Тісто для пиріжків з сухими дріжджами – 7 рецептів
Щоб регулярно радувати своїх домашніх вдалою «пухової» випічкою, достатньо добре вивчити, як готувати тісто для пиріжків з сухими дріжджами. В запасі у кожної господині повинні бути кращі його рецепти. Відразу кілька вдалих варіантів такого тесту опубліковані далі.
Тісто для пиріжків з сухими дріжджами на молоці
Інгредієнти: 380-390 мл жирного молока, 15 г дріжджів швидкодіючих, 2 курячих яйця, 2-4 ст. ложки цукрового піску, ½ ч. ложки кухонної солі, півкіло високосортного борошна, 110 мл рафінованої олії.
Половина молока трохи підігрівається. Опускаючи пальця у рідину, господиня не повинна відчувати різкої зміни температури.
В молоко висипаються дріжджі, перемішані з піском.
У масу висипається половина склянки борошна (заздалегідь просіяної). Після ретельно перемішування майбутня опара без грудочок закривається рушником і забирається на тепло.
В окремій мисці збиваються яйця з кухонною сіллю. Ця суміш з’єднується з покрывшейся бульбашками опарою і рештою молоком.
При постійному додаванні борошна замішують тісто.
Коли тісто буде легко відставати від стінок миски, можна залишати його відпочити на 15-17 хвилин.
На сметані
Інгредієнти: 820 г високосортного борошна, 420 г сметани середньої жирності, 3 курячих яйця, 75 г цукру-піску, 1 ч. ложка з гіркою швидких дріжджів, 95 мл фільтрованої води.
В трохи теплій воді розчиняються дріжджі. Маса повинна постояти близько 20 хвилин.
Яйця збиваються міксером з цукром до пишності. У кінці суміш вводиться сметана.
Підготовлені продукти з двох перших кроків змішуються, і до них починає подсыпаться пшеничне борошно.
Замішане еластичне тісто залишають на годинку в місці без протягів.
Коли маса добре підійде і збільшиться в розмірі, можна починати формувати основу для випічки.
З сухими дріжджами на воді
Інгредієнти: півкіло високосортного борошна, 1 гранований склянку теплої кип’яченої води, 1 ч. ложки швидких дріжджів, 1,5 ч. ложки кухонної солі і цукру-піску, 1 ст. ложка рафінованої олії.
В 100 мл теплої водички розлучаються сухі дріжджі. В решті воді розмішують сипучі компоненти, крім борошна. Всі кристали повинні повністю розчинитися.
Рідини з двох чаш з’єднуються. До них починає поступово всыпаться борошно. При перемішуванні потрібно ретельно стежити, щоб не утворювалися грудочки.
В процесі замісу вода повинна залишатися теплою.
У підсумку вийде еластичне м’яке дріжджове тісто для пиріжків.
Маса залишається під марлею в містечку без протягів на 40-45 хвилин.
Без додавання яєць
Інгредієнти: 460 г високосортного борошна, повний гранований стакан не холодного молока, 1 ст. ложка цукрового піску, дрібку солі, 7 г сухих дріжджів, 4 ст. ложки рафінованої олії.
В холодне молоко висипаються всі сухі компоненти рецепту, крім борошна. Всі компоненти ретельно перемішуються. Далі додається 2 ст. ложки борошна.
Маса переміщається в місце без протягів на 10-15 хвилин.
У настоявшуюся опару просіюється залишилася борошно. Коли тісто в результаті перемішування загусне, можна додати в нього масло.
Маса буде настоюватися в теплі близько години. Далі можна готувати з неї будь-яку випічку.
На кефірі для пиріжків
Інгредієнти: 1 стандартний стакан кефіру середньої жирності, півсклянки олії, 3 склянки високосортного борошна, 1 ч. ложка солі, 1 ст. ложка цукрового піску, 11-12 г дріжджів швидкодіючих.
Для тіста потрібно використовувати підігрітий кефір. Найзручніше доводити рідину до потрібної температури в емальованому мисці. Кефір не повинен стати гарячим.
Коли кисломолочний продукт буде знято з плити, в нього додається масло та сухі компоненти, крім дріжджів і борошна. Цей компонент просіюється в окремий посуд. В процесі продукт насититься киснем і стане більш повітряним.
До борошна додаються дріжджі. Компоненти добре перемішуються.
У підготовлену борошно з дріжджами виливається рідина з другого кроку.
Інгредієнти: чашка теплої фільтрованої води, 1 куряче яйце і один білок, 3 ст. ложки рафінованої олії, 3,5 чашки високосортного борошна, 2 ст. ложки сухого молока, від 1 до 4 ст. ложок цукрового піску (залежно від того, солодкі чи плануються пиріжки), 2 ч. ложки швидких дріжджів і в половину менше солі. Використовується ємність об’ємом 240 мл
Спочатку в чашу кухонного помічника по черзі виливаються всі заявлені в рецепті рідкі компоненти. Це тепла вода, рафіноване масло, сире яйце і білок. Залишився жовток можна буде використовувати для змазування випічки.
Борошно просіюється поверх рідких компонентів. Ложкою на її поверхні робиться 4 заглиблення. У них засипається по черзі цукор, сухе молоко, сіль, дріжджі.
Чаша вставляється в хлібопічку і в режимі «Тісто» залишається на 90 хвилин.
Поки замішується тісто, можна зайнятися начинкою.
Рецепт заварного дріжджового тіста
Інгредієнти: 680-710 р високосортного борошна, повний гранований стакан теплої води, стільки ж крутого окропу, 1 ст. ложка дріжджів швидкодіючих, аналогічну кількість цукрового піску, 3 ст. ложки рафінованої олії, 1 ч. л. кухонної солі.
В глибокій чаші змішується половина склянки просіяного пшеничного борошна, все вказане кількість дріжджів та інші сухі компоненти.
У масу виливається тепла водичка. Складові добре перемішуються віночком.
В окремому посуді заварюється окропом 3-4 ст. ложки пшеничного борошна з маслом. Гаряча суміш швидко з’єднується з масою з перших двох кроків.
Залишається лише додати іншу партію борошна.
Спочатку тісто міситься лопаткою до отримання однорідності, потім – руками.
Коли маса перестане липнути до миски і пальцях, її можна відразу використовувати для формування майбутньої випічки.