Замішане на сметані тісто для піци далеко від італійських традицій, проте воно завжди виручає кмітливих господинь. Завдяки секретного інгредієнту основа для піци виходить рум’яної і м’якою. Використовуючи декілька популярних рецептів, можна швидко замісити пухке, еластичне сметанне тісто, змішати рідке для моментальної піци, і навіть приготувати її без духовки.
Дріжджове тісто для піци на сметані
Любителі піци пишною коржику не полінуються приготувати сметанне тісто на опарі.
Для цього в теплій воді розводять:
- велику ложку цукру;
- стільки ж борошна;
- щіпку сухих дріжджів;
- сіль.
Через 15-20 хвилин з’явиться піна. Значить, дріжджі почали працювати і можна замішувати тісто.
До склянці опари додають:
- сметана – 200 г;
- рослинне масло – 80 г;
- борошно – 500 р.
Якість замісу залежить від властивостей продуктів, температури опари і навіть від вологості в приміщенні. Потрібно правильно оцінювати щільність тіста, і варіювати кількість інгредієнтів за обставинами.
Ідеальне тісто вийде, якщо всі продукти змішувати теплими або, хоча б кімнатної температури. Це забезпечить оптимальні умови для діяльності дріжджів.
- Борошно обов’язково просівають. Тісто, насичене киснем, вийде повітряним, а спечена з нього основа для піци довше збереже смакові якості.
- Борошно вводять поступово, оцінюючи на око, скільки може увібрати рідка суміш.
- Важливо добре вимісити тісто вручну. Чим більше часу і сил витратити, тим еластичніше стануть нитки клейковини. Вони будуть утримувати бульбашки повітря в тісті. Це означає, що корж для піци добре підніметься, буде м’якою і не осяде, коли охолоне.
- Тісто має відпочити під рушником близько години.
- Формувати основу для піци найкраще руками, розтягуючи її від середини до країв. Дбайливе поводження дозволить зберегти структуру тесту. Піца вийде м’яка, як у справжніх майстрів.
- Якщо в центрі коржик буде тонший, ніж по краях, вийдуть природні бортики.
- Щоб тісто добре зарум’янилося, піцу ставлять у розігріту до 190-200 ° С духовку на 15-20 хвилин.
Без додавання дріжджів
Особливо ефективно можна використовувати сметану в бездрожжевом тесті. Завдяки молочній кислоті тісто підніметься, молочний жир зробить його еластичним і додасть м’який вершковий смак готової коржику.
На 400 г борошна змішують:
- два яйця;
- 250 г фермерської сметани;
- 50 г вершкового масла;
- потроху солі і соди.
Якщо змішувати продукти в широкій мисці, в ній же можна буде замісити тісто. Чим менше використаного посуду і безладу на кухні, тим швидше можна приступити до трапези.
- Олію заздалегідь топлять і охолоджують.
- У суміш рідких продуктів підсипається борошно, її вводять поступово: спочатку інгредієнти перемішують ложкою; по мірі загущення, тісто починають приймати руками. Тісто має вийти в міру лиированным.
- Спочатку інгредієнти перемішують ложкою.
- По мірі загущення, тісто починають приймати руками.
- Остаточний заміс не більше 5-7 хвилин, щоб не вибити з тіста повітряні бульбашки.
- Замішане на сметані бездріжджове тісто відпочивати не повинно. Чим швидше воно потрапить в гарячу духовку, тим пишніше вийде піца.
Тонке тісто для піци на сметані
З додаванням води виходить тонка основа, яку можна пропекти до приємного хрускоту.
На велику піцу потрібно:
- 400 г борошна;
- 250 р сметани;
- 60 мл води;
- сіль;
- сода.
Всі рідкі інгредієнти повинні бути кімнатної температури.
- У цьому випадку не варто піклуватися про повітряних бульбашках. Замішують масу ретельно, до приємної еластичності.
- Тонке тісто для піци простіше розкачати качалкою, ніж розтягувати руками.
- Випікають тонку піцу в духовці 15 хвилин при 190 С.
Рідке тісто для піци на сметані
Існує кілька експрес — варіантів основи для піци, які не вимагають замішування і розкачування.
У широкій мисці з’єднують:
- склянка жирної сметани;
- два яйця;
- потроху солі і цукру;
- борошно, не менше півтора склянок.
Сметана є природним розпушувачем, тому соду додають за бажанням, тільки для перестраховки. Оцет для гасіння не потрібен зовсім, його роль зіграє молочна кислота.
- Борошно підсипають буквально по ложці, уникаючи утворення грудок і контролюючи ступінь загущення тесту.
- Має вийти тісто, по консистенції схоже на густу сметану.
- Його виливають у форму і посипають начинкою.
- Спосіб і час випікання як у дріжджовий основи: 20 хвилин при 190 С.
Основа з додаванням майонезу
Тісто для піци на сметані і майонезі рідке, з виразним солонуватим смаком, який добре гармонує з гострими або жирними начинками.
Для піци на велику сім’ю знадобляться:
- сметана і майонез, в загальній складності 400 г;
- пара ложок оливкової олії;
- два яйця;
- 500-600 борошна.
В якій пропорції змішати сметану, майонез визначають залежно від складу начинки.
Кількість солі назад пропорційно кількості майонезу, в це тісто її можна не класти зовсім.
Оливкова олія додається для аромату. Якщо його немає під рукою, не варто замінювати його олією, краще додати в тісто стільки ж сметани.
- Рідкі інгредієнти змішуються першими.
- У них поступово вводиться борошно. За консистенцією тісто виходить як на оладки. Його легко перелити у форму і розрівняти ложкою.
Готуємо з кефіром
Можна використовувати замість сметани інші кисломолочні продукти, наприклад, кефір.
На півлітра кефіру знадобиться:
- 400 г борошна;
- два яйця;
- 50 г будь-якого масла, рослинного або вершкового;
- сода;
- цукор;
- сіль.
Щоб замісити тягуче тісто без грудок можна використовувати блендер. Вручну це буде важче.
- Всі продукти поміщаються в чашу апарату і перемішуються.
- Борошно вводиться частинами.
- Тісто викласти у форму шаром 1-2 див.
Самий швидкий рецепт приготування
Можна приготувати піцу без духовки. З цим нехитрим рецептом впорається навіть першокласник. На природі теж легко організувати гарячу випічку на відкритому вогні.
Для рідкого тіста потрібно:
- 150 мл сметани;
- 50 мл майонезу;
- два яйця;
- 300 г борошна.
Для більшого аромату можна всипати в тісто суміш італійських трав.
- Всі інгредієнти перемішуються. Має утворитися густувате тісто, яке доведеться викладати ложкою.
- Смажиться піца під кришкою 10 хвилин. Помірний вогонь.
Важлива рекомендація до начинки! В ній повинно бути багато сиру, щоб інші продукти не зварилися, а запеклися під сирною скоринкою.