Тісто для пельменів на окропі – 7 рецептів, як приготувати заварне тісто еластичне

Той, хто хоча б раз пробував сам робити вдома пельмені або вареники, знає, що правильно приготоване тісто – це половина успіху. Воно повинно бути ніжним і одночасно міцним. Тільки тоді готові вироби не будуть розвалюватися при варінні. Це цілком реально, якщо робити тісто для пельменів на окропі. У такого рецепту є кілька варіантів.

Універсальне тісто для пельменів на окропі

Недосвідченим господаркам насамперед потрібно спробувати зробити найпростіше тісто для пельменів на окропі. В народі іноді його ще називають «універсальним». Звичайно, адже з такого напівфабрикату виходять не тільки чудові пельмені, але також дуже смачні манти, чебуреки і навіть пироги. Для його приготування потрібно мати:

  • 480 грам борошна;
  • 1 сире яйце;
  • трішки солі;
  • 17 грамів пісного масла;
  • 1 повний стакан крутого окропу.

Готувати тісто потрібно поетапно:

  • Присолив яйце розбити в миску і злегка збити виделкою.
  • Додати відразу всю муку.
  • Зверху залити масло. Гарненько все перемішати.
  • Окремо закип’ятити воду. Відміряти склянку окропу і вилити його в миску. Не варто побоюватися, що маса перетвориться у клейстер. Все буде нормально.
  • Перемішувати ложкою, поки вміст миски не стане більш-менш однорідним.
  • Отриману масу викласти на обробну дошку і зробити остаточний заміс руками. При необхідності можна додати ще трохи борошна.

Це тісто на пельмені, заварені окропом, не вимагає більше ніякої обробки. Його сміливо можна відправляти на лід і ліплення.

Без додавання яєць

Як показує практика, заварне тісто для пельменів можна робити навіть без яєць. При цьому воно виходить таким же м’яким, пружним і податливим. А для роботи потрібні всього три основних компоненти:

  • 50 грам соняшникової олії;
  • 480 грам борошна;
  • 125 мілілітрів окропу.
Дивіться також:  Як приготувати гусака – 12 рецептів смачного приготування цілком і шматочками

Готується тісто дуже швидко:

  • Спочатку в глибокій посуді борошно змішати з олією. Повинна вийти густа, злегка крошковатая маса.
  • Потроху додавати окріп. Перемішування краще вести лопаткою, так як маса виходить досить гарячою. Необхідно намагатися, щоб у неї практично не було грудочок.
  • Як тільки тісто трохи охолоне, викласти його на стіл і продовжувати заміс вручну.

Для зручності масу можна скачати в колобок. По мірі необхідності від нього відрізати шматки і пропустити їх у пласт. Залишки можна покласти в морозильну камеру. До речі слід зауважити, що тісто чудово переносити заморожування. Вона не тріскається і не втрачає в майбутньому своєї первісної пластичності.

Рецепт приготування на молоці

Для домашніх пельменів і вареників добре робити заварне тісто на молоці. Для цього взяти:

  • 2 яйця;
  • 635 грам борошна;
  • 7-8 грамів кухонної солі;
  • 17 грам рослинної олії;
  • 245 мл цільного молока.

Щоб зробити такий напівфабрикат, треба:

  • Просіяне борошно змішати з сіллю і висипати в таз.
  • У центрі гірки зробити невелике поглиблення, а потім вбити туди яйця.
  • Сюди ж залити масло і молоко, підігріте приблизно до 50 градусів.
  • Продукти перемішувати руками, поки не вийде м’яке і гладке тісто.
  • Скачати масу в кулю, обернути його плівкою і залишити на столі для дозрівання на 45-50 хвилин.

За цей час консистенція тіста стане більш ніжною і однорідною. Такий напівфабрикат легко розгортати, а при формуванні виробів він зовсім не липне до рук.

Еластичне заварне тісто в хлібопічці

З тих пір, як з’явилася хлібопічка, готувати тісто стало набагато простіше. Весь процес займає буквально кілька хвилин. Причому все відбувається майже без участі самої господині. Щоб зробити з допомогою звичайної хлібопічки еластичне тісто для пельменів, знадобиться:

  • 375 грам борошна;
  • 5 грамів кухонної солі;
  • 50 грам рослинної олії;
  • 180 мл крутого окропу.
Дивіться також:  Як коптити сало в домашніх умовах?

