Тісто для піци на кефірі -10 найкращих рецептів

Чи можна на кефірі приготувати смачне тісто для піци? Піца вже багато років тому перестала вважатися «іноземкою». Не випадково наші господині рідко користуються класичним італійським рецептом, вважаючи за краще експериментувати з тестом для цього економного і ситного страви.

Одним із улюблених компонентів для різних варіантів тесту є кефір. Тісто, замішане на кефірі, часто використовується і як основа для піци. Як правильно підготувати тісто на кефірі, щоб піца вийшла смачною? Зупинимося на найбільш важливих моментах:

  • Для піци підійде кефір будь-якої жирності. Але найкраще тісто виходить на кефірі невисокої жирності (краще всього брати одновідсотковий продукт).
  • Перед використанням кефір потрібно обов’язково підігріти, щоб він став теплим. Інакше тісто не вийде однорідним, у ньому залишаться грудочки.
  • Якщо в холодильнику немає кефіру, то його цілком може замінити кисле молоко або сметана.
  • Борошно для піци переважно брати вищого сорту. З борошна першого сорту тісто вийде темним і буде мати своєрідний присмак.
  • Якщо додати в тісто на основі кефіру соду, то воно стане пишним і м’яким. При цьому соду можна погасити оцтом або лимонною кислотою, а можна висипати в тісто непогашеної. Її погасить кефір.
  • Тісто на кефірі для приготування піци можна зробити як густим, так і рідким. На рідке тісто начинка кладеться відразу. Якщо тісто густе, то спочатку печеться основа, тільки після цього кладеться начинка.
  • Якщо начинку покласти на густе тісто відразу, то корж під нею може погано пропектися. Для випікання основи зазвичай потрібно від 10 до 20 хвилин (в залежності від товщини шару).
  • Основу будь-якого тесту (густого або рідкого) потрібно робити невеликої товщини (не більше півтора сантиметрів). Занадто товста коржик погано пропечеться всередині.
  • Якщо Ви віддаєте перевагу тонку піцу, то в основі після випікання слід зробити проколи вилкою в декількох місцях.
  • Якщо для піци береться рідкий варіант тесту, то дно форми, в якій вона буде випікатися, потрібно обов’язково накрити папером для випікання (або пергаментом). В іншому випадку піцу буде дуже складно зняти.
  • Температура випікання залежить від типу духовки. Якщо піца готується в електричній духовці, то температура повинна бути дорівнює 180 градусам. Якщо ж у газовій духовці – 200-220 градусів.
  • Піцу обов’язково потрібно ставити в гарячу духовку, інакше вона не пропечеться. Духовку слід починати розігрівати за 20 (не менше) хвилин до початку випікання.
  • Густе тісто для піци можна використовувати не відразу. Його можна помістити в поліетиленовий пакет і заморозити. Перед приготуванням пакет з тестом потрібно кілька годин потримати в основній камері холодильника. Потім тісто вийняти з пакета, викласти в чашку і прикрити. У такому вигляді воно повинно постояти в теплі близько години.

Найкращий рецепт приготування тіста для піци на кефірі

Інгредієнти для піци на кефірі:

  • 2 (або трохи менше) гранованих склянки борошна;
  • Цукор (5 або 10 грамів);
  • Яйця (2 штуки);
  • 6 г крупної солі;
  • Сода (5 м);
  • Оливкова олія (столова ложка);
  • Кефір (250 мл).
Дивіться також:  Піца з морепродуктами – 5 рецептів в домашніх умовах

Спосіб приготування:

Яйця посолити і розмішати вінчиком. Кефір злегка нагріти в мікрохвильовій печі, розчинити в ньому цукор, потім вилити в нього збиті яйця і оливкове масло. Все знову вимісити.

Соду додати просіяне борошно. Поступово підсипати борошно в миску з рідкими інгредієнтами. Спочатку тісто розмішувати ложкою, а потім, коли воно стане густим, розім’яти руками.

Тісту надати кулясту форму і покласти в чашку. Накрити посуд чистою тканиною і помістити в тепле місце. Воно буде підходити приблизно півгодини.

Тісто розділити на 2 або 3 порції і розкачати в кола 1-1,5 сантиметра завтовшки. Помістити основу для піци на деко і поставити запікатися на 10 хвилин. Потім вийняти корж з духовки, наколоти його в 2-3 місцях. Розподілити по основі начинку і помістити піцу в духовку ще хвилин на 20 (можливо, трохи довше).

