Щоб домашні пельмені вийшли смачними і не розвалювалися після варіння, потрібно вміти приготувати для них правильне тісто. Причому яйця в нього додавати зовсім не обов’язково. Є кілька цікавих рецептів, за допомогою яких в умовах домашньої кухні можна зробити круте і досить еластичне тісто для пельменів без яєць.
Класичне тісто для пельменів без яєць
Пельменний тісто вважається самим простим напівфабрикатом. Багато господині часто готують його без використання яєчних продуктів. Щоб готова маса вийшла досить щільною і еластичною, необхідно під час роботи враховувати два важливих правила: використовувати тільки якісні інгредієнти і суворо дотримуватися пропорції.
Класичний варіант тіста для пельменів без яєць передбачає наявність трьох основних компонентів, які потрібно брати в наступному співвідношенні:
- 250 мл теплої води;
- 480 г пшеничного борошна;
- 10 г кухонної солі.
Методика приготування класичного тесту гранично проста:
- Спочатку в теплій водичці треба розчинити сіль.
- Просіяти борошно, а потім висипати її гіркою в миску. У центрі зробити невелике поглиблення.
- Залити в «воронку» солону воду і зробити заміс.
- Дати готовому тісту трохи полежати, обернувши його харчовою плівкою. Це дасть можливість клейковині набрякнути. У результаті тісто стане більш еластичним.
Досвідчені кулінари радять вести перемішування тесту не менше десяти хвилин. Тільки тоді вдасться домогтися бажаного результату.
Пісний рецепт на воді
Використовуючи овочеві або рибні начинки, пельмені можна готувати навіть напередодні релігійних свят. При цьому необхідно навчитися робити пісне тісто на воді без яєць. Варіантів тут може бути багато.
Найпростіший з них передбачає наявність наступних компонентів:
- 160 г борошна;
- 45-55 г картопляного крохмалю;
- 200 г крижаної води;
- щіпка дрібної солі.
Щоб зробити з усього цього гарне тісто, треба:
- Борошно висипати гіркою на стіл. Попередньо її обов’язково потрібно просіяти. У середині зробити невелике поглиблення.
- Крохмаль з’єднати з водою (приблизно 60 м).
- Цю суміш вилити в борошно, посолити і ретельно все перемішати. Залишилася воду додавати не відразу, а порційно.
Як тільки тісто стане достатньо пластичним, і не буде липнути до рук, можна приступати до його розкочуванні. Завдяки крижаній воді воно залишається м’яким і буде добре ліпитися.
На мінералці
Тісто для домашніх пельменів можна робити також і на мінеральній воді.
У цьому випадку в порівнянні з попередніми варіантами у нього буде дві основні переваги:
- Маса збагатиться корисними мінералами.
- Завдяки повітряних бульбашок, присутніх в газованій воді, перемішувати інгредієнти буде набагато легше.
Для такого варіанту потрібно:
- 0,65 кг борошна;
- 250 мл газованої мінеральної води;
- 65-70 г масла рослинного;
- 5 г солі.
Як слід готувати:
- Першим ділом в окремому посуді змішати сіль з водою і маслом.
- Поступово, невеликими порціями вводити борошно. Перемішувати продукти спочатку краще віночком, а вже потім руками.
- Круту і досить щільну масу прикрити вологим рушником і скласти на столі, буквально на півгодини.
Після такої процедури тісто можна вважати повністю готовим до подальшої обробки. Воно буде добре розкачуватись навіть в самий тонкий пласт.
Еластичне тісто для домашніх пельменів
Якщо в якості рідкої основи використовувати суміш води і цільного молока, вийде ще більш ніжне і еластичне тісто.
У цьому випадку знадобиться наступний набір інгредієнтів:
- 320 г борошна;
- щіпка солі;
- 750 мл звичайної води;
- 125 мл молока;
- 17 г масла рослинного.
Готується тісто у три прийоми:
- Просіяне заздалегідь борошно висипати в глибоку посуд гіркою. При бажанні її можна зверху присипати сухими дріжджами (не обов’язково).
