Рецептів приготування цього пирога дуже багато, причому майже в кожній країні він свій. Тісто для шарлотки так само може бути різноманітним. Давайте розглянемо варіанти.
Тісто для шарлотки – класичний рецепт
Цей рецепт тіста — один з найбільш простих і вважається універсальним. За невеликий період часу ви зможете отримати смачне ласощі.
Необхідні продукти:
- чотири яйця;
- 0,2 кг цукру;
- 150 грам борошна;
- половина ч. л. соди.
Процес приготування:
- Поділяємо яйця на білі і жовті частини. Білки починаємо збивати, потім всипаємо до них вказану кількість цукру, додаємо жовтки і продовжуємо працювати міксером.
- Кладемо залишилися інгредієнти, доводимо масу до однорідного стану.
Таке тісто зазвичай випікається близько 30 хвилин при 160 градусах.
Бісквітна основа для пирога
Бісквітне тісто виходить цікавіше за смаком, ніж класична, але вимагає трохи більше часу на підготовку.
Необхідні продукти:
- стакан цукру і стільки ж борошна;
- ванілін за смаком;
- 4 яйця.
Процес приготування:
- Поміщаємо вміст яєць в глибоку ємність, щоб під час збивання нічого не розліталося.
- Починаємо акуратно вводити цукор, при цьому продовжуючи працювати міксером. Збиваємо суміш, поки вона не перетвориться в пишну і густу піну.
- Додаємо решту сипучі продукти із списку і знову ретельно перебиваємо масу до однорідності.
Таке тісто доходить до готовності при 180 градусах приблизно за 25 хвилин.
Пісочне тісто для шарлотки
Шарлотка з пісочного тіста з яблуками – смачна і ніжна випічка з пористою структурою.
Необхідні продукти:
- два склянки борошна;
- упаковка маргарину;
- 0,15 кг цукру;
- одне яйце;
- чотири грами розпушувача.
Процес приготування:
- Тісто по цьому рецепту готується зовсім просто. Все, що потрібно зробити, це поєднати зазначені у списку інгредієнтів. Зверніть увагу, що замість маргарину можна використовувати масло, але продукт обов’язково повинен бути холодним.
- Після того як ви змішали всі продукти, добре пам’ятаєте масу руками до однорідності, а потім поділіть її на дві частини.
- Одна одразу кладеться на дно форми, а друга забирається на деякий час в холодильник для охолодження. Після, цей шматочок розривається руками і вийшла дрібної крихтою посипається пиріг.
На запікання потрібно 40 хвилин і нагрів до 180 градусів.
Рецепт приготування на сметані
Тісто на сметані надає здобі особливу м’якість. Молочний продукт повинен бути досить жирним, а краще навіть купити сметану домашнього приготування.
Необхідні продукти:
- 150 грам сметани;
- ванілін на свій смак;
- 2 яйця;
- 0,15 кг цукру;
- половина ч. л. соди;
- борошно – 150 грам.
Процес приготування:
- Приготуйте підходящу посуд для збивання (вона має бути глибокою). Викладіть в неї яйця, сметану, цукор і ретельно все збийте.
- На цьому етапі можна покласти ванілін або навіть корицю — орієнтуйтеся на свій смак. Всипте залишилися інгредієнти зі списку, знову злегка збийте складу.
Для готовності цього тесту знадобиться 45 хвилин в заздалегідь прогрітій духовці до 180 градусів.
Листкове тісто
Шарлотка з листкового тіста – швидкий рецепт, якщо ви використовуєте покупної варіант основи. Але завжди краще зробити домашню заготовку.
Необхідні продукти:
- 0,5 кг борошна;
- столова ложка оцту;
- півсклянки холодної води;
- щіпка солі;
- 0,4 кг вершкового масла або маргарину для випічки;
- одне яйце.
Процес приготування:
- Приготуйте глибоку ємність і віночок або вилку. Покладіть у посуд оцет, сіль і вміст яйця, добре перемішайте.
- У цю масу вливаємо воду (вона обов’язково повинна бути охолодженою). Виходить приблизно склянку рідини, яку ставимо на деякий час в холодильник.
- Масло або маргарин, в залежності від вашого вибору, натираємо на тертці, з’єднайте з борошном і вимішуємо так, щоб вийшла маса однорідної консистенції.
- Повертаємося до убранному в холод склянці, вливаємо його вміст до тесту і починаємо швидко змішувати. Потрібно брати тісто по краях і затискати до середини — таким чином виходить листкова маса.
- Перетворюємо її в прямокутник, обертаємо харчовою плівкою або просто пакетом і кладемо в холодильник на 12 годин.
Готуємо на основі кефіру
Тісто для шарлотки на кефірі виходить рідким. Така текстура сподобається тим, хто любить дуже м’які, злегка вологе пироги.
Необхідні продукти:
- три яйця;
- стакан цукру і стільки ж кефіру;
- 0,4 кг борошна;
- ч. л. розпушувача.
Процес приготування:
- Вбийте вміст яєць в глибоку ємність, присипте цукром і додайте соду. Усе ретельно збийте так, щоб утворилася піна.
- Влити кефір і почніть вводити борошно, акуратно все перемішуючи. Не перестарайтеся з кількістю борошна, інакше корж не вийде пишним.
Доходить до готовності це тісто протягом 45 хвилин при 180 градусах.
Рецепт для «ледачою» шарлотки
Необхідні продукти:
- 0,5 склянки цукру;
- 3 яйця;
- ванілін на свій смак;
- борошно – один стакан;
- 8 великих ложок рослинного масла;
- трохи соди.
Процес приготування:
- За допомогою міксера або віночка змішайте яйця з цукром так, щоб в результаті вийшла пишна піна.
- Викладіть в неї всі залишилися інгредієнти, зазначені в списку, і ще раз пройдіться міксером або просто ретельно перемішайте до однорідної консистенції.
Це вид тесту буде готовий через 40 хвилин, якщо виставити температуру духовки на 200 градусів.
Супершвидка тісто для пирога
Необхідні продукти:
- один стакан цукру і така ж кількість борошна;
- три яйця;
- кориця і ванілін – на свій смак.
Процес приготування:
- Перед вами рецепт найпростішого тесту, адже все що потрібно, це збити цукор з вмістом яєць і додати інші інгредієнти. Корицю і ванілін класти не обов’язково, але вони надають пирога особливий смак і аромат.
- Запікається це тісто при 180 градусах 25 хвилин, але перед тим, як діставати готовий корж все ж перевірте його на готовність.
Яке б тісто ви не вибрали, шарлотка – пиріг, який завжди виходить смачним. Не забувайте додавати трохи кориці, адже вона відмінно поєднується з яблуками.