Тісто для оладок – 7 рецептів

Пишні оладки на сніданок – швидке і просте блюдо, яке подобається і дітям, і дорослим. Набір продуктів для його приготування залежить лише від їх наявності в холодильнику і смакових уподобань. Адже тісто для оладок буває здобне і пісне, солодке і солоне, з різними наповнювачами і ароматними добавками.

Важливі поради та рекомендації

Як і в будь-якій справі, в процесі приготування оладок є кілька тонкощів. Постарайтеся врахувати їх при замішуванні тіста і смаженні, і кінцевий результат приємно здивує ваших близьких, а в першу чергу вас!

  • Візьміть собі за правило при роботі з будь-яким тестом замішувати його з компонентів однакової температури – кімнатної. А значить заздалегідь вийміть з холодильника яйця і молочні продукти.
  • Не нехтуйте просіюванням борошна перед додаванням її в тісто для оладок. Воно насичує її киснем, і випічка виходить повітряної.
  • Після замісу дайте тісту «підійти» не лише в тому випадку, коли в його складі є дріжджі, але і в інших рецептах — з содою і кисломолочкой.
  • Хочете пишні оладки? Робіть густу консистенцію тіста, щоб воно не зливалося з ложки, а повільно вываливалось. Оладки не повинні розтікатися по сковороді, як млинці.
  • До речі, про посуд для смаження: використовуйте товстостінну «мамину» жаровню, в ній добре утримується потрібна температура.
  • Сковороду спочатку розігрівайте насухо, а потім додайте рослинне масло тонким шаром (не більше 0,5 см).
  • Смажте оладки з одного боку до появи бульбашок на поверхні тіста, а потім перевертайте на іншу сторону і доводите до готовності під кришкою на середньому вогні.

Тісто для оладок на кефірі

Якщо в холодильнику залишився недопитий пакет кисломолочки – це відмінний привід порадувати близьких смачним сніданком. Зробіть тісто на оладки на кефірі, кисляку, йогурті або сироватці – рецепт один і той же!

Отже, вам необхідні:

  • 500 мл некислого кефіру;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 1 яйце;
  • приблизно 3 ст. борошна.
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 1 ч. л. соди (без гірки);
  • рослинна олія для смаження.

Щоб правильно завести тісто на оладки, важливо дотримуватися порядок замісу: від цього залежить, чи буде ваша випічка пишною і повітряної.

Дивіться також:  Вершкова помада — 5 рецептів приготування в домашніх умовах

  • У глибокому посуді змішайте віночком борошно, просіяне 1-2 рази, і соду.
  • В іншому посуді розчиніть в кефірі цукор і сіллю. Розбийте в суміш яйце і добре збовтайте віночком.
  • Додайте борошно в яєчно-молочну суміш, старанно вимішуючи. При необхідності збільшити кількість борошна в рецепті.
  • Залиште на 15 хвилин, прикривши миску серветкою.
  • Розігрійте сковороду з олією.
  • Тісто не перемішуйте! Беріть його обережно великою ложкою і викладайте в киплячий жир.
  • Обсмажили з одного боку, перевертайте на іншу і закривайте кришкою. Доводите до готовності на середньому вогні.

Пишні, смачні оладки можна подавати до столу. Не забудьте доповнити страву сметаною, джемом або згущеним молоком на ваш вибір!

На молоці і соді

Ніжні і смачні оладки виходять за цим рецептом. Секрет повітряного тіста на молоці криється у збитих яєчних білках, як для бісквіта.

Склад продуктів:

  • 200 мл молока;
  • 3 яйця;
  • 250 г борошна;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 0,5 ч. л. соди;
  • жир для смаження.

Рада! Не обов’язково діставати міксер, цілком можна обійтися вінчиком для збивання.

  • Відокремте жовтки від білків.
  • Просійте борошно.
  • У молоко покласти жовтки і цукор, додайте борошно.
  • Погасіть соду малою кількістю лимонного соку або яблучного оцту. Змішайте її з тестом.
  • Збийте білки в піну з сіллю і додати до решти інгредієнтів, акуратно перемішуючи.
  • Обсмажте оладки з обох сторін. Вони виходять не дуже товсті, тому готуються особливо швидко.

Цікаво! Знамениті американські панкейкі – це ті ж оладки на прісному молоці (з деякими нюансами!), але випечені на сухій сковороді.

Пісний рецепт на воді і без яєць

Повна відсутність здоби в будинку ще не привід відмовитися від улюбленого сніданку. Зробіть тісто на воді і побалуйте себе оладки в пост.

Вам знадобляться:

  • 1,5 ст. води;
  • 2-2,5 ст. борошна;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 1 ч. л. сухих дріжджів;
  • рослинне масло — 1 ст. л. в тісто+для смаження.

Увага! Приготування пісних оладок зажадає часу більше звичайного, так як в рецепті використовуються дріжджі. Тому додайте собі на готування зайвих півгодини.