- Окремо воду змішати з молоком і сіллю.
- Додати цю масу до борошна.
- Полити продукти маслом і ретельно все перемішати.
В результаті вийде досить щільний грудку тіста, який не буде розповзатися по столу. Саме таким і повинен бути ідеальний напівфабрикат для пельменів.
Готуємо на кефірі
Як показує практика, на кефірі теж можна замісити непогане тісто для пельменів без яєць. Тим, хто звик до класичного варіанту (з водою), цей спосіб може здатися не зовсім звичайним. Тим не менш, його обов’язково варто спробувати.
Для роботи також потрібно всього три основних компоненти:
- 300 г борошна;
- 200 г кефіру;
- 5 г солі.
На практиці готувати тісто виявляється зовсім не складно:
- У глибоку ємність вилити кефір. При цьому необхідно пам’ятати, що він повинен бути холодним. Жирність продукту в даному випадку особливого значення не має.
- Додати сіль і добре розмішувати, поки вона повністю не розчиниться.
- Продовжуючи перемішування, малими порціями вводити борошно. У тесті не повинні бути присутні грудочки. Заміс продовжувати, поки маса не перестане липнути до рук.
- Загорнути тісто в плівку і дати йому полежати на столі десь півгодини. Клейковина повинна набрякнути.
- Через 30 хвилин повторити заміс. Повторне перемішування повинно тривати приблизно хвилин десять.
Тепер готове тісто можна розкачати і спокійно приступати до ліплення. Пельмені з нього виходять м’які і пухкі. Але варити їх треба обережно. При тривалому кип’ятінні вони дійсно можуть розповзтися.
На рослинному маслі
Яйця в тесті зазвичай є склеює компонентом. Без них маса буде вже не такою щільною і одночасно слухняною. Але тісто для пельменів без яєць все-таки можна зробити більш еластичним, якщо додати в його рецептурний склад трохи рослинного масла. Під час ліплення воно стане більш поступливим, і не буде так рватися.
В цьому випадку потрібно взяти:
- на 3 склянки борошна 1 стакан звичайної води;
- 10 г солі;
- 35 г будь-якого рослинного масла.
Зробити це тісто також не скласти великої праці:
- Спочатку потрібно змішати сухі інгредієнти (борошно та сіль).
- Додати до них відведені кількість води і добре перемішати. У такому вигляді маса повинна постояти приблизно чверть години.
- Ретельно вимісити тісто.
- Додати масло і продовжити перемішування, поки сльози не стане рівним і гладким.
За рахунок того, що тісто вже частково настоялося в процесі попереднього замісу, його можна відразу використовувати для розкачування і ліпити улюблені пельмені. Причому воно навіть буде менше клеїтися до столу.
Заварне тісто для пельменів без яєць
Всім відомо, що борошно з водою при високій температурі заварюється, утворюючи в’язку, драглисту масу. Наявність її в тесті зробить напівфабрикат більш пружним. Таке заварне тісто для пельменів у домашніх умовах можна приготувати буквально за кілька хвилин.
Потрібно лише мати в наявності:
- 480 г пшеничного борошна;
- 50 г дезодорованої соняшникової олії;
- трохи кухонної солі;
- 300 мл окропу.
Готується тісто швидко і легко:
- Спочатку треба з’єднати в мисці масло, сіль і все борошно.
- Поступово додаючи окріп, зробити остаточний заміс. Спочатку для роботи краще використовувати лопатку, щоб не обпектися. Пізніше, коли маса трохи охолонути, діяти можна руками.
У результаті відразу виходить дуже еластичне тісто, яке буде чудово розкачуватись. Причому воно зовсім не липне до стола і рук. Крім того, з нього можна зліпити багато пельменів про запас. Навіть після тривалого зберігання в морозилці тісто, приготоване на окропі, збереже свої унікальні властивості, і не буде тріскатися при варінні.