Тісто для піци – 10 смачних рецептів

Піца – це блюдо, яке однаково люблять і дорослі, і діти. Начинку для неї можна приготувати практично з будь-яких залишків продуктів в холодильнику – шматочки сиру, пари скибочок ковбаси, сосисок, томатів, маринованих огірочків, оливок, цибулі і т. д. А ось тісто для піци замішується строго за обраним рецептом. Саме від нього в першу чергу залежить смак готового частування.

Класичне тісто для піци — покроковий рецепт

Величезна кількість піцерій у кожному місті підказує, якою популярністю користується блюдо, але далеко не кожна господиня знає, як підійти до тесту для такої випічки. Насправді готується воно досить просто з наступних продуктів: 480 г борошна, 1 ч. л. солі, 310 мл чистої питної води, 2 ч. л. швидких дріжджів, 3-4 ст. л. оливкової олії.

  • У борошно висипають сухі дріжджі, додається вода і масло. Бажано, щоб продукти були не холодними.
  • Із зазначених інгредієнтів замішують м’яке тісто, яке накривається плівкою і відправляється в теплому місці на 40-50 хв.
  • Далі можна приступати до формування основи страви.

Із зазначеної кількості компонентів вийде три основи діаметром близько 33 див.

Готуємо без додавання дріжджів

Навіть якщо під рукою у кулінара не виявилося дріжджів, це не завадить йому порадувати домашніх соковитою ароматною піцою. З інших інгредієнтів буде використовуватися: 420 г борошна, щіпка дрібної солі, 45 г вершкового маргарину, 110 мл крижаної води, щіпка цукру.

  • Спочатку борошно просіюється на стіл у вигляді невисокої гірки.
  • В її центрі робиться поглиблення, куди вливається холодна солона вода. Інгредієнти акуратно перемішуються ножем. У результаті повинна вийти однорідна крута маса.
  • Через 1,5 години відпочинку під рушником в холоді тісто витягується, розкочується і в його середину відправляються шматочки маргарину.
  • Маса защипывается за принципом конверта, присипається борошном і тонко розкочується (швом вниз).
  • Після складання тесту в три рази воно ще раз добре розкочується качалкою.
  • Процедура складання і розкатування знову повторюється.
  • Ще через 1 годину в холоді маса готова для приготування піци.

Таке тісто для піци без дріжджів дозволить приготувати тонке хрустке частування з будь-якою начинкою.

На кефірі

Найпростіше тісто готується дуже швидко. Цьому сприяє спільна робота дріжджів і кисломолочних бактерій з кефіру. Крім молочного продукту (130 мл), береться: ½ маленької ложки швидких дріжджів, щіпка солі, 200-220 г борошна, 6-7 г цукрового піску.

  • Кефір злегка підігрівається, всипати в нього всі сухі компоненти (від борошна лише 1/3 частина).
  • Після ретельного перемішування віночком маса повинна постояти до появи на її поверхні явних бульбашок.
  • Далі можна засипати борошно і починати вимішувати тісто для піци на кефірі.
  • У підсумку воно повинно легко відставати від пальців.
Дивіться також:  Дріжджове тісто на піцу – 12 рецептів приготування пишного і тонкого тіста

Тісто відмінно піднімається, тому для приготування тонкої піци, потрібно максимально ретельно його розгортати.

Дріжджове тісто для піци

Таке тісто буде настоюватися не менше 1,5-2 годин, тому вимішувати його потрібно заздалегідь. Для цього слід підготувати продукти: 520 г пшеничного борошна, 2 ст. л. солі, 320 мл питної води, ½ ст. л. швидких дріжджів, 1 ч. л. цукру-піску.