  • У теплій воді розмішайте цукор, сіль і дріжджі, додайте олію.
  • Покладіть в суміш борошно і добре вимішайте.
  • Приберіть в тепле місце на 30 хв, щоб тісто піднялося і збільшилася в обсязі.
  • Не перемішуючи (це важливо), починайте смажити.
Дивіться також:  Горіхова паста – 8 рецептів приготування в домашніх умовах

Готові оладки посипте цукровою пудрою або подайте з джемом. Не забороняється додати рецепт тіста на воді родзинки, шматочки яблук або кураги.

Дріжджове тісто для пишних оладок

Повітряні, ніжні, ароматні, з хрусткою скоринкою! Такі оладки оцінить і стар, і млад. А секрет простий – дріжджове тісто на молоці з додаванням манної крупи.

Склад:

  • 0,5 ст. молока;
  • 1 яйце;
  • 1 ст. борошна;
  • 2 ст. л. манки;
  • 0,25 ст. води;
  • 1 ч. л. швидкорозчинних дріжджів;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 1 г ваніліну;
  • рослинне масло – 1 ст. л. в тісто і для смаження.

Рада! Якщо ви по-старому користуєтеся свіжими дріжджами, то на такий склад продуктів досить шматочка дріжджів розміром з волоський горіх.

  • У підігріте молоко покладіть яйце, цукор, сіль, ванілін і рослинне масло.
  • Додайте просіяне борошно, добре вимісіть.
  • Розчиніть дріжджі в теплій воді і вилийте їх в тісто.
  • Після ретельного перемішування залиште миску з тестом в теплому місці для бродіння на 30-40 хв.
  • Коли тісто підніметься, не перемішуйте його, а беріть з поверхні великою ложкою і викладайте відразу на розігріту сковороду. Обсмажуйте в олії до рум’яної скоринки, обов’язково закриваючи кришкою.

Оладки виходять пухнасті, високі і дуже смачні, з пилу з жару вони особливо гарні. Подавайте їх з холодним молоком або солодким компотом.

На ряжанці

Здобні оладки з майже невловимим смаком топленого молока можна зробити, використовуючи ряжанку.

Вам знадобляться:

  • 0,5 л ряжанки;
  • 3 ст. борошна;
  • 2 яйця;
  • 2 ст. л. цукру;
  • по 0,5 ч. л. солі і соди;
  • олія для смаження.

Рада! Не біда, якщо молочний продукт прострочений: теплова обробка вирішить цю проблему.

  • Перемішайте всі сухі інгредієнти – борошно, соду, сіль і цукор.
  • Розмішайте яйця з ряжанкою.
  • З’єднайте сухі і вологі компоненти і залиште тісто «відпочити» на 15 хв.
  • Не перемішуючи, починайте смажити вироби в добре розігрітій олії.
Дивіться також:  Тісто листкове бездріжджове – 4 рецепта приготування тіста!

Ці оладки готуються дуже швидко: вже за півгодини ви приготуєте цілу гору здобного частування.

Готуємо на сметані

Купили невдалу сметану – занадто рідку або надто кисле?!

Посмажте оладки на нашу рецептом:

  • 400 г сметани (стандартна упаковка);
  • 2,5-3 ст. борошна;
  • 1-2 яйця;
  • 0,5 ч. л. соди;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • цукор і сіль – за смаком;
  • жир для смаження.

Рада! Введіть вітамінні добавки для пишних оладок: дрібно нарізану зелену цибулю, кріп або кріп. Від цього вони стануть ароматними і красивими, а кількість цукру зробіть мінімальним.

  • Змішайте борошно, сіль, цукор і соду в глибокій мисці.
  • Змішайте сметану, масло і яйця.
  • Замісіть густе тісто і дайте йому постояти в теплому місці 10-15 хв.
  • Обсмажте на розігрітій сковороді під кришкою.

Рада! Якщо будете використовувати домашню сметану або магазинний продукт високої жирності, то рослинне масло рецепт вводити не потрібно.

На кисляку

Здавалося б, оладки на скисшем молоці — самий звичайний рецепт, відомий нашим бабусям і мамам. Але варто лише трохи змінити технологію, і виходить шедевр!

Отже, необхідні продукти:

  • 0,5 л кисляку;
  • 3 ст. борошна;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 3 яйце;
  • 1-2 ст. л. цукру;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 0,5 ч. л. соди;
  • жир для смаження.

У вас все вийде, якщо ви строго хоронити мете послідовність дій при замішуванні заварного тіста для пишних оладок.

  • Візьміть емальований сотейник і налийте в нього кисле молоко, додайте яйця, сіль і цукор. Добре перемішайте.
  • Поставте посуд на слабкий вогонь і прогрівайте суміш до помірно гарячого стану, щоб яйця не згорнулися.
  • Зніміть з вогню, додайте борошно і швидко перемішайте.
  • Внесіть в тісто соду, і воно помітно «оживе» — з’являться бульбашки на поверхні.
  • Останнім додайте масло і добре вимішайте.
  • Відразу приступайте до смаження.

Рада! Кількість яєць в цьому рецепті можна зменшити, а в склад ввести різні наповнювачі – шматочки ковбаси чи вареного м’яса, кокосову стружку або розпарені родзинки, крабові палички або пряну зелень.

Прокрутка до верху