Той, хто хоча б раз пробував сам робити вдома пельмені або вареники, знає, що правильно приготоване тісто – це половина успіху. Воно повинно бути ніжним і одночасно міцним. Тільки тоді готові вироби не будуть розвалюватися при варінні. Це цілком реально, якщо робити тісто для пельменів на окропі. У такого рецепту є кілька варіантів.
Універсальне тісто для пельменів на окропі
Недосвідченим господаркам насамперед потрібно спробувати зробити найпростіше тісто для пельменів на окропі. В народі іноді його ще називають «універсальним». Звичайно, адже з такого напівфабрикату виходять не тільки чудові пельмені, але також дуже смачні манти, чебуреки і навіть пироги. Для його приготування потрібно мати:
- 480 грам борошна;
- 1 сире яйце;
- трішки солі;
- 17 грамів пісного масла;
- 1 повний стакан крутого окропу.
Готувати тісто потрібно поетапно:
- Присолив яйце розбити в миску і злегка збити виделкою.
- Додати відразу всю муку.
- Зверху залити масло. Гарненько все перемішати.
- Окремо закип’ятити воду. Відміряти склянку окропу і вилити його в миску. Не варто побоюватися, що маса перетвориться у клейстер. Все буде нормально.
- Перемішувати ложкою, поки вміст миски не стане більш-менш однорідним.
- Отриману масу викласти на обробну дошку і зробити остаточний заміс руками. При необхідності можна додати ще трохи борошна.
Це тісто на пельмені, заварені окропом, не вимагає більше ніякої обробки. Його сміливо можна відправляти на лід і ліплення.
Без додавання яєць
Як показує практика, заварне тісто для пельменів можна робити навіть без яєць. При цьому воно виходить таким же м’яким, пружним і податливим. А для роботи потрібні всього три основних компоненти:
- 50 грам соняшникової олії;
- 480 грам борошна;
- 125 мілілітрів окропу.
Готується тісто дуже швидко:
- Спочатку в глибокій посуді борошно змішати з олією. Повинна вийти густа, злегка крошковатая маса.
- Потроху додавати окріп. Перемішування краще вести лопаткою, так як маса виходить досить гарячою. Необхідно намагатися, щоб у неї практично не було грудочок.
- Як тільки тісто трохи охолоне, викласти його на стіл і продовжувати заміс вручну.
Для зручності масу можна скачати в колобок. По мірі необхідності від нього відрізати шматки і пропустити їх у пласт. Залишки можна покласти в морозильну камеру. До речі слід зауважити, що тісто чудово переносити заморожування. Вона не тріскається і не втрачає в майбутньому своєї первісної пластичності.
Рецепт приготування на молоці
Для домашніх пельменів і вареників добре робити заварне тісто на молоці. Для цього взяти:
- 2 яйця;
- 635 грам борошна;
- 7-8 грамів кухонної солі;
- 17 грам рослинної олії;
- 245 мл цільного молока.
Щоб зробити такий напівфабрикат, треба:
- Просіяне борошно змішати з сіллю і висипати в таз.
- У центрі гірки зробити невелике поглиблення, а потім вбити туди яйця.
- Сюди ж залити масло і молоко, підігріте приблизно до 50 градусів.
- Продукти перемішувати руками, поки не вийде м’яке і гладке тісто.
- Скачати масу в кулю, обернути його плівкою і залишити на столі для дозрівання на 45-50 хвилин.
За цей час консистенція тіста стане більш ніжною і однорідною. Такий напівфабрикат легко розгортати, а при формуванні виробів він зовсім не липне до рук.
Еластичне заварне тісто в хлібопічці
З тих пір, як з’явилася хлібопічка, готувати тісто стало набагато простіше. Весь процес займає буквально кілька хвилин. Причому все відбувається майже без участі самої господині. Щоб зробити з допомогою звичайної хлібопічки еластичне тісто для пельменів, знадобиться:
- 375 грам борошна;
- 5 грамів кухонної солі;
- 50 грам рослинної олії;
- 180 мл крутого окропу.
