Самса – оригінальний східний «пиріжок», в начинку якого зазвичай входить тільки м’ясо або його поєднання з овочами і бобовими. Таке блюдо часто пропонують своїм гостям кафе швидкого харчування, але його легко можна приготувати і самостійно. Головне-вибрати вдалий рецепт тіста для самси.
Класичне дріжджове тісто для самси
Інгредієнти: 4,5 склянки високосортного борошна, 2 ч. ложки кухонної солі, 2 ст. ложки цукрового піску і аналогічна кількість сухого молока, 1 ст. ложка сирих дріжджів, куряче яйце, 1,5 склянки коров’ячого молока, 4 ст. ложки рафінованої олії, півпачки маргарину.
Спочатку всі сухі компоненти по черзі висипаються в холодне молоко. Відправляється туди і яйце.
Борошно додається в кінці. Необхідно попередньо пару раз її просіяти.
До складових виливається масло, всі вони добре вимішуються. Тісто залишають відпочити приблизно на 1,5 години.
Далі маса тонко розкочується і промащується маргарином. Тісто складається конвертом, залишається хвилин на 15, знову розкочується і покривається жиром.
Повторювати процедуру розкочування і змазування маргарином потрібно не менше 3 разів.
Швидкий рецепт приготування
Інгредієнти: 475 г високосортного борошна, повний стакан кип’яченої води, стандартна пачка вершкового масла, куряче яйце, 5 г кухонної солі.
У теплій воді розчиняється половина олії. Туди ж відправляється куряче яйце, сіль. Коли всі компоненти будуть добре перемішані міксером, можна починати засипати до них борошно.
Спочатку тісто обробляється спеціальною насадкою пристрою, а потім – руками.
Маса повинна полежати після замісу близько півгодини.
Далі вона ділиться на три частини, кожна з яких тонко розкочується і змащується залишилися розтопленим вершковим маслом. Заготовки укладаються один на одного і скручуються в тугий рулет, його фрагменти і стануть основою для майбутньої випічки.
Масло для змащування можна замінити вершковим маргарином.
Інгредієнти: 130 мл жирного молока, 330 г високосортного борошна, половина стандартної пачки вершкового масла, 2 яєчних жовтки, 1 ч. ложка цукру, стільки ж «моментальних» дріжджів, 2 ч. ложки кам’яної солі.
Разом з іншими сухими компонентами (крім дріжджів) в широку миску борошно просіюється.
У підігрітому молоці розтоплюється масло. Туди ж відправляються жовтки.
Інгредієнти з двох кроків з’єднуються. Швидко замішують тісто, збирається в кулю, загортається в плівку і залишають на півгодини на холоді.
Далі залишиться тонко розкачати охолоджену масу – до 4-5 мм в товщину.
В окремій чашці в молоко забиваються курячі яйця. Туди ж вливається розтоплений маргарин. Компоненти добре перемішуються.
Для тіста з’єднується рідка і борошняна частина.
Під серветкою маса перед розкочуванням повинна відпочити 20-25 хвилин.
На сметані
Інгредієнти: 570 г високосортного борошна, куряче яєчко, 170 мл фільтрованої води, повний стакан сметани середньої жирності, по 0,5 ч. ложки кухонної солі і соди, 1 ст. ложка столового оцту, 5 ст. ложок баранячого смальцю. Як приготувати тісто для самси на сметані, докладно розповідається далі.
Половина від заявленої кількості борошна з’єднується з теплим розтопленим смальцем, яйцем, сметаною.
Сода гаситься з використанням оцту чи окропу. Піниться суміш виливається в основу тесту.
Борошно в отриману масу підсипається невеликими порціями після просіювання.
Після перемішування повинно вийти однорідне тісто.
Маса буде відпочивати 20-25 хвилин, після чого можна формувати випічку.
Як приготувати хрустке тісто для самси?
Інгредієнти: півкіло високосортного борошна, куряче яйце, 120 г вершкового масла, повний стакан фільтрованої води, 1 ч. ложка солі, 2 ст. ложки рафінованої олії.
Починається приготування листкового тіста для самси за таким рецептом з розчинення у воді солі і половини олії. Можна для цього злегка нагріти суміш на плиті.
До теплих інгредієнтів додається яйце. Якщо основа буде перегрітої, яєчна маса відразу ж згорнеться!
У суміш борошно просіюється, і всі компоненти добре перемішуються.
Тісто має в результаті бути тугим і гладким.
Воно ділиться на 6 частин, кожна з яких тонко розкочується і змащується залишилися розтопленим маслом.
Заготовки викладаються один на інший і загортаються в тугий рулет.
Далі тісто забирається в морозилку для застигання масла хвилин на 15-20.
Узбецький рецепт тіста
Інгредієнти: 3,5 склянки високосортного борошна, куряче яєчко, половина стандартної пачки вершкового масла, 0,5 ч. ложки кам’яної солі, повний стакан кип’яченої води.
Вода підігрівається і відразу ж у неї виливається сире яйце. Масло злегка розм’якшується і нарізати невеликими шматочками. Вони разом з сіллю також розчиняються у воді.
У мисці за допомогою самого дрібного сита борошно просіюється при постійному помішуванні всіх інгредієнтів. Зручно робити це виделкою, відразу розтираючи всі утворювались грудочки.
Замішується дуже тягуче не круте тісто. Воно ділиться на 3 шматочки і залишається під рушником на півгодини.
Далі кожна заготовка тоненько розкочується, добре обмазується розтопленим маслом, накладається одна на іншу
Залишається загорнути пласти в рулет і нарізати його шматочками.
Цей узбецький рецепт тіста дуже просто повторити в домашніх умовах.
На молоці
Інгредієнти: 65 г цукру-піску, 45 г сирих дріжджів, трохи більше півкіло високосортного борошна, 12 г кухонної солі, 140 г вершкового маргарину, 1,5 гранованих склянки жирного молока, 80 г рафінованої олії.
Молоко підігрівається. Воно має бути трохи тепленьким, але не гарячим. В рідини розчиняються раскрошенные дріжджі та інші сухі інгредієнти, крім борошна.
У масу виливається рафінована олія.
Тільки після цього в майбутнє тісто висипається заздалегідь пару раз просеянная борошно. Особливо цінується борошно, де міститься багато клейковини.
Після перемішування вийде дуже м’яка і податлива маса. Вона не повинна прилипати до пальців.
В теплі тісто буде відпочивати 90 хвилин.
Далі маса тонко розкочується, промащується розтопленим маргарином і складається конвертом. Потім заготівля знову розкочується і покривається жиром. Процедура повторюється ще 2-3 рази.