нижнього пласту.
- Тісто довільно згорнути і розкачати. Таку процедуру слід повторити 5-6 разів.
- Розкатане тісто відправити в холодильник на деякий час (15-30 хвилин). Після цього його дістають і ліплять манти по-узбецьки.
Тісто в хлібопічці для мантів по-узбецьки
Для тих, хто хоче заощадити час і разом з тим поласувати смачними мантами, є окремий рецепт. Як зробити тісто на манти в хлібопічці?
Необхідні продукти:
- 0,5 кг борошна;
- 100-150 мл (половина склянки) води;
- 2 курячих яйця;
- Трохи солі.
Процес приготування:
- Інгредієнти поміщаються у відерце хлібопічки в такій послідовності: борошно, сіль, яйця, вода.
- У режимі «Тісто» проводиться заміс протягом 20 хвилин.
- Як тільки тісто замесится, можна його діставати і ліпити манти, використовуючи будь фарш.
Рецепт теста на кефірі
Спочатку манти готувалися на прісному тісті, у складі якого були виключно вода, борошно та сіль. Але, з часом з’явилася величезна кількість всіляких варіацій його приготування. Однією з них є замішування на кефірі. Такі манти виходять ніжними. Так само кефір можна замінити кислим молоком або кислим молоком.
Необхідні продукти:
- 2 склянки кефіру (жирність може бути будь-який);
- 3-4 склянки борошна (залежить від її якості);
- По дрібці солі і харчової соди.
Процес приготування:
- Просіяне борошно посолити.
- Кефір злегка підігріти (температура не повинна перевищувати 40 градусів) і додати до нього соду.
- В теплий кефір, акуратно, невеликими порціями вводиться борошно.
- Замісити м’яке, еластичне тісто. При цьому кількість борошна може дещо відрізнятися від вказаного в рецепті. Все залежить від її якості.
- Тісто покласти в пакет і відправити на 30 хвилин у холодильник.
- Тісто готове до ліплення. Використовуючи різні начинки можна отримати неймовірно смачне східне блюдо.
Секрети та хитрості приготування тіста для мантів по-узбецьки
Щоб манти отримали смачними і не розвалилися в процесі варіння або подачі на стіл, під час їх приготування потрібно дотримувати деякі правила:
- Борошно, що використовується для замішування тіста, обов’язково повинна бути просіяної. Ця маніпуляція дозволяє їй насититися киснем, в результаті чого готове тісто буде дуже м’яким.
- Зазначене в рецептах кількість продуктів приблизне. Під час їх використання слід орієнтуватися на якість і умови приготування. У зв’язку з тим, що борошно може відрізнятися відсотком клейкості, то її може піти на замішування більше або менше тієї кількості, яка вказана.
- Тісто після замішування може вийти занадто м’яким. У такому разі його треба довше потримати на холоді (1 година замість 15 хвилин).
- Якщо тісто вийшло навпаки занадто твердим, то виправити ситуацію допоможе рослинне масло, яке в нього додається.
- Тісто, замішане на окропі, виходить більш податливим в ліпленні.
- Зробити тісто еластичним допоможуть яйця і молоко. Такі манти в процесі варіння ніколи не порвуться.
- Щоб максимально тонко розкачати тісто, потрібно змастити поверхню, на якій це буде робитися рослинним маслом.
- Класичні узбецькі манти готують з бараниною. Але, так як у нас не завжди можна знайти таке м’ясо, його допускається замінити на якісну яловичину. Тільки в такому разі її потрібно не рубати, а зробити з неї фарш на м’ясорубці. Це пов’язано з тим, що за 30-40 хвилин, а саме стільки готуються манти, яловичина просто не встигне приготуватися, і виявиться занадто жорсткою.
- Кількість цибулі у фарші повинно бути рівним кількості м’яса. При цьому його треба дрібно порізати. Тільки так, готове блюдо вийде соковитим.
- Щоб манти під час приготування не прилипли до посуді, в якій вони готуються і не порвалися, перш ніж їх викладати на лист мантоварки або пароварки, їх необхідно знизу змастити рослинним маслом.