Тісто для піци на кефірі без дріжджів і з ними – покрокові рецепти

Тісто для піци на кефірі без дріжджів

Інгредієнти:

  • Яйця (2 одиниці);
  • Сода (10 грамів);
  • Кефір (0,2 л);
  • Цукровий пісок (5 грамів);
  • 2 грама солі;
  • Борошно (трохи менше 2 склянки);
  • 40 мл рафінованої олії;

Спосіб приготування:

  • Кефір поставити в мікрохвильову піч і злегка підігріти.
  • Соду висипати в кефір. Розмішати. Залишити суміш на 5 хвилин.
  • Яйця і сіль змішати в окремому посуді. Вилити їх у кефір із содою, ще раз збити (краще з допомогою віночка або вилки).
  • Додати в посуд з інгредієнтами половину олії. Вимісити.
  • Просіяти борошно. У кілька прийомів висипати її в тісто, постійно перемішуючи, щоб не утворилися грудочки.
  • Коли маса досягне густої консистенції, вилити на неї олію і вимісити густе тісто.
  • Перекласти тісто в миску, припорошений борошном. Зверху покласти чисту тканину. Витримати тісто в приміщенні без протягів.
  • Тісто розділити навпіл. З кожної половини сформувати коло близько 10 міліметрів товщиною.
  • Поставити коржі випікатися в заздалегідь включену духовку на 10 хвилин.
  • Викласти на основи начинку і прибрати піцу в духовку ще на чверть години.

Дріжджове тісто для піци на кефірі

Компоненти:

  • Борошно (близько півтора кілограмів);
  • Швидкодіючі дріжджі (15 грамів);
  • Сіль (12 грамів);
  • Рослинна олія (110 мл);
  • Цукровий пісок (15 грамів);
  • Тепла вода (110 мл);
  • Кефір (500 мл);

Спосіб приготування:

  • Дріжджі і сіль висипати в широку миску, розтерти пальцями.
  • Змішати воду з цукром. Залишити опару під рушником при кімнатній температурі на 20 хвилин. Вона повинна почати пузиритися.
  • Кефір нагріти, але не робити його занадто гарячим, вилити в опару, розмішати.
  • Додати до решти інгредієнтів рослинне масло. Знову вимісити.
  • Борошно просіяти з допомогою сита. Додати в тісто 2 чашки, розмішати виделкою.
  • Додавати борошно до густої консистенції тіста.
  • У шкіру рук втерти невелику кількість рослинної олії і продовжити заміс, розтягуючи, складаючи і вибиваючи долонями тісто.
  • Надати тісту форму колобка, покласти його в миску, прикрити і дати йому піднятися в теплі, приблизно 1 годину.
  • Піднялося тісто обім’яти, знову накрити і залишити на півгодини. Воно повинно знову піднятися.
  • Тісто знову пом’яти руками і розділити на 4 частини. 1 частина піде на піцу, а інші можна покласти в поліетиленові пакети і заморозити.
  • Розтягнути тісто руками коло або прямокутник товщиною близько півтора сантиметрів. При необхідності надати потрібну форму маленької скалки. Викласти корж на деко, в який попередньо слід змастити олією.
  • Випікати основу при 200 градусах хвилин 20.
  • Витягнути корж з духовки, змастити її соусом, викласти начинку.
  • Довести піцу до готовності протягом ще 10 хвилин.
Дивіться також:  Італійська піца – 11 рецептів в домашніх умовах

Швидке тісто на кефірі

Інгредієнти:

  • 15 грамів цукру.
  • 3%-ний оцет (столова ложка);
  • Сода (2 грами);
  • Борошно (приблизно 2 з чвертю склянки);
  • Сіль (2 грами);
  • Кефір (0,4 літра).

Спосіб приготування:

Кефір, яйця, цукор і сіль помістити в миску, добре збити. Соду погасити оцтом в окремій чашці, вилити суміш до решти інгредієнтів і знову перемішати.

В останню чергу в 3-4 прийому висипати в миску з кефірної сумішшю борошно. Кожен раз тісто слід перемішувати до однорідності. В результаті воно повинно придбати консистенцію негустий сметани. Цієї кількості тесту вистачить на 2 сковороди або 1 велике деко.

Тест вилити в бажану посуд, застелену папером для випічки, розподілити на нього начинку. Випікати в заздалегідь нагрітій духовці 2/3 години. Час випікання буде залежати від розміру піци.

Рецепти тесту для піци на кефірі – наш ТОП 5

Тісто для піци на кефірі (простий рецепт)

Інгредієнти:

  • Рослинне масло (150 мл);
  • 10 грамів цукру;
  • 10 г розпушувача для тіста;
  • Сіль (10 грамів);
  • Борошно (приблизно 2,5 склянки);
  • Кефір (300 мл).

