Смачна і ароматна піца чудово підійде не тільки для швидкого перекусу, але і цілком може замінити сніданок або вечерю. Неважко придбати заморожений варіант цієї страви в супермаркеті, але краще зробити її самостійно. В якості основи зазвичай використовується бездріжджове тісто для піци, яке можна приготувати різними способами.
Класичне бездріжджове тісто для піци
Можна знайти безліч варіантів приготування основи для піци, але традиційним вважається наведений нижче рецепт.
Для приготування знадобиться:
- 300 г борошна;
- яйце;
- 250 мл будь-якого кисломолочного продукту;
- 10 г соди;
- 30 мл оливкової олії;
- сіль.
Порядок роботи:
- Збити яйце віночком, потім додати оливкове масло, сіль, соду і розмішати.
- Ввести в отриману суміш кисломолочний продукт невеликими порціями, після чого довести її до однорідності.
- Всипати в тісто борошно до тих пір, поки воно не перестане прилипати до долонь. Можливо, її потрібно трохи більше, ніж зазначено у списку інгредієнтів.
- За допомогою качалки розкотити основу до потрібного розміру. Важливо пам’ятати, що для піци потрібне тонке тісто, інакше страва погано пропечеться.
Важливо! В основу для піци обов’язково потрібно додавати сіль, інакше вона вийде несмачною, що значно позначиться на результаті.
Бездріжджове тісто для італійської піци
Бездріжджове тісто для італійської піци готується при використанні мінімуму складових.
Для приготування знадобиться:
- 150 мл води або кисляку;
- сіль;
- 20-30 мл оливкової олії;
- 220-250 г борошна.
Процес роботи:
- Насипати сіль у воду або кисле молоко і розмішати до повного розчинення.
- Просіяти борошно, висипати в миску і залити підсоленою рідиною.
- Ввести оливкову олію і замісити круте тісто, після чого надати йому потрібну форму.
Традиційно тісто для піци розтягують руками, але для цього потрібна певна вправність. Щоб не ризикувати, краще використовувати качалку.
Основа для піци на молоці
Ще один популярний вид основи для смачної піци — це бездріжджове тісто на молоці. Можна використовувати його не тільки в свіжому вигляді, але і після того, як воно трохи подкисло — страва це не зіпсує.
Для роботи знадобиться:
- 150 мл молока;
- 320-350 г борошна;
- 2 яйця;
- 40 мл рафінованої олії;
- 10 г солі.
Послідовність дій:
- Просіяти борошно, висипати в миску і змішати з сіллю.
- В іншому посуді з’єднати яйця з молоком і рослинним жиром, збити до однорідності.
- Додавати борошно невеликими порціями, поки тісто не стане щільним, а потім вимісити його руками і розкачати.
Увага! Не можна ставити піцу в холодну духовку, процес випічки повинен проводитися тільки при високих температурах, тому прогрівати відсік для запікання перед тим, як поставити туди страву, потрібно не менше 15 хвилин.
Тісто на кефірі
Зробити основу для національного італійського блюда м’якою і повітряної допоможе кефір в поєднанні з харчовою содою.
Для приготування потрібно:
- 180 мл кефіру;
- яйце;
- 10 г соди;
- сіль;
- борошно;
- 20-30 мл рафінованої жиру.
Послідовність дій:
- Трохи підігріти кефір, а потім висипати в нього сіль і соду. Ретельно вимішати, поки сипучі компоненти не розчиняться.
- В іншому посуді змішати яйце з рослинним жиром, збити віночком, а потім з’єднати з кефіром.
- Додати в основу борошно і вимісити міцне тісто, щоб воно не прилипало до рук.
Рада. Щоб така основа добре пропеклась і не втратила своєї легкості, не варто класти занадто багато начинки.
На основі сметани
Не менш смачним виходить тісто на сметані, і готується вона так само швидко і просто, як у попередньому варіанті.
Для роботи знадобляться:
- 180-220 г жирної сметани;
- 2 яйця;
- 380-450 г борошна;
- 5-7 г соди;
- сіль.
