Тісто для мантів по-узбецьки – класичний рецепт і варіанти
Манти в народі називають великими пельменями. Блюда дійсно схожі між собою, але відрізняються розміром. Манти не тільки більше пельменів в 3-4 рази, але ще й начинюються не прокрученою через м’ясорубку м’ясом, а порубаним вручну, і великою кількістю цибулі. Їх легко можна приготувати і самостійно вдома. Головне, вибрати правильний рецепт тіста для мантів по-узбецьки.
Класичне тісто для мантів по-узбецьки
Інгредієнти: кіло високосортного борошна, 2 курячих яйця, 40 мл якісного оливкової олії, 420 мл фільтрованої води, 1 ст. л. кухонної солі.
У глибоку ємність з високого відстані борошно просіюється. В середині насипу робиться виїмка.
У вийшло поглиблення розбиваються сирі яйця.
Окремо у воді розчиняється сіль і оливкове масло. Рідини використовуються холодні.
Вода поступово вливається в борошно. Спочатку ложкою, а потім руками замішується тісто.
Маса загортається в пакет і залишають на півгодини при кімнатній температурі.
Далі можна розкачати тісто і приготувати манти по-узбецьки із заздалегідь підготовленою м’ясною начинкою.
На кефірі
Інгредієнти: 3-3.5 ст. високосортного борошна, 2 ст. кефіру середньої жирності, харчова сода на кінчику ложки дрібної кухонної солі.
Спочатку кефір злегка підігрівається, у нього засипається сода.
Відразу ж в отриману масу тонкою цівкою вводиться заздалегідь просеянная борошно.
Замішується еластичне тісто.
Під плівкою маса буде знаходитися півгодини.
Далі тісто повністю готове до ліплення мантів.
Заварне на окропі
Інгредієнти: півкіло високосортного борошна, 1 ст. ложка рафінованої олії, куряче яєчко, стандартний склянку тільки що скипіла води, 1 ч. ложка кухонної солі.
Спочатку в окропі розчиняється кухонна сіль. Повинні зникнути всі крупинки.
У окремої посуді масло вбивається яєчко.
Борошно просіюється не менше 2 разів. До цього сипучому компоненту додається яєчно-масляна суміш.
Далі в отриману масу тонким струменем вливається солоний окріп. Заміс здійснюється дуже швидко. В результаті в мисці повинно виявитися дуже щільне густе тісто.
Спочатку заміс можна здійснювати спеціальною насадкою міксера. Коли маса охолоне, продовжувати дії руками.
Для замісу береться містка металева чаша. Спочатку в неї виливається трохи підігріте молоко. Туди додається сіль, курячі яйця. Інгредієнти збиваються міксером.
Не зупиняючи роботу міксера, в чашу потроху всипається борошно. Додати потрібно спочатку не весь продукт, а стільки, щоб тісто вийшло схоже на млинцеве.
Чаша з продуктами відправляється на плиту і злегка нагрівається. Вона залишається на вогні при постійному помішуванні, поки опара не загусне.
Коли маса трохи охолоне, можна всипати в неї муку.
Змішалась тісто до отримання м’якого ніжного грудки.
При кімнатній температурі маса, загорнута в пакет, повинна постояти півгодини.
Рецепт дріжджового тіста
Інгредієнти: 320 мл очищеної води, 45 р живих дріжджів, півкіло високосортного борошна, 1 ч. л. цукрового піску, 2 ст. л. рафінованої олії.
Дріжджі кришаться і розводяться в холодній воді. Туди ж додається рафіноване масло, цукровий пісок. Можна вибрати і суміш будь-яких спецій, придатних для м’яса.
Можна потроху додавати просіяне борошно. Для цього використовується саме дрібне сито.
Після додавання борошна маса вимішується двічі. Далі тісто накривається рушником і залишають підходити при кімнатній температурі.
Приблизно через півгодини можна починати формувати манти.
На мінеральній воді
Інгредієнти: 4 стандартних склянки високосортного борошна, 1 склянка мінеральної сильногазованою води, 0,5 ч. л. цукрового піску, 4 ст. л. рафінованої олії, дрібку дрібної солі.
Всі складові, зазначені в рецепті поступово замішуються. Спочатку в мінералці розчиняється сіль та цукровий пісок. Воду треба брати сильногазований.
У масу виливається рафінована олія.
В останню чергу в тісто засипається заздалегідь гарненько просеянная борошно. Потроху замішується тісто.
В результаті маса повинна вийти досить пружною і не липнути до поверхні.
Після цього можна загортати її в плівку і перекладати в тепло на годинку, щоб набухла клейковина, просякнута водою. Без використання яєць тісто виходить особливо м’яким.
У глибоку чашу розбивається яйце. Туди ж відразу викладається сметана і додається сіль. Разом інгредієнти добре перемішуються. Зручно використовувати для цього міксер на мінімальній швидкості.
В отриману масу вливається мінеральна вода.
Поступово в майбутнє тісто всипається заздалегідь просеянная борошно. Після кожної нової порції продукти ретельно перемішуються. Це дозволить уникнути появи грудочок в масі.
У результаті тісто виявиться досить липким. Це нормально. Під кришкою маса залишається приблизно на годину, за який вона стане більш тугий. Якщо не витримати зазначений час, то тісто буде рватися при ліпленні.