Технологічний процес в цьому випадку гранично простий:

  • У форму помістити відразу всі продукти.
  • Прикрити щільно кришку і встановити на панелі програму «свіже тісто». Назва може змінюватися в залежності від конкретної моделі хлібопічки. У середньому процедура замісу триває 14-15 хвилин.

Після цього тісто обернути харчовою плівкою, або покласти в поліетиленовий пакет. В такому стані напівфабрикат повинен пролежати десь 20 хвилин при звичайній кімнатній температурі. Після цього його можна використовувати за призначенням.

На мінеральній воді

М’яке, дуже пишне і при цьому досить еластичне тісто можна зробити навіть на мінералці. Причому воду слід брати сильногазований. Чим більше в ній буде пухирців, тим більш повітряним і в той же час податливим вийде тісто.

Готувати його з наступних продуктів:

  • 3,5-4 склянки борошна;
  • 250 мл газованої мінеральної води;
  • 70-75 грам рослинної олії;
  • по ½ чайної ложечки солі і цукру.

Як правильно робити тісто на газованій воді:

  • Борошно з’єднати з цукром і сіллю, потім висипати все це в глибоку миску.
  • У серединці зробити руками невелике поглиблення і обережно влити туди масло.
  • Акуратно перемішуючи інгредієнти, поступово додавати мінералку. Вийде пластичне, однорідне і не липнущее до рук тісто.
  • Масу загорнути в плівку і покласти на 60 хвилин у холодильник.

Після дозрівання пісне тісто можна розкачати і приступати до формування пельменів.

Варіант з яйцем

Використовуючи мінеральну воду, еластичне тісто можна приготувати і з додаванням яєць.

Потрібно:

  • 600 грам борошна;
  • 1 склянку газованої мінералки;
  • 4 грама цукру;
  • яйце;
  • 65-70 грамів масла рослинного;
  • 5 грам дрібної солі.

Покрокова інструкція:

  • Розбити в миску яйце.
  • Додати решту складу (крім борошна). Продукти добре перемішати віночком. Маса відразу починає пінитися.
  • Невеликими порціями вводити борошно. На цьому етапі для перемішування краще підійде силіконова лопатка.
  • Як тільки маса стане досить щільною, і не буде розтікатися, її потрібно перенести на стіл. Остаточний заміс буде відбуватися саме тут. Додатково може знадобитися ще трохи борошна. Це обов’язково треба врахувати.
  • Куля з тіста прикрити рушником (або харчовою плівкою) і відкласти його в бік на 20 хвилин.
Дивіться також:  Тушкована капуста зі свининою – 8 рецептів

Після закінчення часу напівфабрикат буде повністю готовий до роботи.

Супер-тісто на окропі для пельменів

Щоб зробити смачні пельмені в умовах домашньої кухні, досвідчені кулінари радять використовувати супер-тісто. Щоправда, для його приготування знадобиться вже інший набір продуктів:

  • 2 сирі яйця;
  • 50 грам вершкового масла;
  • 480 грам борошна;
  • щіпка солі;
  • 250 мілілітрів окропу.

Методика приготування напівфабрикату:

  • У каструлі закип’ятити воду.
  • Покласти в неї шматочок масла і посолити. Дочекатися, поки продукти розчиняться.
  • Засипати частину борошна (160 грам) і швиденько перемішати.
  • По черзі вбити яйця. Спочатку перемішувати ложкою, а потім, коли маса трохи охолоне, руками.
  • Повільно, невеликими порціями ввести муку. Як тільки тісто перестане липнути до рук, заміс можна припинити.
  • Напівфабрикат обернути плівкою і дати йому 30 хвилин відпочити.

Вийде просто чудове тісто: м’яке, податливе, міцне і дуже еластичне. Його легко розгортати, а готові вироби після ліплення не тріскаються. Крім того, вони не розпадаються під час варіння, залишаючись цілими і апетитними.

Прокрутка до верху