Процес приготування:
- Викласти сметану в глибоку посуд, насипати соду і перемішати.
- Розбити яйця і додати до кисломолочному продукті, а потім збити віночком до однорідності.
- Просіяти борошно підсипати до суміші і зробити круте тісто.
Така основа чудово поєднується з будь-якою начинкою, будь то ковбаса, гриби або морепродукти.
Рідке сметано-майонезное тісто
Коли немає часу або бажання на вимішування тіста, можна зробити основу для піци рідкою.
В процесі приготування знадобиться:
- 30 р сметани;
- 30 г майонезу;
- яйце;
- 80 г борошна;
- 5 г соди;
- 10 мл оцту;
- сіль.
Порядок роботи:
- Змішати в мисці яйця, майонез і сметану, збити до однорідності.
- Загасити соду оцтом, додати в масу і перемішати.
- Маленькими порціями ввести борошно так, щоб тісто залишилося рідким. По консистенції воно повинно нагадувати основу для оладок.
- Вилити складу в змащену жиром форму, викласти зверху начинку і запекти. Перевага такої страви полягає в тому, що готувати його можна не тільки в духовій шафі, але і на плиті.
Увага! До сметано-майонезное тісто не варто сипати занадто багато солі, оскільки соус містить її в достатній кількості.
Листкове бездріжджове тісто
Піца з листкового бездріжджового тіста готується не так швидко, як страви, описані в попередніх рецептах, але результат праць не розчарує.
Для роботи знадобиться:
- 200 мл води;
- 2 яйця;
- 250 г масла або маргарину;
- 350-380 г борошна;
- сіль;
- оцет.
Послідовність дій:
- Трохи підігріти воду, всипати сіль і дочекатися повного її розчинення.
- Змішати рідина зі збитими курячими яйцями, довести масу до однорідності.
- Просіяти борошно, висипати в миску, зробити в центрі поглиблення.
- В отриману «ямку» вилити суміш з солоної води і яєць, а потім додати соду, гашену оцтом, і вимісити основу.
- Коли тісто буде готове, скачати його у формі кулі, в середині притиснути пальцями, вилити всередину розтоплене масло або маргарин, а потім знову вимісити.
- Помістити тісто в холод на 20 хвилин, після чого розкотити, покласти зверху начинку і запекти.
На замітку. Робити піцу на листковій основі можна лише у випадках, коли в якості наповнювача використовується інгредієнти, які не течуть, оскільки таке тісто швидко просочиться виділяється соком і пригорить знизу.
Основа для піци без яєць
Коли в холодильнику не знайшлося яєць, можна приготувати основу для піци і без них.
Для цього знадобляться такі продукти:
- 150 мл кефіру чи кисляку;
- 30 мл очищеної води;
- 350 г борошна;
- 10 г цукру;
- 5 г соди;
- сіль.
Порядок роботи:
- Підігріти кисломолочний продукт, всипати соду, перемішати і залишити на чверть години.
- З’єднати борошно з цукром і сіллю, при бажанні додати приправи.
- Долити до кефіру або кисляку фільтровану воду, знову перемішати і додати до борошна.
- Замісити основу так, щоб вона не прилипала до долонь.
Важливо! Основу для піци не потрібно робити занадто високою, товщина її повинна становити від 15 до 20 мм.
Пісний рецепт на воді без дріжджів
Коли в холодильнику зовсім пусто, а йти до найближчого супермаркету для поповнення припасів не хочеться, можна для піци зробити пісне тісто на воді.
В процесі приготування знадобиться:
- 150 мл води;
- 250 г борошна;
- 20 мл рафінованої жиру;
- сіль.
Послідовність роботи:
- Просіяти борошно, висипати в миску і зробити поглиблення в центрі.
- З’єднати сіль з водою і олією, додати до борошна і вимісити тісто.
- Додати основі форму кульки, затягнути плівкою і залишити на чверть години.
Коли тісто настоїться, його потрібно швидко розкачати і змастити соусом. Після цього залишиться тільки викласти начинку і відправити блюдо запікатися.