Тісто для трикутників – 6 смачних рецептів тіста для домашньої випічки

«Трикутники» – це особливий вид національної домашньої випічки з тіста з м’ясною або змішаної начинкою. У Башкирії їх зазвичай називають есбосмаками, а в Татарстані вони відомі як ечпочмаки. Тісто для «трикутників» може бути різне – дріжджове, прісне або листкове, приготована на воді або з використанням різних молочних продуктів. Розглянемо кожен із цих варіантів докладніше.

Дріжджове тісто для трикутників

Досвідчені башкирські або татарські господині найчастіше роблять дріжджове тісто для «трикутників». В цьому випадку в якості рідкої основи вони використовують молоко або звичайну воду.

Таке тісто можна приготувати як опарним, так і безопарним способом.

Щоб в умовах домашньої кухні зробити безопарний дріжджовий напівфабрикат, необхідно взяти:

  • 0,5 кг пшеничного борошна;
  • 1 сире яйце;
  • 25 – 30 г свіжих пресованих дріжджів;
  • 250 мл простої води;
  • 100 г цукру і стільки ж вершкового масла;
  • 5 г кухонної солі;
  • 50 – 85 г рослинної олії.

Приготувати з цих продуктів тісто зовсім не складно:

  • Спочатку в теплій воді (36 – 37 градусів) треба розчинити пресовані дріжджі.
  • Окремо яйце ретельно розтерти з цукром і сіллю.
  • Додати цю масу до розчиненим дріжджам.
  • Поступово вводячи борошно, не поспішаючи, замісити досить щільне тісто.
  • На закінчення додати частину рослинного і заздалегідь розтоплене вершкове масло. Готове тісто не повинно липнути до рук.
  • Скачати отриману масу в кулю, а потім обмазати його рослинним маслом, прикрити серветкою і поставити в будь тепле місце для дозрівання.
  • Як тільки тісто почне підніматися, необхідно його обім’яти, а потім знову відставити в сторону.
  • Після повторного підйому напівфабрикату можна сміливо приступати до формування заготовок.

Випічка з такого тіста обов’язково вийде ніжною і досить пишною.

Прісна основа для домашньої випічки

Любителям хрустких домашніх пиріжків більше сподобається прісне тісто. Крім того, для його приготування потрібно набагато менше часу. Таке тісто іноді ще називають «швидким».

Для його приготування потрібно:

  • 100 г вершкового масла;
  • 55 г рослинної олії;
  • 2 сирих яйця;
  • 25 г майонезу;
  • трохи солі;
  • 0,65 – 0,7 кг борошна пшеничного;
  • 100 мл звичайної води.
Дивіться також:  Лимонний пиріг із пісочного тіста – 7 найсмачніших і простих рецептів в мультиварці та духовці

Методика приготування тесту буде вже дещо інший:

  • Спочатку потрібно розтопити, а потім остудити вершкове масло.
  • Додати до нього майонез, яйця, сіль і рослинне масло. Потім залити все водою і добре перемішати. Для роботи краще використовувати віночок. Так маса вийде більш однорідною.
  • Продовжуючи перемішування, повільно невеликими порціями вводити борошно. Маса стане більш щільною, тому тут вже треба працювати руками. Готове тісто має добре тримати форму і не прилипати до стінок посуду.
  • Поставити напівфабрикат на кілька хвилин у холодильник. У цей час можна займатися приготуванням начинки.

Такий охолоджений напівфабрикат легко піддається обробці. Він добре розкочується і чудово ліпиться.

Без додавання дріжджів

Тісто для «трикутників» без дріжджів можна також робити і з житнього борошна. Пиріжки в цьому випадку виходять не тільки смачні, але й корисні.

До складу такого напівфабрикату входить:

  • 320 г житнього борошна;
  • 100 г маргарину (або вершкового масла);
  • яйце (сире);
  • 250 мл цільного молока.

На приготування такого тесту йде не більш півгодини. Потрібно лише:

  • Розтопити маргарин.
  • Окремо яйце збити з молоком.
  • З’єднати цю масу з остившім маргарином.
  • Потроху починати засипати борошно. Перемішування спочатку можна вести ложкою, але остаточний заміс доведеться все-таки робити вручну.
  • Готове тісто обернути плівкою (харчової) і дати йому полежати на столі не більше чверті години.

Такий напівфабрикат також добре розкочується качалкою в тонкий млинець. А після випічки в духовій шафі виходить виріб з ароматною начинкою і приємною хрусткою скоринкою.

Смачне листкове тісто для трикутників

Для приготування національних татарських «трикутників» можна використовувати також і листкове тісто. Такі пиріжки будуть просто танути в роті.

В цьому випадку для приготування тіста потрібно:

• 400 г масла вершкового;
• 10 г солі;
• 500 г пшеничного борошна;
• 250 мл простої води.

