Сьогодні вареники вважаються національною українською стравою. Готується воно дуже просто, а результат напевно порадує всіх членів сім’ї. Головне, вибрати смачне тісто для вареників з картоплею з величезної кількості відомих на сьогодні рецептів.
Рецепт смачного тіста для вареників з картоплею
Класичний варіант рецепту передбачає використання молока. Готове тісто виходить дуже смачним, ніжним і податливим. Для його приготування знадобиться: 1,3 л жирного молока, 3 ст. пшеничного борошна вищого сорту, 1 велике яйце, по дрібці солі і цукру.
- Молоко злегка підігрівається, після чого в нього поступово вводиться яйце.
- У масу додається невелика кількість солі та цукру. Останній інгредієнт необхідний для прискорення бродіння тіста.
- Борошно ретельно просіюється. Краще повторити процедуру два рази.
- В молочно-яєчну суміш борошно додається мінімальними порціями.
- Отримана маса викладається на стіл і триває вымешиваться. Тісто буде готовим, коли вийде скачати шматочок на тильній стороні долоні.
Перед ліпленням вареників маса повинна настоятися при кімнатній температурі не менше 15 хвилин.
Заварне тісто
Це більш складне, але не менш смачне і ніжне тісто. Воно відмінно поєднується не тільки з картоплею, але також і з іншими начинками. Для його приготування буде потрібно: 3 ст. просіяного борошна, в 2 рази менше чистої води, 2 великих яйця, 0,5 ч. л. солі, олія.
- Обсяг просіяного пшеничного борошна ділиться навпіл. Перша частина змішується з сіллю, і висипається в глибоку миску гіркою. В середину піднесення вливається 3 ст. л. будь-якого масла без запаху. Можна використовувати соняшникову, оливкову і навіть кукурудзяна.
- У вийшло поглиблення в муці виливається окріп.
- Тісто замішується швидко. З часом грудки перестануть утворюватися, і маса вийде однорідної.
- Заварна основа остуджується до кімнатної температури, після чого до неї відправляється трохи збите віночком яйце.
- Тісто перемішується до однорідності лопаткою або віночком. Можна використовувати міксер на найменшій швидкості.
- Залишилася борошно висипається на стіл, і в неї опускається тісто.
- Маса акуратно замішується, поки не вбере в себе всю просіяну муку.
Одержаний продукт можна зберігати в холодильнику не довше 48 годин. Заварне тісто допускається заморожувати.
З додаванням дріжджів
Деякі господині вважають за краще готувати тісто для вареників з додаванням дріжджів. В результаті страва вийде пишним. Для його приготування потрібно взяти: 220 мл молока, 15 г пресованих дріжджів, 1 ст. л. цукру, 470 г просіяного пшеничного борошна вищого сорту, щіпку солі.
- Молоко злегка підігрівається, потім в ньому розчиняється цукор, сіль, а також всипати раскрошенные свіжі дріжджі. Додається в масу і невелику кількість борошна.
- Після розмішування інгредієнти залишити на 15-17 хвилин для «пробудження». Після закінчення зазначеного часу опара набуває в’язку консистенцію, і покривається дрібними бульбашками.
- Борошно поступово всипається в миску з іншими продуктами, і з них замішують м’яке, не туге тісто.
- Після замісу маса накривається плівкою і відпочиває, поки господиня займається підготовкою начинки.
Далі відразу можна приступати до приготування вареників.
На мінеральній воді
Щоб приготувати тісто, яке не буде розпадатися під час варіння, треба додати в нього мінеральну воду. Досить буде 1 ст. рідини. Крім того, вам буде потрібно: 4 ст. борошна вищого сорту, 1 яйце, 80 мл рослинного масла, по 0,5 ч. л. солі і цукру.
- Мінералка вливається у місткій посуд, до неї додається цукор і сіль.
- Яйце збивається до однорідної суміші жовтка і білка, після чого відправляється в основну масу. Можна злегка збити інгредієнти віночком.
- В отриману масу невеликими порціями (буквально по парі столових ложок) всипається просеянная борошно.
- Смачне тісто для вареників замішується на килимку до тих пір, поки воно не стане еластичним і блискучим і не перестане прилипати до пальців.
Масі не треба настоюватися. Можна відразу приступати до подальшої роботи з тестом.
З картоплею на кефірі
Дуже смачним виходить страва з картоплею, тісто для якого готується на кефірі. Потрібно брати молочний продукт середньої жирності (450 мл), а також: 550 г борошна, по 1 ст. л. солі і цукру і наполовину менше соди, 1 яйце.
- Борошно просіюється гіркою в будь-яку зручну ємність.
- Туди ж відправляється сіль і сода. Дуже важливо, що останній компонент повинен додаватися саме до борошна. Не можна засипати її до яєць або кефіру, інакше тісто не вийде.
- Яйце перемішується з цукром. Маса не збивається!
- В насипу борошна робиться поглиблення і у нього вливається солодка яєчна суміш.
- У вийшло поглиблення додається і кефір.
- Тісто вимішується до однорідності.
Щоб домогтися максимальної пластичності продукту, його слід після замісу покласти в пакет і близько 45 разів вдарити об тверду поверхню.
Готуємо без додавання яєць
Цілком реально приготувати вареники без яєць. Таке тісто вийде не менш м’яким і пластичним. Головне, строго слідувати рецептом. Для цього потрібно взяти: 3,5 склянки якісної пшеничного борошна, 1 ст. кип’яченої води, 1,5 ч. л. дрібної солі, 60 мл рафінованої олії.
- Борошно просіюється в широку ємність, посередині утворилася гірки робиться поглиблення і туди всипається сіль.
- Далі в «кратер» вливаються рідкі інгредієнти: і вода, і рослинне масло. Можна брати оливкова і соняшникова.
- Тісто замішується особливим чином: спочатку потрібно рухатися від центру до країв круговими рухами. Тільки після цього маса інтенсивно міситься по всьому об’єму.
- Працювати з тестом потрібно не менше 15-17 хвилин. За цей час воно стане гладким і м’яким.
- Готовий продукт повинен відпочити 25 хвилин під рушником з натуральної тканини.
Таке тісто відмінно підходить не тільки для картоплі, але також і для солодких начинок.
Простий рецепт тіста на воді
Таке тісто виходить низькокалорійним. Тому готові вареники можна буде пробувати навіть тим гурманам, які ретельно стежать за своєю фігурою. Крім борошна (10 ст.) використовується: 3 ст. окропу, 3 яйця, 80 мл рослинного масла, 1,5 ч. л. солі.
- 1/3 частина від всієї борошна висипається в широку салатницю, залити рослинним маслом і посипається сіллю.
- Отримана маса ретельно перемішується, після чого в неї невеликими частинами вливається крутий окріп. Масу потрібно постійно помішувати лопаткою.
- Поступово в ємність підсипається просеянная борошно.
- З усіх інгредієнтів замішується тісто. Працювати з ним потрібно до тих пір, поки маса не стане гладкою і м’якою.
- До моменту ліплення тісто має настоятися в теплому місці не менше 1 години. Бажано попередньо покласти його в поліетиленовий пакет.
Тісто на воді досить легко рветься, тому не потрібно накладати заготовки з нього занадто багато начинки. Нехай вареники будуть мініатюрними.