Спосіб приготування:

В теплий кефір вилити вказану кількість рослинного масла, висипати сіль і розпушувач для тіста. Все перемішати.

Ситом просіяти борошно і поступово висипати її в суміш. Спочатку заважати тісто ложкою за годинниковою стрілкою. Коли воно досягне густоти, вимісити його руками, злегка змазані рослинним маслом.

Залишити тісто на півгодини під рушником. Тісто повинне вийти податливим і не буде липнути до рук. Його можна розкачати качалкою або розтягнути руками в пласт товщиною не більше півтора міліметрів.

На випечену основу помістити начинку (крім сиру) і поставити піцу в духовку на 20 хвилин. Коли пройде зазначений час, піцу слід витягнути, засипати її сиром і знову відправити запікатися на 10 хвилин.

Тісто для піци на кефірі з майонезом і сметаною

Інгредієнти:

  • Яйце (1);
  • 30 грамів майонезу;
  • 5 грамів солі;
  • 30 грамів сметани;
  • Цукор (5 грамів);
  • Кефір (0,25 мл);
  • Борошно (приблизно півтори склянки).
Дивіться також:  Вегетаріанська піца – готуємо за рецептом з фото

Спосіб приготування:

Яйце розбити в миску, додати в нього сіль і збити до утворення піни. Потім висипати в суміш цукор, викласти сметану і майонез. Перемішати. Поступово висипати в кефірну суміш борошно. Тісто вийде схожим на те, яке замішують на оладки. Тісто ретельно вимісити ложкою і залишити в мисці на чверть години під рушником.

Отримане тісто викласти ложкою на деко або у форму тонким шаром, не забувши попередньо застелити посуд папером для випічки. Відразу ж викласти на тісто начинку і поставити піцу в добре прогріту духовку на півгодини. Повністю спечена піца повинна придбати приємний колір.

Тісто для піци на кефірі без яєць

Інгредієнти:

  • Борошно (приблизно 2 склянки);
  • Цукрового піску 5 грамів;
  • 5 грамів соди;
  • Сіль крупна (6 г);
  • Олія (краще оливкова) 0,9 літра;
  • 200 мл кефіру.

Спосіб приготування:

У кефір висипати соду, перемішати. Дати суміші постояти близько 10 хвилин. Після закінчення зазначеного часу по черзі висипати в ту ж посуд сіль і цукор, вилити масло і змішати. Поступово додаючи борошно, просіяне ситом, замісити густе і м’яке тісто. Помістити його в целофановий пакет і прибрати в холод на півгодини.

Витягнути тісто з пакета, розкачати його в тонкий прямокутний або круглий пласт. Випікати його в духовці (у продовженні чверті години). Потім дістати подрумянившуюся основу з духовки, розподілити на її поверхні начинку. До готовності піци залишиться ще 20 хвилин.

Тісто для піци на кефірі з вершковим маслом

Інгредієнти:

  • Кефір (0,25 літра);
  • 5 грамів соди;
  • Борошно (близько 350 грамів);
  • Вершкове масло (50 грамів);
  • 5 грамів цукрового піску;
  • 2 яйця;
  • Сіль (5 м);
  • Столовий оцет (20 мл).

Спосіб приготування:

В широку миску вилити кефір, розбити в нього яйця, висипати сіль і цукор. Все добре збити. Погашену соду додати в загальну суміш. Замісити тісто, поступово підсипаючи в нього борошно. По консистенції воно повинно бути схоже на нежирну сметану. Вилити тісто нетовстим шаром на деко, застелене пергаментом, викласти на нього начинку. Випікати піцу до готовності (близько півгодини).

Тісто для піци на кефірі з дріжджами і спеціями

Інгредієнти:

  • Кефір (0,2 л);
  • Борошно (300 грамів);
  • 10 грамів швидких дріжджів;
  • Сіль (5 грамів);
  • Оливкова олія (30 мл) ;
  • 15 грамів цукрового піску;
  • Орегано та базилік (або спеції для піци).

Спосіб приготування:

У миску висипати дріжджі і сіль, розтерти їх пальцями. Додати злегка підігрітий кефір. Заважати, щоб сіль і дріжджі майже повністю розійшлися.

Висипати в суміш цукор і спеції, влити оливкове масло, знову вимішати. Висипати борошно в тісто в 2 прийоми. Розмішувати до отримання однорідності. Залишити тісто підходити на 1 годину.

Тісто вилити у форму, покриту пергаментом. Випікати в духовці 20 хвилин до появи красивого відтінку. Після цього викласти на пласт залишилися інгредієнти і випікати піцу 15-16 хвилин.

Прокрутка до верху