  • Від нагрітої води відливається приблизно 90 мл, у яких розчиняються дріжджі і цукор. Під харчовою плівкою опара буде підходити кілька хвилин. Коли суміш запузырится, можна продовжувати з нею працювати.
  • Борошно пару раз просіюється, солиться і висипається в дріжджову суміш.
  • Після ретельного замісу має вийти пружне тісто, легко відставати від пальців. При необхідності можна додати ще борошна або рідини.
  • В теплому місці маса настоюється не менше 1,5 год. Після обминания можна перетворювати її в основу для піци.

Допускається довго зберігати таке дріжджове тісто в морозилці.

Пісний варіант на воді

Головний секрет обговорюваної маси криється в її ретельному тривалому замішуванні. Доведеться чимало попрацювати руками. В рецепті використовується: 120 мл кип’яченої охолодженої води, 1,5 ст. борошна, 4-5 ст. л. оливкової олії, сіль.

  • Дуже важливо добре просіяти борошно в широку миску. Бажано зробити це кілька разів.
  • До просіяної муки додається дрібка солі, за бажанням чорний мелений перець, а також вода і масло.
  • Спочатку маса вимішується ложкою, потім – викладається на стіл і ретельно промінается руками. Робити це слід не менше 10-12 хвилин.
  • Тісто скручується в «колобок», обертається харчовою плівкою і забирається в холод на 45-55 хвилин.

Для приготування піци маса розкочується товщиною приблизно в 5-7 мм, змащується обраним соусом і посипається начинкою.

Тонке тісто для італійської піци

Саме таке тісто користується особливою популярністю у кулінарів. Адже воно дозволяє приготувати частування як в самих відомих піцеріях Італії. В склад рецепта входить: близько 4 ст. білого борошна, 2,5 маленької ложки швидких дріжджів, 1,5 ст. питної води, щіпка цукру-піску, 1,5 ст. л. якісного оливкової олії, дрібка дрібної солі.

  • На першому етапі вода підігрівається, в ній розчиняється цукор, дріжджі. Далі потрібно дати компонентів прокинутися і приступити до роботи. Для цього вистачить 5-7 хвилин.
  • Поки готується опара, в окремій мисці змішується оливкова олія, сіль, просеянная борошно. Вже на цьому етапі можна всипати дрібку орегано.
  • Обидві маси з’єднуються і перемішуються.
  • У підсумку вийде густе нелипким тісто, яке після змащування оливковою олією під харчовою плівкою буде настоюватися близько 1,5 години поруч з джерелом тепла.
Дивіться також:  Тісто для піци як в піцерії – 7 рецептів

На розкачане тонке тісто викладається начинка, соус, і частування запікається в духовій шафі до готовності.

Як приготувати на молоці?

На основі з молоком піца завжди виходить дуже ситною. Відмінно, якщо вдасться взяти домашній продукт. Але і магазинне молоко цілком підійде (1 склянка). Крім нього, буде використовуватися: сире яйце, 1/3 ч. л. харчової соди, 12-14 ст. л. пшеничного борошна, 1 маленька ложка солі.



  • Яйце добре збивається з сіллю. На поверхні маси повинна з’явитися стійка піна. Можна використовувати для цього міксер або спеціальну насадку блендера.
  • Далі в масу додається молоко кімнатної температури і харчова сода. Гасити останню не потрібно.
  • Після ретельного вимішування тесту буде потрібно трохи відпочити. Достатньо 12-15 хвилин.
  • У цей час можна підготувати начинку, наприклад, подрібнити томати мариновані огірочки, обсмажити печериці з цибулею, копчені ковбаски нарізати, потерти сир.
  • Форма для запікання змащується будь-яким маслом або жиром, в неї вливається тісто, а зверху викладаються вибрані добавки.
  • Випікатися страва буде всього 15-20 хвилин в жаркому духовому шафі (при 200-220 градусах).

Перед додаванням начинки варто змастити отримане швидке тісто для піци кетчупом з прованськими травами або будь-яким іншим улюбленим соусом.