Готувати такий напівфабрикат потрібно покроково:

  • Першим ділом треба частина масла (300 г) покласти в морозильник – воно знадобиться пізніше.
  • У глибокій каструлі борошно з’єднати з сіллю і залишилися маслом (100 г).
  • Залити продукти водою і перемішати.
  • Замерзлий кусень масла порізати шматочками. Додати їх у тісто і зробити остаточний заміс. Працювати потрібно дуже швидко, щоб масло не встигло повністю розтанути.
  • Приготоване тісто розкачати в пласт товщиною приблизно 2 – 2,5 сантиметра.
  • Прикрити його плівкою і відправити у морозильну камеру на 60 хвилин.
  • Дістати напівфабрикат і розкачати його у вже більш тонкий пласт.
  • Скласти його «книжечкою», обернути плівкою і знову відправити в морозилку також на одну годину. Цю операцію потрібно повторити тричі.
Дивіться також:  Шарлотка без яєць – 7 рецептів, як зробити пісну і вегетаріанську шарлотку

Оригінальні листкові пиріжки з м’ясною або сирною начинкою сподобаються не тільки дорослим, але й дітям.

Готуємо на кефірі

В домашніх умовах можна робити тісто для «трикутників» на кефірі. Як варіант, підійде і кисле молоко.

Для такого тесту потрібно заздалегідь підготувати:

  • 200 мл кефіру;
  • 700 г борошна (чи скільки зможе взяти тісто);
  • 10 г дрібної солі;
  • 6 г харчової соди;
  • 200 г вершкового масла (можна замінити маргарином).

Робити кефірний тісто треба поетапно:

  • Кефір вилити у велику миску, додати до нього соду і ретельно все це перемішати. На поверхні повинні з’явитися пухирці.
  • Окремо в сотейнику або на сковороді розтопити шматок вершкового масла. Дати йому охолонути, а потім разом з сіллю, додати в миску з кефіром. Продукти добре перемішати віночком.
  • Ввести муку. Робити це треба дуже акуратно. Додавати борошно слід по 1 – 2 ложки, розмішуючи масу до однорідного стану. Коли тісто стане досить густим, його треба перекласти на обробну дошку і продовжувати заміс вже вручну. Напівфабрикат повинен бути м’яким, але не дуже щільним.
  • Прикрити тісто плівкою і поставити його в холодильник на час, поки буде готуватися начинка.

У Татарстані для приготування ечпочмаков часто використовують саме таке тісто.

На сметані

Дуже смачне тісто для приготування знаменитих «трикутників» можна зробити на сметані.

Для цього знадобиться:

  • 1 яйце;
  • 640 г борошна;
  • 100 мл холодної води;
  • 10 г солі;
  • 125 р сметани;
  • 100 г розтопленого вершкового масла.

Готується таке тісто гранично просто:

  • Спочатку потрібно просіяти борошно і висипати її в глибоку миску. В самому центрі сформованої «гірки зробити невелике поглиблення.
  • В цю ямку ввести відразу всі підготовлені інгредієнти. Замісити однорідне і досить еластичне тісто.
  • Поставити його в холодильник, попередньо обернувши шматком харчової плівки.
Дивіться також:  Чізкейк Енді Шеф – класичний рецепт і варіації

Поки буде готуватися начинка, тісто дозріє і дійде до потрібної кондиції.

Таке тісто виходить дуже пластичним, податливим і добре ліпиться, не пропускаючи вміст ечпочмаков назовні.

Як робити трикутники з тіста

Башкирські есбосмаки або як їх ще називають «трикутники» – відмінний варіант для домашньої випічки.

По суті, це – несолодкі пиріжки, для приготування яких необхідно врахувати кілька важливих особливостей:

  • випічка має характерну назву через те, що готові вироби після ліплення набувають трикутну форму;
  • на відміну від інших пиріжків, для «трикутників» використовується тільки сира начинка.

Весь технологічний процес можна умовно поділити на 4 частини:

  • Заміс і дозрівання тіста.
  • Приготування начинки. Традиційно до її складу входить три основних компоненти: свіжа баранина і сирі овочі (картопля і цибуля). Продукти нарізати досить крупно.
  • Ліплення заготовок. Спочатку шматок тіста необхідно розділити на частини. Потім кожну з них по черзі розкачати в тонкий корж. В центрі покласти трохи приготовленої заздалегідь начинки. Потім треба защипнути краї тіста так, щоб вийшла пірамідка з підставою у вигляді рівнобедреного трикутника. В середині повинно залишитися невеликий отвір, куди можна буде при необхідності додавати бульйон.
  • Випічка пиріжків проводиться в духовій шафі при температурі не нижче 200 градусів. Для цього потрібно приблизно 50 – 60 хвилин. Щоб пиріжки вийшли більш рум’яними, їх поверхня попередньо добре обмазати збитим яйцем.

Якщо всі умови і пропорції будуть дотримані, то ніяких проблем у господині не виникне. Ароматні і дуже смачні «трикутники» можна запивати молоком, гарячим чаєм і навіть бульйоном.

Прокрутка до верху