Технологічний процес в цьому випадку гранично простий:
- У форму помістити відразу всі продукти.
- Прикрити щільно кришку і встановити на панелі програму «свіже тісто». Назва може змінюватися в залежності від конкретної моделі хлібопічки. У середньому процедура замісу триває 14-15 хвилин.
Після цього тісто обернути харчовою плівкою, або покласти в поліетиленовий пакет. В такому стані напівфабрикат повинен пролежати десь 20 хвилин при звичайній кімнатній температурі. Після цього його можна використовувати за призначенням.
На мінеральній воді
М’яке, дуже пишне і при цьому досить еластичне тісто можна зробити навіть на мінералці. Причому воду слід брати сильногазований. Чим більше в ній буде пухирців, тим більш повітряним і в той же час податливим вийде тісто.
Готувати його з наступних продуктів:
- 3,5-4 склянки борошна;
- 250 мл газованої мінеральної води;
- 70-75 грам рослинної олії;
- по ½ чайної ложечки солі і цукру.
Як правильно робити тісто на газованій воді:
- Борошно з’єднати з цукром і сіллю, потім висипати все це в глибоку миску.
- У серединці зробити руками невелике поглиблення і обережно влити туди масло.
- Акуратно перемішуючи інгредієнти, поступово додавати мінералку. Вийде пластичне, однорідне і не липнущее до рук тісто.
- Масу загорнути в плівку і покласти на 60 хвилин у холодильник.
Після дозрівання пісне тісто можна розкачати і приступати до формування пельменів.
Варіант з яйцем
Використовуючи мінеральну воду, еластичне тісто можна приготувати і з додаванням яєць.
Потрібно:
- 600 грам борошна;
- 1 склянку газованої мінералки;
- 4 грама цукру;
- яйце;
- 65-70 грамів масла рослинного;
- 5 грам дрібної солі.
Покрокова інструкція:
- Розбити в миску яйце.
- Додати решту складу (крім борошна). Продукти добре перемішати віночком. Маса відразу починає пінитися.
- Невеликими порціями вводити борошно. На цьому етапі для перемішування краще підійде силіконова лопатка.
- Як тільки маса стане досить щільною, і не буде розтікатися, її потрібно перенести на стіл. Остаточний заміс буде відбуватися саме тут. Додатково може знадобитися ще трохи борошна. Це обов’язково треба врахувати.
- Куля з тіста прикрити рушником (або харчовою плівкою) і відкласти його в бік на 20 хвилин.
Після закінчення часу напівфабрикат буде повністю готовий до роботи.
Супер-тісто на окропі для пельменів
Щоб зробити смачні пельмені в умовах домашньої кухні, досвідчені кулінари радять використовувати супер-тісто. Щоправда, для його приготування знадобиться вже інший набір продуктів:
- 2 сирі яйця;
- 50 грам вершкового масла;
- 480 грам борошна;
- щіпка солі;
- 250 мілілітрів окропу.
Методика приготування напівфабрикату:
- У каструлі закип’ятити воду.
- Покласти в неї шматочок масла і посолити. Дочекатися, поки продукти розчиняться.
- Засипати частину борошна (160 грам) і швиденько перемішати.
- По черзі вбити яйця. Спочатку перемішувати ложкою, а потім, коли маса трохи охолоне, руками.
- Повільно, невеликими порціями ввести муку. Як тільки тісто перестане липнути до рук, заміс можна припинити.
- Напівфабрикат обернути плівкою і дати йому 30 хвилин відпочити.
Вийде просто чудове тісто: м’яке, податливе, міцне і дуже еластичне. Його легко розгортати, а готові вироби після ліплення не тріскаються. Крім того, вони не розпадаються під час варіння, залишаючись цілими і апетитними.