Пишне тісто для піци

Пишний варіант тесту дозволяє приготувати так звану «американську» піцу. Вона виходить товстої ситної і апетитною. Начинка до такої страви підійде абсолютно будь-яка. А для тіста потрібно підготувати: 320 мл чистої питної води, 1 ч. л. цукру, 440 г пшеничного білого борошна вищого сорту, 2 маленькі ложки швидких дріжджів, щіпку солі і таку ж кількість кукурудзяного крохмалю, 30 мл оливкової олії. Як зробити тісто для піци пишним, детально розказано далі.

  • Найкраще в процесі замісу використовувати наявну в запасі кухонну техніку. Наприклад, міксер, комбайн або блендер зі спеціальною насадкою. Це значно полегшить роботу господині.
  • Тепла (не гаряча!) питна вода подслащивается і з’єднується з дріжджами. Отримана суміш залишають на декілька хвилин.
  • У глибокій мисці змішується оливкова олія, сіль і відразу все борошно (попередньо просеянная).
  • Дві маси з’єднуються і добре вимішується. В залежності від якості борошна може знадобитися ще трохи цього інгредієнта. Головне, щоб тісто вийшло еластичним і досить м’яким.
  • Маса повинна полежати в теплі близько 2 годин, поки вона значно не збільшиться в розмірі.
Дивіться також:  Рідке тісто для піци — 7 рецептів

По закінченню рекомендованого часу тісто розкочується в коржик і залишається ще на 25 хвилин. Тільки після цього можна покривати його соусом і начинкою.

Хрусткий і смачний рецепт з сухими дріжджами

Це ще один італійський рецепт. Швидше за все, відразу після першої проби він відправиться прямо в кулінарну книгу господині. Рецепт включає в себе: 460 г борошна 1-го сорту, 12 г солі, 4 м швидких дріжджів, 40 мл оливкової олії холодного віджиму, 1 ч. л. цукру-піску, 330 мл теплої питної води.

  • Ідеальна температура для використовуваної рідини – 30-40 градусів. У більш гарячої рідини дріжджі нерідко гинуть. У воді розмішують сіль і оливкове масло.
  • Борошно просіюється в широку миску, з’єднується з швидкими дріжджами і цукром-піском. Після ретельного перемішування сухі компоненти викладаються гіркою, в центр якої виливається підігріта вода з олією і сіллю.
  • Руками перемішується два види компонентів до однорідності. У щедро припыленной борошном ємності тісто покривається плівкою і забирається на тепло для расстойки. Можна для цього надіслати його не нагріте духова шафа з включеним світлом.
  • Коли маса зросте приблизно в 2 рази, саме час розкачувати тісто під піцу.

Важливо не забувати робити на основі невисокі бортики, щоб соус і начинка не витікали назовні.

Листкове дріжджове тісто

Піца з листкового тіста виходить особливо смачною – хрусткою, тонкою, ніжною. А готується вона дуже просто, застосувавши такі інгредієнти: сире яйце, 2 ст. білого борошна, 1/3 ч. л. солі, половина стандартної пачки вершкового масла, 1 ст. л. цукру-піску, 1,5 ст. коров’ячого молока, 25 г свіжих дріжджів.

  • Для початку свіжі дріжджі, заздалегідь витягнуті з холодильника, розводяться в злегка підігрітому молоці.
  • В отриману суміш висипається цукор, виливається яйце, додається сіль.
  • Борошно ретельно просіюється через сито. Можливо, буде потрібно повторити цю процедуру неодноразово.
  • Борошно відправляється до молочної суміші.
  • Тісто замішується спочатку ложкою, а потім руками.
  • В останню чергу в нього відправляється рідке масло.
  • Вымешанная до однорідності маса залишається в теплі на 2,5-3 години. За цей час вона повинна значно додати в обсязі.
  • Тісто ділиться на 3 частини. Обидва розкочуються і укладаються один на одного. Пласт складається в 4 рази. Знову потрібно його розкачати і поділити на три шматочки. Процедура повторюється не менше 4-5 разів.

Далі можна відразу ж приступати до приготування піци з листкового тіста.